ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Ο θεός κουφάθηκε!

Χωρίς να θεωρηθώ γκρινιάρης -και να σας στη σπάω τέτοιες μέρες- πρέπει να σας πω ότι είμαι βαθιά απογοητευμένος. Καλά από τους ανθρώπους, άντε και από τους Αγίους, αλλά και από το θεό τέτοια αδιαφορία; Τόσες προσευχές, τόσες γονυκλισίες και όλα να παραμένουν τα ίδια; Ούτε επί γης ειρήνη, ούτε υγεία και ευτυχία, ούτε όλα τα παιδάκια του κόσμου χορτάτα, τίποτα; Εκατομμύρια ευχές πήγαν έτσι στο βρόντο; Τις κατάπιε ο Διακονιάρης;

Και καλά με τις δικές μας ευχές. Αλλά και με τις ευχές του Μπους, του Μπλερ, του Σολάνα, του Κώστα Σημίτη, του αρχιεπισκόπου, του πάπα, του Πούτιν;.. Και αυτούς τους «έγραψε» ο θεός; Τα πρωτοπαλίκαρά του; Τους ανθρώπους, δηλαδή, που ο καθένας από το πόστο του, υλοποιούν τις εντολές του;

Πάει, τέλειωσε η ιστορία! Ο θεός κουφάθηκε. Καμιά ευχή δε λήφθηκε υπόψη. Και πόλεμος γίνεται, και στην Αργεντινή τουφεκίζονται άνθρωποι, και χιλιάδες μετανάστες περιδιαβαίνουν κυνηγημένοι τη γη. (Αλλοι απ' αυτούς πιάνονται σε νάρκες και διαμελίζονται και άλλοι θα διαμελιστούν από άλλες αιτίες αργότερα). Και εκατομμύρια πεινασμένοι, αναλφάβητοι, κυνηγημένοι, βουτηγμένοι στις αρρώστιες και στην ανασφάλεια, υπάρχουν. Και χωριά και χώρες βομβαρδίζονται. Και παιδάκια πεθαίνουν πιπιλίζοντας τη στέρφα ρώγα της μάνας τους. Τεράστια πληγή ο πλανήτης.

Τεράστια πληγή και καμιά ευχή δεν έπιασε τόπο. Καμιά ευχή δεν εισακούστηκε. Και, δικαιολογημένα, μπαίνω σε υποψίες. Λέω, μήπως, μήπως όλη αυτή η ιστορία είναι, πια, τελειωμένη; Μήπως πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους, πιο αποτελεσματικούς, να πραγματοποιήσουμε τις επιθυμίες μας; Αφού ο θεός αρνείται να μας ακούσει πρέπει, σίγουρα, να αλλάξουμε φωνή. Να τραγουδήσουμε, άλλα κάλαντα. «Χριστός γεννάται...», με την επιστήμη να έχει περάσει στο διάστημα είναι τραγούδι φάλτσο και φάλτσα μηνύματα στέλνει.

Και μην πεις, εντάξει, αδερφέ, το έθιμο κρατάμε.. Λέμε «καλά Χριστούγεννα» και άλλα εννοούμε, Και όταν λέμε «εύχομαι ειρήνη στον κόσμο» δε σημαίνει πως πιστεύουμε πως αφού το ευχηθήκαμε θα πραγματοποιηθεί κιόλας. Ούτε επειδή είπαμε «εύχομαι κάθε ευτυχία» σημαίνει ότι αφού το είπαμε μπορεί και να συμβεί. Επιθυμίες εκφράζουμε.

Ολα αυτά τα τελετουργικά, οι συνήθειες και οι παραδόσεις μπορεί να φαντάζουν απλά, αλλά οφείλω να σου πω -και χωρίς να θέλω να στη σπάσω- πως λειτουργούνε ανασταλτικά. Στο υποσυνείδητό σου εναποθέτεις κάπου στο... βρόντο τις αγωνίες σου. Συναινείς σε μια εικόνα ειρηνικής συνύπαρξης με αυτούς που σε χωρίζουν γενεές δεκατέσσερις. Συμμετέχεις, έστω για να κρατηθεί το έθιμο, όπως δικαιολογείσαι, στην ίδια χορωδία με αυτούς που είναι υπεύθυνοι για όλα τα κακά που εύχεσαι ν' αλλάξουν.

Σκέψου, γιατί δε γιορτάζεις τον Ηφαιστο, ας πούμε, αλλά το Χριστό; Γιατί λες [καλά Χριστούγεννα» και όχι «μα το Δία»; Γιατί κάνεις διακρίσεις στις παραδόσεις; Ρώτα, σε παρακαλώ, ειλικρινά τον εαυτό σου!


