ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 1 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΕΤΑ
Ρέματα που δεν καταλήγουν πουθενά, μελέτες που δεν έγιναν ποτέ...

Αποκαλυπτικά στοιχεία που δείχνουν τις αιτίες ενός προδιαγεγραμμένου εγκλήματος

Eurokinissi

Η Κινέτα χτυπήθηκε από τις πλημμύρες και φέτος. Συγκεκριμένα, την περασμένη Δευτέρα οι ελλείψεις αντιπλημμυρικών έργων και η καταστροφή μεγάλου τμήματος των Γερανίων από τη φωτιά του 2018, σε συνδυασμό με την κακοκαιρία, προκάλεσαν ζημιές σε πάνω από 300 ακίνητα, ενώ πολλά αυτοκίνητα καταστράφηκαν και ζωές κινδύνεψαν. Μετά τη φωτιά του περσινού καλοκαιριού, η περιοχή έχει πλημμυρίσει τρεις φορές.

Στην Κινέτα τη μέρα της καταστροφής βρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Θοδωρή Χιώνη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και συζήτησε με πληγέντες.

Μερικές μέρες μετά την καταστροφή, έχουν πραγματοποιηθεί 350 αιτήσεις για ελέγχους σε σπίτια και τους αποθηκευτικούς τους χώρους που έχουν υποστεί ζημιές και 80 για καταστήματα και αποθήκες. Στις κατοικίες έχουν γίνει πάνω από τις μισές αυτοψίες, ενώ στα μαγαζιά έχουν γίνει οι περισσότερες. Γύρω στους 40 δρόμους χρειάζονται εργασίες επισκευής και διάνοιξης. Αρκετοί από αυτούς έχουν υποστεί υποχώρηση του εδάφους, με τμήματα της ασφάλτου να βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα.

Μετά την περσινή πύρινη καταστροφή των Γερανίων, όπου καταστράφηκε η μισή βλάστηση της περιοχής, δεν έχει υλοποιηθεί έργο υδρονομίας στα καμένα. Σύμφωνα δε με δηλώσεις στελεχών της Περιφέρειας, δεν υπάρχει μελέτη για τέτοιο έργο. Εξάλλου, οι αντιπλημμυρικές διευθετήσεις των ρεμάτων στην παλιά Εθνική Οδό σε έξι σημεία είναι ανύπαρκτες και οι αρμόδιοι το ξέρουν κάθε φορά που εκδηλώνεται πλημμύρα. Γι' αυτό, σχεδόν τα ίδια σπίτια που είχαν ζημιές πέρυσι είχαν και φέτος, διότι είναι τα ίδια σημεία που προκαλούν το μεγάλο πρόβλημα όπως «κατεβαίνουν» τα ρέματα. Επιπλέον, η νέα Εθνική Οδός έχει προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα, αφού για την ουσιαστική διευθέτηση των ρεμάτων μετά την κατασκευή της δεν έγιναν τα αναγκαία έργα, και γι' αυτό πλημμύρισε σε δύο σημεία.

Μπαζωμένα ρέματα


Eurokinissi

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κινέτα έχει αρκετά ρέματα, πολλά από τα οποία δεν καταλήγουν πουθενά, αφού έχουν μπαζωθεί. Η ευρύτερη περιοχή της Κινέτας, που περιλαμβάνει τις ανατολικές και νοτιοανατολικές πλαγιές των Γερανίων, αριθμεί δεκάδες μικρά, μεσαία και μεγάλα ρέματα, τα οποία καταλήγουν σε τέσσερις κύριους κλάδους που εκβάλλουν στη θάλασσα. Τα δύο κυριότερα δίκτυα - και τα πιο επικίνδυνα - είναι της Πίκας στα νοτιοδυτικά και της Αμυγδαλιάς στα βορειοανατολικά. Οι εκβολές και των δύο ρεμάτων υφίστανται πιέσεις και επεμβάσεις που έχουν αλλοιώσει σημαντικά τη φυσική τους λειτουργία και έχουν αυξήσει παράλληλα τον πλημμυρικό κίνδυνο, όπως συνέβη με την τελευταία νεροποντή στο ρέμα της Πίκας. Η μεγαλύτερη καταστροφή έχει γίνει στην υδρολογική λεκάνη του ρέματος της Πίκας, γεγονός που αύξησε σημαντικά τον πλημμυρικό κίνδυνο στα κατάντη του ρέματος, δηλαδή στο πεδινό τμήμα του που καταλήγει στη θάλασσα, ενώ απαιτείται να γίνουν άμεσες επεμβάσεις στα ορεινά τμήματα του συγκεκριμένου ρέματος.

