ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Νοέμβρη 2021
Σελ. /28
Διαβάστε σήμερα στην ενότητα «Κομματική Ζωή και Δράση»:

-- ΑΡΘΡΟ: Με το μεγάλο πολιτικό άνοιγμα να στέψουμε με επιτυχία την Οικονομική Εξόρμηση

-- Πλούσια πείρα από το πολιτικό άνοιγμα με το Κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ

-- Προβολές του εξαιρετικού ντοκιμαντέρ - παραγωγή της ΚΕ για τη Μακρόνησο οργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ


Με το μεγάλο πολιτικό άνοιγμα να στέψουμε με επιτυχία την Οικονομική Εξόρμηση

Οπως σε όλη την Ελλάδα, έτσι και στην Αττική απλώνεται αυτήν την περίοδο η μεγάλη συζήτηση με τον λαό για την πρόταση του ΚΚΕ. Μια συζήτηση που οι Κομματικές Οργανώσεις σκοπεύουν να φτάσει παντού, σε όλους τους εργαζόμενους, στους επαγγελματίες, στους νέους, σε καθέναν και καθεμιά που δεν συμβιβάζεται με τη σημερινή κατάσταση. Η ανταπόκριση από τις λαϊκές δυνάμεις, η άνοδος της στάθμης του προβληματισμού, η αυξημένη διάθεση κόσμου για να γνωρίσει τις θέσεις του ΚΚΕ, μας έχουν εφοδιάσει με αισιοδοξία και κουράγιο για τη συνέχεια. Από κοντά, αισιοδοξία μας γεμίζουν τα ενθαρρυντικά σημάδια σε μια σειρά κλάδους και χώρους δουλειάς, ανάμεσά τους εμβληματικοί αγώνες που επιβεβαιώνουν τη δύναμη των εργαζομένων.

Βεβαίως είναι δύσκολες οι συνθήκες για την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, τη νεολαία που βρίσκονται αντιμέτωποι με τη γενικευμένη επίθεση της κυβέρνησης για να εξυπηρετηθούν οι πολύπλευροι στόχοι του κεφαλαίου, η κερδοφορία του, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την εργατική - λαϊκή οικογένεια, ενώ ταυτόχρονα απέναντί τους ορθώνεται και η αναζωπύρωση της πανδημίας.

Η Κομματική Οργάνωση Αττικής σε αυτό το έδαφος δίνει τη μάχη της Οικονομικής Εξόρμησης οργανικά ενταγμένη και συνδυασμένη με το πλατύ πολιτικό άνοιγμα που πραγματοποιεί με το Κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ, με την πυκνή δράση των κομμουνιστών για την ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος, την οργάνωση της λαϊκής πάλης.

Μετά το «κλείσιμο» στις 22 Νοέμβρη η ΚΟ Αττικής βρέθηκε στο 43,81% του πλάνου της, περίπου 2,5 μονάδες παραπάνω από την ίδια περίοδο πέρυσι.

Το ότι νωρίς στα Οργανα και στις ΚΟΒ έγινε καλή συζήτηση για την Οικονομική Εξόρμηση και διαμορφώθηκε σχεδιασμός για πλατύ άνοιγμα, που τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη, μας βοήθησε, χωρίς όμως τη συνεχή ανατροφοδότηση της δουλειάς δεν μπορεί να μας πάει μακριά. Ετσι, εντείνονται οι απαραίτητες συνεργασίες σε όλη την κλίμακα του Κόμματος, πραγματοποιούνται μάχιμες συνεδριάσεις των ΚΟΒ για να εκτιμήσουν την εξέλιξη της Εξόρμησης, τις δυσκολίες αλλά και δυνατότητες που προκύπτουν από τη δράση του Κόμματος, να παρθούν τα αντίστοιχα βελτιωτικά μέτρα. Το βάρος δίνεται στη δουλειά άνθρωπο τον άνθρωπο, με προσπάθεια παράλληλα να στηριχτεί η συζήτηση των ΚΟΒ με τον περίγυρο, τους φίλους και τους οπαδούς ώστε και οι ίδιοι να συμβάλουν όσο καλύτερα γίνεται στην Οικονομική Εξόρμηση, αλλά και για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις να αξιοποιούνται ευρύτερα οι πολλές «εφεδρείες» της ΚΟ Αττικής.