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2001
Χρονιά... εμβάθυνσης στην αντιλαϊκότητα της ΟΝΕ

Αναδρομή του «Ρ» στις σημαντικότερες οικονομικές ειδήσεις, του χρόνου που πέρασε, όπως καταγράφηκαν μέσα από την εφημερίδα μας

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στον οικονομικό τομέα, η χρονιά που «έτρεξε», δεν έκρυβε εκπλήξεις. Για τους μυημένους, μάλιστα, σχεδόν τα πάντα ήταν προδιαγεγραμμένα. Αλλο τι μπορεί ή τι θέλουν να υποστηρίζουν διάφοροι απολογητές της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Τα παραπάνω βέβαια κάθε άλλο παρά σημαίνουν ότι το 2001 ήταν...«ρουτινιάρικο». Κάθε άλλο μάλιστα, πολύ περισσότερο που η ΟΝΕ και τα Προγράμματα Σταθερότητας, δεν αφήνουν περιθώρια για την παραμικρή χαλάρωση των αντιλαϊκών πολιτικών. Ετσι είναι ολοφάνερο ότι -παρά τη σχετική ολιγωρία που σημειώθηκε την άνοιξη στη δράση της κυβέρνησης, χάρη στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις ενάντια στα σχέδια για την πλήρη ανατροπή του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος- οι κυβερνώντες επιτάχυναν τη λήψη μέτρων για την εμβάθυνση των διαρθρωτικών αλλαγών. Οι ιδιωτικοποιήσεις, τα μέτρα ενίσχυσης των κεφαλαιοκρατών, οι φοροαπαλλαγές των μεγάλων επιχειρήσεων, οι νόμοι που διευκολύνουν τη συγκέντρωση και τη συγκεντροποίηση κεφαλαίου βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των κυβερνητικών προτεραιοτήτων. Μαζί με νέα μέτρα ενάντια στα λαϊκά στρώματα συνολικά και σε όλους τους τομείς (εισοδήματα, φορολογίες, δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα), ενώ ουδείς πρέπει να παραγνωρίζει ότι η κυβέρνηση και στο ασφαλιστικό, στην ουσία εξακολουθεί να έχει πανομοιότυπη προσέγγιση με εκείνη της προηγούμενης άνοιξης. Ολοφάνερο έγινε και κάτι ακόμα. Οτι όσοι πίστευαν πως η περίοδος λιτότητας θα ολοκληρωνόταν με την ένταξη της χώρας στο ευρώ, ή είχαν παραπλανηθεί ή σκόπιμα κορόιδευαν τον κόσμο. Για όσους είχαν αυταπάτες, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, τοποτηρητής της χρηματοοικονομικής ολιγαρχίας της ΕΕ στη χώρα μας, ο Λ. Παπαδήμος, στα τέλη του Απρίλη που μας πέρασε, το είπε ξεκάθαρα: Η «πραγματική σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, όπως η δεκαετία, είναι ασφαλώς στόχος επιθυμητός, αλλά ταυτόχρονα φιλόδοξος». Μ' άλλα λόγια ο ορίζοντας της... προσαρμογής στα όσα απαιτούνται για τη σύγκλιση όπως την καταλαβαίνουν οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου, η πολιτική δηλαδή της ακόμα μεγαλύτερης και βίαιης ανακατανομής των εισοδημάτων (και των δικαιωμάτων) προκειμένου να εξασφαλιστεί η υψηλή κερδοφορία του κεφαλαίου, έχει μπροστά του τουλάχιστον μια δεκαετία...


Παπαγεωργίου Βασίλης

Ο «Ρ» επιχειρεί σήμερα μια ημερολογιακή καταγραφή των σημαντικότερων «στιγμών» του 2001 στον τομέα της οικονομικής πολιτικής, όπως ακριβώς καταγράφηκαν από την εφημερίδα μας.

ΓΕΝΑΡΗΣ

1 ΓΕΝΑΡΗ: Ποδαρικό με αυξήσεις στα κόμιστρα. Κατά 20 δρχ. ακρίβυνε η διπλή ταρίφα των ταξί, ενώ τα εισιτήρια των ΚΤΕΛ ακρίβυναν κατά 5%.

3 ΓΕΝΑΡΗ: Παραπέρα ψαλίδισμα των κοινωνικών δαπανών του προϋπολογισμού του 2001. Το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι η εγγραφή των πιστώσεων στον προϋπολογισμό δε σημαίνει κατ' ανάγκη και... καταβολή τους!

8 ΓΕΝΑΡΗ: Αρχισε η επιβολή των τσουχτερών αυξήσεων (11%) στα ασφάλιστρα των οχημάτων από τις ασφαλιστικές εταιρίες.

9 ΓΕΝΑΡΗ: Ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης ανακοινώνει το νέο σχέδιο ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Ανάμεσά τους οι: ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ, Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ, Ελληνικά Βιομηχανικά Ακίνητα, ΕΤΒΑ, Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, Ελληνικές Αλυκές, Κεντρική Αγορά Αθηνών, ΛΑΡΚΟ.

10 ΓΕΝΑΡΗ: Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ομολογεί ότι εφτά επιχειρήσεις ή το 1,53% του συνόλου, ροκανίζουν το 57% των επιδοτήσεων του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.

12 ΓΕΝΑΡΗ: Δημοσιοποιούνται τα στοιχεία για τους δείκτες ασφυξίας του 2000. Τα «φέσια» έφτασαν τα 277 δισ. δρχ., ενώ στη διετία 1999 - 2000 άγγιξαν τα 613 δισ. δρχ. Στην ίδια διετία πτώχευσαν ή έκαναν αίτηση για πτώχευση πάνω από 5.300 επιχειρήσεις.


Παπαγεωργίου Βασίλης

-- Το ΧΑΑ φτάνει στο ανώτατο σημείο της χρονιάς στις 3.455,9 μονάδες. Το επίπεδο αυτό είναι κατά 46,7% χαμηλότερο από το όριο των 6.484,3 μονάδων του Σεπτέμβρη του 1999.

16 ΓΕΝΑΡΗ: Ανακοινώνεται η αύξηση της φορολογίας για τις μεταβιβάσεις ακινήτων, λόγω μεγάλων αυξήσεων στις τιμές των αντικειμενικών αξιών.