Χαρακτηριστικά, δίπλα από την οδό Θάσου υπάρχει ρέμα που η συνέχειά του, μετά την ΠΕΟ Αθήνας - Κορίνθου, καταλήγει σε... μάντρα ξενοδοχείου, αντί για τη θάλασσα. Ετσι, με την έντονη βροχόπτωση της περασμένης Δευτέρας - σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθήνας, στην ευρύτερη περιοχή το ύψος της βροχής που έπεσε μέσα σε λίγες ώρες έφτασε τα 205,8 χιλιοστά - τα νερά του ρέματος που είχε υπερχειλίσει πλημμύρισαν το ξενοδοχείο, αλλά σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν και σε κοντινά σπίτια και καταστήματα. Μάλιστα, ένοικος σπιτιού της περιοχής βρέθηκε μισόγυμνος και σχεδόν λιπόθυμος πάνω σε μια ελιά, ενώ γείτονας κατάφερε και τον έσωσε για να μεταφερθεί τραυματισμένος σε νοσοκομείο. Πέρυσι το Σεπτέμβρη είχε πληγεί πάλι η ίδια περιοχή και οι μαγαζάτορες της περιοχής, όπως και οι ιδιοκτήτες κατοικιών, δεν αποζημιώθηκαν.

Μεγάλες ζημιές


INTIME NEWS

Η υπερχείλιση του ρέματος της Πίκας προκάλεσε μεγαλύτερες ζημιές στη γύρω περιοχή. Πρόκειται για ένα από τα κεντρικότερα ρέματα της Κινέτας, που μεταφέρει τα νερά των βροχοπτώσεων και τα περισσότερα αποστραγγίσματα από τα Γεράνια Ορη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, για να γεμίσει το ρέμα αυτό από φερτά υλικά και προσχώσεις χρειάζονται περίπου 100 χρόνια. Τώρα όχι μόνο γέμισε, αλλά στο σημείο της γέφυρας είχε κάνει υπερχείλιση και από τα φερτά υλικά «πήρε ύψος» ο πυθμένας του, ο οποίος έχει βάθος πάνω από πέντε μέτρα, πολύ κοντά στην κοίτη του. Από την υπερχείλιση του ρέματος σημαντικές ζημιές υπέστησαν σπίτια της περιοχής, ενώ σε κοντινό από το ρέμα δρόμο καταστράφηκαν ολοσχερώς τρία καταστήματα και το μόνο ιδιωτικό ιατρείο που έχει η Κινέτα. Αυτήν τη στιγμή το ρέμα είναι μπαζωμένο από τα φερτά υλικά και χρήζει άμεσης παρέμβασης. Αντίστοιχες παρεμβάσεις χρειάζονται και τα υπόλοιπα ρέματα, πολλά από τα οποία «χάνονται» στο ύψος της ΝΕΟ, αλλά και πιο πριν.

