ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 1 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
Αγρια επίθεση της αστυνομίας στους φοιτητές που διαδήλωναν στη Σύνοδο των Πρυτάνεων

Στο χειρουργείο ένας από τους τραυματίες με σπασμένο χέρι

Ο τραυματισμένος στο κεφάλι φοιτητής από χτύπημα με γκλομπ

Eurokinissi

Ο τραυματισμένος στο κεφάλι φοιτητής από χτύπημα με γκλομπ
Απρόκλητη και βίαιη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων δέχτηκαν οι φοιτητές που το πρωί της Παρασκευής πραγματοποίησαν κινητοποίηση στο Καβούρι στη Βουλιαγμένη, όπου διεξάγεται η Σύνοδος των Πρυτάνεων των ΑΕΙ σε ξενοδοχείο της περιοχής.

Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά επιστράτευσε την άγρια καταστολή απέναντι στους φοιτητές, χωρίς να λογαριάζει τίποτα, βάζοντας σε κίνδυνο ακόμα και τη σωματική ακεραιότητα νέων ανθρώπων. Με αυτόν τον τρόπο απαντά προκειμένου να σαρώσει όλα τα δικαιώματα των φοιτητών, που εδώ και βδομάδες βρίσκονται στους δρόμους διαδηλώνοντας.

Αποτέλεσμα της επίθεσης ήταν ο τραυματισμός τεσσάρων φοιτητών - μελών της ΚΝΕ, εκ των οποίων τρεις διακομίστηκαν στο νοσοκομείο. Οι δύο από τους τραυματίες είχαν χτυπήματα στο κεφάλι, ο ένας πολλά καρούμπαλα και ο άλλος χρειάστηκε να κάνει 7 ράμματα. Ο τρίτος φοιτητής είχε σπασμένο χέρι και το βράδυ της Παρασκευής θα έκανε χειρουργική επέμβαση, αφού το χτύπημα που δέχτηκε ήταν συντριπτικό. Οι υπόλοιποι, αφού έκαναν τις απαραίτητες εξετάσεις, επέστρεψαν στα σπίτια τους.

Οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν από το πρωί στο Καβούρι, μετά από αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων των Συλλόγων τους, αλλά και της συνάντησης συντονισμού που έκαναν την Πέμπτη μετά τη διαδήλωσή τους στο κέντρο της Αθήνας.

Στιγμιότυπο από τη μεγάλη συγκέντρωση των φοιτητών

INTIME NEWS

Στιγμιότυπο από τη μεγάλη συγκέντρωση των φοιτητών
Στόχος τους ήταν να εισέλθουν στο χώρο της Συνόδου, ώστε να επιδώσουν τα ψηφίσματα των Συλλόγων τους στους πρυτάνεις. Ο χώρος όπου διεξαγόταν η Σύνοδος, από το ύψος της παραλιακής λεωφόρου στη Βούλα μέχρι και το Καβούρι, ήταν ζωσμένος με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, κλούβες και ΜΑΤ. Οι αστυνομικές δυνάμεις στο αίτημα των φοιτητών να μεταβεί αντιπροσωπεία τους στη Σύνοδο απάντησαν με μια απρόκλητη και άγρια επίθεση με χημικά και γκλομπ.

Παρά τη βίαιη καταστολή, οι φοιτητές παρέμειναν συγκεντρωμένοι στο χώρο φωνάζοντας συνθήματα όπως «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, των φοιτητών η πάλη θα τη σπάσει», «Με ΜΑΤ και βία δεν γίνεται Παιδεία», «ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ χτυπούν τους φοιτητές και δίνουνε το άσυλο στις πολυεθνικές».

Να σημειωθεί πως μετά την αστυνομική επίθεση, αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ κατέβηκε στο χώρο και συνομίλησε με τους φοιτητές, χωρίς όμως να καταδικάσει τη βίαιη καταστολή της κινητοποίησης. Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε και το γεγονός ότι η Σύνοδος, ενώ δέχτηκε να δει αντιπροσωπεία των φοιτητών μετά τη βίαιη επίθεση, δεν έβγαλε ούτε μία ανακοίνωση καταδίκης της επίθεσης.

