ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Νοέμβρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με μεγάλη συγκίνηση το τελευταίο «αντίο» στην Πούπα Μπουντούρογλου

Με μεγάλη συγκίνηση, σύντροφοι, συναγωνιστές, συγγενείς και φίλοι είπαν το τελευταίο «αντίο» στην Καλλιόπη (Πούπα) Μπουντούρογλου το πρωί του Σαββάτου. Στο Κοιμητήριο του Αμαρουσίου, όπου έγινε η πολιτική της κηδεία, δίπλα στην οικογένειά της, τους δύο αγαπημένους της γιους και τα εγγόνια της, βρέθηκαν οι σύντροφοί της από το ΚΚΕ, το κόμμα μέσα από τις γραμμές του οποίου πάλεψε όλη της τη ζωή. Επίσης, οι συναγωνίστριές της από την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, της οποίας διατέλεσε πρόεδρος για σειρά ετών.

Στην πολιτική της κηδεία παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γενικό της Γραμματέα, Δημήτρη Κουτσούμπα. Επίσης, η Ελένη Μπέλλου, ο Μάκης Παπαδόπουλος και ο Θοδωρής Χιώνης, μέλη του ΠΓ, η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ, η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του Κόμματος.

Ακόμα, σύντροφοι από την ΚΟ Αμαρουσίου, της οποίας ήταν μέλος, και την ΤΕ Βόρειου Τομέα. Το «παρών» έδωσαν και σύντροφοι από το δυναμικό του «902.gr», την ύλη του οποίου στήριξε από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας του με τα άρθρα και τα σχόλιά της. Ολοι οι παραπάνω εναλλάχθηκαν με τη σειρά τους ως τιμητική φρουρά στη σορό της, ενώ την αποχαιρέτησαν όρθιοι, με λουλούδια στα χέρια και δάκρυα στα μάτια, με τη συνοδεία της μελωδίας του Μανώλη Καλομοίρη «Αϊντε κοιμήσου κόρη μου».

Στεφάνια κατέθεσαν η ΚΕ του ΚΚΕ, η ΤΕ Βόρειων και η ΚΟΒ Αμαρουσίου, η ΟΓΕ και ο Σύλλογος Γυναικών Αμαρουσίου, η γυναικεία οργάνωση της Κύπρου ΠΟΓΟ.

Η Καλλιόπη Μπουντούρογλου γεννήθηκε το 1935 στην Αθήνα. Εργάστηκε ως επιμελήτρια βιοχημικός στο Τζάνειο Νοσοκομείο μέχρι που διώχθηκε, μαζί με τον σύντροφό της, Γιώργο Μπουντούρογλου, λόγω της πολιτικής τους δράσης την περίοδο της προδικτατορικής κυβέρνησης της Ενωσης Κέντρου. Στη συνέχεια, μέχρι τη συνταξιοδότησή της, διατηρούσε ιδιωτικό διαγνωστικό εργαστήριο στο Μαρούσι. Δραστηριοποιήθηκε αρχικά στο κίνημα κατά των ναρκωτικών, στην ΠΑΣΕΝ και στη συνέχεια στο Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), από το 1975 μέχρι το 1981. Ηταν ιδρυτικό μέλος της Ενωσης Προοδευτικών Γυναικών Βόρειων Προαστίων το 1975, που στη συνέχεια μαζί με άλλους γυναικείους συλλόγους συγκρότησαν την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, το 1976. Διατέλεσε πρόεδρος της ΟΓΕ για 24 χρόνια, από τα τέλη του 1988 μέχρι το 2012, συμβάλλοντας αποφασιστικά στον προσανατολισμό και στη δράση του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος. Από το 2005 μέχρι το 21ο Συνέδριο του Κόμματος, το 2021, ήταν μέλος και στη συνέχεια συνεργάτρια του Τμήματος της ΚΕ για την Ισοτιμία και τη Χειραφέτηση της Γυναίκας.

