ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2022
Σελ. /24
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Οι χώρες του ΝΑΤΟ έχουν παραδώσει 40 δισ. δολάρια στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο

Τα οπλοστάσια 20 μελών του ΝΑΤΟ «σχεδόν εξαντλούνται», σύμφωνα με αξιωματούχους

Συνεχίζονται η συζήτηση και η «ανησυχία» για τα οπλοστάσια των κρατών του ΝΑΤΟ, που «αδειάζουν» στην Ουκρανία, στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση με τη Ρωσία, με την πολεμική αντιπαράθεση να μαίνεται και τους κινδύνους γενίκευσης να μεγαλώνουν.

Η ποσότητα του πυροβολικού που χρησιμοποιείται είναι συγκλονιστική, λένε αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ στους «New York Times». Το περασμένο καλοκαίρι στην περιοχή του Ντονμπάς οι Ουκρανοί εκτόξευαν 6.000 έως 7.000 βολές πυροβολικού κάθε μέρα, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, και οι Ρώσοι εκτόξευαν 40.000 έως 50.000 τη μέρα. Ως μέτρο σύγκρισης, οι ΗΠΑ παράγουν 15.000 βλήματα κάθε μήνα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, βρίσκονται σε επεξεργασία σχέδια για ενίσχυση των δυτικών πολεμικών βιομηχανιών και αύξηση της παραγωγής όπλων και πυρομαχικών, με μακροπρόθεσμες συμβάσεις, παραγωγή με περισσότερες βάρδιες εργαζομένων και ανακαίνιση παλαιότερων γραμμών παραγωγής. Αναφέρεται ακόμα ότι γίνονται συζητήσεις σχετικά με την επένδυση του ΝΑΤΟ σε παλιά εργοστάσια σε Τσεχία, Σλοβακία και Βουλγαρία για την επανεκκίνηση της κατασκευής οβίδων σοβιετικού διαμετρήματος, 152 mm και 122 mm, για το πυροβολικό της Ουκρανίας.

Συνολικά οι χώρες του ΝΑΤΟ έχουν προσφέρει μέχρι στιγμής περίπου 40 δισ. δολάρια στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, σχεδόν όσο ο ετήσιος αμυντικός προϋπολογισμός της Γαλλίας.

Οι μικρότερες χώρες έχουν εξαντλήσει τις δυνατότητές τους, είπε άλλος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, με τα 20 από τα 30 μέλη του να «εξαντλούνται αρκετά», αλλά τα υπόλοιπα 10 μπορούν ακόμα να προσφέρουν περισσότερα, ειδικά η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ολλανδία.

Από την πλευρά τους οι Ρώσοι έχουν δικά τους προβλήματα ανεφοδιασμού. Τώρα χρησιμοποιούν λιγότερα βλήματα πυροβολικού, αλλά έχουν πολλά απ' αυτά, έστω κι αν μερικά είναι παλιά και λιγότερο αξιόπιστα, αναφέρουν οι NYT. Η Μόσχα προσπαθεί επίσης να αυξήσει τη στρατιωτική παραγωγή, και φέρεται να επιδιώκει να αγοράσει πυραύλους από τη Βόρεια Κορέα και περισσότερα drones από το Ιράν.

Οπως αναφέρει δημοσίευμα του «Spiegel» το οποίο επικαλείται ρωσικά ΜΜΕ, οι ρωσικές σωφρονιστικές αρχές σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν 250 κρατούμενους, που έχουν καταδικαστεί σε καταναγκαστική εργασία, για να δουλέψουν σε εργοστάσιο εξοπλισμών στα Ουράλια. Η «Uralvagonzavod» είναι μία από τις μεγαλύτερες αμυντικές εταιρείες, γνωστή για την παραγωγή κύριων αρμάτων μάχης, από το T-72 έως το νέο T-14. Μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, το εργοστάσιο λειτουργεί με τρεις βάρδιες (24ωρο) για να αυξηθεί η παραγωγή.

Η Λιθουανία καλεί το ΝΑΤΟ να στείλει σύγχρονα άρματα μάχης

Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ πρέπει να λάβουν πολιτική απόφαση να στείλουν σύγχρονα άρματα μάχης στην Ουκρανία, για να δώσουν στρατιωτικό πλεονέκτημα ενάντια στις ρωσικές δυνάμεις τούς χειμερινούς μήνες, δήλωσε ο ΥΠΕΞ της Λιθουανίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν προσωπικό ικανό να χειριστεί άρματα μάχης του ΝΑΤΟ, υποδηλώνοντας ότι κάποιοι είχαν ήδη υποβληθεί σε ανάλογη εκπαίδευση σε ΝΑΤΟικά κράτη.