Απαραίτητος όρος είναι να μεγαλώνει η προσπάθεια ώστε ευρύτερα να κατανοείται η σημασία τού να έχει το ΚΚΕ οικονομική δυνατότητα για να οργανώνει και να εντείνει τη δράση του, να απλώνει την πολιτική του δραστηριότητα, να της δίνει πολυμορφία, να έχει αρκετά υλικά και μέσα που θα προπαγανδίζουν τις θέσεις του, να συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις στην ταξική πάλη, στο κίνημα. Αντίστοιχα, ότι η οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ αποτελεί έμπρακτη απάντηση στον αντικομμουνισμό, στην επίθεση στο ίδιο το Κόμμα με όλες τις μεθόδους.

Σημαντικό ρόλο παίζει και κρίνεται η δουλειά των μελών των καθοδηγητικών οργάνων συνολικά, αλλά και με την αμιγώς προσωπική τους συμβολή στην Οικονομική Εξόρμηση ώστε να δίνουν τον τόνο υπερκάλυψης των πλάνων, να διαπαιδαγωγούν ευρύτερα, να στηρίζουν συγκεκριμένα τη δουλειά των ΚΟΒ. Ολα τα παραπάνω είναι στοιχεία που διαμορφώνουν μαχητικό κλίμα στις ΚΟΒ ώστε η δουλειά με το κουπόνι να διακατέχεται από μεγαλύτερη θέληση και πείσμα, με στόχο να πιαστούν τα φιλόδοξα πλάνα των Τομεακών Οργανώσεων.

Τα κομματικά μέλη, τα μέλη της ΚΝΕ, οι φίλοι του Κόμματος δίνουν τη μάχη επίμονα, με το κουπόνι στο χέρι, βρίσκοντας μεγάλη ανταπόκριση από τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς, στις λαϊκές γειτονιές. Ενδεικτικό της επιμονής και της μαχητικότητας είναι το παράδειγμα κομματικού μέλους που μόλις μετακόμισε στην Αθήνα και η οποία, μην έχοντας διαμορφωμένο ακόμη περίγυρο, στον εδαφικό χώρο που συνδέθηκε και στους χώρους δουλειάς που βρίσκονται εκεί, με το κουπόνι στο χέρι μάζεψε χρήματα αλλά και γνώρισε κόσμο.

Αναπόσπαστο στοιχείο της πολιτικής δράσης και απόρροιά της η δουλειά με το κουπόνι

Η πλούσια πολιτική δράση της ΚΟ Αττικής, η πλατιά συζήτηση με το Κάλεσμα της ΚΕ, μαζί με την Οικονομική Εξόρμηση που βρίσκεται σε εξέλιξη, διαμορφώνουν προϋποθέσεις ώστε περισσότεροι να συμβάλουν από το υστέρημά τους. Είναι μια προσπάθεια που πάει χέρι χέρι με τη δράση για τη συσπείρωση των εργαζομένων, για την απόκρουση της εφαρμογής της αντιλαϊκής πολιτικής που έχει φτάσει τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε δεινή θέση. Αλλωστε, αυτήν την περίοδο στο κίνημα οι Ομοσπονδίες - Σωματεία σε διάφορους κλάδους παίρνουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες - απεργίες, κινητοποιήσεις για να ανακόψουν την αντιλαϊκή λαίλαπα, να αποσπάσουν κάποιες κατακτήσεις, να βγουν μπροστά για σύγχρονα δικαιώματα, όπου πρωτοστατούν οι κομμουνιστές μαζί με άλλους πρωτοπόρους εργαζόμενους. Επιβεβαιώνεται ότι αναγνωρίζεται ο ρόλος του Κόμματος, η συμβολή των κομμουνιστών στην οργάνωση της πάλης.

Για παράδειγμα, στις κινητοποιήσεις σε όλο το εύρος του λιμανιού στο Πειραιά, σε πολύ δύσκολες και σύνθετες συνθήκες οι κομμουνιστές είχαν τη δική τους συμβολή, η οποία αφήνει το στίγμα της, όπως αποτυπώνεται και από το ποσοστό κάλυψης του πλάνου της ΤΟ Μεταφορών, που είναι στο 54,45%.

Εξίσου στον κλάδο του Επισιτισμού, με τις απεργιακές μάχες αλλά και τους αγώνες που ακολούθησαν, όπου η ΤΟ είναι στο 45,11%, ή στην ΤΟ Κατασκευών, που παράλληλα με την απεργία που δόθηκε στον κλάδο, το όργωμα των γιαπιών και των εργοταξίων της Αττικής, ξεχωρίζει και στην Οικονομική Εξόρμηση, έχοντας καλύψει το 49,36% του πλάνου της.