24 ΓΕΝΑΡΗ: Ανακοινώνονται τα επίσημα κέρδη των τραπεζών για το 1999. Ηταν αυξημένα τουλάχιστον κατά 229%, συγκριτικά με το 1998.

29 ΓΕΝΑΡΗ: Σε σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας επιλέχτηκε το... αγγλικό, για την ακρίβεια «θατσερικό» μοντέλο αξιολόγησης των κοινωνικών δαπανών, για το παραπέρα ψαλίδισμα των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα. Σ' αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε η συνδρομή των Αγγλων για την εφαρμογή ενός «μοντέλου αξιολόγησης δαπανών» και παρακολούθησής τους με γνώμονα την «αποτελεσματικότητά» τους.

30 ΓΕΝΑΡΗ: Ακέφαλη παραμένει στην ουσία η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο των ΕΒΕ, μετά από απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθήνας που αποκαλύπτει τις μεθοδεύσεις και τα «μαγειρέματα» της ΠΑΣΚΕΒΕ και της ΔΑΚΜΜΕ στη γενική συνέλευση της Συνομοσπονδίας.

ΦΛΕΒΑΡΗΣ

1 ΦΛΕΒΑΡΗ: Το οικογενειακό επίδομα πρέπει να καταβάλλεται και στους δύο συζύγους ανεξάρτητα αν εργάζονται στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα, αποφάσισε το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο λύνοντας οριστικά την αυθαιρεσία της κυβέρνησης.

9 ΦΛΕΒΑΡΗ: Δημοσιεύτηκε η «πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος» για την παραχώρηση μέχρι και του 100% των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά σε επίδοξους μνηστήρες.

12 ΦΛΕΒΑΡΗ: Υπερτετραπλασιάστηκαν τα ασφάλιστρα των οχημάτων από το 1990 μέχρι το 1999, ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι των ασφαλιστικών εταιριών σε σχετική ημερίδα που διοργάνωσε η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας.

13 ΦΛΕΒΑΡΗ: Την ακόμα μεγαλύτερη ένταση και όξυνση του κυβερνητικού μετώπου κατά των εργαζομένων και όσων αντιταχθούν στις «διαρθρωτικές αλλαγές» σηματοδότησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας παρουσιάζοντας τις αποφάσεις του ΕΚΟΦΙΝ για την ελληνική οικονομία. Ο ΟΟΣΑ ζητά νέα μέτρα για «αναμόρφωση του συστήματος υγείας, συνταξιοδότησης, δημόσιας διοίκησης».

19 ΦΛΕΒΑΡΗ: Με τσουχτερές ανατιμήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ συνοδεύτηκε η πρώτη μέρα της «απελευθέρωσης» της αγοράς ενέργειας. Μέχρι και 116% επιβαρύνονται οι νέες παροχές για οικιακούς καταναλωτές.

21 ΦΛΕΒΑΡΗ: Στην πλήρη ανατροπή όλων των δεδομένων που ισχύουν σε δεκάδες κλάδους ελευθέρων επαγγελμάτων αποβλέπει η έκθεση του ΚΕΠΕ που αφορά τα λεγόμενα «κλειστά επαγγέλματα».

23 ΦΛΕΒΑΡΗ: Η Ελλάδα είναι το φτωχότερο κράτος - μέλος της ΕΕ. Η Ηπειρος είναι η φτωχότερη από τις 211 ευρωπαϊκές περιφέρειες. Πέντε στις δέκα φτωχότερες ευρωπαϊκές περιφέρειες είναι ελληνικές και η κατάσταση χειροτερεύει από χρόνο σε χρόνο. Τα στοιχεία ΕΊΝΑΙ της Eurostat και δημοσιοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες.

-- Με πρόσχημα τις ανάγκες λόγω Ολυμπιάδας 2004 υπογράφτηκε από τον υπουργό Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκη απόφαση με την οποία η Αττική δε θεωρείται «κορεσμένη» από ξενοδοχεία περιοχή και άρα επιτρέπεται η ανέγερση νέων μεγάλων ξενοδοχείων από την παραλία μέχρι την Πεντέλη.

ΜΑΡΤΗΣ

12 ΜΑΡΤΗ: Εννέα είναι στον αριθμό οι μνηστήρες, που έσπευσαν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την απόκτηση των μεγαλύτερων ναυπηγείων στην Ανατολική Μεσόγειο, των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Θα τελειώσουμε μέχρι τον Ιούνη, λέει η κυβέρνηση.

19 ΜΑΡΤΗ: Εφοπλιστές, μεγαλοξενοδόχοι, τεχνικές και εκδοτικές εταιρίες, επιχειρήσεις τροφίμων, τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί συνέστησαν κοινοπραξίες -δεκαέξι τον αριθμό- και έσπευσαν να θέσουν υποψηφιότητα για την απόκτηση πέντε πλαζ του ΕΟΤ στην Αττική.

26 ΜΑΡΤΗ: Νέα ρύθμιση για τα πανωτόκια των τραπεζών παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας επιχειρώντας στην ουσία μια πιο προσεγμένη προσέγγιση του προβλήματος νομιμοποίησης της τραπεζικής τοκογλυφίας.