Οι φοιτητές διαδήλωναν ζητώντας να πάρει θέση η Σύνοδος ενάντια στο νόμο - πλαίσιο της κυβέρνησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση, να πάρει απόφαση υπεράσπισης του ασύλου και καταδίκης της καταστολής, να παρθούν μέτρα για τη στήριξη της φοιτητικής μέριμνας, να γίνουν δεκτά όλα τα αιτήματα για μετεγγραφές και να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση των ΑΕΙ στο ύψος των σύγχρονων αναγκών. Αυτά είναι που τους έχουν βγάλει στο δρόμο του αγώνα, στον οποίο δηλώνουν ότι θα παραμείνουν, δίνοντας απάντηση στην ένταση της καταστολής, συνεχίζοντας τις διεκδικήσεις, προτάσσοντας τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Δυνάμεις των ΜΑΤ επιτίθενται απρόκλητα στους διαδηλωτές

INTIME NEWS

Δυνάμεις των ΜΑΤ επιτίθενται απρόκλητα στους διαδηλωτές
Η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) με ανακοίνωσή της κατήγγειλε την κυβέρνηση, «που έστειλε τα ΜΑΤ να υποδεχτούν τους φοιτητές σαν να είναι εγκληματίες», καθώς και τη στάση των πρυτάνεων, που «κεκλεισμένων των θυρών συζητούν την ενίσχυση της κατηγοριοποίησης τίτλων και πτυχίων, της επιχειρηματικής λειτουργίας των σχολών, της εμπορευματοποίησης της φοιτητικής μέριμνας. Μακριά δηλαδή από τους φοιτητές και τις διεκδικήσεις τους παίρνουν αποφάσεις για το μέλλον τους».


ΠΑΜΕ
Ο αγώνας τους είναι αγώνας όλης της εργατικής τάξης

Τη βία και την καταστολή ενάντια στους φοιτητές που διαδήλωσαν την Παρασκευή στο Καβούρι καταδικάζει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, με ανακοίνωση όπου αναφέρει:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει το τροπάρι "νόμος και τάξη". Χτύπησε με τα ΜΑΤ την διαδήλωση των Φοιτητικών Συλλόγων στη Σύνοδο των Πρυτάνεων στο Καβούρι. Εστειλαν 4 φοιτητές στο νοσοκομείο.

Σπέρνοντας το φόβο, την τρομοκρατία, επιδιώκουν να μη σηκώνεται καμία φωνή αντίστασης. Να μην οργανώνεται κανένας αγώνας. Για να περάσει η αντιλαϊκή πολιτική και στον τομέα της Εκπαίδευσης, που αυτό θα σημάνει ότι η εργατική - λαϊκή οικογένεια θα βάλει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώνει πανάκριβα την Εκπαίδευση.

Θέλουν να τρομοκρατήσουν ιδιαίτερα τη νεολαία, για να μάθει να αποδέχεται τα πάντα χωρίς ίχνος φωνής αντίστασης και διεκδίκησης.

Καταδικάζουμε την απαράδεκτη στάση των πρυτάνεων, που αντί να συνταχθούν με τους αγωνιζόμενους φοιτητές και να απαιτήσουν να χρηματοδοτηθούν τα Ιδρύματα, ζήτησαν την επέμβαση των ΜΑΤ.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους αγωνιζόμενους φοιτητές και στη νεολαία. Ο αγώνας τους είναι αγώνας όλης της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων».

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας

Το αίτημα για μαζικούς μόνιμους διορισμούς, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εκπαιδευτικών κόντρα στους αποκλεισμούς, για δουλειά με δικαιώματα, κυριάρχησε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έκαναν στο υπουργείο Παιδείας το μεσημέρι της Παρασκευής Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ΕΛΜΕ, μόνιμοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Η κινητοποίηση αποτέλεσε συνέχεια των αγωνιστικών πρωτοβουλιών σωματείων για την ανάδειξη του ζητήματος της αδιοριστίας, που τσακίζει τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών και τις ζωές χιλιάδων συμβασιούχων εκπαιδευτικών.

