ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ
Με κοινό πρόγραμμα για τη «σταθερότητα» που τσακίζει τον λαό

Σε μια αντιπαράθεση που σε πρώτο πλάνο έχει το ποιος είναι ικανότερος να συνεχίσει την αντιλαϊκή πολιτική και να παρέχει «σταθερότητα» στο αστικό πολιτικό σύστημα, ώστε να τσακίζει τον λαό, επιδίδονται ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τις επικείμενες εκλογές.

Ο μεν πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του όσον αφορά τις εκλογές και το περιεχόμενό τους ήταν ξεκάθαρος, λέγοντας ότι «δεν θα πρέπει το ενδεχόμενο διπλών εκλογών να ανησυχήσει τους επενδυτές (...) Μετά τις εκλογές αναμένω ένα νέο κύμα, μία νέα "έκρηξη" επενδύσεων, διότι θα έχουμε τέσσερα χρόνια μπροστά μας, ελπίζω με λιγότερες κρίσεις». «Εκρηξη» επενδύσεων, με «πυροκροτητή» τα εκατοντάδες αντιλαϊκά νομοσχέδια που ψήφισε η κυβέρνησή του ως συνέχεια της αντιλαϊκής διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, με θύμα τα δικαιώματα των εργαζομένων και συνολικά τις ανάγκες των εργαζομένων, και ενώ μπροστά βρίσκονται τα «ακόμα χειρότερα», όπως προδιαγράφουν και οι δεσμεύσεις στο πλαίσιο του υπερμνημονίου του Ταμείου Ανάκαμψης. Πολιτική που προσυπογράφουν όλα τα αστικά κόμματα και αναπαράγει τα αδιέξοδα για τον λαό, στον οποίο όλες διαδοχικά οι κυβερνήσεις φορτώνουν τις απανωτές κρίσεις που αποτελούν την κανονικότητα του σάπιου συστήματος.

Σε αυτήν άλλωστε την πολιτική και οικονομική «σταθερότητα», που μεταφράζεται σε μόνιμη αστάθεια για τον λαό, έδωσε χτες όρκους πίστης και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας την κυβερνητική εναλλαγή - που θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο - «πολιτική αλλαγή» και «αναγκαιότητα (...) για να αποκατασταθεί η πολιτική σταθερότητα, που αποτελεί προϋπόθεση της οικονομικής σταθερότητας. Να αποκαταστήσουμε την κοινωνική συνοχή, να απελευθερώσουμε τη δυναμική της οικονομίας μας», παραπέμποντας και στη σημασία που έχει το να στοιχηθεί ο λαός στην πολιτική που τσακίζει τις ανάγκες του.

Στο πλαίσιο αυτό, από το βήμα του συνεδρίου της «Ναυτεμπορικής» χτες παρουσίασε την ισχυρότερη κρατική παρέμβαση, προκειμένου να ενισχυθεί η καπιταλιστική οικονομία και να στηριχθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, ως κάτι ωφέλιμο και για τα λαϊκά στρώματα, λέγοντας πως «η κρατική παρέμβαση για τη στήριξη των εισοδημάτων, η ενεργοποίηση μηχανισμών άμυνας απέναντι στην ενεργειακή ανασφάλεια και την κρίση ακρίβειας μέσω των δημόσιων παρεμβάσεων, μέσω δημόσιων επιχειρήσεων ηλεκτρισμού, μέσα από εργαλεία παρέμβασης που έχει το κράτος στην ελεύθερη αγορά, είναι κάποια τέτοια παραδείγματα (...) για την αντιμετώπιση της κρίσης» που «ακολούθησε η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών στην Ευρώπη».

Τι δεν είπε; Οτι οι λαοί πληρώνουν σήμερα τα «σπασμένα» του κεφαλαίου, δίνοντας δισ. για την επανακρατικοποίηση των επιχειρήσεων ηλεκτρισμού και την «εξυγίανσή» τους από το αστικό κράτος, όπως προηγουμένως πλήρωσαν την παραπέρα ιδιωτικοποίησή τους και την «απελευθέρωση» της Ενέργειας, στην οποία άλλωστε πρωτοστάτησε και ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση. Επίσης ότι είτε με κρατικά είτε με ιδιωτικά σχήματα, η Ενέργεια - εμπόρευμα και οι στόχοι της «πράσινης» ανάπτυξης, στην οποία δίνει και ο ΣΥΡΙΖΑ όρκους πίστης, «εγγυώνται» την ενεργειακή φτώχεια για τον λαό προκειμένου να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο.

Ακόμα, ότι η υποτιθέμενη «στήριξη των εισοδημάτων» από το αστικό κράτος γίνεται με νόμους όπως ο κατάπτυστος νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου, ώστε να θωρακίζονται τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Και, τέλος, ότι όπως έδειξαν και τα κρατικά πακέτα «στήριξης» κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο λογαριασμός καταλήγει πάλι στους λαούς, με αύξηση της φοροληστείας και εκτίναξη της ακρίβειας, που αποτελούν την «άλλη όψη» των πακέτων στους επιχειρηματικούς ομίλους.

ΤΙΜΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
Αυξήσεις - μαμούθ μέσα σε λίγες μέρες εκτοξεύουν την ενεργειακή φτώχεια

Στα ύψη σκαρφαλώνει ξανά η τιμή στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας σε Ελλάδα και Ευρώπη, και αυτό μετακυλίεται σε χρόνο μηδέν και στους καταναλωτές, που πλέον καλούνται άμεσα να πληρώσουν σχεδόν διπλάσιες χρεώσεις στο ρεύμα.

Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου η τιμή για την αγορά της επόμενης μέρας, δηλαδή για την Τρίτη, έφτασε στα 319,03 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με άλλα λόγια αυξήθηκε κατά 57% μέσα σε μια μέρα, δηλαδή σε σχέση με την τιμή της Κυριακής! Ακολούθησε περαιτέρω αύξηση στα 357 ευρώ ανά μεγαβατώρα, για να συνεχίσει ανοδικά στα 377 ευρώ για την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου. Ανάλογη τάση καταγράφεται και στις ευρωπαϊκές αγορές χονδρικής ρεύματος, με πολλές εκ των βασικών να προσεγγίζουν τα 400 ευρώ ανά μεγαβατώρα! Η τιμή χονδρικής ρεύματος για σήμερα στη Γαλλία «έκλεισε» στα 396 ευρώ/MWh, για τη Γερμανία στα 393 ευρώ/MWh, για το Βέλγιο στα 394 ευρώ/MWh και για τις γειτονικές Βουλγαρία και Ιταλία στα 382,24 ευρώ/MWh και 382,86 ευρώ/MWh, αντίστοιχα.

Ολα αυτά επιβεβαιώνουν ότι όποιες διαχειριστικές παρεμβάσεις κι αν επιχειρήσουν οι αστικές κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τα διάφορα πλαφόν ή τα μέτρα εξοικονόμησης Ενέργειας, αλλά και οι επιδοτήσεις, δεν έχουν κανέναν αντίκρισμα στην τσέπη των νοικοκυριών. Αντίθετα, στο έδαφος της απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας, με τη στρατηγική της «πράσινης μετάβασης» να προχωρά και βέβαια στο Χρηματιστήριο Ενέργειας να τζογάρεται η ζωή των λαών, είναι μοιραίο να εμφανίζονται τέτοια σκαμπανεβάσματα που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην επιδείνωση της ενεργειακής φτώχειας.

Οι «θριαμβολογίες» που ακούστηκαν τις προηγούμενες μέρες για «βουτιά» στις τιμές ηλεκτρισμού τον Νοέμβρη - η οποία δεν είχε την παραμικρή επίδραση στην τσέπη των νοικοκυριών - και οι υποσχέσεις για έναρξη περιόδου «σχετικής κανονικότητας» πετάχτηκαν γρήγορα γρήγορα στο καλάθι των αχρήστων. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έχουμε και νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της αύξησης των χρεώσεων για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), που «τρέχουν» από την 1η Νοέμβρη 2022 με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατόπιν γνώμης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Εξάλλου, από έρευνα του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) προκύπτει ότι: Το 66% έχει μειώσει την κατανάλωση ρεύματος και το 55% έχει μειώσει συνολικά τις αγορές σε είδη τροφίμων και είδη παντοπωλείου.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να σωθεί το σπίτι!

(Συνέχεια από τη σελίδα 1)

Ακόμα και πριν απ' αυτές τις αυξήσεις, ένα στα τρία στεγαστικά δάνεια που είχαν ρυθμιστεί τον προηγούμενο χρόνο, είχε ήδη «κοκκινίσει» εκ νέου. Οι τραπεζικοί όμιλοι και τα «κοράκια» των funds, στους οποίους κατέληξαν επιπλέον δάνεια αξίας 8 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του έτους, ακονίζουν ξανά τα μαχαίρια.

Η «γκάμα» των εκβιασμών και πιέσεων που έχουν στη διάθεσή τους με τους νόμους των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, είναι πραγματικά ανεξάντλητη και τους επιτρέπει να βγάλουν «και από τη μύγα ξίγκι» για να αυγαταίνουν τα κέρδη τους.

Ξεσπιτώνουν χιλιάδες οικογένειες και βγάζουν τα σπίτια μαζικά σε πλειστηριασμούς, που μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να ξεπεράσουν τους 40.000. Ενδεικτικά, μια και μόνο τράπεζα αναμένεται τους επόμενους μήνες να «ρίξει» στην αγορά σπίτια αξίας άνω των 100 εκατ. ευρώ!

Σε άλλες περιπτώσεις, μετατρέπουν τους ιδιοκτήτες σε νοικάρηδες στο ίδιο τους το σπίτι, αφού πρώτα αποσπάσουν την κυριότητα του ακινήτου, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στον νέο πτωχευτικό νόμο της ΝΔ, που ολοκλήρωσε το έγκλημα ενάντια στην πρώτη κατοικία.

