ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 1 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Τύποις αθλητικά νομοσχέδια, μακριά από τα προβλήματα του αθλητισμού

Η βία στα γήπεδα παραμένει, παρά τα κατά καιρούς κατασταλτικά μέτρα και την αυστηροποίηση των ποινών

Eurokinissi

Η βία στα γήπεδα παραμένει, παρά τα κατά καιρούς κατασταλτικά μέτρα και την αυστηροποίηση των ποινών
O «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει αποσπάσματα από την τοποθέτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Γκιόκα κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συζήτησης και ψήφισης του νέου αθλητικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, το οποίο το ΚΚΕ καταψήφισε επί της αρχής. Ο Γ. Γκιόκας εστίασε στην επιχειρηματική δράση στον αθλητισμό ως την πραγματική αιτία φαινομένων όπως η βία, ο τζόγος, η διαφθορά και τα στημένα παιχνίδια. Ειδικά για το θέμα της βίας υπενθύμισε ότι αυτή δεν χτυπήθηκε πουθενά και σε καμία χώρα στον επαγγελματικό - εμπορευματοποιημένο αθλητισμό, παρά τους πολλούς κανόνες που έχουν θεσπιστεί, απλά μεταφέρθηκε εκτός γηπέδων.

Στο απυρόβλητο οι πραγματικές αιτίες

Ο Γ. Γκιόκας ανέδειξε το γεγονός ότι όλες οι μέχρι σήμερα νομοθετικές παρεμβάσεις, από όλες τις κυβερνήσεις (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ), δεν είχαν αποτέλεσμα, διότι δεν συγκρούονταν με τα ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα που λυμαίνονται το χώρο του αθλητισμού, και ότι το ίδιο συμβαίνει και με το νομοσχέδιο της νυν κυβέρνησης της ΝΔ. Τόσο οι προηγούμενοι όσο και ο νυν νόμος, τόνισε, το μόνο που έκαναν είναι να προσπαθούν να διαχειριστούν τα συμφέροντα και τις συνέπειες. Παράλληλα θύμισε ότι καμία κυβέρνηση μέχρι τώρα, ούτε η σημερινή, δεν έχει δεχτεί στοιχειώδεις προτάσεις του ΚΚΕ για υπαγωγή των αθλητικών ΑΕ στο υπουργείο Ανάπτυξης και για απαγόρευση συμμετοχής τους στις λίστες του στοιχήματος.

Τα πραγματικά προβλήματα του αθλητισμού απουσιάζουν από τα εκάστοτε αθλητικά νομοσχέδια
Τα πραγματικά προβλήματα του αθλητισμού απουσιάζουν από τα εκάστοτε αθλητικά νομοσχέδια
Μεταξύ άλλων τόνισε: «Ολα αυτά τα χρόνια υπήρξε αυστηροποίηση των ποινών, πάρθηκαν κατασταλτικά μέτρα, πολλές φορές επικίνδυνα ακόμα και για τις λαϊκές ελευθερίες σε γενικότερο επίπεδο, μπήκαν κανόνες, ωστόσο τα νοσηρά φαινόμενα παραμένουν. Γιατί πολύ απλά παραμένουν και οι αιτίες που τα γεννούν και τα αναπαράγουν, οι οποίες βρίσκονται στο απυρόβλητο. Και η κυριότερη από αυτές έχει να κάνει με το γεγονός ότι το χώρο του αθλητισμού τον λυμαίνονται ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα, που υπηρετούν τους δικούς τους σχεδιασμούς, ανταγωνίζονται μεταξύ τους, μεταφέροντας πολλές φορές στον αθλητισμό γενικότερους ανταγωνισμούς που έχουν σε άλλα πεδία, διαπλέκονται με το κράτος και τις κυβερνήσεις προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους στόχους τους».

