ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Νοέμβρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
«Η Αλεξανδρούπολη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών»

Βήμα στην ενίσχυση της πάλης ενάντια στη μετατροπή της περιοχής σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο επεμβάσεων η μαζική εκδήλωση - συγκέντρωση του Σαββάτου

Από την πολύ μαζική εκδήλωση της Επιτροπής
Από την πολύ μαζική εκδήλωση της Επιτροπής
Μια εκδήλωση με μαχητικό κλίμα πραγματοποίησαν το απόγευμα του Σαββάτου οι φορείς και τα σωματεία που συγκροτούν την Επιτροπή Αγώνα Ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία και τη βάση στην Αλεξανδρούπολη. Συμμετείχαν δεκάδες εργατικά σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς του κινήματος από τον Εβρο έως και τη Θεσσαλονίκη.

Οι εκατοντάδες λαού και νεολαίας που συγκεντρώθηκαν στο Δημοτικό Θέατρο της Αλεξανδρούπολης διατράνωσαν την αντίθεσή τους στη μετατροπή της πόλης και της περιοχής σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο επεμβάσεων και πολέμων, με αφορμή και τη νέα - μεγαλύτερη από ποτέ - «απόβαση» στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στο λιμάνι της πόλης, στο πλαίσιο της άσκησης - πρόβας πολέμου «Atlantic Resolve» για την περικύκλωση της Ρωσίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου δεν χώρεσε τον κόσμο, με αποτέλεσμα αρκετοί να παρακολουθήσουν την εκδήλωση έξω από το δημαρχείο.

Η επιτυχία της εκδήλωσης, βασισμένη και στη μεγάλη προσπάθεια που έγινε το προηγούμενο διάστημα σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη να φτάσει σε κάθε χώρο δουλειάς, σχολείο και πανεπιστήμιο, στέκι της νεολαίας το κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα για την καλή οργάνωση και παραπέρα κλιμάκωση της πάλης ενάντια στην επικίνδυνη πολιτική της εμπλοκής στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Από την πορεία στους δρόμους της πόλης
Από την πορεία στους δρόμους της πόλης
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τους συμμετέχοντες να φωνάζουν το σύνθημα «Στον ιμπεριαλισμό καμία υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί». Στην εκδήλωση μίλησε η Ελπίδα Παντελάκη, γενική γραμματέας της ΕΕΔΥΕ. Ακολούθησαν παρεμβάσεις εκπροσώπων μαζικών φορέων και εργατικών σωματείων, ενώ αναγνώστηκαν τα μηνύματα της Επιτροπής Ειρήνης Τουρκίας και του Εθνικού Συμβουλίου Ειρήνης της Βουλγαρίας.

Η Ελπίδα Παντελάκη χαιρέτισε θερμά εκ μέρους του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ την εκδήλωση και καταδίκασε την απόβαση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Στην ομιλία της σημείωσε μεταξύ άλλων πως κανένας δεν μπορεί να μείνει θεατής στο έγκλημα που γίνεται, στη μετατροπή της Αλεξανδρούπολης, της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε ιμπεριαλιστικό ορμητήριο.

Μάλιστα, αναφέρθηκε στις ευθύνες τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, που έδωσε για πρώτη φορά από το 1974 το «πράσινο φως» για τη δημιουργία νέων βάσεων, άνοιξε τον λεγόμενο Στρατηγικό Διάλογο με τις ΗΠΑ, διαπραγματεύτηκε την επέκταση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Βάσεις, προετοίμασε το έδαφος για την ένταξη της Αλεξανδρούπολης στο δίκτυο των υποδομών που στηρίζουν τον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό, όσο και της ΝΔ που πήρε τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ και απογείωσε την εμπλοκή της χώρας στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

«Η περιοχή της Θράκης και ειδικά η Αλεξανδρούπολη», σημείωσε, «παίζει κομβικό ρόλο στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. Πρόκειται για μια περιοχή σε νευραλγική θέση, από την οποία διέρχονται ενεργειακοί αγωγοί, δρόμοι μεταφοράς εμπορευμάτων. Προσφέρει διευκολύνσεις για ταχεία και ευκολότερη πρόσβαση στα Βαλκάνια κι από εκεί στην Ανατολική Ευρώπη στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, βρίσκεται δίπλα στην Τουρκία και έχει τη δυνατότητα να ελέγξει τα καίριας σημασίας Στενά των Δαρδανελίων, τη ρωσική έξοδο προς τη Μεσόγειο.