Μεγάλες ζημιές σημειώθηκαν και σε κατοικίες της οδού Υδρας. Κάτοικος που ξύπνησε από το συναγερμό του σπιτιού του είδε τις γύρω κατοικίες να έχουν γεμίσει από ορμητικά νερά και φερτά υλικά, όπως πέτρες και κορμούς δέντρων, που έσπαγαν πόρτες και παράθυρα. Ανάμεσα στα φερτά υλικά ήταν και κορμοί από κορμοπλέγματα που χρησιμοποιήθηκαν στα Γεράνια Ορη ως πρώτο μέτρο μετά τις πυρκαγιές. Τα έργα αυτά γίνονται για αντιπλημμυρική προστασία, αλλά και για να συγκρατείται το χώμα της πυρόπληκτης περιοχής. Η καθυστέρηση όμως που σημειώθηκε στην έναρξη αυτών των έργων, που άρχισαν μήνες μετά τη φωτιά των Γερανίων, οι τρεις διαφορετικές φάσεις τους λόγω των προβλημάτων στη χρηματοδότησή τους, οι μικρές σφήνες στήριξης πολλών κορμοπλεγμάτων και το χώμα που είχε ήδη φύγει από το βουνό μετά την περσινή πυρκαγιά συντέλεσαν στο να μην μπορούν να σταθεροποιηθούν τα κορμοπλέγματα και να παρασυρθούν και αυτά. Επίσης, εκτός από τα κορμοπλέγματα, κανένα αντιπλημμυρικό έργο με σκυρόδεμα δεν έχει γίνει στο βουνό. Σοβαρές ζημιές υπέστη και η ορεινή συνοικία Πανόραμα, όπου «ξεβράστηκαν» τόνοι φερτών υλικών.

Από την περιοδεία του Θ. Χιώνη στην Κινέτα, μετά την καταστροφική πλημμύρα
Από την περιοδεία του Θ. Χιώνη στην Κινέτα, μετά την καταστροφική πλημμύρα
Σύμφωνα με ειδικούς, ρέματα που προέρχονται από γυμνές από βλάστηση υδρολογικές λεκάνες στο ορεινό τμήμα τους και τα οποία στη διαδρομή τους διέρχονται από έντονα δομημένους αστικούς χώρους, όπου δεν υφίσταται καμία προσρόφηση του νερού, γίνονται στις πλημμυρικές συνθήκες θανατηφόρα. Ετσι, για άλλη μια φορά οι κάτοικοι της περιοχής μόνο από τύχη δεν θρήνησαν θύματα.

Την Πέμπτη συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο στα Μέγαρα, όπου καμία παράταξη, πλην της «Λαϊκής Συσπείρωσης», δεν ανέδειξε στην τοποθέτησή της τις πραγματικές ευθύνες και τις βασικές αιτίες της καταστροφής. Παράλληλα, δεν πάρθηκαν αποφάσεις για ένα διεκδικητικό πλαίσιο που να καλύπτει όλες τις ζημιές που έχουν πάθει οι πλημμυρόπληκτοι, είτε είναι μόνιμοι κάτοικοι είτε διατηρούν παραθεριστικές κατοικίες στην περιοχή. Ο δε δήμαρχος Μεγάρων δήλωσε πως έχει υποβάλει αίτημα στις αρμόδιες υπηρεσίες για αποζημιώσεις μόνο των μόνιμων κατοίκων.

Ζητήματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης

Οπως επισημαίνουν κάτοικοι της περιοχής, τα ζητήματα που χρειάζονται άμεση επίλυση είναι:

  • Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στους πληγέντες και να καλύπτουν το 100% της ζημιάς, με δεδομένο ότι η πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων είχαν υποστεί ξανά ζημιές από πλημμύρα και τις αποκατέστησαν μόνοι τους, χωρίς καμία αποζημίωση. Να δοθούν αποζημιώσεις για τη δεύτερη κατοικία αλλά και για τους αποθηκευτικούς χώρους των κατοικιών.
  • Να γίνουν τώρα οι εργασίες στο μπαζωμένο ρέμα της Πίκας από τα φερτά υλικά, με δεδομένο ότι ο χειμώνας είναι μπροστά.
  • Να υπάρξει άμεσα διευθέτηση των ρεμάτων της περιοχής.
  • Παίρνοντας υπόψη ότι οι λεκάνες απορροής είναι μεγάλες, απαιτούνται ολοκληρωμένα και συνδυασμένα μέτρα από τον ορεινό όγκο, την Εθνική Οδό, μέσα στον οικισμό μέχρι και τη θάλασσα.
  • Να υπάρξει συντονισμός όλων των αρμόδιων υπουργείων και υπηρεσιών για τη γρήγορη και ουσιαστική υλοποίηση των παραπάνω.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Καταστράφηκαν περιοχές που τις θεωρούσαν «ακίνδυνες» για πλημμύρες

MotionTeam

Η απουσία ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής θωράκισης της Χαλκιδικής αναδείχθηκε για άλλη μια φορά, μέσα από τις καταστροφικές πλημμύρες και τα σημαντικά προβλήματα που προέκυψαν σε περιοχές των δήμων Σιθωνίας και Νέας Προποντίδας, αλλά κυρίως στο δήμο Αριστοτέλη με επίκεντρο την Ολυμπιάδα.