Το νομοσχέδιο δεν ασχολείται με τα προβλήματα του αθλητισμού

Για το ΚΚΕ, τόνισε ο Γ. Γκιόκας, ο αθλητισμός είναι δικαίωμα του λαού και της νεολαίας, ενώ για την κυβέρνηση εμπόρευμα και πεδίο κερδοφορίας. Αυτό φαίνεται και από το νέο νομοσχέδιο, αθλητικό μόνο κατ' όνομα ουσιαστικά, καθώς δεν ασχολείται με τον αθλητισμό και τα πραγματικά προβλήματα στο κάθε άθλημα, στα σωματεία και τους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτά, με την ανάπτυξη υποδομών και τη χρηματοδότησή τους. Δεν ασχολείται με όλα όσα αφορούν τους αθλούμενους και τις οικογένειές τους, με την προσπάθεια που κάνουν ώστε να στηρίξουν τα παιδιά τους στον αθλητισμό. Η πολιτική της κυβέρνησης ουσιαστικά αποτρέπει και αποθαρρύνει τη συμμετοχή αυτού του κόσμου στον αθλητισμό.

Αντίθετα, σημείωσε, πρώτο μέλημα της κυβέρνησης ήταν να ελέγξει τα του ελληνικού αθλητισμού μέσα από μια ωμή παρέμβαση, όπως αποδεικνύεται από το άρθρο που αφορά τα όρια στις θητείες των εκλεγμένων σε Σωματεία και Ομοσπονδίες. Και τόνισε πάνω σε αυτό ότι την όποια ανανέωση στον αθλητισμό δεν την επιβάλλεις, την καλλιεργείς και την προετοιμάζεις. Στόχος όμως της σχετικής διάταξης είναι η ωμή κρατική παρέμβαση για τον έλεγχο του χώρου του αθλητισμού.

Δικαίωμα ο αθλητισμός για το ΚΚΕ

Η αντίληψη του ΚΚΕ για τον αθλητισμό, συνέχισε ο Γ. Γκιόκας, βρίσκεται στην αντίπερα όχθη:

«Ο αθλητισμός - και όχι στενά ο αθλητισμός, αλλά και η Φυσική Αγωγή και η σωματική άσκηση - αποτελεί ανάγκη, δικαίωμα του λαού και της νεολαίας, το οποίο θα πρέπει να διεκδικήσει μαζί με όλα τα άλλα δικαιώματα. Εμείς έχουμε διαφορετική αντίληψη από έναν αθλητισμό - εμπόρευμα, όπου η σχέση του λαού με αυτόν θα είναι η σχέση πελάτη με το προϊόν. Εμείς θεωρούμε ότι ο αθλητισμός όταν καλλιεργείται συστηματικά διαμορφώνει στάση ζωής, συμβάλλει ώστε ο άνθρωπος να γίνεται ενεργητικός και δραστήριος, ευνοεί τη διάθεση και τη βούληση. Δυστυχώς, σήμερα η πλειοψηφία του λαού δεν έχει τη δυνατότητα πρόσβασης και ενεργητικής συμμετοχής στην άθληση και στα οφέλη της, με πολύ σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία. Εμείς με αυτήν την πραγματικότητα δεν συμβιβαζόμαστε και κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να υπερασπίσουμε το δικαίωμα της νεολαίας και του λαού στον αθλητισμό, στη Φυσική Αγωγή».


ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
SUPER LEAGUE
Ντέρμπι κορυφής στο Φάληρο

To ντέρμπι ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» δεσπόζει στο πρόγραμμα της 12ης αγωνιστικής της Super League 1. Οι δύο ομάδες ισοβαθμούν στην κορυφή της βαθμολογίας και ως εκ τούτου ο νικητής αποκτά προβάδισμα στη μάχη για τον τίτλο.

Τη δική τους σημασία έχουν και οι αγώνες σε Ηράκλειο και Λάρισα. Το μεν ΟΦΗ - ΑΕΚ για τη μάχη της τετράδας, το δε ΑΕΛ - Βόλος ως θεσσαλικό ντέρμπι. Αναλυτικά:

Σάββατο 30/11: ΑΕΛ - Βόλος (17.15 - Novasports 3), Πανιώνιος - Παναιτωλικός (17.15 - Novasports 1), ΟΦΗ - ΑΕΚ (19.30 - Novasports 2).

Κυριακή 1/12: Παναθηναϊκός - Αστέρας Τρίπολης (15.00 - Novasports 1), Ξάνθη - Ατρόμητος (17.15 - ΕΡΤ), Αρης - Λαμία (17.15 - Novasports 2), Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ (19.30 - Novasports 1).

