ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Νοέμβρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
Πάλη ενάντια στην «πράσινη» και «ψηφιακή» καπιταλιστική βαρβαρότητα, για την πραγματική διέξοδο

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή η τηλεδιάσκεψη της «Πρωτοβουλίας»

Η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία διοργάνωσε με επιτυχία την Κυριακή 28/11 τηλεδιάσκεψη με θέμα «Οι κομμουνιστές στην πρωτοπορία της εργατικής - λαϊκής πάλης ενάντια στην "πράσινη" και "ψηφιακή" καπιταλιστική βαρβαρότητα για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, την πραγματική διέξοδο, το σοσιαλισμό».

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν: Κόμμα Εργασίας Αυστρίας, Κομμουνιστικό Επαναστατικό Κόμμα Γαλλίας, Ενοποιημένο ΚΚ Γεωργίας, ΚΚ στη Δανία, ΚΚ Ελλάδας, Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας, Κομμουνιστικό Κόμμα (Ιταλία), ΚΚ Εργαζομένων Ισπανίας, ΚΚ Σοβιετικής Ενωσης στη Λευκορωσία, Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας, Λαϊκό Κίνημα Αντίστασης Μολδαβίας, ΚΚ Νορβηγίας, Εργατικό Κόμμα Ουγγαρίας, ΚΚ Πολωνίας, Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας, ΚΚ Σουηδίας, ΚΚ Τουρκίας, Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Φινλανδίας.

Την εισαγωγική ομιλία στην τηλεδιάσκεψη έκανε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, από την έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό, από όπου στις εργασίες της τηλεδιάσκεψης συμμετείχαν επίσης ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος, και ο Αρης Ευαγγελίδης, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

Στην ομιλία του ο Δ. Κουτσούμπας υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι πίσω από τα κροκοδείλια δάκρυα που χύνουν για το κλίμα η ΕΕ και οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της, όπως και οι ανταγωνιστές τους, ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία και Ινδία, επιχειρούν να κρύψουν τον πραγματικό ένοχο, τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής και το κυνήγι του κέρδους. Επιδιώκουν να αποπροσανατολίσουν από την κοινή κατεύθυνσή τους να ρίξουν νέα οικονομικά βάρη στις πλάτες των εργαζομένων για να προωθήσουν την «πράσινη» κερδοφορία των μονοπωλίων, μέσα από την αξιοποίηση του λεγόμενου «Πράσινου New Deal», με εργαλεία όπως το «υπερμνημόνιο» του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε τους σφοδρούς ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς πίσω από προσωρινούς συμβιβασμούς όπως ήταν η πρόσφατη Κοινή Δήλωση ΗΠΑ - Κίνας, ενώ με μια σειρά παραδείγματα από την Ελλάδα και την ΕΕ ανέδειξε ότι οι λαοί ήδη πληρώνουν πολύ ακριβά τα σχετικά επενδυτικά σχέδια, την ίδια ώρα που μένουν αθωράκιστοι σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση πυρκαγιών, πλημμυρών, σεισμών κ.ο.κ.

Αντίστοιχα, τόνισε, τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και οι ψηφιακές τεχνολογίες αποτελούν για τους ευρωπαϊκούς επιχειρηματικούς ομίλους πεδίο μεγάλης κερδοφορίας και ταυτόχρονα σφοδρών ανταγωνισμών με τους αντιπάλους τους, κυρίως από ΗΠΑ και Κίνα, την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι βλέπουν τις μεγάλες δυνατότητες της τεχνολογίας να αξιοποιούνται για την εκτόξευση της εκμετάλλευσής τους και της εργοδοτικής τρομοκρατίας, για την ένταση της καταστολής κ.ο.κ.

Η καπιταλιστική ανάπτυξη, «πράσινη» ή μη, ψηφιακή ή συμβατική, προϋποθέτει τη σύνθλιψη των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων και αναγκών, δεν συνιστά προοδευτική στροφή για τους λαούς, τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την προσπάθεια του ΚΚΕ να συμβάλει στην οργάνωση της πάλης, στις διεκδικήσεις των εργαζομένων και του λαού, στην ανάδειξη του πραγματικού αντιπάλου τους και του δρόμου της διεξόδου.

