ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΣΟΥΔΑ
Εστιάζει στις ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις σε Ανατολική και Κεντρική Μεσόγειο

Από άσκηση στο ΚΕΝΑΠ, χαρακτηριστική του αντικειμένου εκπαίδευσης αλλά και της θεματολογίας του επικείμενου συνεδρίου
Από άσκηση στο ΚΕΝΑΠ, χαρακτηριστική του αντικειμένου εκπαίδευσης αλλά και της θεματολογίας του επικείμενου συνεδρίου
Σε ρυθμούς προετοιμασίας για το 8ο ετήσιο συνέδριό τους έχουν μπει στο ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), στη Σούδα της Κρήτης, με αντικείμενο προτάγματα της λυκοσυμμαχίας για κυριαρχία, με τη μία ή την άλλη πρόφαση, του ευρωατλαντικού άξονα στον κρίσιμο δίαυλο της Ανατολικής και Κεντρικής Μεσογείου. Χώρος όπου διεκδικεί ρόλο - και με τα πολεμικά της μέσα - και η ντόπια αστική τάξη, εμπλέκοντας βαθύτερα το λαό στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς.

Αλλωστε, το ίδιο το ΚΕΝΑΠ και η λειτουργία του εδώ αποτελεί ατράνταχτη απόδειξη της τέτοιας πρεμούρας της. Θυμίζουμε ότι το Κέντρο παίζει κομβικό ρόλο για τα συμφέροντα της λυκοσυμμαχίας, καθώς εκπαιδεύει (σε αλλεπάλληλα, υψηλών απαιτήσεων και εξειδικευμένα «σχολεία») στελέχη για έλεγχο θαλασσών με νηοψίες επιφάνειας, υποβρύχιες έρευνες και εναέριες επιτηρήσεις, στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», της «πειρατείας» και άλλων «ασύμμετρων απειλών».

Σε αυτό έχουν ήδη εκπαιδευτεί εκατοντάδες στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων από διάφορες χώρες. Διόλου τυχαία, το ΚΕΝΑΠ ήταν το πρώτο ΝΑΤΟικό κέντρο που έλαβε την υψηλότερη μορφή πιστοποίησης της λυκοσυμμαχίας, ενώ το επισκέπτονται συχνά - πυκνά ανώτατα στρατιωτικά στελέχη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που μάλιστα το έχουν χαρακτηρίσει «το διαμάντι του ΝΑΤΟ»...

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, το ΚΕΝΑΠ απέστειλε ήδη στο ΓΕΕΘΑ, το ΓΕΝ, τα στρατηγεία και τις διοικήσεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ, σε Βρυξέλλες, Νάπολη και αλλού, στους ακολούθους Αμυνας ξένων πρεσβειών στην Αθήνα και σε άλλους παράγοντες και κέντρα, σχετικό ενημερωτικό υλικό για το επερχόμενο συνέδριο με θέμα «Η ανάπτυξη των επιχειρήσεων ασφάλειας στη θάλασσα ως μέσο για να αντιμετωπιστούν οι τρέχουσες προκλήσεις ασφαλείας και να αντιμετωπιστούν οι εξελισσόμενες απειλές στη θάλασσα».

Επισήμως, σκοπός του συνεδρίου, που προγραμματίζεται για τις αρχές Ιούνη, είναι να βοηθήσει και να εμβαθύνει στη συζήτηση για τα τέτοια θέματα και να προωθήσει «λύσεις». Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν σε 4 θεματικές:

  • «Προκλήσεις για την ασφάλεια στην περιοχή της Μεσογείου, με έμφαση στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο.
  • Ευκαιρίες για τη συνεργασία του ΝΑΤΟ με την ΕΕ, τον ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς για το κοινό συμφέρον ενός πιο ασφαλούς θαλάσσιου περιβάλλοντος.
  • Η νότια στρατηγική κατεύθυνση, με ιδιαίτερη έμφαση στις προκλήσεις ασφαλείας στη νότια πτέρυγα.
  • Η ανάπτυξη των επιχειρήσεων θαλάσσιας ασφάλειας και η εφαρμογή των σχετικών συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, όπως αναφέρονται στο δημόσιο ανακοινωθέν».

