ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 1 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Κλιμακώνουν τον αγώνα για τα δίκαια αιτήματά τους

Από την πανθεσσαλική σύσκεψη μέσα στη βδομάδα
Από την πανθεσσαλική σύσκεψη μέσα στη βδομάδα
«Θέλουμε το δίκιο μας, παίρνουμε την τύχη στα χέρια μας». Με αυτό το μήνυμα οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες σε όλη τη χώρα που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, προχωρούν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους για τα δίκαια αιτήματά τους, ενώ παράλληλα προετοιμάζουν την πανελλαδική σύσκεψη στις 15 Δεκέμβρη στη Νίκαια Λάρισας.

Στο στόχαστρο των κινητοποιήσεων μπαίνουν η ΚΑΠ της ΕΕ και η αντιλαϊκή πολιτική που συνεχίζει για λογαριασμό του κεφαλαίου η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, πολλαπλασιάζοντας και οξύνοντας τα αγροτικά προβλήματα και βάζοντας πλέον στην ημερήσια διάταξη το ίδιο το ζήτημα της επιβίωσης.

Στη Θεσσαλία

Οπως αποφάσισαν στη μαζική πανθεσσαλική σύσκεψη που πραγματοποίησαν την περασμένη Τρίτη στον Παλαμά, οι μικρομεσαίοι αγρότες ετοιμάζονται να βγουν με τα τρακτέρ στο δρόμο, προχωρώντας από την Τετάρτη 4/12 στο στήσιμο μπλόκων στον Ε65 και κατά τόπους σε όλη τη Θεσσαλία.

Για την καλύτερη προετοιμασία των μπλόκων πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες περιοδείες στα χωριά και συσκέψεις σε επαρχιακό επίπεδο. Τόσο στην πανθεσσαλική σύσκεψη όσο και στις συζητήσεις που ακολούθησαν, καταγράφηκαν η θέληση και η αποφασιστικότητα του αγροτικού κόσμου να παλέψει οργανωμένα, μαζικά και δυναμικά για να μπουν εμπόδια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα και να πιέσουν για ικανοποίηση των ζωτικής σημασίας αιτημάτων τους. Οπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε στη σύσκεψη, «είτε θα παλέψουμε και θα πάρουμε ανάσες να συνεχίσουμε να παράγουμε είτε δεν υπάρχει αύριο απλά σαν θεατές των αγώνων από τον καναπέ και το καφενείο».

Την περασμένη Τρίτη, εξάλλου, εκατοντάδες αγρότες με δεκάδες τρακτέρ γέμισαν την κεντρική πλατεία του Τυρνάβου, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους με αιχμή την πάλη ενάντια στις χαμηλές τιμές στα ροδάκινα, όπως και ενάντια στην απαράδεκτη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για «απογείωση» της φορολογίας στο τσίπουρο και την τσικουδιά.

Στην υπόλοιπη χώρα

Αντίστοιχα και στην υπόλοιπη χώρα, Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες εντείνουν την αγωνιστική τους δραστηριότητα με συσκέψεις και προετοιμασίες για κινητοποιήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο:

-- Σύσκεψη αγροτών στην Ορεστιάδα διοργανώνει τη Δευτέρα 2 Δεκέμβρη η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η Ενότητα», στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.

-- Ανοιχτή σύσκεψη στο δημαρχείο Χαιρώνειας διοργανώνει η Ομάδα Πρωτοβουλίας Αγροτών Λιβαδειάς, την Τρίτη 3 Δεκέμβρη στις 6 μ.μ. Θα μιλήσει ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

-- Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας καλεί σε σύσκεψη την Κυριακή 8 Δεκέμβρη στις 10.30 μ.μ., στην καφετέρια Αγραφιώτη στην Κυψέλη.

-- Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου θα πραγματοποιήσει παναγροτικό παλλεσβιακό συλλαλητήριο την Τρίτη 10 Δεκέμβρη, στην Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης στην πλατεία του ΙΚΑ, στις 11 π.μ.

