ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ - ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Αδιαπραγμάτευτη η αργία της Κυριακής

Μαζική συγκέντρωση και πορεία την περασμένη Κυριακή στο κέντρο της Αθήνας, με επικεφαλής το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων

Οι εργαζόμενοι προετοιμάζουν την κινητοποίησή τους στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας
Οι εργαζόμενοι προετοιμάζουν την κινητοποίησή τους στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας
«Κυριακή αργία νομοθετικά, αυτό ζητάει η εργατιά», «ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Νομαρχία, μας καταργούν την Κυριακή αργία», «Αυξήσεις στους μισθούς - σταθερή δουλειά - ανθρώπινα ωράρια ζητάει η εργατιά». Τα συνθήματα αντήχησαν στους δρόμους της Αθήνας, την περασμένη Κυριακή, όταν εμποροϋπάλληλοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι, εργαζόμενοι πολλών ακόμα κλάδων, για πάνω από δυο ώρες πορεύτηκαν στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της πόλης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των ταξικών σωματείων στο εμπόριο και τις υπηρεσίες και του ΠΑΜΕ.

Εδωσαν έτσι μιαν ακόμα αποφασιστική απάντηση στην άθλια συμπαιγνία κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ, μεγαλεμπόρων και Νομαρχίας Αθήνας και στη μεθόδευσή τους για άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή 28/12, επιδιώκοντας καθοριστικό χτύπημα στην κυριακάτικη αργία. Οι διαδηλωτές κάλεσαν τους εργαζόμενους να σηκώσουν ψηλά το κεφάλι, να γυρίσουν την πλάτη στην κυβέρνηση και τα κόμματα που επιδιώκουν την κατάργηση της αργίας της Κυριακής, κατ' εντολή των πολυεθνικών και μεγαλεμπόρων, να συσπειρωθούν στα σωματεία τους, γιατί έρχονται αγώνες.

Το χρονικό της κατάπτυστης απόφασης

Η κινητοποίηση την περασμένη Κυριακή αποτέλεσε κλιμάκωση του αγώνα των ταξικών δυνάμεων, καθώς είχε προηγηθεί την περασμένη Τετάρτη η δυναμική παρουσία εργαζομένων - μελών του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, συνδικαλιστών της ΟΒΣΑ, του ΠΑΜΕ και άλλων ταξικών πρωτοβάθμιων σωματείων της Αθήνας, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου, που θα συζητούσε το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή, 28/12. Η έντονη και καθολική αντίδραση των εργαζομένων ανάγκασε την πλειοψηφία του ΝΣ να καταψηφίσει την πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας για άνοιγμα την Κυριακή των καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας, με πρόσχημα την οικονομική κρίση και τα τελευταία γεγονότα στο κέντρο.

Από την κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων την περασμένη Κυριακή
Από την κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων την περασμένη Κυριακή
Ηταν τέτοια η λύσσα των εκπροσώπων της μεγαλοεργοδοσίας, που έστησαν μια πρωτοφανή επιχείρηση κατασυκοφάντησης των εργαζομένων και των συνδικάτων τους. «Χείρα βοηθείας» στην κυβέρνηση της ΝΔ (που με εντολή του αρμόδιου υπουργού Ανάπτυξης έδωσε το πράσινο φως για το άνοιγμα των καταστημάτων), στους μεγαλέμπορους αλλά και την πλειοψηφία του ΝΣ, έδωσε το ΠΑΣΟΚ, διά του Μ. Χρυσοχοϊδη. Ο εκπρόσωπος του κόμματος για θέματα Ανάπτυξης ζήτησε ευθέως το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή σε όλη τη χώρα. Ετσι, ο νομάρχης της Αθήνας Γ. Σγουρός (εκλεγμένος με το ΠΑΣΟΚ) έσπευσε να ανακοινώσει το άνοιγμα των καταστημάτων, κάνοντας χρήση νόμου του 1966.

