ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Νοέμβρη 2021
Σελ. /28
Υγεία - εμπόρευμα και λαϊκές ανάγκες δεν συμβιβάζονται!

«Σφυροκόπησαν» την πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας με τις τοποθετήσεις τους οι βουλευτές του ΚΚΕ

Eurokinissi

Ο Γ. Λαμπρούλης, εισηγητής της Επίκαιρης Επερώτησης του ΚΚΕ, στην αρχή της ομιλίας του εξέφρασε τον απόλυτο σεβασμό του Κόμματος απέναντι στην «υπερπροσπάθεια γιατρών, νοσηλευτών και συνολικά των εργαζόμενων υγειονομικών που δίνουν αυτήν τη μάχη» κατά της πανδημίας, για «την προστασία συνολικά της υγείας του λαού με αυταπάρνηση και υπό άνισους όρους».

Ανέδειξε με στοιχεία τα αποτελέσματα που έχει η μέχρι τώρα εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στην υγεία του λαού, όπου πέρα από τα χιλιάδες κρούσματα, διασωληνωμένους και τις εκατόμβες της πανδημίας, με στοιχεία του 2019 δεν έχουν κάνει ποτέ μαστογραφία ή έχουν να κάνουν πάνω από τρία χρόνια το 48,4% των γυναικών, και αντίστοιχα τεστ ΠΑΠ το 34,6%, και «να μη μιλήσουμε για εξετάσεις που σχετίζονται με τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου». Παράλληλα, συνέχισε, δεν μπορεί να γίνεται καν λόγος για οδοντιατρική φροντίδα, όταν με στοιχεία του 2017 η επιβάρυνση της λαϊκής οικογένειας άγγιξε το 99,73% ενώ οι δημόσιες δαπάνες (κράτος και Κοινωνική Ασφάλιση) ήταν 0,27%. Δηλαδή μια βασική ανάγκη ενηλίκων και παιδιών θεωρείται πολυτέλεια και περιττό κόστος.

Χαρακτηριστική απόδειξη τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τις προηγούμενες κυβερνήσεις «για το τι αξία δίνετε σε τομείς κρίσιμους για τους όρους ζωής και προστασίας της υγείας του λαού αποτελούν τα στοιχεία του 2019, σύμφωνα με τα οποία σε όλη τη χώρα υπήρχαν 8 γιατροί με την ειδικότητα της Δημόσιας Υγείας, 6 υγιεινολόγοι και 157 ειδικευμένοι γιατροί Εργασίας. Οπως επίσης δεν μπορούν να δικαιολογηθούν ως "αντικειμενικά" γεγονότα που γιγαντώθηκαν κατά την πανδημία, όπως η αναβολή των παιδικών εμβολιασμών κατά 70%».

Ολα αυτά, τόνισε ο Γ. Λαμπρούλης, είναι απόρροια της υποχρηματοδότησης της Υγείας, που συνεχίζεται, της δραματικής έλλειψης προσωπικού, τέτοιας που ακόμα κι αυτές οι 4.900 προσλήψεις που διατυμπανίζει διαρκώς η κυβέρνηση και έχουν γίνει «μαγική εικόνα», αφού κανείς δεν τις βλέπει, δεν είναι καν σταγόνα στον ωκεανό. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής κόστους - οφέλους για τα κέρδη του κεφαλαίου, της πολιτικής εμπορευματοποίησης της Υγείας και μετατροπής της, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, σε χρυσοφόρο εμπόρευμα για το κεφάλαιο.

Είναι χαρακτηριστικό, επεσήμανε, ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία και ως χρυσή ευκαιρία να περάσει όλες τις αντιδραστικές - αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις σε βάρος της Υγείας με το λεγόμενο «νέο ΕΣΥ».

Ο Γ. Λαμπρούλης ανέδειξε πως «οι εξελίξεις με τον ιό και την πανδημία αντικειμενικά βάζουν στο επίκεντρο της συζήτησης» ότι «η πολιτική στήριξης των καπιταλιστικών κερδών είναι ασύμβατη με την προστασία της υγείας, της ζωής του λαού μας, δεν συναντιέται πουθενά με τις λαϊκές ανάγκες» και «αυτό το εμπόδιο θα πρέπει ο λαός μας να το βγάλει από τη μέση».