28 ΜΑΡΤΗ: Την αξίωσή τους για κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και πλήρη «απελευθέρωση» του ωραρίου «ξαναζεσταίνουν» οι μεγαλέμποροι οι οποίοι αποφάσισαν την επέκταση σε όλα τα καταστήματα -αρχής γενομένης από την Ερμού- της συνεχούς λειτουργίας των καταστημάτων από το πρωί μέχρι τις 9.00 το βράδυ τις καθημερινές και μέχρι τις 6.00 το απόγευμα το Σάββατο.

29 ΜΑΡΤΗ: Σε μια προσπάθεια αντιστροφής του κλίματος κοινωνικής δυσαρέσκειας η κυβέρνηση αρχίζει να διατυμπανίζει τη «στροφή» της πολιτικής της, δίνοντας έμφαση σε αναφορές για «κοινωνική ευαισθησία»... Τις σχετικές δηλώσεις έκανε ο πρωθυπουργός μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, καθιστώντας φανερή την έναρξη μιας ανελέητης κυβερνητικής προπαγάνδας που θα συνεχιστεί επί μακρόν, με στόχο να πείσει ότι η κυβέρνηση απέκτησε «κοινωνική ευαισθησία». Το «κοινωνικό» προσωπείο κρύβει νέα αντιλαϊκή επέλαση.

30 ΜΑΡΤΗ: Απάτη ολκής την οποία έστησαν με μεθοδικότητα οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ αποδεικνύεται η περίφημη αναστήλωση του «κοινωνικού προσώπου». Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση ετοιμάζει να θυσιάσει τις δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα χάριν των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, του Γ' ΚΠΣ αλλά και των λογιστικών αλχημειών που είχε κάνει τα προηγούμενα χρόνια ώστε να επιτύχει τους ονομαστικούς στόχους της Συνθήκης του Μάαστριχτ.

ΑΠΡΙΛΗΣ

11 ΑΠΡΙΛΗ: Νέες τσουχτερές αυξήσεις στις τιμές των βενζινών. Συνολικά, σε τρεις εβδομάδες, έχουν «τσιμπήσει» 21 δραχμές το λίτρο.

18 ΑΠΡΙΛΗ: Οι υπουργοί Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ ανακοινώνουν ότι καταργείται το ΠΔ 84/84 και το αντικαθιστούν με νόμο - τερατούργημα που όχι μόνο δίνει τη δυνατότητα για εγκατάσταση επιχειρήσεων από όλη την Ελλάδα στο Λεκανοπέδιο της Αττικής.

19 ΑΠΡΙΛΗ: Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς, με δήλωσή του στο «Ρ» ισχυρίστηκε πως η κυβέρνηση δεν είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει τη σχετική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που έχει επιδικάσει την καταβολή του οικογενειακού επιδόματος και στους δύο συζύγους.

23 ΑΠΡΙΛΗ: Στα πλαίσια της «απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας» η κυβέρνηση παραχώρησε 6 άδειες σε ιδιώτες για να κατασκευάσουν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής χωρίς να υπάρχει κανένας ενεργειακός σχεδιασμός. Οι 2 από τις 6, δόθηκαν στον Κοπελούζο.

25 ΑΠΡΙΛΗ: Με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, παραχωρούνται νέες φοροελαφρύνσεις στο μεγάλο κεφάλαιο. Κατασκευστικές εταιρίες, τράπεζες, ρεντιέρηδες (εισοδηματίες) και άλλοι αετονύχηδες, οι ευνοημένοι της κυβερνητικής πολιτικής.

27 ΑΠΡΙΛΗ: Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Λ. Παπαδήμος, κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέλευσης των μετόχων της Τράπεζας, υποστήριξε ότι η «πραγματική σύγκλιση» προϋποθέτει δεκαετίες και την άλωση των κοινωνικοασφαλιστικών κατακτήσεων.

ΜΑΗΣ

3 ΜΑΗ: Από το Παρίσι, ο ΟΟΣΑ αναθεωρεί - για φέτος και το 2002 - προς τα κάτω την αύξηση του ΑΕΠ και προς τα πάνω τον πληθωρισμό, συνιστώντας στην κυβέρνηση μεγαλύτερη τόλμη στην προώθηση των «μεταρρυθμίσεων».

4 ΜΑΗ: Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας θέτει σαν στόχο να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2002 η φορολογική, δημοσιονομική και ασφαλιστική μεταρρύθμιση, αποσκοπώντας στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

10 ΜΑΗ: Το α' τρίμηνο του 2001 η Εθνική Τράπεζα κέρδιζε πάνω από 1 δισεκατομμύριο την ημέρα και η Eurobank Ergasias, περίπου 500 εκατομμύρια δραχμές. Τα νούμερα προκύπτουν από επίσημα στοιχεία των δύο τραπεζών.

12 ΜΑΗ: Στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών αποκαλύπτουν ότι το 37% των νοικοκυριών της χώρας «ζει» με μηνιάτικο οικογενειακό εισόδημα από 60.000 έως 165.000 δραχμές, Επίσης το 14,3% των φορολογούμενων απέκτησε το 42,1% του συνόλου των εισοδημάτων.

15 ΜΑΗ: Μετά τις συνεχείς ανατιμήσεις, η τιμή των βενζινών ξεπέρασε τις 300 δραχμές το λίτρο.

19 ΜΑΗ: Επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας και της ΕΣΥΕ αποδεικνύουν ότι η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, οδήγησε στην ένταση της τοκογλυφίας και την υπερχρέωση των νοικοκυριών.