Ιδιαίτερη ακόμα είναι η προσπάθεια για την Οικονομική Εξόρμηση στα εργοστάσια της Αττικής. Η ΤΟ Βιομηχανίας δίνει ιδιαίτερο βάρος ώστε να αυξηθεί ο αριθμός εργατών μέσα από τους χώρους δουλειάς που θα ενισχύσουν το ΚΚΕ. Πράγματι, είναι εκατοντάδες αυτοί που έχουν δώσει ένα ποσό από το υστέρημά τους αλλά και δεκάδες εργαζόμενοι που έχουν χρεωθεί κουπόνια, κάνουν τη δική τους προσπάθεια μιλώντας σε συναδέλφους, γείτονες και οικογενειακό περίγυρο. Ενδεικτικά, στον κλάδο των Τροφίμων η συμβολή των οπαδών έχει πολλαπλασιάσει τα αποτελέσματα της οικονομικής μάχης.

Η ΤΟ Μεσογείων - Λαυρεωτικής συμβάλλει σημαντικά, με το ποσοστό της να φτάνει στο 55,72%. Πρόκειται για μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή που περιλαμβάνει σημαντικούς εργασιακούς χώρους, όπως το Αεροδρόμιο, τα εμπορικά πάρκα πλησίον του, η Βιομηχανική Ζώνη Κορωπίου, όπου δουλεύουν χιλιάδες εργαζόμενοι, ενώ προστίθενται και οι πολλοί μετανάστες εργάτες γης. Μας γεμίζει κουράγιο ότι εργαζόμενοι από αυτούς τους χώρους, με ακόμα πιο τσακισμένο εισόδημα ή με πενιχρά μεροκάματα, όπως των εργατών γης, κάνουν την κίνηση και προσφέρουν οποιοδήποτε ποσό στο Κόμμα.

Ορμώμενοι από το κλίμα άμιλλας ανεβάζουμε ρυθμούς για να υπερκαλυφθούν οι στόχοι

Επιπλέον ώθηση μας έχει δώσει το κλίμα άμιλλας, που έχει τονωθεί μετά τη σχετική προκήρυξη της ΚΕ. Ωθηση που αφορά τόσο την προσπάθεια για κάλυψη του πλάνου όσο και τα υπόλοιπα συνδυασμένα κριτήρια όπου ρίχνουμε βάρος, με συγκεκριμένο έλεγχο. Θέλουμε να επεκτείνουμε τα θετικά βήματα που ήδη έχουμε σημειώσει. Για παράδειγμα, μέχρι τέλος Νοέμβρη έχουμε βάλει στόχο να διπλασιαστεί ο αριθμός των οπαδών που δίνουν την μάχη της Οικονομικής Εξόρμησης πλάι μας.

Η άμιλλα επίσης μεταξύ των ΤΟ και των ΚΟΒ αποτελεί δοκιμασμένη επαναστατική παράδοση και όπλο που συνάδει με τον χαρακτήρα του Κόμματός μας, φέρνει πολλαπλά θετικά αποτελέσματα στην Οικονομική Εξόρμηση, συμβάλλει στην ανάπτυξη την προσπάθειας για το βήμα παραπάνω. Στην κατάταξη της άμιλλας των ΤΟ της ΚΟ Αττικής προηγείται η ΤΟ Μεσογείων - Λαυρεωτικής και ακολουθούν οι ΤΟ Μεταφορών, Νοτίου, Κατασκευών, Δικηγόρων και Δυτικού.

Συμπληρώνοντας τον πρώτο μήνα της Οικονομικής Εξόρμησης φιλοδοξούμε να μεγαλώσουμε κι άλλο το άνοιγμά μας. Να απευθυνθούμε σε κάθε εργαζόμενο, άνεργο, νέο ή νέα που συναντηθήκαμε σε διάφορες αγωνιστικές πρωτοβουλίες, σε λαϊκό κόσμο της γειτονιάς μας που καθημερινά συναντάμε αλλά δεν έχουμε απευθυνθεί ακόμα με το κουπόνι. Να μιλήσουμε σε ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις για τις πολιτικές θέσεις του Κόμματος, την ανάγκη ολόπλευρης ενίσχυσής του. Τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ στην Αττική θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε αυτή η μάχη να στεφθεί με επιτυχία.


Του
Χρήστου ΜΠΑΘΑ*
* Ο Χρ. Μπάθας είναι μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