ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΕΩΣ ΑΕ
Ανακλήθηκαν 28 απολύσεις με παρέμβαση του ΠΑΜΕ

Σε ανάκληση των απολύσεων 28 μεταναστών εργατών προχώρησε η εργοδοσία της εταιρείας «Γενική Ανακυκλώσεως ΑΕ» μετά από αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου. Το ΠΑΜΕ βρέθηκε από την πρώτη στιγμή δίπλα στους απολυμένους. Την περασμένη Τετάρτη, παραμονή Χριστουγέννων, έκανε παράσταση διαμαρτυρίας στην εργοδοσία, απαιτώντας την άμεση ανάκληση των απολύσεων. Χτες προχώρησε σε νέα παρέμβαση στην εργοδοσία, εκπρόσωπος της οποίας ισχυρίστηκε ότι δεν πρόκειται για απολύσεις, αλλά για «οικειοθελείς αποχωρήσεις». Κάτι που καταγγέλλεται ως ψευδές από τους απολυμένους.

Τελικά, η εργοδοσία υποχώρησε, λέγοντας ότι από σήμερα κιόλας οι εργάτες μπορούν να επιστρέψουν στη δουλειά τους. Τα στελέχη του ΠΑΜΕ επισήμαναν στη συνάντηση ότι θα συνεχίσουν το αμέσως επόμενο διάστημα τις παρεμβάσεις τους, προκειμένου να διαπιστωθούν οι συνθήκες εργασίας που επικρατούν, τα ωράρια εργασίας, τα μέτρα και υγιεινής και ασφάλειας, οι μισθοί και άλλα. Λίγο μετά τη χτεσινή συνάντηση πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τους απολυμένους μετανάστες, που ενημερώθηκαν για την εξέλιξη και για τις πρωτοβουλίες που θα πάρουν το επόμενο διάστημα οι ταξικές δυνάμεις. Οι μετανάστες τόνισαν από τη μεριά τους την πολύτιμη συμβολή του ΠΑΜΕ την οποία χαρακτήρισαν «τίμια», καθώς η δράση του έχει ως στόχο όχι κάποιο αντάλλαγμα, αλλά την αντιμετώπιση των προβλημάτων των εργαζομένων και την ανάδειξη της ανάγκης για οργάνωση των εργαζομένων.


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΚΑΡΥΠΙΔΗ ΑΒΕΕ»
Δυναμώνει ο αγώνας και η αλληλεγγύη

Χριστούγεννα στο εργοστάσιο έκαναν οι 75 Ελληνες και μετανάστες εργάτες, έχοντας σταθερά στο πλευρό τους τα ταξικά σωματεία της περιοχής

Οι εργάτες έκαναν Χριστούγεννα μέσα στο εργοστάσιο
Οι εργάτες έκαναν Χριστούγεννα μέσα στο εργοστάσιο
Μετατρέποντας σε οργανωμένο, διεκδικητικό αγώνα την αγανάκτησή τους για την ασυδοσία του εργοδότη, που τους αφήνει απλήρωτους για μήνες, οι 75 Ελληνες και μετανάστες εργάτες στην επιχείρηση επεξεργασίας ελαστικών ακριβείας ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ ΑΒΕΕ κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, από κοινού με το ταξικό σωματείο των Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Η περίοδος των γιορτών, αντί να «ξεφουσκώσει» τον αγώνα τους -βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από τις 19/12 - έδωσε ώθηση στο να εκφραστεί η αλληλεγγύη, να αναπτυχθούν πολύμορφες δράσεις και πρωτοβουλίες μέσα και έξω από το εργοστάσιο. Σε αυτή την κατεύθυνση, πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων την Τετάρτη, παραμονή Χριστουγέννων. Με αίτημα αιχμής την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων από την εργοδοσία - οφείλονται μισθοί 2 έως 8 μηνών και δώρο - οι εργάτες έκαναν πορεία που ξεκίνησε από τη νομαρχία και κατέληξε στην Περιφέρεια, με τον κόσμο να εκδηλώνει με κάθε τρόπο τη στήριξη στο δίκαιο αγώνα τους.

Σε κάθε τους βήμα έχουν την έμπρακτη συμπαράσταση των ταξικών σωματείων της περιοχής και του ΠΑΜΕ. Ανήμερα των Χριστουγέννων, αντιπροσωπεία από τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οικοδόμων, Συνταξιούχων ΙΚΑ και Φαρμακοϋπαλλήλων βρέθηκε στο εργοστάσιο και παρέδωσε στην Επιτροπή Αγώνα συμβολικό ποσό που συγκέντρωσαν τα ταξικά σωματεία. Στο μικρό γλέντι που στήθηκε μέσα στο εργοστάσιο, με φαγητό και κρασί, οι εργάτες αντάλλαξαν ευχές, τραγούδησαν.

Από την πορεία στα Γιάννενα
Από την πορεία στα Γιάννενα
Ακόμα, με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ, διοργανώθηκαν θεματικές ενημερωτικές συζητήσεις για τις συνθήκες υγιεινής και ασφαλείας στους χώρους δουλειάς και τις εργασιακές σχέσεις. Ζητήματα που αφορούν άμεσα τους εργάτες του εργοστασίου καθώς οι ελλείψεις στο σύστημα εξαερισμού τούς υποχρεώνει να εισπνέουν χημικές ουσίες από την καύση ελαστικών, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για την υγεία τους. Παραβιάσεις υπάρχουν και σε ό,τι αφορά τις συλλογικές συμβάσεις.