22 ΜΑΗ: Σύμφωνα με στοιχεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) προκύπτει ότι η φοροδιαφυγή συνεχίζει να οργιάζει με πρωταγωνιστές τις μεγάλες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα οι απώλειες από το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) για το έτος 2000 να ξεπεράσουν τα 1,5 τρισεκατομμύρια δραχμές.

25 ΜΑΗ: Την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης, μιλώντας στην ετήσια συνέλευση του Ομίλου. Στόχος, όπως ανέφερε, είναι να μειωθεί το ποσοστό του δημοσίου από 62% στο 35%.

27 ΜΑΗ: Πανελλαδική σύσκεψη αγροτικών στελεχών στη Λάρισα. Συγκροτήθηκε η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ).

29 ΜΑΗ: Ο ασφαλιστικός όμιλος EUREKO BV απέκτησε την INTERAMERICAN. Από κοινού εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη μονοπώληση της αγοράς.

30 ΜΑΗ: Γην και ύδωρ απαίτησαν από το βήμα της ετήσιας γενικής τους συνέλευσης οι μεγαλοβιομήχανοι της χώρας. Για την επίτευξη του στόχου της... ανταγωνιστικότητας, πρέπει να «γονατίσουν» και να υποστούν νέες θυσίες οι εργαζόμενοι.

ΙΟΥΝΗΣ

11 ΙΟΥΝΗ: Με στόχο την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων στις νέες τεχνολογίες, η κυβέρνηση δημιουργεί το Ταμείο Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ) που θα επιχορηγηθεί με 150 δισεκατομμύρια δραχμές.

12 ΙΟΥΝΗ: Κατ' αποκλειστικότητα ο «Ρ» αποκαλύπτει ότι αναμένεται απόφαση του ΔΣ της ΔΕΗ για ανατιμήσεις κατά 5% στα οικιακά τιμολόγια.

13 ΙΟΥΝΗ: Επιβεβαιώνεται πλήρως η αποκάλυψη του «Ρ» για τσουχτερές ανατιμήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, αφού το ΔΣ της Επιχείρησης, έλαβε σχετική απόφαση.

25 ΙΟΥΝΗ: Με απόφαση του Αρείου Πάγου δίνεται η δυνατότητα στους χρήστες πιστωτικών καρτών - που πλήρωναν τις αυθαίρετες και παράνομες χρεώσεις που τους επέβαλαν με τα ψιλά γράμματα οι τραπεζίτες - να διεκδικήσουν τα κλεμμένα από τις τράπεζες με εξώδικα και αγωγές.

-- Δημοσιεύτηκε στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το ξεπούλημα της ΕΤΒΑ.

-- Ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης, σε μία έκτακτη συνέντευξη Τύπου καθιστά σαφές, ότι η προσυνεδριακή περίοδος που διανύει το κυβερνών κόμμα, δε θα επηρεάσει στο ελάχιστο το πρόγραμμα ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Για να μην υπάρξει αμφιβολία, ανακοίνωσε και τις ημερομηνίες που θα πραγματοποιηθούν οι ιδιωτικοποιήσεις που έχει εξαγγείλει.

27 ΙΟΥΝΗ: Κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των μεγάλων εταιριών πετρελαιοειδών είναι το νομοσχέδιο για την «Οργάνωση της αγοράς καυσίμων» καταγγέλλουν οι μικρές εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών.

28 ΙΟΥΝΗ: Η υφυπουργός Ανάπτυξης Μ. Αποστολάκη, σε μια συγχορδία με το ιδιωτικό κεφάλαιο, ανακοινώνει ότι υπογράφτηκε μνημόνιο, που προβλέπει κατά τη μετάβαση στο ευρώ, οι τιμές των προϊόντων να «στρογγυλοποιούνται» προς τα κάτω!

29 ΙΟΥΝΗ: Ως πλασιέ των πολυεθνικών ο Γ. Παπαντωνίου έκανε τον απολογισμό του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας λέγοντας ότι «... η Ελλάδα, το ελληνικό δημόσιο δεν έχει τίποτα άλλο το ουσιαστικό να ιδιωτικοποιήσει. Ο,τι ήταν κερδοφόρο, είτε μπήκε στο Χρηματιστήριο, είτε πουλήθηκε».

ΙΟΥΛΗΣ

2 ΙΟΥΛΗ: Εντοπίζεται το πρώτο κρούσμα «τρελών αγελάδων» στο Κιλκίς. Κυβέρνηση και υπουργείο Γεωργίας «σφυρίζουν αδιάφορα».

2 ΙΟΥΛΗ: Οι θέσεις του ΚΚΕ για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στη Θεσσαλία παρουσιάζονται σε ημερίδα που διοργανώθηκε στη Λάρισα.

3 ΙΟΥΛΗ: Για το κρούσμα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας το ΚΚΕ καταγγέλλει πως «είναι αποτέλεσμα της δράσης των πολυεθνικών παραγωγής ζωοτροφών και της κατάργησης κάθε ελέγχου στα σύνορα».

4 ΙΟΥΛΗ: Ο Γ. Παπαντωνίου παρουσιάζει την εξαμηνιαία έκθεση για την οικονομία. Ζητούμενο για τους κυβερνώντες, παρά την υποτιθέμενη υπαναχώρηση της κυβέρνησης, η κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.

12 ΙΟΥΛΗ: Ακόμη και η ΕΕ αφήνει έκθετη την ελληνική κυβέρνηση στο ζήτημα των «τρελών αγελάδων». Ειδική έκθεση καταλογίζει «σοβαρές ελλείψεις στην εφαρμογή προληπτικών ελέγχων».