Εκπρόσωποι εκπαιδευτικών σωματείων καταδίκασαν την πολιτική που συνεχίζει και αυτή η κυβέρνηση και τόνισαν την ανάγκη συνέχισης του αγώνα. Χαιρετίζοντας εκ μέρους της Πανελλαδικής Γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, ο Σπ. Μαρίνης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα κενά και τις ελλείψεις, στη συνέχιση της υποχρηματοδότησης από την κυβέρνηση, στα προβλήματα στις υποδομές. Σημείωσε πως η οργάνωση της πάλης για το δικαίωμα των παιδιών στη μόρφωση και των εκπαιδευτικών στη δουλειά είναι μονόδρομος απέναντι στην προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής, ενώ στηλίτευσε τη στάση των πλειοψηφιών σε ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, που δεν στήριξαν την κινητοποίηση ούτε παίρνουν πρωτοβουλίες οργάνωσης του αγώνα.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Αποφάσισαν νέες κινητοποιήσεις

Με νέες Γενικές Συνελεύσεις και κινητοποιήσεις συνεχίζουν την ερχόμενη βδομάδα οι φοιτητικοί σύλλογοι, που καλούν τη νεολαία να απαντήσει μαζικά, μαχητικά, κόντρα στα τελεσίγραφα και τις απειλές της κυβέρνησης.

Με κοινό δελτίο Τύπου, οι φοιτητικοί σύλλογοι ξεκαθαρίζουν ότι συνεχίζουν τον αγώνα τους για να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο, να μην υλοποιηθεί καμιά πτυχή της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης που προωθούν αυτή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με την οποία χτυπούν τις ανάγκες, τα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας.

Επίσης, χαιρετίζουν τις μαζικές κινητοποιήσεις της προηγούμενης βδομάδας και τονίζουν ότι η κρατική καταστολή και τρομοκρατία πάει χέρι χέρι με την αντιλαϊκή πολιτική που προωθεί η κυβέρνηση. Δηλώνουν ότι οι φοιτητές υπερασπίζονται τους συλλόγους και τις Γενικές Συνελεύσεις ενάντια σε κάθε προσπάθεια διάλυσης και εκφυλισμού τους, δίνοντας έτσι το στίγμα για τη συνέχεια των Γενικών Συνελεύσεων και των αγωνιστικών δράσεων το επόμενο διάστημα.

Επίσης, με νέο κοινό δελτίο Τύπου, το βράδυ της Παρασκευής, οι σύλλογοι καταδίκασαν τη βίαιη επίθεση που εξαπέλυσε η αστυνομία στους φοιτητές στο Καβούρι.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η τρομοκρατία δεν θα περάσει!

Ανακοίνωση για την επίθεση των ΜΑΤ στη διαμαρτυρία των φοιτητικών συλλόγων στη Σύνοδο των Πρυτάνεων στο Καβούρι

Για την επίθεση των ΜΑΤ στη διαμαρτυρία των φοιτητικών συλλόγων στη Σύνοδο των Πρυτάνεων, την Παρασκευή το πρωί στο Καβούρι, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Καταγγέλλουμε την απρόκλητη επίθεση που εξαπέλυσαν σήμερα δυνάμεις των ΜΑΤ εναντίον φοιτητών, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας φοιτητικών συλλόγων στη Σύνοδο των Πρυτάνεων στο Καβούρι, με συνέπεια τον τραυματισμό 4 φοιτητών, μελών της ΚΝΕ, που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Η κυβέρνηση της ΝΔ εντείνει τον αυταρχισμό θέλοντας να επιβάλει "σιγή νεκροταφείου", προκειμένου να σαρώσει ό,τι δικαίωμα έχει απομείνει στον λαό και τη νεολαία, να περάσει το νομοσχέδιο που διαμορφώνει ένα ακόμα πιο ακριβό εκπαιδευτικό σύστημα για τις λαϊκές οικογένειες. Η αντιλαϊκή πολιτική πάει χέρι - χέρι με την καταστολή. Αυτό επιβεβαιώνεται με όλες τις κυβερνήσεις.

Είναι απολύτως καταδικαστέα η στάση των πρυτάνεων, που αντί να ακούσουν τους φοιτητές και τους συλλόγους τους, τα προβλήματά τους, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στις σπουδές τους λόγω της υποχρηματοδότησης και των τεράστιων ελλείψεων, τις διεκδικήσεις τους, καλούν αστυνομικές δυνάμεις, στήνουν κλούβες, προχωρούν σε λοκ άουτ σχολών!

Καμία αναμονή! Κανένας φόβος! Ο αγώνας των φοιτητών μπορεί να δυναμώσει ακόμα περισσότερο με τη συμμετοχή ακόμα περισσότερων φοιτητών στις μαζικές, συλλογικές διαδικασίες και τις κινητοποιήσεις, στη διεκδίκηση των σύγχρονων δικαιωμάτων τους στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ζωή.

Η τρομοκρατία δεν θα περάσει!».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org