Το Κίεβο έχει ζητήσει επανειλημμένα, από τους κύριους κατασκευαστές όπλων του ΝΑΤΟ, άρματα μάχης τελευταίας τεχνολογίας.

Ως μέρος της «κυκλικής ανταλλαγής» που συμφωνήθηκε με τη Γερμανία, η Σλοβακία παρέδωσε 30 σοβιετικά τεθωρακισμένα BMP-1 στην Ουκρανία. Η Γερμανία θα παραδώσει 15 άρματα μάχης «Leopard 2» A4 στη Σλοβακία ως αντάλλαγμα.

Παράλληλα συνεχίζεται και η οικονομική στήριξη της Δύσης στην Ουκρανία. Οι ΥΠΕΞ του G7, που συναντήθηκαν χθες στο περιθώριο της Συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, δεσμεύτηκαν να συμβάλουν στην αποκατάσταση των ουκρανικών υποδομών Ενέργειας που έχουν πληγεί τους τελευταίους δύο μήνες από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Σε αυτό το πλαίσιο οι ΗΠΑ θα παράσχουν 53 εκατ. δολάρια για την υποστήριξη του ηλεκτρικού δικτύου της Ουκρανίας, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Το νέο πακέτο έρχεται να προστεθεί στα 55 εκατ. δολάρια που έχουν ανακοινώσει οι ΗΠΑ ως έκτακτη στήριξη για τον ενεργειακό τομέα της Ουκρανίας.

Ρωσία: «Απρόθυμες» οι ΗΠΑ για σοβαρές συνομιλίες

Στην «απροθυμία» της Ουάσιγκτον να «ακούσει» τις προτεραιότητες της Μόσχας αποδίδει το ρωσικό ΥΠΕΞ την επ' αόριστον αναβολή των συνομιλιών για τη Συνθήκη «New START», ενώ η ρωσική πλευρά εμφανίζεται να επιδίωκε ευρύτερες διαπραγματεύσεις για τη λεγόμενη «στρατηγική σταθερότητα».

Από χτες 29/11 μέχρι τις 6/12 οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών επρόκειτο να έχουν συνομιλίες στο Κάιρο για την πιθανότητα να ξαναρχίσουν οι εκατέρωθεν επιθεωρήσεις, στο πλαίσιο της Συνθήκης, για τον έλεγχο των πυρηνικών και στρατηγικών εξοπλισμών. Μια μέρα πριν, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι ακυρώνει τη συνάντηση.

«Οπως εξελίχθηκε η κατάσταση, δεν είχαμε άλλη επιλογή. Η απόφαση πάρθηκε σε πολιτικό επίπεδο», δήλωσε χθες ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σ. Ριάμπκοφ.

«Είμαστε αντιμέτωποι με μια κατάσταση όπου οι Αμερικανοί συνάδελφοί μας σε διάφορους τομείς έδειξαν όχι απλώς απροθυμία να αντιληφθούν τα σήματά μας και να λάβουν υπόψη τις προτεραιότητές μας, αλλά ενεργούσαν προς την αντίθετη κατεύθυνση», ανέφερε, χωρίς να διευκρινίσει σε ποιες «προτεραιότητες» αναφέρεται, υπονοώντας πάντως ότι η Μόσχα έθεσε προς διαπραγμάτευση κι άλλα θέματα.

«Φυσικά, όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία και γύρω από αυτήν έχουν μια επίδραση», συμπλήρωσε, αλλά ξεκαθάρισε πως «δεν κάνουμε διάλογο με τις ΗΠΑ για το ουκρανικό θέμα, γιατί οι προσεγγίσεις μας είναι ριζικά διαφορετικές».

Κατά καιρούς, ανέφερε, «έχουμε ανταλλαγή σημάτων για το πώς γίνονται αντιληπτές ορισμένες ενέργειες της Μόσχας και της Ουάσιγκτον αντίστοιχα, όμως η διαφορά προσεγγίσεων και η ασυνέπεια των επιχειρημάτων δεν οδηγούν στην ανάπτυξη του διαλόγου. Στέλνουμε μηνύματα στους Αμερικανούς ότι η γραμμή κλιμάκωσης και ολοένα και βαθύτερης εμπλοκής τους σε αυτήν τη σύγκρουση θα έχει τρομερές συνέπειες - οι κίνδυνοι αυξάνονται».