16 ΙΟΥΛΗ: Στην τελική ευθεία μπαίνει το ξεπούλημα για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά». Τρεις οι τελικοί ενδιαφερόμενοι (Ναυπηγεία Ελευσίνας, η γερμανική HDW και η γαλλική CMN) που κατέθεσαν «προσφορές». Στο ξεπούλημα της ΕΤΒΑ ανταποκρίθηκαν οι τράπεζες Αγροτική και Πειραιώς.

18 ΙΟΥΛΗ: Η ΠΑΣΥ καλεί τους αγρότες να αντισταθούν στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για τη συρρίκνωση του ΕΛΓΑ.

19 ΙΟΥΛΗ: Ολα μέλι - γάλα. Η ηγεσία του ΣΕΒ, που πριν λίγο καιρό καυτηρίαζε την κυβερνητική αναποφασιστικότητα, «χαιρετίζει» τις κυβερνητικές ανακοινώσεις των τελευταίων ημερών.

20 ΙΟΥΛΗ: Αυξήσεις μέχρι και 104% στην τιμή των φαρμάκων αποφασίζει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

24 ΙΟΥΛΗ: Το ΚΚΕ καταγγέλλει και από τη Βουλή τη σκανδαλώδη απόφαση της κυβέρνησης για το ξεπούλημα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

30 ΙΟΥΛΗ: Δημοσιοποιείται η τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ, μέσω της οποίας οι μεγαλοβιομήχανοι αξιώνουν «συνολικό ανασχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής» και συγκεκριμένα κυβερνητικά μέτρα.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: Στο ιδιωτικό κεφάλαιο παραδίδονται οι 5 κερδοφόρες πλαζ της Αττικής. Υπογράφονται οι σχετικές συμβάσεις.

7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: Σε οικονομικό - πολιτικό σκάνδαλο εξελίσσεται το ξεπούλημα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Η κυβέρνηση με συνοπτικές διαδικασίες αναγορεύει νικητή τη γερμανική HDW. Αντιδράσεις από Ταβουλάρη.

9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: Η «Αλφα Φάινανς», ο χρυσοπληρωμένος «σύμβουλος» της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, αποφαίνεται πως και «οι δυο προσφορές είναι τυπικά μη αξιολογήσιμες, αλλά είναι αξιόλογες και προερχόμενες από αξιόπιστους υποψήφιους (!!!).

13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: Τις επιπτώσεις και τις αρνητικές συνέπειες από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ενιαία Συνδικαλιστική Κίνηση εργαζομένων στη ΔΕΗ.

27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: Πανελλαδική Σύσκεψη της ΠΑΣΥ στην Καρδίτσα. Καθορίζονται και ιεραρχούνται τα συγκεκριμένα -ενιαία για όλη τη χώρα- αιτήματα των βαμβακοπαραγωγών.

28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: Η περίοδος των καλοκαιρινών εκπτώσεων είναι από τις χειρότερες των τελευταίων χρόνων. Οι μικρέμποροι κάνουν λόγο για πτώση του τζίρου από 15% μέχρι 25%.

29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: Κατατίθεται το νομοσχέδιο για την εισαγωγή του ευρώ.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ

3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ: Ανακοίνωση - παρέμβαση της Κομματικής Οργάνωσης Πετρελαίου του ΚΚΕ, για την επικείμενη ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ.

4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ: Ο Κ. Σημίτης ανακοινώνει το περιλάλητο... «κοινωνικό πακέτο». Πρόκειται για νέες παροχές στο μεγάλο κεφάλαιο και για την επανάληψη των τετριμμένων σε ό,τι αφορά τις συντάξεις ντροπής του ΟΓΑ και το φιλοδώρημα του ΕΚΑΣ. Ο πρωθυπουργός για πρώτη φορά αφήνει το ενδεχόμενο επικείμενης οικονομικής ύφεσης.

7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ: Νέες φορολογικές απαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο και ιδιαίτερα σε συγχωνευόμενες επιχειρήσεις δίνει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.

8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ: Το όραμά του για την «ισχυρή Ελλάδα» της πλουτοκρατίας περιγράφει από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης ο Κ. Σημίτης. Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «Ισχυρή Ελλάδα για την κυβέρνηση είναι η ισχυροποίηση του κεφαλαίου. Για το λαό, είναι να πάρει ο ίδιος τις τύχες στα χέρια του».

11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ: Η μέρα του απίστευτου μακελειού στην καρδιά του ιμπεριαλισμού. Επακολουθεί ραγδαία πτώση τιμών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, κατακόρυφη άνοδος του χρυσού, των κρατικών ομολόγων και του πετρελαίου.

12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ: «Αρρυθμίες» στους ναούς του τζόγου. Μεγάλη χασούρα έχουν οι τιμές των ασφαλιστικών και αεροπορικών εταιρειών. Η Σοφοκλέους κλείνει με πτώση 7,74%, στις 2.358 μονάδες.

14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ: Ο... αυτοματισμός των κυβερνώντων σε ημερήσια διάταξη. Αξιοποιούν το κλίμα που δημιουργήθηκε από την τρομοκρατική επίθεση τις ΗΠΑ για να εκδηλώσουν τους φόβους τους (Γ. Παπαντωνίου) σχετικά με την πορεία της οικονομίας. Η κατρακύλα στα χρηματιστήρια συνεχίζεται. Η Σοφοκλέους πέφτει ακόμη 5,38% (στις 2.248 μονάδες).