Αμεση - ταξική απάντηση

Εμποροϋπάλληλοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι και πλήθος ακόμα εργατών άλλων κλάδων άρχισαν να συγκεντρώνονται πριν από τις 9 το πρωί στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Λίγο πριν τις 10, με επικεφαλής τα μέλη της διοίκησης του συλλόγου και τους εμποροϋπάλληλους, ξεκίνησε η πορεία προς το εμπορικό κέντρο της πόλης. Οι διαδηλωτές φωνάζοντας αδιάκοπα συνθήματα όπως: «Των πολυεθνικών είναι επιλογή, να δουλεύουμε και την Κυριακή», «Ορντινάντσα των πολυεθνικών είναι ο νομάρχης των πολυεθνικών», «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη», πορεύτηκαν στην οδό Μητροπόλεως, έστριψαν στην Βουλής, στη συνέχεια διέσχισαν την Ερμού όπου πραγματοποίησαν ολιγόλεπτες στάσεις. Διέσχισαν την οδό Αθηνάς και βγήκαν στην Σταδίου.


Στη συμβολή των οδών Σταδίου και Αιόλου έγινε συμβολικός αποκλεισμός, στο πολυκατάστημα «Νότος Γκάλερι». Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών του συλλόγου, κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού, μπήκαν στο πολυκατάστημα και μοίρασαν ανακοίνωση του συλλόγου. Η πρόεδρος του συλλόγου Μ. Τσαγκατάκη κάλεσε τις εργαζόμενες να μη νομιμοποιήσουν με την παρουσία τους την παρανομία. Να γυρίσουν την πλάτη στα κόμματα της πλουτοκρατίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. «Σηκώστε ψηλά το κεφάλι. Ελάτε στα σωματεία σας. Τα σωματεία είναι εδώ μαζί σας. Να δώσουμε από κοινού τη μάχη για να μην περάσει η κατάργηση της αργίας της Κυριακής. Μην ψαρώνετε στις εντολές της εργοδοσίας», είπε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα επιχειρήματα που αξιοποίησαν όλες τις προηγούμενες μέρες όλοι όσοι επιδιώκουν το χτύπημα της κυριακάτικης αργίας, περί «δημοκρατίας», περί «προαιρετικής εργασίας», κλπ., καταρρίφθηκαν από τις ίδιες τις εργαζόμενες στο πολυκατάστημα, που ομολογούσαν ψιθυριστά ότι εκβιάστηκαν, προκειμένου να πάνε για δουλειά. Μετά τη λήξη του συμβολικού αποκλεισμού, οι εργαζόμενοι ανέβηκαν τη Σταδίου, διέσχισαν τη Βουκουρεστίου, την Πανεπιστημίου, όπου και ολοκλήρωσαν την κινητοποίησή τους, ανανεώνοντας το ραντεβού τους στους αγώνες που έρχονται.

Στον Πειραιά

Από το συμβολικό αποκλεισμό του «Νότος Γκάλερι»
Από το συμβολικό αποκλεισμό του «Νότος Γκάλερι»
Σε αγωνιστική επιφυλακή ήταν από το πρωί της περασμένης Κυριακής και καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας εμποροϋπάλληλοι και άλλοι κλάδοι εργαζομένων, στον Κορυδαλλό και σε άλλες περιοχές του Πειραιά, προκειμένου να περιφρουρήσουν την αργία της Κυριακής. Το αγωνιστικό κάλεσμα απηύθυναν ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων στα Εμπορικά Καταστήματα και τις Ιδιωτικές Επιχειρήσεις Πειραιά και η Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ.

Ειδικά στον Κορυδαλλό, οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στις 10 το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας που βρίσκεται στην «καρδιά» του εμπορικού κέντρου της πόλης. Εντοπίστηκαν 4 καταστήματα στα οποία η εργοδοσία είχε αναγκάσει τους υπαλλήλους, ακριβώς αυτή την ημέρα να κάνουν απογραφή και όπως διαπιστώθηκε κανένα δε διέθετε τη σχετική άδεια από την Επιθεώρηση Εργασίας. Συνδικαλιστές του Συνδέσμου και του ΠΑΜΕ συνομίλησαν με τους υπαλλήλους, τους οποίους κάλεσαν να κάνουν δική τους υπόθεση την περιφρούρηση της κυριακάτικης αργίας.Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