-- Σε αρχαιρεσίες προχωρά ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», από 1 έως 8 Δεκέμβρη. Τις πρώτες μέρες των αρχαιρεσιών θα στηθούν κάλπες με το εξής πρόγραμμα: Κυριακή 1η Δεκέμβρη (3 μ.μ. - 6 μ.μ.) στα γραφεία του συλλόγου στο ΚΑΠΗ Νάουσας. Δευτέρα 2 Δεκέμβρη (3 μ.μ. - 4.30 μ.μ.) στην Κοινότητα στο Στενήμαχο και (5 μ.μ. - 6.30 μ.μ.) στο ΚΑΠΗ στα Μονόσπιτα. Τρίτη 3 Δεκέμβρη (3 μ.μ. - 6 μ.μ.) στην Κοινότητα στο Αγγελοχώρι.

Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ

Το Σάββατο 30/11:

-- Στις 6.30 μ.μ., στη Λάρισα, στην ισόγεια αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, σε εκδήλωση με θέμα «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών της Λατινικής Αμερικής», θα μιλήσει ο Ομάρ Κουότα, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚ Μεξικού. Προλογίζει ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

-- Η ΚΟ Δανίας διοργανώνει πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον Γιάννη Μανουσογιαννάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, στις 12 μ., στο εστιατόριο «ΕΛΛΑΣ» (Fiolstraede 21, κοντά στο σταθμό Norreport).

-- Στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Προχώματος, θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του βιβλίου «Οι Ελληνες στη διαδικασία οικοδόμησης του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ» του Αναστάση Γκίκα, μέλους του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα μιλήσει ο ίδιος ο συγγραφέας.

-- Στις 6.30 μ.μ., εκδήλωση στο Μεσημέρι με θέμα «Η οργάνωση της αγροτικής οικονομίας που έχει ανάγκη ο τόπος μας». Θα μιλήσει ο Ευθύμης Δημάκης, υπεύθυνος του Αγροτικού Τμήματος της ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Την Κυριακή 1 Δεκέμβρη:

-- Στις 11 π.μ., στην αίθουσα ΚΕΔΗΣ των Σερρών, θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του βιβλίου «Οι Ελληνες στη διαδικασία οικοδόμησης του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ» του Α. Γκίκα, με ομιλητή τον ίδιο.

-- Στις 11 π.μ., στο δημαρχείο Πυλαίας, θα πραγματοποιηθεί βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ «Θεσσαλονίκη, μήτρα ταξικής πάλης». Θα μιλήσει ο Ηλίας Γκουτζηγιάννης, μέλος του ΓΠ Κ. Μακεδονίας. Θα ακολουθήσει προβολή ντοκιμαντέρ για τα 75 χρόνια από την Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον ΕΛΑΣ.

-- Η ΚΟ Καμβουνίων διοργανώνει εκδήλωση στις 11.30 π.μ. στο Τρανόβαλτο, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Κοινότητας, με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τον ορυκτό πλούτο προς όφελος του λαού: Η περίπτωση της εξόρυξης και αξιοποίησης του μάρμαρου Τρανοβάλτου χτες, σήμερα και αύριο». Θα μιλήσει ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του Κόμματος. Θα ακολουθήσει γλέντι.

Τη Δευτέρα 2 Δεκέμβρη:

-- Στις 7 μ.μ., στο δημαρχείο Συκεών (αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου) θα γίνει εκδήλωση με θέμα «Οι εξελίξεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Σταύρος Χαλβατζής, στέλεχος του ΚΚΕ, και ο Μπάμπης Βέλλης, δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

-- Στις 9 π.μ., στον 3ο Πυροσβεστικό Σταθμό Θεσσαλονίκης θα περιοδεύσει ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής. Στις 10 π.μ., στον 1ο Πυροσβεστικό Σταθμό Θεσσαλονίκης θα περιοδεύσει ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης.

Την Τετάρτη 4 Δεκέμβρη, στις 6.30 μ.μ., οι ΚΟΒ Ναυπηγείων και Μετάλλου Αθήνας της ΤΕ Βιομηχανίας Αττικής καλούν σε εκδήλωση στο δημαρχείο Χαϊδαρίου (αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου), με θέμα «Η Ναυπηγοεπισκευαστική Βιομηχανία στη δίνη των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Η πρόταση του ΚΚΕ είναι η μόνη συμφέρουσα για τους εργαζόμενους στη ναυπηγοεπισκευή και το λαό μας». Θα μιλήσει ο Ηλίας Τσιμπουκάκης, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