18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ: Οι αγρότες δίνουν το αγωνιστικό «ραντεβού» για τον επόμενο μήνα στα Φάρσαλα.

20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ: Το υπουργείο Γεωργίας συνεχίζει τα ολέθρια «παιχνίδια» σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών. Οι αγρότες της Θεσσαλίας προετοιμάζουν παναγροτικό συλλαλητήριο.

20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ: Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΑ, πέφτει στις 1.997,82 μονάδες, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο της χρονιάς. Τα επίπεδα αυτά είναι χαμηλότερα κατά 42,2% σε σχέση με το Γενάρη και 70% σε σχέση με το ανώτατο επίπεδο του 1999.

24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ: Πρωτοφανή συλλαλητήρια αγροτών σε Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα.

28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ: Νέες πλευρές της αντιαγροτικής πολιτικής έρχονται στο φως καθώς αποκαλύπτεται ότι εκτός επιδότησης βγαίνουν φέτος ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες βαμβακιού.

ΟΚΤΩΒΡΗΣ

1 ΟΚΤΩΒΡΗ: Στον απόηχο της 11ης Σεπτέμβρη η κυβέρνηση καταθέτει το... προσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2002, με τα δύο εναλλακτικά σενάρια. Κοινός τους παρονομαστής η αύξηση των φόρων, η συμπίεση των δαπανών και μισθολογικές μεταβολές κάτω του τρέχοντος πληθωρισμού.

2 ΟΚΤΩΒΡΗ: Παρέμβαση του ΚΚΕ για το προσχέδιο και καταγγελία για την κυβερνητική άρνηση να δοθεί το οικογενειακό επίδομα και στους δύο συζύγους. Αντεργατικό και «πολεμικό» χαρακτηρίζει το προσχέδιο το ΠΑΜΕ.

4 ΟΚΤΩΒΡΗ: Στην εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου, στοχεύει η «απελευθέρωση» της αγοράς ενέργειας και όχι των αναγκών της χώρας και του λαού, υπογράμμισε η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

18 ΟΚΤΩΒΡΗ: Ολος ο ενεργειακός τομέας της χώρας στη σφυρί, με απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Στο Χρηματιστήριο η ΔΕΗ, «εμβάθυνση» της ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ. Μνηστήρες ρωσικές εταιρίες, παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου, με συνεργάτες τον Λάτση και τον Κοπελούζο.

29 ΟΚΤΩΒΡΗ: «Νέα φιλοσοφία» στις διαδικασίες ξεπουλήματος. Η ΕΤΒΑ παραδίδεται στην Τράπεζα Πειραιώς, αν και η Αγροτική έκανε προσφορά μεγαλύτερη κατά 100 δισ. δραχμές!

31 ΟΚΤΩΒΡΗ: Ανακοινώνεται η συγχώνευση - και κατά ορισμένους εξαγορά - της Αλφα Μπανκ και της Εθνικής. Παζάρια για τη συνένωση της δύναμης και των τρισεκατομμυρίων που διαχειρίζονται οι δύο όμιλοι. Σε νέο στάδιο οι ανακατατάξεις στο τραπεζικό σύστημα. Αναστάτωση και αβεβαιότητα για 24.000 υπαλλήλους.

ΝΟΕΜΒΡΗΣ

1 ΝΟΕΜΒΡΗ: Οριστικοποίηση συγχώνευσης Εθνικής - Αλφα. «Οι αναγκαστικές επιλογές του κεφαλαίου, επισημαίνει το ΚΚΕ, παύουν να είναι αναγκαστικές για τους εργαζόμενους όταν συνειδητοποιούν και δρουν ενάντια σε αυτές, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο»

5 ΝΟΕΜΒΡΗ: Επερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για τα προβλήματα των επαγγελματοβιοτεχνών, που συνεχώς οξύνονται κάτω από το βάρος της ασκούμενης πολιτικής.

6 ΝΟΕΜΒΡΗ: Συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών ΕΚΟΦΙΝ στις Βρυξέλλες, όπου συμφωνούν ότι επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης της ΕΕ και συνιστούν... νέο σφίξιμο της ζώνης, για τους εργαζόμενους πάντα...

14 ΝΟΕΜΒΡΗ: Μεγαλειώδες συλλαλητήριο των αγροτών στην Καρδίτσα, η οποία «καταλαμβάνεται» από χιλιάδες οργισμένους αγρότες. Πρόκειται για κινητοποιήσεις μεγαλύτερες και από εκείνες του 1996 και 1997. Κινητοποιήσεις αγροτών και στη Φθιώτιδα.

15 ΝΟΕΜΒΡΗ: Νέες ανακοινώσεις για τα φορολογικά. Μειώνεται ακόμα 2,5 μονάδες η φορολογία ΑΕ και ΕΠΕ - αν προβούν μέσα στο 2002 σε προσλήψεις προσωπικού - καταργούνται μια σειρά χαρτόσημα που επιβαρύνουν, επιβάλλεται φόρος 7% στις αποδόσεις των Ρέπος. Στις 2.870.000 δραχμές το αφορολόγητο. «Φοροελαφρύνσεις προς το μεγάλο κεφάλαιο» χαρακτηρίζει τα μέτρα το ΚΚΕ.

19 ΝΟΕΜΒΡΗ: Δυναμική αγροτο-πλημμύρα οργής και στα Τρίκαλα. Χιλιάδες καπνοπαραγωγοί διαδήλωσαν στη Θεσσαλονίκη.