Η στήριξη των καπιταλιστικών κερδών υπονομεύει την προστασία της υγείας του λαού

«Το ΚΚΕ στηρίζει τους αγώνες των υγειονομικών και των άλλων εργαζομένων, που διεκδικούν προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα, και η κυβέρνηση "πουλάει τρέλα", τα βρίσκει όλα καλά», τόνισε ο Γ. Μαρίνος.

Σχολιάζοντας το κυβερνητικό άλλοθι των συγκρίσεων με άλλες χώρες, σημείωσε πως «οι συγκρίσεις σας επιβεβαιώνουν τον βάρβαρο χαρακτήρα του συστήματος που προσκυνάτε. Ακόμα και στα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη τα δημόσια συστήματα Υγείας κατέρρευσαν. Ο καπιταλισμός δεν μπορεί να εξασφαλίσει τον καθολικό εμβολιασμό».

Πρόσθεσε ότι «οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι υπεύθυνες για το διαχρονικό πρόβλημα της υποχρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος Υγείας», καθώς ακολουθούν τη στρατηγική των περικοπών, της ΕΕ, που αντιμετωπίζει τις δαπάνες για την Υγεία ως κόστος, για να δώσει στο μεγάλο κεφάλαιο δισ. ευρώ.

«Επί όλων των κυβερνήσεων έκλεισαν νοσοκομεία, συγχωνεύτηκαν κλινικές, διαιωνίζονται οι μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σε ΜΕΘ, και σήμερα τα προβλήματα οξύνθηκαν, οδήγησαν σε διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ, σε μαζικές αναβολές τακτικών χειρουργείων, σε μεγάλες ουρές για εξετάσεις», επεσήμανε.

Αναφερόμενος στην Εύβοια και στη Στερεά, υπογράμμισε πως το νέο Νοσοκομείο Χαλκίδας, που έχει πολλαπλάσιες ανάγκες από το παλιό, λειτουργεί σχεδόν με το ίδιο μόνιμο προσωπικό, στη ΜΕΘ αναλογούν 2 νοσηλευτές για 12 περιστατικά. Στο Νοσοκομείο Λαμίας, που είναι νοσοκομείο αναφοράς COVID, τα κενά είναι περίπου στο 40%. Ακόμα πιο άσχημη είναι η κατάσταση στο Νοσοκομείο Καρπενησίου, στο οποίο δεν υπάρχουν βασικές ειδικότητες και είναι στην «κόψη του ξυραφιού». Χρόνια οξυμένα προβλήματα στα νοσοκομεία της Αμφισσας, της Λιβαδειάς και της Θήβας, όπου η κυβέρνηση προετοιμάζει διαλυτική συγχώνευση με το «νέο», βαθιά εμπορευματοποιημένο ΕΣΥ, σε περιοχή με βιομηχανική ζώνη, στρατόπεδο, καταυλισμούς τσιγγάνων, δομές προσφύγων. Μεγάλες ελλείψεις επίσης στα νοσοκομεία της Κύμης και της Καρύστου, ενώ στα Κέντρα Υγείας έχει σημάνει συναγερμός.

«Για τη ΝΔ και όλα τα αστικά κόμματα, για το εκμεταλλευτικό σύστημα, η υγεία είναι εμπόρευμα και η ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων είναι βαρίδι για την οικονομία», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «η στήριξη των καπιταλιστικών κερδών υπονομεύει την προστασία της υγείας του λαού και αυτό ακριβώς το "αγκάθι" επιβάλλεται να βγάλει η εργατική - λαϊκή πάλη από τη μέση, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για φιλολαϊκή διέξοδο (...) Καθημερινά αναδεικνύεται η σημασία του μαζικού αγώνα, η αναγκαιότητα της σύγκρουσης με την αντιλαϊκή πολιτική και την καπιταλιστική βαρβαρότητα, της συμπόρευσης εργατικών - λαϊκών δυνάμεων με το ΚΚΕ και την πολιτική του πρόταση».