Την Κυριακή 8 Δεκέμβρη, οι Οργανώσεις Ιλίου Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση παρουσίασης του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ, περιόδου 1918-1949, στις 11 π.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Ιλίου «Μελίνα Μερκούρη» (Αγίου Φανουρίου 99). Θα μιλήσει ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΧΑΡΑΤΣΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ
Αλλα 400 εκατομμύρια στις λαϊκές πλάτες

Ολοένα και νέα «λαβράκια» βγαίνουν από το φορολογικό νομοσχέδιο που ήδη συζητιέται στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, τα οποία επιβεβαιώνουν το κάλπικο των προπαγανδιστικών αφηγημάτων της κυβέρνησης της ΝΔ ότι τάχα «δεν έχει ταξικό πρόσημο», «το 89% των μέτρων αφορούν τα χαμηλότερα και τα μεσαία εισοδήματα» κ.ο.κ. (βλέπε αναλυτικότερα και σελ. 10).

Ετσι, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας την Παρασκευή σε σχετικό ερώτημα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου, παραδέχτηκε ότι από την υποχρεωτική αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών στο 30% του εισοδήματος των λαϊκών στρωμάτων, που προβλέπει το νομοσχέδιο, αναμένεται «να αυξήσει τον όγκο των συναλλαγών με ηλεκτρονικά μέσα κατά 6,1 δισεκατομμύρια ευρώ» και πως «αυτό θα φέρει αύξηση εσόδων ΦΠΑ 389 εκατομμυρίων ευρώ» και επιπλέον 168 εκατομμύρια από την αύξηση εσόδων - εξόδων των επιχειρήσεων.

Στην ουσία, δηλαδή, ο υπουργός προδιέγραψε την επιπρόσθετη έμμεση επιβάρυνση που θα επωμιστούν οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες, πέραν όλων των άλλων και από το έμμεσο χαράτσι που μπαίνει με τις νέες ρυθμίσεις για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Σε εξέλιξη το 13ο συνέδριο της ΝΔ

Αρχισε την Παρασκευή και ολοκληρώνεται την Κυριακή το 13ο τακτικό εθνικό συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, με κεντρικό σύνθημα «Το Μέλλον αρχίζει Τώρα», στην Αθήνα.

Στις συνεδριακές εργασίες έχουν προσκληθεί και θα μιλήσουν Ευρωπαίοι πολιτικοί και παράγοντες της ΕΕ, όπως ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Αντόνιο Λόπεζ - Ιστουρίθ, ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι και ο επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς. Θα παραστούν επίσης και θα μιλήσουν στελέχη επιχειρήσεων, εκπρόσωποι «δεξαμενών σκέψης» κ.ά.

Τις εργασίες άνοιξε με ομιλία του το απόγευμα της Παρασκευής ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης. Ο ίδιος αναμένεται να κάνει και το κλείσιμο, το μεσημέρι της Κυριακής, μέρα κατά την οποία είναι προγραμματισμένο να μιλήσει και ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς.

Εκδηλώσεις για το Προσφυγικό και τις θέσεις του ΚΚΕ

Εκδηλώσεις με τίτλο «Οι ανταγωνισμοί και οι επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών χωρίζουν τους λαούς και γεννούν την προσφυγιά. Δυναμώνουμε την ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ μας και τον ΑΓΩΝΑ μας ενάντια στον εχθρό» πραγματοποιούνται από Οργανώσεις του ΚΚΕ ως εξής:

Την Κυριακή 1 Δεκέμβρη, στις 11 π.μ., στα Μελίσσια, στο Πολιτιστικό Κέντρο (17ης Νοεμβρίου & Α. Γεωργίου), θα μιλήσει ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Τη Δευτέρα 9 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ., στη Ν. Ιωνία, στο ΚΕΠ (Πατρ. Ιωακείμ 4), θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συγκεντρώσεις και περιοδείες για το Ασφαλιστικό

-- Τη Δευτέρα 2 Δεκέμβρη, στις 10 π.μ., η Γιώτα Ταβουλάρη, μέλος της ΚΕ, θα επισκεφτεί τη φαρμακοβιομηχανία «Demo».

-- Την Τετάρτη 4 Δεκέμβρη, στις 6.30 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Ζωγράφου (Ανακρέοντος 60), θα μιλήσει ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org