Μόνο ο σοσιαλισμός, υπογράμμισε, στη βάση της κοινωνικής ιδιοκτησίας των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και της γης, του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας, μπορεί να διασφαλίσει τη συνδυασμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στο φυσικό περιβάλλον. Μόνο στον σοσιαλισμό μπορεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός της κοινωνίας να πραγματοποιηθεί προς όφελος των συμφερόντων του λαού.

Την εισαγωγική ομιλία ακολούθησαν τοποθετήσεις από Κόμματα που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη.

Το κλείσιμο των εργασιών έκανε ο Γ. Μαρίνος, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων τη σημασία να συνεχιστεί η προσπάθεια μελέτης αυτών των ζητημάτων και ανταλλαγής πείρας από την πάλη των κομμουνιστών, εξασφαλίζοντας περισσότερα εφόδια για την ανάπτυξη της ταξικής πάλης σε κάθε χώρα.

Επεσήμανε ακόμα ότι μία μέρα πριν την τηλεδιάσκεψη συνεδρίασε η Γραμματεία της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας, εξετάζοντας βασικές πλευρές των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων, κάνοντας έναν απολογισμό των παρεμβάσεων που έχουν οργανωθεί μέχρι σήμερα και συζητώντας για το σχέδιο δράσης της «Πρωτοβουλίας» την επόμενη περίοδο.

  • Η εισαγωγική ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στην τηλεδιάσκεψη θα δημοσιευτεί ολόκληρη στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου».
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αποχαιρετά τον σύντροφο Κώστα Λέκκα

Το ΚΚΕ αποχαιρετά τον σύντροφο Κώστα Λέκκα, μέλος της Λέσχης Φίλων ΚΚΕ στη Νέα Υόρκη, που «έφυγε» από τη ζωή πλήρης ημερών.

Ο σ. Κώστας Λέκκας γεννήθηκε στις 7 Ιούλη 1919, στο Ελίζαμπεθ του Νιου Τζέρσεϊ, και σε ηλικία ενός έτους, μαζί με τη μητέρα του Ολγα και τα τέσσερα αδέλφια του, Στράτο, Γιάννη, Γιώργο και Ελένη έφυγε για την Ελλάδα, και εγκαταστάθηκαν στο χωριό Κουτουμού της Λακωνίας. Ο πατέρας τους, Φώτιος Λέκκας, είχε παραμείνει στη Νέα Υόρκη, για να εργαστεί για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα και έτσι δεν τον είδαν ποτέ ξανά.

Τον Νοέμβρη του 1941, ο Κώστας Λέκκας οργανώθηκε στο Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ) για την εκδίωξη των Γερμανών κατακτητών από την Ελλάδα, συμμετέχοντας στον ΕΛΑΣ, στην περιοχή του Ταΰγετου και του Πάρνωνα. Το 1946 έγινε μέλος του ΚΚΕ, δουλεύοντας μέσα από τις παράνομες ΚΟ, μέχρι και τον Φλεβάρη του 1954, οπότε επέστρεψε στη Νέα Υόρκη ως Αμερικανός πολίτης και βρέθηκε στον καθημερινό αγώνα, για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες του μετανάστη, ως επαναπατριζόμενος στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη χώρα που γεννήθηκε.

Διετέλεσε πρόεδρος στην «Ελληνοαμερικανική Δράση» και συμμετείχε στον αντιχουντικό αγώνα της ομογένειας μέσα από την οργάνωση «Δημοκρατία» κατά την περίοδο της αντιδικτατορικής πάλης, αναλαμβάνοντας και τη στήριξη οικογενειών που είχαν ανθρώπους τους στην εξορία.

Επίσης, για 15 χρόνια διετέλεσε πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ηνωμένων Λακωνικών Σωματείων και παράλληλα στήριξε πολιτιστικές εκδηλώσεις, ιδιαίτερα του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού, η οποία και τον τίμησε για την πολυετή προσφορά του.