Να πάρει ο λαός στα χέρια του την προστασία της δημόσιας υγείας

«Εσάς σας ενδιαφέρει πώς θα επιταχυνθεί η διαδικασία εμπορευματοποίησης της Υγείας», επεσήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, τονίζοντας ότι ο υπουργός Υγείας απέφυγε να απαντήσει στα βασικά ερωτήματα του ΚΚΕ και να εξηγήσει γιατί ενώ στη σημερινή εποχή με την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας υπάρχουν δυνατότητες μέχρι και για ρομποτικά χειρουργεία, να θεωρείται ακατόρθωτο να κλείσεις ακόμα και ένα ραντεβού με γιατρό του δημόσιου συστήματος Υγείας. 'Η γιατί τα πανάκριβα συστήματα Υγείας κατέρρευσαν με την εμφάνιση ενός κορονοϊού.

Δίνοντας την κατάλληλη απάντηση στον αντικομμουνισμό στον οποίο επιδόθηκε ο Θ. Πλεύρης για να καλύψει την πολιτική της κυβέρνησης και συνολικά το σάπιο σύστημα που υπηρετούν όλες διαχρονικά οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις, αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Κούβας, που με 60 χρόνια σκληρό αμερικανικό εμπάργκο έχει βγάλει μόνη της 5 εμβόλια, έχει μηδενίσει τον αριθμό νεκρών από την πανδημία, έχει εμβολιάσει το 90% του πληθυσμού, ενώ από το πρώτο κύμα της πανδημίας έστελνε μπριγάδες γιατρών και νοσηλευτών και φάρμακα σε άλλες χώρες, όπως Ιταλία και Ισπανία.

Τόνισε ότι όταν η κυβέρνηση κάνει λόγο για δωρεάν Υγεία, στην ουσία αυτό που προωθεί είναι υποβαθμισμένες υπηρεσίες και «ένα μικρό πακέτο δωρεάν, ίσα να μην πεθαίνει ο άνθρωπος». Από εκεί και πέρα, «τα υπόλοιπα ζητήματα είναι ανάλογα με το βαλάντιο».

Αλλωστε, συνέχισε, η πολιτική της κυβέρνησης στην Υγεία φαίνεται και από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπου συνεχίζοντας την υποχρηματοδότηση δίνει στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα 128 εκατ. ευρώ, που δεν φτάνουν ούτε για τα λειτουργικά έξοδα, ενώ για τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς προβλέπονται 3,5 δισ.

Αυτή η πολιτική της κυβέρνησης, τόνισε, είναι συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων και φέρει τη σφραγίδα της ΕΕ, που οδήγησε σε εκατόμβες νεκρών και στις άλλες χώρες της ΕΕ, ενώ υπενθύμισε τις μονάδες Υγείας που έκλεισαν οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Καυτηρίασε ακόμα τη στάση συναίνεσης του ΣΥΡΙΖΑ, που αρχικά στην πανδημία έκανε εκκλήσεις για «σιγήν ιχθύος», στη συνέχεια πρότεινε υπουργό κοινής αποδοχής και πλέον προτείνει και επιστημονική επιτροπή κοινής αποδοχής.

Στη δευτερολογία του, σχολιάζοντας τις απαντήσεις του υπουργού, που λίγο πολύ επανέλαβε ότι όλα είναι «μια χαρά», ο Ν. Καραθανασόπουλος αναφέρθηκε στην απόφαση που πήρε χτες (λίγες ώρες δηλαδή πριν τη συζήτηση της Επερώτησης) η 4η ΥΠΕ Μακεδονίας - Θράκης, για την αναστολή και των έκτακτων χειρουργείων.

«Ο λαός να πάρει την υπόθεση στα χέρια του για να προστατευτεί η δημόσια υγεία», κάλεσε κλείνοντας.

Ο λαός να ανατρέψει την ανθυγιεινή και επικίνδυνη πολιτική σας

Η Διαμάντω Μανωλάκου επικέντρωσε και στη «φονική πανδημία της λοιπής νοσηρότητας πλην Covid», ως αποτέλεσμα της διαρκούς μείωσης της χρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος Υγείας και των τεράστιων κενών, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τι σημαίνει για την ποιότητα της ζωής, αλλά και την ίδια την υγεία χιλιάδων ασθενών που παραμένουν στις λίστες αναμονής των νοσοκομείων, η μείωση των χειρουργείων κατά 80%. «Καταδικάζονται σε σοβαρή υποβάθμιση του επιπέδου ζωής τους ή ωθούνται αναγκαστικά, αν έχουν να πληρώσουν, στον ιδιωτικό τομέα για να χειρουργηθούν», τόνισε.