Από το ίδιο το ΚΕΝΑΠ διαμηνύεται ότι το επερχόμενο, 8ο συνέδριό του θα έρθει σαν συνέχεια του 7ου, που έγινε φέτος, με θέμα «Προκλήσεις για τη θαλάσσια ασφάλεια προερχόμενες από το διεθνικό οργανωμένο έγκλημα στη θάλασσα». Συμμετείχαν 155 σύνεδροι από την Ελλάδα, 24 κράτη - μέλη και οργανισμούς του ΝΑΤΟ, κράτη εκτός Συμμαχίας, οργανισμούς της ΕΕ και διεθνείς οργανισμούς, καθώς και εκπρόσωποι της διεθνούς ακαδημαϊκής, επιχειρηματικής και ναυτιλιακής κοινότητας.

Οπωσδήποτε, δένει και με το προηγούμενο, το 6ο, με θεματολογία «Τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις για την Ενεργειακή Ασφάλεια στο θαλάσσιο περιβάλλον», που αντανακλά το αυξημένο ενδιαφέρον των μονοπωλίων για τον έλεγχο, και με στρατιωτικά μέσα, πηγών Ενέργειας, εγκαταστάσεων, αγωγών και διαύλων, σε μια περίοδο που οξύνονται οι ενδοκαπιταλιστικοί ανταγωνισμοί για τέτοια ζητήματα, ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οσο για τη στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, είναι χαρακτηριστικά όσα έλεγε τότε από βήματος του συνεδρίου ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, διαμηνύοντας προς ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ: «Είμαστε έτοιμοι να παραχωρήσουμε εγκαταστάσεις, τις Ενοπλες Δυνάμεις μας, αλλά και μεγάλες βάσεις στην περιοχή του Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να διευκολύνουμε τις δυνάμεις της Συμμαχίας, ώστε να αναπτύξουν τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και να ασφαλίσουμε τους ενεργειακούς διαύλους και τον ενεργειακό εφοδιασμό».

Διόλου τυχαία, και σήμερα, από πλευράς ΓΕΝ σημειώνεται ότι «οι σύγχρονες εξελίξεις στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή εθνικού ενδιαφέροντος καταδεικνύουν την αξία της διευρυμένης συνεργασίας στην αντιμετώπιση τέτοιων σεναρίων, καθώς και τη δυναμική που αποκτά, με προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης και εξέλιξης στο μέλλον»...

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Υποδαυλίζουν καθημερινά την αποπροσανατολιστική για το λαό αντιπαράθεση

Επέμειναν και χτες να συντηρούν την αντιπαράθεση περί «όνου σκιάς» κυβέρνηση και Νέα Δημοκρατία, σε μια προσπάθεια να συγκαλύψουν την ταύτισή τους στα κρίσιμα για το κεφάλαιο ζητήματα, για τα οποία διαγκωνίζονται ενώπιόν του για το ποιος καλύτερα μπορεί να τα προωθήσει, εγκλωβίζοντας ταυτόχρονα το λαό στους στόχους αυτούς.

Στο πλαίσιο αυτό, στο βολικό πεδίο της μεταξύ τους αντιπαράθεσης και με «κάβα» τη συμφωνία τους για την ανάγκη να προχωρήσει γρήγορα το κλείσιμο της β' «αξιολόγησης» με όσα αντιλαϊκά προβλέπει, το Μέγαρο Μαξίμου, με σημείωμά του, κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη ότι παραμένει «πιστός στις επιταγές των δανειστών» και τον μέμφεται για τη δήλωσή του ότι «οποιαδήποτε ενέργεια της κυβέρνησης "επιβάλλει συνεννόηση με τους εταίρους"». «Ασκεί και κριτική γιατί η κυβέρνηση έδωσε χρήματα στους χαμηλοσυνταξιούχους και όχι σε άλλη κατηγορία πολιτών. Αυτά, όμως, γιατί δεν τα είπε στη Βουλή; Για να μην αποκαλυφτούν οι εντολές και η ταύτισή του με τους πιο ακραίους εκ των δανειστών;», αναφέρεται στο σημείωμα του Μαξίμου, που προσπερνά τις δικές της συνεννοήσεις με τους «εταίρους», τους «όρκους» για «απαρέγκλιτη υλοποίηση του μνημονίου» και τις διαβεβαιώσεις ότι το βοήθημα ήταν εφάπαξ κι ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα πληρώσουν τυχόν δημοσιονομική παρεκτροπή εφόσον υπάρξει.