Θα μας εμψυχώνεις κάθε ώρα και στιγμή στον αγώνα

«Μας εμψύχωνες ώστε με θάρρος να αναμετριόμαστε καθημερινά με τις δυσκολίες που φέρνει η ταξική πάλη, η καθημερινή προσωπική μας ζωή», τόνισε εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ η Βιβή Δάγκα, επικεφαλής του Τμήματος της ΚΕ για την Ισοτιμία και τη Χειραφέτηση της Γυναίκας. Υπενθύμισε την πλούσια δράση που ανέπτυξε στα 47 χρόνια της οργανωμένης της ζωής, τον αγώνα της στο κίνημα κατά των ναρκωτικών, την αποφασιστική της σφραγίδα στο ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, την ιδιαίτερη ευαισθητοποίηση που τη διέκρινε όσον αφορά τα ζητήματα της ανισοτιμίας της γυναίκας. «Ησουν πνεύμα ανήσυχο, με μια στάση ζωής μπροστά από την εποχή σου. Το γεγονός ότι ήσουν χειραφετημένη στην κοινωνική ζωή και δράση σου, με την αμέριστη στήριξη του συντρόφου σου Γιώργου, δεν σε απομάκρυνε από τη σκληρή πραγματικότητα, τις καθημερινές δυσκολίες που βίωναν οι εργαζόμενες μητέρες, οι αγρότισσες και τα εμπόδια που συναντούσαν στη συμμετοχή τους στον ταξικό πολιτικό αγώνα (...) Με ασυμβίβαστο πνεύμα με τις δυσκολίες, επέμενες στην ανάγκη να αναπτυχθεί η εξειδικευμένη δουλειά του Κόμματος στις γυναίκες μέχρι τις ΚΟΒ, να συζητηθεί η αντίληψή μας για το γυναικείο ζήτημα», ανέφερε μεταξύ άλλων. «Θα είσαι πάντα στη μνήμη μας με το πάθος, τον δυναμισμό, τη σπιρτάδα, την πρωτοβουλία, την αποφασιστικότητα και τη μαχητικότητά σου. Να μας εμψυχώνεις κάθε ώρα και στιγμή στον αγώνα για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό», διαβεβαίωσε.

«Αποχαιρετάμε σήμερα την Πούπα, τη γυναίκα που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος της χώρας από την ίδρυση της ΟΓΕ και κράτησε το τιμόνι της ως πρόεδρος για 24 χρόνια, από το 1988 έως το 2012», σημείωσε η Χριστίνα Σκαλούμπακα, πρόεδρος της ΟΓΕ. Υπενθύμισε τη συμβολή της σε κάθε πλευρά και πτυχή της δράσης της ΟΓΕ, στην προσπάθειά της τη δεκαετία του '90 «να ανταποκριθεί στα νέα σύνθετα καθήκοντα χωρίς να χάσει την πυξίδα της». «Η Πούπα "έφυγε" αφήνοντας πίσω της μια σπουδαία παρακαταθήκη, καθώς η ΟΓΕ περνούσε το κατώφλι του 21ου αιώνα, σταθεροποιώντας τα βήματά της στο πεδίο των διεκδικήσεων για την ισοτιμία και χειραφέτηση της γυναίκας και αναβαθμίζοντας τον συλλογικό της αγώνα», ανέφερε. «Ακόμα και στις δυσκολότερες ώρες, όταν οι περιπέτειες στην υγεία και τη ζωή διεκδικούσαν το μεγαλύτερο μερίδιο της προσοχής της, δεν τις άφησε να σβήσουν τη φλόγα της για το κίνημα, το ενδιαφέρον της για τις εξελίξεις, τη διάθεσή της για προσφορά. Το παράδειγμά της θα φωτίζει τους αγώνες μας. Θα τη θυμόμαστε πάντα για τον πύρινο λόγο της, την αποφασιστικότητα και τη μαχητικότητά της», κατέληξε.

«Αποχαιρετάμε σήμερα την συντρόφισσα Καλλιόπη Μπουντούρογλου, που υπήρξε μεταξύ των πρώτων στο πεδίο των πολιτικών - ταξικών αγώνων», ανέφερε η Ελένη Κουρκούνη, εκ μέρους της Κομματικής Οργάνωσης Αμαρουσίου και της Τομεακής Επιτροπής Βόρειου Τομέα. «Την αποχαιρετάμε υπογραμμίζοντας ότι η δράση της δεν χάθηκε. Καταξιώθηκε στον αγώνα μας, συνεχίζεται μέσα από αυτόν, στον δρόμο για την απελευθέρωση του ανθρώπου», σημείωσε και πρόσθεσε: «Συντρόφισσα Πούπα, θα σε θυμόμαστε πάντα ως αυστηρό κριτή της δουλειάς μας στο γυναικείο κίνημα της περιοχής. Θα σε θυμόμαστε και θα σε σκεφτόμαστε στους καθημερινούς μας αγώνες».