Ειδική αναφορά έκανε και στην ανάγκη για την πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου. «Η αναγκαιότητα λήψης ουσιαστικών και συστηματικών μέτρων έρχεται κάθε τόσο στην επικαιρότητα με αφορμή τραγικά εργατικά δυστυχήματα. Εργατικά ατυχήματα λόγω έλλειψης μέτρων προστασίας υπάρχουν καθημερινά, αλλά δεν καταγράφονται. Ξέρουμε μόνο τους νεκρούς. Πρόκειται για εργοδοτικά εγκλήματα. Τους πρώτους δέκα μήνες του 2021 έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 18 θάνατοι εργαζομένων την ώρα δουλειάς», τόνισε.

Ενώ χαρακτήρισε «πρόκληση, που αναδεικνύει τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, τη μη καταγραφή επαγγελματικών ασθενειών, αφού οι θάνατοι από επαγγελματικές ασθένειες ετησίως στη χώρα μας καταγράφουν το ντροπιαστικό "μηδέν". Κανένας επαγγελματικός καρκίνος, κανένα άσθμα επαγγελματικής αιτιολογίας κ.ο.κ». Οπως βέβαια και το γεγονός ότι υπάρχουν ελάχιστοι γιατροί Εργασίας με την ειδικότητα αυτή, καθώς «στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η ειδικότητα ασκείται ως πάρεργο από ανειδίκευτους γιατρούς ή από γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων, την ίδια ώρα που οι θάνατοι και οι αναπηρίες από επαγγελματικές ασθένειες παραμένουν αδιάγνωστες». «Να γιατί είναι ανθυγιεινή και επικίνδυνη η πολιτική σας και συμφέρει τον λαό να την ανατρέψει», κατέληξε.

Μεθοδευμένη η ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων

Στο σήμα κινδύνου που εκπέμπουν τα νοσοκομεία της Δ. Ελλάδας αναφέρθηκε ο Νίκος Παπαναστάσης. Ενδεικτικά στο Νοσοκομείο Λευκάδας είναι κενές το 70% των θέσεων, ενώ στις 31 Δεκέμβρη απολύονται 25 συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, στη σίτιση, στη φύλαξη, ενώ έχει δρομολογηθεί το αίσχος της επιστροφής των εργολάβων.

Ανέδειξε ότι στο Νοσοκομείο Αγρινίου υπάρχουν δραματική υποστελέχωση, χαλασμένος αξονικός τομογράφος, ανυπαρξία ΜΕΘ μη Covid, «στο κόκκινο» είναι η δυνατότητα νοσηλείας περιστατικών κορονοϊού σε απλές κλίνες αλλά και άλλων ασθενών. Ασθενείς μεταφέρονται σε νοσοκομεία όμορων νομών. «Και την ίδια ώρα εδώ συνωστίζονται εργολάβοι στην πύλη του νοσοκομείου», για να αναλάβουν σίτιση, καθαριότητα κ.ο.κ. μόλις απολυθούν οι συμβασιούχοι σε ένα μήνα, τόνισε.

Αντίστοιχα το Νοσοκομείο Μεσολογγίου είναι και αυτό γονατισμένο από τις αναστολές, λειτουργούν κλινικές Covid χωρίς το αναγκαίο προσωπικό, φεύγουν οι επικουρικοί γιατροί χωρίς να αναπληρώνονται, ζητάνε οι εργαζόμενοι αλλαγή του οργανισμού με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και η κυβέρνηση τους απαντάει με τη μετατροπή του νοσοκομείου ουσιαστικά σε Κέντρο Υγείας κ.ο.κ.

Ο Ν. Παπαναστάσης τόνισε ότι η κυβέρνηση, πατώντας στο έδαφος που τις έστρωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ενισχύει συνειδητά και μεθοδευμένα την επιχειρηματική λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων και «τι λέτε στον λαό; "Αν θέλετε να ζήσετε περάστε από το λογιστήριο". Ντροπή σας και ντροπή σε όποιον το αποδεχτεί», τόνισε.

