ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Σήμερα η μέρα δράσης για ανέργους και απλήρωτους

Οι ταξικές δυνάμεις μπαίνουν μπροστά για την άμεση και ουσιαστική προστασία όλων των ανέργων

Κανείς άνεργος δεν πρέπει να μείνει μόνος. Τώρα συσπείρωση και οργάνωση της πάλης με το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα!
Κανείς άνεργος δεν πρέπει να μείνει μόνος. Τώρα συσπείρωση και οργάνωση της πάλης με το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα!
Με συγκέντρωση στις 9.30 το πρωί έξω από το κατάστημα του ΟΑΕΔ στο κέντρο της πόλης, στην οδό Δωδεκανήσου, ξεκινά σήμερα η μέρα δράσης για τους άνεργους και απλήρωτους εργαζόμενους, που διοργανώνουν η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα. Επόμενος σταθμός της δράσης θα είναι το κεντρικό κατάστημα του ΙΚΑ στην οδό Αριστοτέλους.

Στην κινητοποίηση θα συμμετάσχουν άνεργοι και απλήρωτοι εργαζόμενοι από τους κλάδους του ιματισμού, του δέρματος, του εμπορίου και του επισιτισμού, οικοδόμοι, επαγγελματοβιοτέχνες που έκλεισαν τα μαγαζιά τους και προστέθηκαν στη μεγάλη στρατιά των ανέργων, κ.ά. Στόχος της κινητοποίησης είναι να αναδείξει την ανάγκη οργάνωσης του αγώνα και έντασης της πάλης, απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που υποστηρίζει η Νέα Δημοκρατία και ο ΛΑ.Ο.Σ. και έχει βάλει στο στόχαστρο όλους ανεξαίρετα τους εργαζόμενους.

Στην ανακοίνωσή της η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Οι απολυμένοι και οι άνεργοι κοντεύουν να φθάσουν το 1.000.000. Χιλιάδες μένουν απλήρωτοι για πολλούς μήνες, πολλαπλασιάζονται όσοι μπαίνουν - εκβιαστικά - στην εκ περιτροπής απασχόληση (4ήμερα), στη μερική απασχόληση, στις αναγκαστικές άδειες και άλλες ευέλικτες μορφές άγριας εκμετάλλευσης.

Τώρα, είναι τα θύματα της οικονομικής κρίσης που προκλήθηκε από τα τεράστια κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων που αποζητούν μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα πάνω στο πτώμα εργατικών κατακτήσεων δεκαετιών.

Η κυβέρνηση απελευθέρωσε τις απολύσεις, κατάργησε ουσιαστικά την αποζημίωση.

Το επίδομα ανεργίας το μετέτρεψαν σε επιδότηση στους εργοδότες και τους χαρίζουν τζάμπα εργάτες. Κάνουν "μπίζνες" με λεφτά των εργαζομένων, με λεφτά του ΟΑΕΔ.

Ο ΟΑΕΔ έχει για να πληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών και δεν έχει για το επίδομα ανεργίας, που το μετέτρεψαν σε επίδομα του εργοδότη.

Κόβουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανέργων.

Σ' αυτό το έγκλημα "βάζουν πλάτη" η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, που συμφωνούν με την επιδότηση των εργοδοτών από τον ΟΑΕΔ, με την απελευθέρωση των απολύσεων ("αρκεί να είναι αιτιολογημένες"), με τις ελαστικές μορφές εργασίας.

Η κατάσταση θα χειροτερέψει δραματικά αν οι εργαζόμενοι δεν πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Δεν οργανώσουν κλάδο τον κλάδο, επιχείρηση την επιχείρηση, εργαζόμενο τον εργαζόμενο την αντίστασή τους και την ανατροπή αυτής της πολιτικής».

ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ
Στο δρόμο πάνω από 450 εργάτες

Σε κατάληψη του δημαρχείου προχώρησαν οι συμβασιούχοι που θα κάνουν Πρωτοχρονιά χωρίς μεροκάματο

Σε 24ωρη απεργία και κατάληψη του Δημαρχείου προχώρησαν χτες οι συμβασιούχοι του Δήμου Τρικκαίων, διεκδικώντας το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία και την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων πολλών μηνών που τους οφείλονται. Ταυτόχρονα, συνεχίζουν την κατάληψη του αμαξοστασίου του Δήμου, που ξεκίνησαν από το βράδυ της περασμένης Δευτέρας. Οι συμβασιούχοι του Δήμου φτάνουν τους 458 και στην πλειοψηφία τους θα χάσουν τη δουλειά τους με την έλευση του νέου έτους, καθώς από αύριο λήγουν οι συμβάσεις τους, ενώ είναι απλήρωτοι από 12 έως 19 μήνες.

Τη συμπαράστασή της στον αγώνα των δοκιμαζόμενων εργαζόμενων συμβασιούχων εκφράζει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Τρικάλων του ΠΑΜΕ, καλώντας τους να δώσουν ενωμένοι τον αγώνα μαζί με όλους τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, για άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και την κατοχύρωση του δικαιώματός τους στη μόνιμη και σταθερή εργασία.

Και υπογραμμίζει: «Σε αυτόν τον πόλεμο που θα γενικευτεί και θα κλιμακωθεί μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική άμυνα και να εξασφαλιστεί σχέδιο νικηφόρας αντεπίθεσης από τους εργαζόμενους, από την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα του νομού μας.

Να γυρίσουν για πάντα την πλάτη σ' αυτές τις πολιτικές δυνάμεις και να συμπαραταχθούν με το ΠΑΜΕ στον αγώνα για μια κοινωνία που ο λαός θα είναι στην εξουσία, το δικαίωμα στην εργασία θα είναι κατοχυρωμένο, οι καπιταλιστές θα είναι στα αζήτητα και η οικονομία θα λειτουργεί προς όφελος των παραγωγών του κοινωνικού πλούτου».

Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ

«Να μην απολυθούν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι του Δήμου Τρικκαίων και να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους» επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχετική Ερώτησή του, προς τον υπουργό Εσωτερικών που κατέθεσαν οι βουλευτές Αντ. Σκυλλάκος, Απ. Νάνος και Γ. Μαυρίκος.

«Η εξέλιξη αυτή - τονίζεται - επιβεβαιώνει με τον πιο δραματικό τρόπο τα τραγικά και επικίνδυνα αποτελέσματα που έχει για τους εργαζόμενους στους Δήμους η ακολουθούμενη διαχρονικά πολιτική των κυβερνήσεων (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ). Σύμμαχοι της Κυβέρνησης αναδείχθηκαν και πάλι οι δημοτικές Αρχές των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, που συντηρούν το απαράδεκτο καθεστώς των συμβασιούχων και των εργαζομένων μερικής απασχόλησης στους δήμους, που προχωρούν οι ίδιοι σε αλλεπάλληλες απολύσεις συμβασιούχων στις υπηρεσίες τους, υπό την κάλυψη των αντεργατικών νόμων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Η κυβέρνηση, αντί να αντιμετωπίσει επί της ουσίας και σε σταθερή βάση στις αυξημένες ανάγκες σε προσωπικό, με την ουσιαστική και συνεχή χρηματοδότηση των δήμων και με εργα­ζό­με­νους μόνιμους και με πλήρη ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, επιμένει στη λειτουργία των δήμων μέσω ανώνυμων εταιρειών και σε διάφορα προγράμματα που έχουν ημερομηνία λήξης.

Η θέση του ΚΚΕ είναι ότι όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν σταθερή και μόνιμη δουλειά, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση ώστε:

Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος στο Δήμο Τρικκαίων, να μονιμοποιηθούν όλοι, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να καταβληθούν άμεσα στους εργαζόμενους όλα τα δεδουλευμένα τους και να εξασφαλιστεί απρόσκοπτα η μισθοδοσία τους.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ
Δυναμική κινητοποίηση στο δημαρχείο

Τον αγώνα τους για την υπεράσπιση της εργασίας, διεκδικώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων οφειλών συνεχίζουν εργαζόμενοι συμβασιούχοι του Δήμου Ιωαννιτών στα Γιάννενα με κατάληψη μπροστά από το δημαρχείο. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας και αβεβαιότητας εγκλωβισμένοι στην κυρίαρχη αυτή αντεργατική πολιτική που μέσα και από τον «Καλλικράτη» ανοίγει το δρόμο για χιλιάδες απολύσεις στους δήμους. Σε αυτήν την αντιλαϊκή ρότα που καταστρατηγεί το δικαίωμα στη μόνιμη εργασία για όλους η νέα δημοτική αρχή του ΠΑΣΟΚ σε πλήρη ευθυγράμμιση έβαλε ζήτημα «νομιμότητας» για τις προσλήψεις των συμβασιούχων εργαζομένων, ρίχνοντας το μπαλάκι στην απερχόμενη δημοτική αρχή της ΝΔ και διαμηνύοντας ουσιαστικά ότι όσοι δεν τηρούν τις προϋποθέσεις θα απολυθούν.

Σε ανακοίνωσή της, η κλαδική επιτροπή του ΠΑΜΕ στην Τοπική Διοίκηση αναδεικνύει τις σοβαρές πολιτικές ευθύνες των δημοτικών παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και απαιτεί τη μεταφορά όλων των εργαζομένων στις δημοτικές επιχειρήσεις στις υπηρεσίες του δήμου χωρίς όρους και προϋποθέσεις, την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων οφειλών.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΔΗΜΩΝ
Συνεχίζουν και στην Αττική

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο ορκωμοσίας της νέας δημοτικής αρχής Γαλατσίου πραγματοποίησαν χτες οι περίπου 40 συμβασιούχοι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες πρασίνου και καθαριότητας του δήμου, καθώς έχει ανακοινωθεί η απόλυσή τους και επιπλέον είναι εδώ και πέντε μήνες απλήρωτοι. Οι συμβασιούχοι έχουν συγκροτήσει Επιτροπή Αγώνα καθώς το σωματείο των εργαζομένων στο δήμο Γαλατσίου, όπου πλειοψηφεί η ΠΑΣΚΕ, δεν στηρίζει τον αγώνα τους για επαναπρόσληψη, να μην γίνουν άλλες απολύσεις, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα και άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους. Στο πλευρό τους έχουν τη «Λαϊκή Συσπείρωση» του Γαλατσίου, καθώς το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και τις επόμενες μέρες σχεδιάζουν νέες κινητοποιήσεις.

Στάση εργασίας 7 - 10 το πρωί και συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στο Δήμο Ηλιούπολης και τις δημοτικές επιχειρήσεις, απαιτώντας την ανάκληση των απολύσεων των συμβασιούχων εργαζομένων στις δημοτικές επιχειρήσεις. Επιπλέον, χτες, εκδόθηκε η απόφαση της Επιθεώρησης Εργασίας, στην οποία είχαν καταφύγει 22 εργαζόμενοι, η οποία αναγνωρίζει ότι οι εργαζόμενοι απασχολούνται με σχέση αορίστου χρόνου και εφόσον απολυθούν δικαιούνται αποζημίωση. Νέο αγωνιστικό ραντεβού έχουν δώσει σήμερα με παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο ορκωμοσίας της νέας δημοτικής αρχής, απαιτώντας την ανάκληση των απολύσεων, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