Μένουν να μας συντροφεύουν τα λόγια σου και η στάση ζωής σου

Για τη στάση ζωής της, με την οποία έκανε πράξη την ανάγκη η γυναίκα να είναι πρωταγωνίστρια και όχι θεατής, μίλησε ο γιος της Νίκος. «Είναι εδώ ο ίσκιος σου, η ανάμνησή σου, τα λόγια σου, οι πράξεις σου, οι αγώνες σου, όλη η στάση της ζωής σου, πάντα με οδηγό τα κομμουνιστικά ιδεώδη και αξίες που θα μας συντροφεύουν», τόνισε. «Τα σημερινά δάκρυα δεν είναι παράπονο που "φεύγεις". Είναι παράπονο από τα παράπονά σου, παράπονο για την αδικία και την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για τη φτώχεια και την πείνα, για όλα τα δεινά του καπιταλισμού», είπε.

«Για μένα δεν ήσουν η παραδοσιακή γιαγιά, ήσουν όμως η γιαγιά που με έμαθε να αγωνίζομαι και να αναγνωρίζω το δίκιο από το άδικο. Με στεναχωρεί πολύ που δεν θα προλάβεις να με δεις, να με καμαρώσεις στους δρόμους, με υψωμένη τη γροθιά, να φωνάζω και να αγωνίζομαι για ένα καλύτερο αύριο», είπε ο εγγονός της Γιώργος, που την αποχαιρέτησε με την υπόσχεσή του: «Θα προσπαθήσω να βάλω έστω και έναν κόκκο άμμου για να αλλάξει αυτός ο κόσμος».

ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΝΑΟΥΣΑΣ
Παρέμβαση σε χώρους δουλειάς

Περιοδείες στα διαλογητήρια του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νάουσας, ΑΣΕΠΟΠ, ΑΣ Επισκοπής, στο 1ο και 2ο Λύκειο Νάουσας καθώς και στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας πραγματοποίησε η Ομάδα Γυναικών Νάσουσας (ΟΓΕ), στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Μέρας εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, την περασμένη Πέμπτη.

Κουβέντιασε με νέες εργαζόμενες, μητέρες, μαθήτριες, εστιάζοντας στις μορφές βίας που δέχονται σήμερα όλες αυτές οι γυναίκες σε μια περιοχή που τα εργοστάσια επεξεργασίας φρούτων αναπτύσσονται, όμως οι γυναίκες δουλεύουν ακατάπαυστα το καλοκαίρι κυνηγώντας ένα ένσημο για να βγουν στο ταμείο ανεργίας και να έχουν εισόδημα τον χειμώνα, στέλνουν τα παιδιά τους σε σχολεία χωρίς θέρμανση και χωρίς καθηγητές, χρυσοπληρώνουν κάθε γυναικολογική εξέταση αφού στο νοσοκομείο της περιοχής δεν υπάρχει γυναικολόγος, δεν υπάρχει μηχάνημα για να κάνουν μαστογραφία, δεν μπορούν να γεννήσουν αφού δεν υπάρχει μαιευτική κλινική. Επίσης, δεν υπάρχουν οι απαραίτητες δομές Πρόνοιας και φροντίδας ηλικιωμένων και όλο το βάρος φορτώνεται στην οικογένεια και φυσικά ούτε λόγος για δομές στήριξης κακοποιημένων γυναικών.

Κάλεσε όλες τις γυναίκες να ενισχύσουν τον συλλογικό αγώνα, την αλληλεγγύη, τη συναδελφικότητα, που αποτελούν την καλύτερη «ασπίδα προστασίας» για κάθε γυναίκα, για να βρει το κουράγιο και τη δύναμη να αλλάξει τη ζωή της μαχόμενη. Να συμμετέχουν μαζικά στη δράση των σωματείων και της Ομάδας Γυναικών και να παλέψουν για: Μέτρα στήριξης των άνεργων γυναικών (επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις), των γυναικών από μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες. Μόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς, κατοχυρωμένους από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για να μπορέσουν οι γυναίκες να σταθούν με αξιοπρέπεια στα πόδια τους και να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους. Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία των κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για την πρόληψη του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών και για τη στήριξη των κακοποιημένων γυναικών (ξενώνες, τηλεφωνικές γραμμές κ.ά.), με την άμεση και πλήρη στελέχωσή τους από εξειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία, χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ. Ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία και σχολές από επιστημονικούς κρατικούς φορείς.

Εκδήλωση με θέμα τη βία κατά των γυναικών

Εκδήλωση με θέμα «Η πολύμορφη βία κατά των γυναικών στη σημερινή κοινωνία» διοργανώνει ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης αύριο Τετάρτη στις 7 μ.μ., στο Κινηματοθέατρο «Αλέξης Μινωτής» (δημαρχείο Αμπελοκήπων - Μενεμένης), στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Μέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Θα μιλήσουν η Γεωργία Τριανταφύλλου, μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ, και η Λένα Τσαγρή, κοινωνική λειτουργός.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