Προβλήματα παρουσιάστηκαν στο επαρχιακό οδικό δίκτυο αλλά και μέσα στους οικισμούς, από πτώσεις δένδρων, βράχων, από πλημμυρισμένους δρόμους και φρεάτια. Δεκάδες σπίτια πλημμύρισαν σε Ολυμπιάδα, Ιερισσό, Νέα Πλάγια, Φλογητά και Ν. Τίγλια, στο δήμο Νέας Προποντίδας, ενώ περιοχές έμειναν χωρίς ρεύμα λόγω βλαβών στο δίκτυο. Προβλήματα υπήρξαν και σε άλλες περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας.

Στο δήμο Αριστοτέλη, στο επίκεντρο των καταστροφών βρέθηκε η Ολυμπιάδα και μάλιστα δύο φορές. Μία το πρωί της Παρασκευής και μία το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα, όπου δόθηκε το τελειωτικό χτύπημα και στην αντοχή των κατοίκων που πάλευαν να σώσουν ό,τι σώζεται από τις περιουσίες τους. Κατοικίες, υπόγειες και ισόγειες, καλυμμένες με τόνους λάσπης, τουλάχιστον δύο σπίτια όπου το νερό με την ορμή του παρέσυρε μέρος της θεμελίωσης, το ένα έτοιμο να πέσει πριν ακόμη κατοικηθεί, κατεστραμμένοι δρόμοι, κατεστραμμένοι αγωγοί (βιολογικού, ύδρευσης), κατεστραμμένες οικοσκευές (ηλεκτρικές κουζίνες, ψυγεία, έπιπλα). Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο όγκος των υδάτων χτύπησε και τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου εμπλουτισμού μεταλλευμάτων της «Ελληνικός Χρυσός» και παρέσυρε υλικά από τους χώρους απόθεσης τελμάτων (απόβλητα) προηγούμενων εκμεταλλεύσεων, μέσω των ρεμάτων.


MotionTeam

Για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια, οι κάτοικοι του οικισμού της Ολυμπιάδας βρίσκονται εκτεθειμένοι στα πλημμυρικά φαινόμενα, καθώς εδώ και δεκαετίες, ενώ είναι γνωστό και εντοπισμένο το πρόβλημα, δεν γίνονται τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα. Το πρόβλημα φαίνεται να αφορά τη διευθέτηση των ρεμάτων (Πετρόλακας, Μπασκέδης και Μαυρόλακας), μέσω των οποίων κατεβαίνουν τεράστιοι όγκοι νερού και φερτών υλικών από το βουνό. Ο Πετρόλακας και ο Μπασκέδης ενώνονται μέσα στον οικισμό, με αποτέλεσμα τα νερά να εκτονώνονται πάνω στα σπίτια που βρίσκονται χτισμένα, τα περισσότερα εδώ και περίπου μια 20ετία, στην επέκταση του οικισμού.

Ολα αυτά τα χρόνια, το μόνο που γίνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες είναι ο καθαρισμός και εν μέρει η εκβάθυνση των ρεμάτων στο τμήμα που βρίσκεται εντός του οικισμού. Οι κάτοικοι καταγγέλλουν την αδιαφορία διαχρονικά των κυβερνήσεων αλλά και της Τοπικής Διοίκησης (Περιφέρεια, δήμος).

Είναι αποκαλυπτικό το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των περιοχών που επλήγησαν, παρά το γεγονός ότι δεν είναι η πρώτη φορά που χτυπιούνται από πλημμυρικά φαινόμενα, δεν συμπεριλαμβάνονται στις περιοχές για τις οποίες έχουν καταρτιστεί οι Χάρτες Επικινδυνότητας Πλημμύρας και οι Χάρτες Κινδύνων Πλημμύρας, που περιλαμβάνονται στο Εγκεκριμένο Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας Υδατικού Διαμερίσματος Κεντρικής Μακεδονίας, οπότε βρίσκονται εκτός οποιουδήποτε σχεδιασμού.