Χαρακτηριστικό είναι και το ότι το Μαξίμου εγκαλεί τον πρόεδρο της ΝΔ «γιατί δεν έκανε εποικοδομητικές προτάσεις», προφανώς για τους κοινούς τους στόχους για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, του χρεώνει πρόθεση μαζικών απολύσεων στο Δημόσιο και στην προσπάθεια να στήσει ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές με τον άλλο επίδοξο διαχειριστή του συστήματος, φτάνει να συστήνει στη ΝΔ να «μάθει επιτέλους να σέβεται το ψωμί του μεροκαματιάρη, χρονιάρες μέρες», την ίδια ώρα που συνεχίζοντας από εκεί που το άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, τσακίζει τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα!

Απ' την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, μέσα από συνέντευξή του στον ρ/σ «Alpha», επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας πως αγνοεί «πώς θα ανατάξει την ελληνική οικονομία» και «βάζει τη χώρα σε παρατεταμένη λιτότητα», διαφωνώντας με το εφαρμοζόμενο μείγμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Εξ ου και χαρακτήρισε «επιβεβλημένη» την «πολιτική αλλαγή», προσθέτοντας ότι «ο κ. Τσίπρας και ο κ. Τσακαλώτος είναι σύμμαχοι όλων των ακραίων της Ευρώπης» και χαρακτηρίζοντας «κατάπτυστη» την επιστολή Τσακαλώτου.

Επιπλέον, ζήτησε «εθνική συστράτευση», θέλοντας να στοιχίσει το λαό στα ζητούμενα του κεφαλαίου προς διεύρυνση της κερδοφορίας τους, που υπηρετεί η ΝΔ όπως και η κυβέρνηση.

Στο ίδιο προπαγανδιστικό μοτίβο, επέμεινε να μιλά για τη «δύναμη της αλήθειας» και «ρεαλιστικό πρόγραμμα» από πλευράς ΝΔ, διαβεβαιώνοντας δηλαδή τους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους και τους «εταίρους» και δανειστές τους στο εξωτερικό, ότι «η ΝΔ δεν θα λαϊκίσει» και «δεν θα χαϊδεύει αυτιά», προτάσσοντας πάντα ό,τι συμφέρει το κεφάλαιο.

Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε για την ικανότητα της ΝΔ επί ηγεσίας του να παρουσιάσει ένα ικανό στελεχικό δυναμικό για να διαχειριστεί τα ζητούμενα της καπιταλιστικής οικονομίας: «Από το να αναζητούμε στελέχη που δεν έχουν πολιτική στέγη, είναι πιο σημαντικό να πείσουμε νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με την πολιτική. Το πιστεύω πολύ. Θα κριθούμε από αυτό. Δεν είναι εύκολο να πείσω έναν επιτυχημένο να ασχοληθεί με τα κοινά. Να διακόψει δηλαδή τη σταδιοδρομία του, για να αναλάβει κυβερνητική θέση με μειωμένα λεφτά και αυξημένες αρμοδιότητες. Πρέπει όμως να τους βρούμε (...) Η κυβέρνηση της ΝΔ θα είναι μια κυβέρνηση των αρίστων. Θα αναζητήσω μια συλλογική συστράτευση σε μια προσπάθεια εθνικής ανάταξης» υποστήριξε, εγγυόμενος στο κεφάλαιο πολιτικό προσωπικό ακόμα πιο δεμένο στα συμφέροντα του κεφαλαίου και με μεγαλύτερη «ανοσία» στη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Πούτιν

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Β. Πούτιν, είχε χτες ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, προκειμένου να του εκφράσει τα συλλυπητήρια για τη συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους στη Μαύρη Θάλασσα, με τους δεκάδες νεκρούς, και τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Αγκυρα από τρομοκρατική επίθεση.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός και ο Ρώσος Πρόεδρος συζήτησαν, ακόμη, «για τις κρίσιμες περιφερειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, συνομίλησαν για τη σημασία του Αφιερωματικού Ετους Ελλάδας - Ρωσίας, για τις διμερείς σχέσεις και τις προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσής τους το 2017, κυρίως στους τομείς της οικονομίας, της Ενέργειας, του τουρισμού και του πολιτισμού».

Αναγκαία διευκρίνιση

Λόγω λανθεμένων στοιχείων στο σύστημα καταμέτρησης του Ευρωκοινοβουλίου, στο χτεσινό άρθρο του «Ριζοσπάστη» σχετικά με την τροπολογία για τα «λόμπι» στο Ευρωκοινοβούλιο, καταγράψαμε ότι ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης απείχε από την ψηφοφορία. Οπως μας ενημέρωσαν από το γραφείο του και δείχνουν και τα σχετικά πρακτικά που υπάρχουν, ο ίδιος υπερψήφισε την τροπολογία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