Με τη συμπλήρωση των εκατό χρόνων του, που συνέπεσαν με τη συμπλήρωση των εκατό χρόνων του ΚΚΕ, η Λέσχη Φίλων του ΚΚΕ στη Ν. Υόρκη είχε τιμήσει τον σ. Κώστα Λέκκα, στον οποίο αποδόθηκε τιμητική πλακέτα για την πολύχρονη προσφορά του στο κομμουνιστικό κίνημα.

Μέχρι και τον θάνατό του, ποτέ δεν λύγισε και ποτέ δεν άλλαξε τα πιστεύω του, παραμένοντας με πάθος και αισιοδοξία συνεπής στην ιδεολογία του.

Οπως έλεγε και ο ίδιος, «...κρατάω γιατί έχω το πιστεύω μου, την ιδεολογία μου. Και θέλω να ζήσω περισσότερα χρόνια για να δω να γκρεμίζεται αυτό το βάρβαρο σύστημα που λέγεται καπιταλισμός...».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Εκταμιεύσεις δόσεων και αντιλαϊκών μέτρων

Στο τυπικό κλείσιμο του 12ου κύκλου ενισχυμένης εποπτείας, σε συνδυασμό με την εκταμίευση μίας ακόμα δόσης ύψους 767 εκατ. ευρώ προς τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό, αναμένεται να προχωρήσει η συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ την ερχόμενη Δευτέρα, στο πλαίσιο της οποίας θα συζητηθούν και οι δημοσιονομικοί σχεδιασμοί των κρατών - μελών της Ευρωζώνης για το 2022, καθώς και οι πρόσφατες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον φετινό κύκλο Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Το Γιούρογκρουπ έχει ήδη υπογραμμίσει τη σημασία της πλήρους αξιοποίησης των κεφαλαίων που θα διοχετευθούν προς τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, «εφαρμόζοντας ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων υπέρ της ανάπτυξης», ενώ θυμίζει και τις δεσμεύσεις της μεταμνημονιακής συμφωνίας αναφορικά με τις υπόλοιπες «αδυναμίες» στον χρηματοπιστωτικό τομέα, που αφορούν κατά κύριο λόγο το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων.

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση σπεύδει να ολοκληρώσει τις διαδικασίες που αφορούν τις εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης προς τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους. Σε αυτό το πλαίσιο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης υπέγραψε χτες τη σύμβαση με την EBRD σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης και για τη διαχείριση από την EBRD δανείων ύψους 500 εκατ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων. Πρόκειται για τη δεύτερη συμφωνία, μετά από εκείνη με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), για τη διαχείριση, από την τελευταία, δανείων ύψους έως 5 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, στο προσεχές διάστημα αναμένεται να κατατεθεί η νομοθετική ρύθμιση για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σχετικά με την απομείωση της συμμετοχής του στις 4 συστημικές τράπεζες. Θυμίζουμε ότι το κρατικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μέσω της συμμετοχής στις διαδοχικές ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών που διενεργήθηκαν στο πλαίσιο και των τριών μνημονίων (με τις αντίστοιχες δανειακές συμβάσεις), μετράει απώλειες ύψους δεκάδων δισ. ευρώ για να διασώσει τις τράπεζες και να θωρακίσει την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ
Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των θέσεων του ΚΚΕ

Σήμερα στην Αλεξανδρούπολη, από την ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης

Η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΚΚΕ οργανώνει συνέντευξη Τύπου με θέμα «Το πόρισμα των εκπροσώπων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ στη διακομματική - κοινοβουλευτική Επιτροπή για την ανάπτυξη της Θράκης», σήμερα Τρίτη στις 12.30 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Grand Hotel Egnatia» στην Αλεξανδρούπολη.

Εισηγητές θα είναι οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ στη διακομματική Επιτροπή Γιάννης Δελής και Λιάνα Κανέλλη, βουλευτές του Κόμματος, και ο Διονύσης Κλάδης, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