(...) Ο ρόλος που καλείται να παίξει η Αλεξανδρούπολη φαίνεται και από την τωρινή άσκηση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ολη η περιοχή έχει μπει στην υπηρεσία των ιμπεριαλιστικών σχεδίων, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το αεροδρόμιο, οι αυτοκινητόδρομοι, το σιδηροδρομικό δίκτυο, όλες οι κρίσιμες πολιτικές υποδομές, προκειμένου να επιτευχθεί η μεταφορά τεράστιου πολεμικού υλικού και στρατιωτικών δυνάμεων! Από αυτό προκύπτει η προκλητική παρουσία μιας σειράς υψηλόβαθμων ΑμερικανοΝΑΤΟικών αξιωματούχων στην περιοχή».

Στη συνέχεια, τόνισε πως η μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε ενεργειακό, διαμετακομιστικό και στρατιωτικό κόμβο όχι μόνο δεν είναι προς όφελος του λαού της περιοχής αλλά αντίθετα στρώνει τον δρόμο για μεγάλες περιπέτειες και κινδύνους, καθώς η ίδια και όλη η περιοχή «γίνονται στόχος αντιποίνων κι αυτό είναι ανάγκη να κατανοηθεί πλατιά και από τους πιο διστακτικούς, από τους εργαζόμενους, τους νέους και τις νέες που ακόμα προβληματίζονται».

Να αποτρέψουμε τη μετατροπή της περιοχής σε ορμητήριο πολέμου

Ο Γιώργος Ροΐδης, αντιναύαρχος ε.α., αναφέρθηκε στη «μεγάλη εικόνα» του σχεδιασμού των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στην Αλεξανδρούπολη. Μεταξύ άλλων στην ομιλία του σημείωσε πως βρισκόμαστε σε μια χρονική περίοδο που πραγματοποιούνται σημαντικές κινήσεις στην παγκόσμια σκακιέρα: «(...) Παρατηρούμε ότι σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές της Γης, αναπτύσσονται "θερμές" εστίες. Στον Ινδο-Ειρηνικό, στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική, στον Περσικό Κόλπο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Βαλκάνια, στον Καύκασο και τη Μαύρη Θάλασσα. Η κούρσα των ανταγωνισμών ανάμεσα στις ΗΠΑ , την ΕΕ, την Κίνα και τη Ρωσία, και των συμμαχιών τους, είναι σε εξέλιξη.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν καταλυτικές επιπτώσεις και στην ευρύτερη περιοχή μας. Δεκάδες χιλιάδες ΝΑΤΟικοί στρατιώτες είναι παρατεταγμένοι με το δάχτυλο στη σκανδάλη στα ευρωρωσικά σύνορα. Απέναντί τους άλλοι τόσοι Ρώσοι. Μια σπίθα αρκεί για να γίνει η ανάφλεξη».

Ο Χατσή Αλή Αλή (Αλή Καμπέρ), μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ και της Επιτροπής Ειρήνης Ροδόπης, σημείωσε: «Είναι ξεκάθαρο ότι η βάση που έχει δημιουργηθεί στην Αλεξανδρούπολη, με το πρόσχημα της προστασίας της περιοχής, ουσιαστικά εξυπηρετεί τον έλεγχο της Μαύρης Θάλασσας».

Πρόσθεσε ότι «οι επεκτατικές ιμπεριαλιστικές πολιτικές, ανεξάρτητα από τη χώρα από την οποία αναπτύσσονται, οι στρατιωτικές δομές, είναι ο τοίχος για την αδελφοσύνη των λαών. Εμείς αγωνιζόμαστε για να σπάμε τέτοιους τοίχους. Είτε προέρχεται από το ΝΑΤΟ είτε από την ΕΕ είτε τη Ρωσία είτε την Κίνα, εμείς θα σταθούμε απέναντι».

Στον χαιρετισμό του, ο φαντάρος Αλέξανδρος Σάρρος αναφέρθηκε στο πώς οι φαντάροι βλέπουν στις μονάδες τους να μετατρέπεται η χώρα σε μια απέραντη ΝΑΤΟική βάση.