SUPER LEAGUE 2
Στα δυτικά το ενδιαφέρον

Στις αναμετρήσεις των ομάδων της πρώτης τετράδας της βαθμολογίας μοιράζεται το ενδιαφέρον στην 7η αγωνιστική της Super League 2. Ξεχωρίζει ο αγώνας στα Γιάννενα μεταξύ του 2ου ΠΑΣ και του 4ου Πλατανιά, ενώ ο πρωτοπόρος Απόλλων Σμύρνης δοκιμάζεται στην Κέρκυρα. Αναλυτικά:

Σάββατο: Χανιά - Απόλλων Λάρισας (15.00).

Κυριακή: 15.00: Καραϊσκάκης Αρτας - Απόλλων Πόντου, Δόξα Δράμας - Λεβαδειακός. 19.30: ΠΑΣ Γιάννινα - Πλατανιάς (EΡΤ).

Δευτέρα: Κέρκυρα - Απόλλων Σμύρνης (16.00).

FOOTBALL LEAGUE
Στις έδρες τους οι πρωτοπόροι

Τον πρώτο λόγο για τη νίκη έχουν στη 10η αγωνιστική της τρίτης κατηγορίας οι δύο προπορευόμενες ομάδες. Τα Τρίκαλα, που βρίσκονται στην κορυφή, υποδέχονται τον ΟΦ Ιεράπετρας, ο δε 2ος Ιωνικός την Τρίγλια. Αξιοσημείωτοι και οι αγώνες σε Βέροια και Βόλο. Αναλυτικά:

Σάββατο (15.00): Τρίκαλα - ΟΦ Ιεράπετρας (ΕΡΤ3), Βέροια - Καλαμάτα, Νίκη Βόλου - Καβάλα, Ενωση Ασπροπύργου - Ιάλυσος.

Κυριακή (15.00): Θεσπρωτός - Αιγάλεω, Διαγόρας Ρόδου - Ολυμπιακός Βόλου (ΕΡΤ3), Ιωνικός - Τρίγλια.

BASKET LEAGUE
Ξεχωρίζει η κόντρα στο ΟΑΚΑ

Η αναμέτρηση στο ΟΑΚΑ ανάμεσα στην ΑΕΚ, που προσπαθεί να ανέβει στη βαθμολογία, και τον Προμηθέα Πάτρας, που θέλει να μείνει στη 2η θέση, είναι η σημαντικότερη στην 9η αγωνιστική της Βasket League. Ντέρμπι ουραγών γίνεται στην Κρήτη ανάμεσα σε Ρέθυμνο και Αρη, ενώ ο πρωτοπόρος Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει τον Κολοσσό στη Ρόδο. Για μια θέση στην πρώτη εξάδα συγκρούονται στη Λήμνο Ηφαιστος και Ιωνικός. Αναλυτικά:

Σάββατο: 15.30: Ηφαιστος Λήμνου - Ιωνικός (ΕΡΤ). 16.15: Ρέθυμνο - Αρης (ΕΡΤ). 16.45: Ηρακλής - Λαύριο (ΕΡΤ), Περιστέρι - Λάρισα (ΕΡΤ). 17.00: ΑΕΚ - Προμηθέας (Cosmote Sport 4). 19.00: Πανιώνιος - ΠΑΟΚ (ΕΡΤ).

Κυριακή: Κολοσσός Ρόδου - Παναθηναϊκός (15.30 - ΕΡΤ2).

VOLLEYLEAGUE
Δύσκολη έξοδος για τον Ολυμπιακό

Στη Μίκρα, με αντίπαλο τον ανεβασμένο Ηρακλή, δοκιμάζεται ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός στην 5η αγωνιστική της Volleyleague. Ντέρμπι και στη Σύρο ανάμεσα σε Φοίνικα και ΠΑΟΚ, εκ των ομάδων που ισοβαθμούν στη 2η θέση. Αναλυτικά:

Σάββατο: ΟΦΗ - Ελπίδα Αμπελοκήπων (16.30), Ηρακλής - Ολυμπιακός (17.30), Φοίνικας Σύρου - ΠΑΟΚ (18.00)

Κυριακή: Εθνικός Αλεξανδρούπολης - Παμβοχαϊκός (17.30)
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org