21 ΝΟΕΜΒΡΗ: Κατατέθηκε ο κρατικός προϋπολογισμός του 2002, που εν πολλοίς αποτελεί... τυφλοσούρτη ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου. Προϋπολογισμός παραπέρα έντασης της επίθεσης ενάντια στο λαό, επισημαίνει το Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

29 ΝΟΕΜΒΡΗ: Πανελλαδική Παναγροτική σύσκεψη στον Παλαμά Καρδίτσας. Οι εκπρόσωποι των αγροτών αποφάσισαν για την πανελλαδική κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Από τις 3 του Δεκέμβρη τα τρακτέρ θα παραταχθούν στις πλατείες των χωριών. Η 10 του Δεκέμβρη, ορίστηκε μέρα συλλαλητηρίων σε όλους τους νομούς.

30 ΝΟΕΜΒΡΗ: Πρόταση για...«συνεργασία ή σύμπραξη» της ΙΝΤΡΑΚΟΜ με τον ΟΤΕ απεύθυνε από το βήμα της γενικής συνέλευσης της εταιρίας του ο μεγαλοεπιχειρηματίας Σ. Κόκκαλης.

ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ

3 ΔΕΚΕΜΒΡΗ: Κατατέθηκε η ενδιάμεση έκθεση νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδας. Ζητείται... επιτάχυνση στο πρόγραμμα καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στο σύνολό του, στο όνομα του ανταγωνισμού των επιχειρηματιών.

6 ΔΕΚΕΜΒΡΗ: Η κυβέρνηση δημοσιοποιεί το Επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας - καλύπτει την περίοδο μέχρι και το 2003 - το οποίο πριν είχε καταθέσει προς έγκριση στην ΕΕ.

10 ΔΕΚΕΜΒΡΗ: Δεκάδες αγροτικές κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια σ' ολόκληρη τη χώρα. Από τη μια άκρη μέχρι την άλλη, οι αγρότες με τα γεωργικά τους μηχανήματα και τις φαμιλιές τους καταδίκασαν με τον πιο αποφασιστικό τρόπο την αντιαγροτική πολιτική ΕΕ και κυβέρνησης.

11 ΔΕΚΕΜΒΡΗ: Δημοσιοποιούνται τα στοιχεία απογραφής του Μάρτη. Ο πληθυσμός της χώρας ανήλθε σε 10.939.605 άτομα, έναντι 10.252.580 ατόμων που είχαν απογραφεί το 1991. Η αύξηση 6,7% αποδίδεται στην αυξημένη παρουσία των οικονομικών μεταναστών, πολλοί από τους οποίους - όχι όλοι - συμμετείχαν στην απογραφή.

12 ΔΕΚΕΜΒΡΗ: Ολοκληρώνεται η πρώτη φάση των αγροτικών κινητοποιήσεων με δεκάδες συλλαλητήρια στα αγροτικά κέντρα. Ορίζεται νέα πανελλαδική συνάντηση για τις 19 του μήνα στα Φάρσαλα, προκειμένου να αποφασίσουν για την περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Στη Λέσβο σημειώθηκαν επεισόδια, μετά την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ κατά των συγκεντρωμένων αγροτών.

-- Η κυβέρνηση από τη μεριά της, εν μέσω αγροτικών κινητοποιήσεων, κλιμακώνει τις προκλήσεις της. Ανακοινώνει, διά του Ν. Χριστοδουλάκη, την ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας και των 8 θυγατρικών της. Πρόκειται για τις: ΚΑΕ, ΣΕΚΑΠ, ΕΒΖ, ΔΩΔΩΝΗ, ΑΓΝΟ, ΡΟΔΟΠΗ, ΕΛΒΙΖ, ΑΤΕ Λίζινγκ.

14 ΔΕΚΕΜΒΡΗ: Νέα πρόκληση κατά των κατοίκων της Βόρειας Χαλκιδικής αποτελεί η απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης Τσοχατζόπουλου, να εγκρίνει -μετά από σχετικούς εκβιασμούς- την πρόσθετη τεχνική μελέτη της πολυεθνικής TVX για εκμετάλλευση των κοιτασμάτων μολύβδου και κασσιτέρου που έχουν εντοπιστεί στο Στρατώνι.

17 ΔΕΚΕΜΒΡΗ: Ακαταλαβίστικο, μεν, αλλά πέρα για πέρα αληθινό. Χιλιάδες νεοέλληνες στενάζουν -και μάλιστα υπό δριμύ ψύχος- σε ουρές έξω από τις τράπεζες για να αποκτήσουν το περιβόητο σακουλάκι με τις 5.000 σε κέρματα ευρώ, που θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν, μόνο μετά την 1η του Γενάρη. Σκέτο περιβόλι και οι τραπεζίτες που ζητούν προμήθεια, αριθμό ταυτότητας και στοιχεία φορολογικού μητρώου...

17 - 21 ΔΕΚΕΜΒΡΗ: Η Βουλή συζητά για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2002, που τελικά ψήφισαν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Η Αλέκα Παπαρήγα και οι βουλευτές του ΚΚΕ καταγγέλλουν τον αντιλαϊκό χαρακτήρα των κυβερνητικών επιλογών και τονίζουν πως μόνη διέξοδος για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα είναι η πλήρης ανατροπή της ασκούμενης πολιτικής.


Ρεπορτάζ
Οικονομικό Τμήμα του «Ρ»



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