Πλήρη αποκλεισμό από στοιχειώδεις παροχές βιώνουν οι νησιώτες

«Μόνιμη πανδημία» χαρακτήρισε την τραγική και επικίνδυνη κατάσταση στις δομές δημόσιας Υγείας των νησιών η Μαρία Κομνηνάκα, «εξαιτίας της πολιτικής των μειωμένων κρατικών προϋπολογισμών, της λογικής του "κόστους" και της εμπορευματοποίησης των παροχών Υγείας, που συνεχίζουν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις».

Εστιάζοντας στην κατάσταση της δημόσιας Υγείας στα νησιά συμπλήρωσε πως «η μετατροπή, για παράδειγμα, του μοναδικού νοσοκομείου ή Κέντρου Υγείας ενός νησιού σε νοσοκομείο μιας νόσου... κι αυτής όχι πάντα με επάρκεια, σημαίνει πλήρη αποκλεισμό από οποιαδήποτε παροχή Υγείας».

Εφερε το παράδειγμα της Πάρου, όπου η εμφάνιση κρουσμάτων στο ελλιπές προσωπικό υποχρέωσε το μοναδικό ΚΥ του νησιού για 10 μέρες να δέχεται μόνο επείγοντα περιστατικά, αποκλείοντας ακόμα και τη δυνατότητα συνταγογράφησης.

Επίσης, το παράδειγμα της Σάμου και της Ικαρίας, όπου τα μόνιμα κενά σε βασικές ειδικότητες γιατρών αλλά και άλλο απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό είναι εκκωφαντικά.

Ειδική αναφορά έκανε και στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, που έμεινε με μία μόνο νεφρολόγο, όταν περιθάλπει 60 τακτικά αιμοκαθαιρόμενους, πλέον των αναγκών που προκύπτουν από τους πρόσφυγες και μετανάστες που παραμένουν στο ΚΥΤ ή άλλους επισκέπτες του νησιού. Αλλά και στη μοναδική παθολόγο του Νοσοκομείου της Λήμνου, που πρόπερσι το καλοκαίρι έφτασε να εφημερεύει για 33 συνεχόμενες μέρες.

Ολα αυτά σε απάντηση των κυβερνητικών ισχυρισμών για «έλλειψη ενδιαφέροντος για τις θέσεις που προκηρύσσονται στα νησιά, όταν οι μόνιμες θέσεις προκηρύσσονται με το σταγονόμετρο, που στις περισσότερες περιπτώσεις θα σημαίνει ότι ο μοναδικός γιατρός ανά ειδικότητα θα χρειάζεται να εφημερεύει μισό ή και πάνω από έναν μήνα κάποιες φορές».

«Περίτρανη απόδειξη της επικίνδυνης παράδοσης της δημόσιας Υγείας στα χέρια ιδιωτών είναι η τραγική υποστελέχωση του Νοσοκομείου της Σαντορίνης, που αποδεικνύει βέβαια και τη στρατηγική σύμπλευση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, που πανηγύριζαν από κοινού για τη λειτουργία του Νοσοκομείου με όρους Ανώνυμης Εταιρείας», σημείωσε, τονίζοντας πως «η δήθεν αρμονική συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μεταφράζεται σε όλο και πιο υποστελεχωμένες δημόσιες δομές Υγείας, σε όλο και περισσότερες περικοπές των αναγκών περίθαλψης, προκειμένου να ανοίγουν ελεύθερα πεδία προς επιχειρηματική εκμετάλλευση».

Οι «αναπτυξιακές προοπτικές» της Υγείας σημαίνουν νέα βάρη στον λαό

Η «ενίσχυση των αναπτυξιακών προοπτικών του τομέα Υγείας», η οποία ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζεται σήμερα από την κυβέρνηση της ΝΔ, και μάλιστα σε συνθήκες πανδημικής τραγωδίας, μεταφράζεται σε τραγική υποστελέχωση των μονάδων Υγείας, σημείωσε ο Μανώλης Συντυχάκης, φέρνοντας το παράδειγμα των νοσοκομείων της Κρήτης, όπου η λίστα αναμονής για εκκρεμή χειρουργεία ξεπερνά τις 11.000, ενώ οδηγεί επίσης σε κλείσιμο και συγχωνεύσεις νοσοκομειακών μονάδων και κλινικών, με το αντιεπιστημονικό κριτήριο της χιλιομετρικής απόστασης και το πρόσχημα της «χαμηλής πληρότητας» κλινικών.