Σύμφωνα με τον Ριάμπκοφ, οι ΗΠΑ προσπάθησαν να επικεντρωθούν στο θέμα των επιθεωρήσεων των οπλοστασίων, ενώ για τη Μόσχα «προτεραιότητα ήταν και παραμένει η επίλυση άλλων θεμάτων». «Τα βασικά ζητήματα που κυριαρχούν στην ατζέντα μας με τις ΗΠΑ σήμερα είναι πιο σημαντικά από τεχνικά θέματα στο πλαίσιο της "New START"», συνέχισε ο Ρώσος υφυπουργός.

Ο Ριάμπκοφ είπε ότι η Μόσχα θα προσφέρει στην Ουάσιγκτον νέες ημερομηνίες για μια συνάντηση σχετικά με τη Συνθήκη, αλλά είναι «απίθανο» αυτή να πραγματοποιηθεί πριν το τέλος του έτους.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΚΡΟΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
«Οικονομικός πόλεμος» και Ουκρανία στο επίκεντρο των συνομιλιών

Ο «οικονομικός πόλεμος» μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, αλλά και η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχουν ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμ. Μακρόν, ο οποίος αναχώρησε για τις ΗΠΑ, όπου έως την Παρασκευή θα επισκεφθεί διαδοχικά την Ουάσιγκτον και τη Νέα Ορλεάνη, την αμερικανική πόλη που έχτισαν το 1718 οι Γάλλοι.

Σύμφωνα με γαλλικές διπλωματικές πηγές, βασική επιδίωξη της Γαλλίας είναι να «συνεχιστεί ομαλά» η πρόσβαση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στην αγορά των ΗΠΑ, που απειλείται από τον αμερικανικό νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA), ο οποίος προβλέπει τεράστιες επιδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους που έχουν την παραγωγή τους στις ΗΠΑ. Αυτός ο νόμος σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών Ενέργειας στην Ευρώπη θίγουν ιδιαίτερα την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών ομίλων, ενώ ορισμένοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν την παραγωγή τους στις ΗΠΑ.

Εξάλλου σε αρκετά ευρωπαϊκά εμπορεύματα παραμένουν οι δασμοί που είχε επιβάλει η κυβέρνηση Τραμπ.

Η Γαλλία επιδιώκει σε αυτή τη φάση να αποσπάσει από την αμερικανική κυβέρνηση εξαιρέσεις για έναν ορισμένο αριθμό ευρωπαϊκών βιομηχανιών, ίσως στο μοντέλο που ήδη εφαρμόζει για το Μεξικό ή τον Καναδά.

Πέραν των εξαιρέσεων όμως, η Γαλλία και αξιωματούχοι της ΕΕ τονίζουν πως η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει «στον δικό της IRA», στο «Buy European Act».

Ως προς τον πόλεμο στην Ουκρανία, Ουάσιγκτον και Παρίσι ως μέλη του ΝΑΤΟ εξοπλίζουν το Κίεβο απέναντι στη Μόσχα, ωστόσο υπάρχουν σοβαρές αντιθέσεις για την εξέλιξη και τους όρους τερματισμού του πολέμου, ανταγωνίζονται για την «πίτα» της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας κ.λπ. Ο Γάλλος Πρόεδρος έχει κατ' επανάληψη τονίσει ότι η μόνη έξοδος από την ουκρανική κρίση είναι οι διαπραγματεύσεις, ενώ εξακολουθεί κατά χρονικά διαστήματα να επικοινωνεί τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν.

Οι σχέσεις Γαλλίας - ΗΠΑ επιδεινώθηκαν επίσης με την συγκρότηση της συμμαχίας AUKUS (ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία), που φάνηκε πως δυνάμεις της ΕΕ, όπως Γαλλία και Γερμανία, «μένουν εκτός» από την αμερικανική στρατηγική για τον Ινδο-Ειρηνικό, ενώ παράλληλα στέρησε από τη Γαλλία ένα μεγάλο συμβόλαιο κατασκευής υποβρυχίων με την Αυστραλία.

ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
«Αλματα» και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός στην εξωτερική πολιτική

Στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της Βρετανίας απέναντι σε Κίνα και Ρωσία, αλλά και στον ανταγωνισμό με την ΕΕ, αναφέρθηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρ. Σούνακ, στην πρώτη του αναλυτική ομιλία για την εξωτερική πολιτική της χώρας.

Υπογραμμίζοντας ότι «σήμερα εντείνεται ο ρυθμός των γεωπολιτικών αλλαγών», ο Σούνακ προανήγγειλε ότι η βρετανική κυβέρνηση θα παρουσιάσει μια ενημερωμένη Ολοκληρωμένη Ανασκόπηση (Integrated Review) για θέματα Ασφάλειας, Αμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής.

«Οι αντίπαλοι και οι ανταγωνιστές μας σχεδιάζουν μακροπρόθεσμα», είπε ο Σούνακ. Με τη Ρωσία να «αμφισβητεί τις θεμελιώδεις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ» και την Κίνα να «ανταγωνίζεται συνειδητά για παγκόσμια επιρροή χρησιμοποιώντας όλους τους μοχλούς της κρατικής εξουσίας», δεν αρκούν «η βραχυπρόθεσμη εξωτερική πολιτική ούτε οι ευσεβείς πόθοι», συμπλήρωσε.

Λέγοντας χαρακτηριστικά πως έχει παρέλθει «η χρυσή εποχή», πρότεινε πιο σκληρή διπλωματική γραμμή και χαρακτήρισε την Κίνα «συστημική πρόκληση για τις αξίες και τα συμφέροντά μας». Ωστόσο, σε αυτή τη φάση απέφυγε να αποκαλέσει την Κίνα «απειλή».

Ο προκάτοχός του, Λιζ Τρας, ετοιμαζόταν να χαρακτηρίσει την Κίνα επίσημα ως «απειλή» για τη Βρετανία στην ενημερωμένη έκδοση της «Integrated Review».

Σύμφωνα με τον Σούνακ, χρειάζεται ένα «εξελικτικό άλμα στην προσέγγισή μας». «Αυτό σημαίνει μια ισχυρότερη οικονομία στο εσωτερικό, ως το θεμέλιο της δύναμής μας στο εξωτερικό. Και σημαίνει να σταθούμε απέναντι στους ανταγωνιστές μας, όχι με μεγάλη ρητορική αλλά με έντονο πραγματισμό».

Μεταξύ άλλων, ανέφερε, η Βρετανία θα επιτύχει τους στόχους της με ηγετικό ρόλο στην τεχνολογία και την επιστήμη, με μεγάλες «επενδύσεις» σε Αμυνα και Ασφάλεια, αλλά και «αυξάνοντας δραματικά την ποιότητα και το βάθος» των συνεργασιών της με εταίρους και συμμάχους στην Κοινοπολιτεία, τις ΗΠΑ, τα κράτη του Κόλπου, το Ισραήλ και άλλους.

Ηδη αυτό το «άλμα» στη βρετανική εξωτερική πολιτική εφαρμόζεται σε 3 «πεδία», σύμφωνα με τον Σούνακ: «Πρώτον, καθώς στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας, αναζωογονούμε επίσης τις ευρωπαϊκές μας σχέσεις για να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις όπως η ασφάλεια και η μετανάστευση. Δεύτερον, έχουμε μια πιο μακροπρόθεσμη άποψη για την Κίνα, ενισχύοντας την ανθεκτικότητά μας και προστατεύοντας την οικονομική μας ασφάλεια. Και τρίτον, εκμεταλλευόμαστε τις τεράστιες ευκαιρίες που προσφέρονται στον Ινδο-Ειρηνικό, χτίζοντας βαθιές και μακροχρόνιες συνεργασίες».

Ο Σούνακ ξεκαθάρισε ότι υπό την ηγεσία του «δεν θα ευθυγραμμιστούμε ποτέ με το δίκαιο της ΕΕ», αλλά θα συνεχιστεί η συνεργασία με ευρωπαϊκά κράτη σε Ενέργεια, «παράνομη» μετανάστευση κ.ά. Επίσης η Βρετανία «εξελίσσει τις σχέσεις της με την ΕΕ μετά το Brexit» μεταξύ άλλων στα πλαίσια της «Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας».Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