Μιλώντας για την «απόβαση» των Αμερικανών στην Αλεξανδρούπολη, τόνισε ότ είναι «προκλητικό η χώρα μας να πρωταγωνιστεί στις ΝΑΤΟικές δαπάνες δίνοντας δισεκατομμύρια κάθε χρόνο, την ίδια ώρα που οι φαντάροι αμειβόμαστε με 8 ευρώ τον μήνα, ενώ οι συνθήκες διαβίωσης και οι υποδομές σε αρκετά στρατόπεδα είναι σε απαράδεκτη κατάσταση. Την ίδια ώρα που βλέπουμε τα σπίτια των οικογενειών μας να καίγονται, να πλημμυρίζουν, να γκρεμίζονται από τους σεισμούς, να δίνονται άλλες προτεραιότητες αντί να γίνονται αντιπυρικά, αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά και άλλα έργα για τον λαό μας.

Γι' αυτό και σήμερα είναι σημαντικό να δυναμώσει αυτός ο αγώνας από τους συλλόγους, τα σωματεία και τους υπόλοιπους φορείς. Ωστε να απεμπλακεί η χώρα μας από αυτούς τους σχεδιασμούς και τους κινδύνους που φέρνουν για τον λαό μας και τους υπόλοιπους λαούς της περιοχής».

Οι ανάγκες του λαού στο περιθώριο, οι «ανάγκες» των ΑμερικανοΝΑΤΟικών καλύπτονται εν ριπή οφθαλμού

Ο Σάββας Δευτεραίος, πανεπιστημιακός γιατρός, δημοτικός σύμβουλος, σε σημείο της παρέμβασής του είπε σκωπτικά πως «ίσως αύριο οι Αμερικανοί να καλύψουν τα κενά στο νοσοκομείο μας», το οποίο, όπως ανέφερε, δίνει όλη την περίοδο της πανδημίας άνιση μάχη με την τεράστια υποστελέχωση, τις αναστολές εργασίας και αδειών, τη μείωση κατά 70% των τακτικών χειρουργείων, τις «ελαστικές» σχέσεις εργασίας και τους ανεπαρκείς προϋπολογισμούς. Και κατέληξε:

«Ούτε ο ύπνος ούτε τα όνειρα ούτε απλά οι σκέψεις λύνουν τα προβλήματα. Φυσικά ούτε οι Αμερικανοί. Οπου πήγαν δημιούργησαν προβλήματα, "έσπειραν" ναρκωτικά, προκάλεσαν ματοκυλίσματα.

Τη λύση μπορούμε να τη δώσουμε εμείς, ο λαός. Εμείς που μαζευτήκαμε εδώ σήμερα και άλλοι που θέλουμε και μπορούμε να συσπειρώσουμε στον αγώνα μας για να φύγουν οι βάσεις από την Ελλάδα, για να είμαστε εμείς, ο λαός, αφέντης στον τόπο μας. Γιατί εδώ δεν είναι και ούτε θα αφήσουμε να γίνει "...φαιό νταμάρι και πεδίο βολής φτηνό"».

«Θα συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα για να χαλάσουμε το κλίμα που προσπαθούν να στήσουν πως δήθεν όλοι οι κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης περιμένουμε τους ΝΑΤΟικούς φονιάδες σαν σωτήρες», τόνισε χαρακτηριστικά στην παρέμβασή του ο Γιάννης Χιώνης, γραμματέας του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης «Η Ενότητα» και μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Εβρου.