Ούτε ως αστείο επομένως δεν στέκουν οι κάλπικες υποσχέσεις της κυβέρνησης για «μέτρα στήριξης των δανειοληπτών» και «ισπανικά μοντέλα», που θα κλωτσάνε το «τενεκεδάκι» των χρεών απλά μερικούς μήνες παρακάτω. Κι αυτό για ελάχιστους μόνο δανειολήπτες, που θα περάσουν από την «ψιλή κρησάρα» των κριτηρίων φτώχειας.

Αλλωστε, ακόμα κι εκεί που εφαρμόζονται τέτοια μέτρα - με κονδύλια πληρωμένα από την άλλη τσέπη των φορολογούμενων - πραγματικός στόχος είναι να διασφαλιστεί η «εισπραξιμότητα» των δανείων από τις τράπεζες και όχι βέβαια να σώσει ο δανειολήπτης το σπίτι του. Αν είχαν τέτοια πρόθεση, δεν θα απέρριπταν την πρόταση που έχει καταθέσει επανειλημμένα το ΚΚΕ για πλήρη κατάργηση των πλειστηριασμών λαϊκής κατοικίας.

Τα ίδια έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με τα δήθεν «μέτρα ανακούφισης» και «προστασίας» των δανειοληπτών, την ώρα που: Καταργούσε ακόμα και την κουτσουρεμένη αυτοτελή νομοθετική προστασία της πρώτης κατοικίας. Εισήγαγε τον όρο του «συνεργάσιμου» δανειολήπτη για τα συμφέροντα των κορακιών. Θεσμοθετούσε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και ψήφιζε νόμους για τη μεταβίβαση απαιτήσεων στα κοράκια των funds. Ανοίγοντας τον δρόμο της ποινικοποίησης σε βάρος όποιου αντιστέκεται στην κλοπή της λαϊκής κατοικίας.

Τα μέτρα όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων οδήγησαν σε όλο και μεγαλύτερα αδιέξοδα τα λαϊκά σπίτια, ώστε τα «κόκκινα» δάνεια «να μην επιδρούν αρνητικά στις δυνατότητες του συστήματος να χρηματοδοτήσει την οικονομία» - όπως διαρρέουν οι τράπεζες - στη διανομή δηλαδή νέων πακέτων χρηματοδότησης στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ακριβώς αυτόν τον στόχο, της διαχείρισης δηλαδή των «κόκκινων» δανείων, που το επόμενο διάστημα αναμένεται να αυξηθούν κι άλλο, ξεχωρίζει και η πρώτη έκθεση μετά το τέλος της «μεταμνημονιακής εποπτείας», για το οποίο πανηγύριζαν τον περασμένο Αύγουστο η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Ο λαός δηλαδή θα συνεχίσει να ματώνει, στο όνομα της κερδοφορίας των τραπεζών και των άλλων επιχειρηματικών ομίλων.

Να γιατί δεν έχει τίποτα να περιμένει από την κυβέρνηση της ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, που από κοινού διαμόρφωσαν το ασφυκτικό πλαίσιο που τον ξεσπιτώνει, τον κάνει «νοικάρη» στο σπίτι του, γεννάει τους «Πάτσηδες» που λυμαίνονται τα σπίτια του κόσμου.

Απέναντι στο νέο «κύμα» εκβιασμών και πλειστηριασμών που είναι μπροστά, «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό». Δυναμώνοντας την αλληλεγγύη και τον αγώνα μέσα από τα σωματεία, τους συλλόγους, τους άλλους φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Ενισχύοντας το ΚΚΕ παντού και στις επερχόμενες εκλογές, για να δώσει από καλύτερες θέσεις τις μάχες που είναι μπροστά. Γιατί μόνο το ΚΚΕ στέκεται αταλάντευτα στον αγώνα για την υπεράσπιση της λαϊκής κατοικίας ενάντια στα σχέδια τραπεζών και λοιπών ομίλων. Γιατί δείχνει τον δρόμο για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες σε φτηνή και ποιοτική στέγη για όλο τον λαό, τον δρόμο της σύγκρουσης με το κεφάλαιο, τη στρατηγική και την ίδια την εξουσία του.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απέναντι στη βάρβαρη πολιτική «σταθερότητα» ο λαός να υψώσει ανάστημα με δυνατό ΚΚΕ

Σε σχόλιό του για την αντιπαράθεση σχετικά με τις εκλογές, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Οσο πλησιάζει ο χρόνος των εκλογών, τόσο θα γίνεται πιο καθαρό ότι η αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ δεν αφορά την ουσία της σημερινής αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά την πρωτοκαθεδρία ή τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης, που θα κληθεί να συνεχίσει και να επεκτείνει αυτήν την πολιτική, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχουν όλοι τους.

Απέναντι σ' αυτό το σκηνικό της βάρβαρης, σάπιας και αδιέξοδης πολιτικής "σταθερότητας", ο λαός μπορεί να υψώσει ανάστημα με πιο δυνατό ΚΚΕ».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