Οπως κατήγγειλε, «η κυβέρνηση, αξιοποιώντας τον εμβολιασμό από όπλο εναντίον της πανδημίας σε μέσο εισχώρησης των ιδιωτών, δίνει τις "ευκαιρίες" για παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας», μεταξύ άλλων με αναθέσεις των διοικήσεων των νοσοκομείων σε εξειδικευμένες εταιρείες, με την παραχώρηση Αγροτικών Ιατρείων και Κέντρων Υγείας σε κοινοπραξίες γιατρών με τη μορφή leasing, με την ανάπτυξη ενιαίου μοντέλου οργάνωσης και λειτουργίας της ΠΦΥ για να είναι πιο «ανταγωνιστικά» με τα αντίστοιχα του ιδιωτικού τομέα, με ανώτατη εξέταση ασθενούς τα 15 λεπτά και κατάργηση της δωρεάν εξέτασης κατ' οίκον στους ασθενείς που δεν μπορούν να μετακινηθούν, με την κατάργηση του ενιαίου μισθολογίου του υγειονομικών, με τη σύμπραξη ασφαλιστικών εταιρειών με τα δημόσια νοσοκομεία για την εισροή κεφαλαίων με τη μορφή των ασφαλιστηρίων Υγείας και την επινοικίαση δομών.

Πρόσθεσε ότι με το «νέο ΕΣΥ» η κατάσταση θα επιδεινωθεί και ότι «απέναντι σε αυτήν την πολιτική, που ζυγίζει την ανθρώπινη ζωή με γνώμονα το κέρδος, μόνο ο λαός μπορεί με τον αγώνα του να σώσει τον λαό!».

Πλήρης απουσία μέτρων πρόληψης και προστασίας

Την απουσία ουσιαστικών μέτρων πρόληψης και προστασίας, μείωσης της διασποράς, κατήγγειλε ο Γίάννης Δελής. Φέρνοντας μια εικόνα από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, μίλησε για τραγικές ελλείψεις σε όλες τις δομές, καθώς τα κενά σε ειδικούς γιατρούς είναι αρκετές εκατοντάδες συνολικά, και το ίδιο ισχύει για τους ειδικευόμενους, τα κενά σε νοσηλευτικό προσωπικό μετριούνται σε χιλιάδες στην πόλη, με την κυβέρνηση, για να εξοικονομήσει προσωπικό για τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, να κλείνει ή να συρρικνώνει Περιφερειακά Ιατρεία και Κέντρα Υγείας, αφήνοντας στο έλεος της αρρώστιας χιλιάδες ανήμπορους και ηλικιωμένους ανθρώπους στα χωριά. «Ο συνωστισμός είναι μόνιμο φαινόμενο ακόμα και σε δομές όπως είναι το "Θεαγένειο" Αντικαρκινικό Νοσοκομείο, όπου καθημερινά συνυπάρχουν 400 - 500 άτομα σε έναν χώρο 150 τ.μ.! Αν μιλήσουμε δε και για τη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου, τότε εκεί θα δούμε όχι μόνο να μην υπάρχουν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, αλλά συνωστισμός, και θα δούμε επίσης να μη λειτουργεί το Κέντρο Υγείας! Κι όμως, το "Παναγία" και το "Λοιμωδών" στη Θεσσαλονίκη - 2 από τα 17 νοσοκομεία που κλείσατε τα προηγούμενα χρόνια σε όλη τη χώρα - διέθεταν τουλάχιστον άλλες 300 κλίνες», κατήγγειλε.

Την ίδια ώρα, «μόνο οι 5 μεγάλες ιδιωτικές πολυκλινικές της Θεσσαλονίκης έχουν αθροιστικά περισσότερες από 100 κλίνες ΜΕΘ και 1.200 απλές κλίνες νοσηλείας, αλλά το κράτος δεν τις επίταξε, ακόμα κι όταν οι υγειονομικοί αναγκάζονται να διασωληνώνουν ασθενείς στους διαδρόμους».

«Στα χέρια του ίδιου του λαού βρίσκεται και το θέμα της υγείας του, μακριά από τις αυταπάτες που κυκλοφορούν και τη μοιρολατρία που καλλιεργείται. Ο οργανωμένος, αγωνιζόμενος λαός μπορεί και πρέπει, με την πάλη του, αυτήν του την κοινωνική ανάγκη να την εξασφαλίσει!», κατέληξε.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