Στη συνέχεια, επισήμανε ότι και στις εξορμήσεις του Σωματείου υπήρχαν εργαζόμενοι που αναρωτήθηκαν καλοπροαίρετα μήπως η παρουσία των ΑμερικανοΝΑΤΟικών είναι μια ευκαιρία για νέες θέσεις εργασίας. Αφού αναφέρθηκε σε πρόσφατα παραδείγματα «μεγάλων επενδύσεων» που καταρρίπτουν την προπαγάνδα περί ανάπτυξης που συνοδεύει την αμερικανική παρουσία στην πόλη, όπως της Βιομηχανικής Περιοχής που έχει αφήσει μόνο κουφάρια επιχειρήσεων, του έργου του φράχτη στα σύνορα και του TAP, τόνισε πως «δυστυχώς επιβεβαιώνεται ότι οι εργαζόμενοι είμαστε τελικά οι χαμένοι και όσο περνάνε τα χρόνια γίνεται και πιο άγρια και πιο άμεσα».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον χαιρετισμό της Εύας Βλισίδου, προέδρου της Ομοσπονδίας Γονέων Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη «χοντροκομμένη ιδεολογική παρέμβαση» στην Εκπαίδευση και τη νεολαία, μέσω μηχανισμών όπως τα προγράμματα της πρεσβείας των ΗΠΑ αλλά και των σχολικών εγχειριδίων, που - όπως τόνισε - δημιουργεί στους γονείς εύλογα ερωτήματα και ανησυχία και παράλληλα αγανάκτηση και οργή.

Παράλληλα, χαρακτήρισε πρόκληση το γεγονός ότι έργα υποδομών για τις ανάγκες των ΑμερικανοΝΑΤΟικών κατασκευάζονται εν ριπή οφθαλμού, ενώ ακριβώς δίπλα, «στα 500 μέτρα, να πνίγεται το σχολείο του Απαλού κάθε φορά που βρέχει, να βγάζουν τους μαθητές έξω από το σχολείο με αγροτικά οχήματα, να πνίγονται τα σπίτια των κατοίκων, να χάνουν τις ζωές τους πυροσβέστες και να μη δίνεται ούτε ένα ευρώ!».

Κάλεσε από το βήμα της εκδήλωσης τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων της περιοχής να δυναμώσουν το φιλειρηνικό κίνημα, προτάσσοντας ως «φωτεινό παράδειγμα» τις εκδηλώσεις της Επιτροπής Ειρήνης Αλεξανδρούπολης σε συνεργασία με σχολικές τάξεις και εκπαιδευτικούς, τα προηγούμενα χρόνια, «ως την καλύτερη απάντηση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών στους πολεμικούς σχεδιασμούς τους. Τέτοιες πρωτοβουλίες θέλουμε να πολλαπλασιαστούν».

«Δεν θέλουμε του ΝΑΤΟ την προστασία, έξω τώρα η λυκοσυμμαχία!»

Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, ακολούθησε μια μαζική και μαχητική διαδήλωση στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με τη συμμετοχή εκατοντάδων εργαζομένων, λαού και νεολαίας που φώναξαν δυνατά τα συνθήματα: «Η Αλεξανδρούπολη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών», «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών» και «Δεν θέλουμε του ΝΑΤΟ την προστασία, έξω τώρα η λυκοσυμμαχία».

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εργατικά σωματεία, σωματεία συνταξιούχων, φοιτητικοί σύλλογοι, από την Αλεξανδρούπολη αλλά και από όλη την Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, ενώ με τα δικά τους πανό συμμετείχαν η ΕΔΥΕΘ και ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης.

Η πορεία κατευθύνθηκε στην πύλη του λιμανιού όπου βρισκόταν αγκυροβολημένο το αμερικανικό μεταγωγικό πλοίο «ARC Independence». Οι διαδηλωτές σε μια συμβολική κίνηση έκαψαν τις σημαίες των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και παράλληλα αντιπροσωπεία επέδωσε προς τον Οργανισμό Λιμένα Αλεξανδρούπολης ψήφισμα διαμαρτυρίας, με τα αιτήματα της Επιτροπής Αγώνα για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Οι διαδηλωτές συνέχισαν κατά μήκος του λιμανιού και ολοκλήρωσαν την πορεία στην πύλη του επιβατικού σταθμού.

«Εδεσε» το πρώτο μεταγωγικό του αμερικανικού στρατού στο λιμάνι

Το πρωί του Σαββάτου, «έδεσε» στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης το θηριώδες αμερικανικό μεταγωγικό πλοίο «ARC Independence» προερχόμενο από το λιμάνι του Μπόμοντ, στο Τέξας, τον μεγαλύτερο λιμενικό στρατιωτικό κόμβο στον κόσμο για τη διεκπεραίωση στρατιωτικού εξοπλισμού των ΗΠΑ. Το «Independence» μεταφέρει ελικόπτερα της 1st Air Cavalry Brigade, όπως και τεθωρακισμένα οχήματα, ερπυστριοφόρα και τροχοφόρα, τα οποία έχει ήδη ξεκινήσει να ξεφορτώνει στην πόλη. Στη συνέχεια, αυτά θα αναπτυχθούν σε Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία και άλλες χώρες, στο πλαίσιο της στρατιωτικής άσκησης - πρόβας πολέμου «Atlantic Resolve 2022».