Για σήμερα οι εργάτες έχουν αποφασίσει νέα Γενική Συνέλευση προκειμένου να καθορίσουν την παραπέρα δράση τους. Χτες το πρωί, η εργοδοσία προκλητικά ισχυρίστηκε για μια ακόμα φορά ότι δεν έχει λεφτά, αξιώνοντας μάλιστα από τους εργαζόμενους να αποδεχτούν να μεταφερθεί η παραχθείσα παραγωγή, την οποία περιφρουρούν πιέζοντας για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους.


ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΡΙΑ
Συνεχίζει να νοσηλεύεται στον «Ευαγγελισμό»

Αθλιες συνθήκες δουλειάς και εκβιασμούς από εργολάβους καταγγέλλουν συνάδελφοί της

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» συνεχίζει να νοσηλεύεται η Κωνσταντίνα Κούνεβα, γραμματέας της Παναττικής Ενωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού, εργαζόμενη σε εργολάβο καθαριότητας στον ΗΣΑΠ. Τη Δευτέρα 22 Δεκέμβρη, τα μεσάνυχτα, δέχτηκε επίθεση με οξύ από αγνώστους. Την επίθεση κατήγγειλαν με ανακοινώσεις τους από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ, αντιπροσωπεία του οποίου επισκέφτηκε τη μετανάστρια συνδικαλίστρια στο νοσοκομείο.

Το αποτέλεσμα της επίθεσης είναι η Κ. Κούνεβα να έχει χάσει την όραση από το αριστερό μάτι - απαιτείται μεταμόσχευση του κερατοειδή για την αποκατάστασή της - ενώ βλάβη έχει υποστεί και το δεξί μάτι. Χτες υπήρχε η εκτίμηση ότι έχει διαφύγει τον άμεσο κίνδυνο. Ωστόσο, εξετάζονται οι περαιτέρω επιπλοκές που μπορεί να έχει δημιουργήσει το οξύ στο πρόσωπό της και σε εσωτερικά της όργανα.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αντιπροσωπείας του ΠΑΜΕ στο νοσοκομείο, συνάδελφοι της συνδικαλίστριας κατήγγειλαν ότι το τελευταίο διάστημα τόσο η ίδια, όσο και άλλοι συνδικαλιστές του χώρου δέχονταν απειλές από εργολάβους καθαριότητας. Συνδικαλιστές του χώρου καταγγέλλουν τις άθλιες συνθήκες δουλειάς που προκαλούν αντιδράσεις ανάμεσα στους εργαζόμενους: Δεν επικολλούνται ένσημα, δεν πληρώνονται όλες τις ώρες που εργάζονται, ούτε τις υπερωρίες, δεν τους επικολλούνται Βαρέα και Ανθυγιεινά ένσημα.

Μάλιστα, για το ζήτημα αυτό βρίσκονται σε εξέλιξη τριμερείς συναντήσεις με το υπουργείο και την εργοδοσία. Η τελευταία προχώρησε σε αλλαγή των συμβάσεων μέσω των οποίων μείωσε το ωράριο εργασίας των καθαριστριών ώστε να είναι κάτω από το όριο που καθιστά αναγκαστική την παροχή Βαρέων και Ανθυγιεινών ενσήμων. Την ύπουλη επίθεση καταγγέλλουν δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου.


ΛΑΡΚΟ
Διώχνουν 25 εργάτες

Την απόλυση 25 εργαζομένων που ανήκουν σε συνεργεία που δουλεύουν στη ΛΑΡΚΟ ανακοίνωσε χτες η ΤΕΧΝΟΣΤΥΛ, μία από τις εργολαβικές εταιρείες που έχουν εισβάλει στην επιχείρηση τα τελευταία χρόνια. Αρκετοί χάνουν τη δουλειά τους ακόμα και μετά από 5 - 6 χρόνια δουλειάς. Η εργοδοσία ανακοίνωσε τα σχέδιά της αμέσως μετά τη λήξη της πρωινής βάρδιας. Οι πιέσεις προς τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ κλιμακώνονται το τελευταίο δίμηνο, αφού η διοίκηση έχει δηλώσει ότι υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης θα γίνουν περικοπές στο προσωπικό των εργολαβιών και όσων απασχολούνται με μπλοκάκια παροχής υπηρεσιών. Ακόμα, δεν αποκλείεται να τεθούν σε διαθεσιμότητα και εργαζόμενοι που ανήκουν στο μόνιμο προσωπικό της ΛΑΡΚΟ. Κόντρα στα σχέδια της εργοδοσίας που προσπάθησε να αιφνιδιάσει τους εργαζόμενους αλλά και την τρομοκρατία που καλλιεργεί, το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας καλεί τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ να απαντήσουν ενωμένοι στις αντεργατικές μεθοδεύσεις. Σήμερα το πρωί, στις 6 π.μ., το συνδικάτο καλεί τους εργάτες σε μαζική κινητοποίηση στην πύλη της επιχείρησης.Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