Παράλληλα, στο μεταγωγικό θα φορτωθούν στροφεία ελικοπτέρων που έχουν ήδη καταφθάσει στην Αλεξανδρούπολη και αποσυναρμολογούνται στο λιμάνι.

Το επόμενο διάστημα αναμένονται και άλλα αντίστοιχα μεταγωγικά με στρατιωτικό υλικό του αμερικανικού στρατού, καθώς σύμφωνα και με τις δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη, στο ακριτικό λιμάνι θα πραγματοποιηθεί η μεγαλύτερη «απόβαση» ΑμερικανοΝΑΤΟικών που έχει συμβεί, στο πλαίσιο της οποίας θα αξιοποιηθούν το λιμάνι, το αεροδρόμιο, το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο της πόλης, όπως και στρατόπεδα του Ελληνικού Στρατού.

Παράλληλα, χτες Δευτέρα, η Διοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη και στην Αφρική (US Army Europe and Africa command) ανακοίνωσε επίσημα πως ελικόπτερα Black Hawk και Apache της 1ης Αεροπορικής Ταξιαρχίας Ιππικού θα ξεκινήσουν να πετούν από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης προς το Στεφανοβίκειο και τη Ρουμανία και θα πραγματοποιούν πτήσεις από την 1η Δεκέμβρη έως και τις 11 Δεκέμβρη. Οπως αναφέρει η ανακοίνωση, η μεταφορά γίνεται στο πλαίσιο της αμερικανοΝΑΤΟικής άσκησης «Atlantic Resolve».

Παβλοφικά αντανακλαστικά

«Λεξοτανίλ» φαίνεται πως χρειάστηκαν μερικοί - μερικοί το περασμένο Σάββατο, βλέποντας τη μαζική συμμετοχή στην εκδήλωση που οργάνωσαν στην Αλεξανδρούπολη η Επιτροπή ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις, σωματεία και φορείς, στέλνοντας μήνυμα στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς φονιάδες να ξεκουμπιστούν από την πόλη και όλη την Ελλάδα! Αυτό μαρτυρούν τα «σάλια» που έτρεξαν - με ...παβλοφικά αντανακλαστικά - από διάφορα «λαγωνικά» της πρεσβείας, κυβερνητικά υπόγεια, «υπερπατριώτες» και «γεωπολιτικούς αναλυτές» του πληκτρολογίου. Ολοι αυτοί ξαμολήθηκαν για να πείσουν ότι τέτοιες εκδηλώσεις κάνουν «ζημιά» στα εθνικά συμφέροντα και ότι ρίχνουν «νερό στο μύλο» της Τουρκίας (!) αφού οι καραβιές των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ ήρθαν εδώ για να μας προσφέρουν τάχα «ασφάλεια και σταθερότητα». Εδώ ισχύει το «σηκώθηκαν τα πόδια να βαρέσουν το κεφάλι»! Το ποιος φουσκώνει τα πανιά της επιθετικότητας της τουρκικής κυβέρνησης και εκθέτει τα κυριαρχικά δικαιώματα σε κίνδυνο, το ξέρει καλά ο λαός της περιοχής. Είναι αυτοί που υπερασπίζονται την πολιτική της εμπλοκής της χώρας στα βρώμικα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Αυτοί που έχουν στο κομοδίνο τους τα ΝΑΤΟικά εγχειρίδια για την περικύκλωση της Ρωσίας με αποβατικό σταθμό την Αλεξανδρούπολη, που την καθιστά στόχο. Αυτοί που μεθαύριο θα υποδεχτούν στην πόλη τον Αμερικανό πρέσβη, για να τους επαναλάβει ότι «τα αμερικανικά σχέδια στην Αλεξανδρούπολη δεν αποτελούν απειλή για την Τουρκία». Ας βρουν λοιπόν άλλον ...νεροχύτη για να χύσουν τις βρωμιές τους. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