Στο πλευρό των πληγέντων βρέθηκε από την πρώτη ώρα κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γ. Δελή, βουλευτή του Κόμματος, και τον Θ. Ιγνατιάδη, περιφερειακό σύμβουλο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», οι οποίοι κατήγγειλαν ότι είναι επιλογή των κυβερνήσεων και της Τοπικής Διοίκησης να μην ιεραρχούνται ως αναγκαία και να μην πραγματοποιούνται έργα αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας, γιατί δεν αποτελούν πεδίο κερδοφορίας για το κεφάλαιο.

Παρέμβαση έκανε με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, αναδεικνύοντας ότι βασικός υπεύθυνος των καταστροφικών πλημμυρών είναι η πολιτική που δίνει τα πάντα στο κεφάλαιο και από την άλλη στερεί από το λαό βασικές υποδομές στην κατοικία, στην προστασία της ζωής και της περιουσίας των λαϊκών οικογενειών.

Τέλος το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, με την οποία ζητά μεταξύ άλλων:

Να προχωρήσουν άμεσα η καταγραφή των ζημιών και η αποκατάσταση των πληγέντων, χωρίς περιορισμούς, ακόμη και γι' αυτούς που έχουν υποστεί ζημιές στις δευτερεύουσες κατοικίες.

Να δοθεί γενναία κρατική χρηματοδότηση για το σχεδιασμό, τη μελέτη και την κατασκευή των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων θωράκισης της ΠΕ Χαλκιδικής, να γίνει ολοκληρωμένη διευθέτηση των χειμάρρων στο σύνολο της λεκάνης απορροής και να προχωρήσει η άμεση αποκατάσταση των ήδη προβληματικών δικτύων.

Να γίνει αυτοψία από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τυχόν μεταφορά τοξικών ρύπων από την απορροή των ομβρίων υδάτων καθώς και των φερτών υλών από τις μεταλλευτικές εκμεταλλεύσεις.


Προδιαγεγραμμένο έγκλημα

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο συνεδρίασαν εκτάκτως τα συντονιστικά όργανα πολιτικής προστασίας (ΣΟΠΠ) των Περιφερειακών Ενοτήτων της Αττικής, ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων που προέβλεπε η μετεωρολογική υπηρεσία. Παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και της περιφερειακής αρχής ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα, μια φράση του εκπροσώπου της Περιφερειακής Διοίκησης, αναφερόμενος στη Μάνδρα στο ΣΟΠΠ της Δυτικής Αττικής, έδειξε την πραγματικότητα. Οτι σε περίπτωση που ο όγκος της βροχόπτωσης είναι πολύ μεγάλος, τότε «η Αγία Αικατερίνη να βάλει το χέρι της». Στην ίδια συνεδρίαση, η κατανομή των σακιών άμμου στους δήμους της περιοχής κατέληξε να γίνει με παζάρια μεταξύ των δήμων, μιας κι ο αριθμός τους ήταν περιορισμένος.

Θα ρωτούσαμε τον εκπρόσωπο της περιφερειακής αρχής, σχετικά με τις καταστροφές στην Κινέτα, να μας πει για ποιο λόγο η Αγία Αικατερίνη δεν προστάτεψε τους κατοίκους της. Οταν όμως πρόκειται για τόσο σοβαρά ζητήματα, που αφορούν την προστασία της ανθρώπινης ζωής, την προστασία της περιουσίας λαϊκών οικογενειών, τέτοιου είδους φαιδρότητες δεν έχουν θέση. Η απόγνωση των κατοίκων της Κινέτας είναι μεγάλη. Το ίδιο και η οργή τους. Η εικόνα που αντίκρισαν ήταν ολοκληρωτικής καταστροφής. Τραυματίες, εγκλωβισμένοι, κατεστραμμένα σπίτια, διαλυμένες περιουσίες λαϊκών οικογενειών. Ζουν και ξαναζούν τον ίδιο εφιάλτη. Από την καταστροφική πυρκαγιά το καλοκαίρι του 2018, μέχρι το τραγικό βράδυ της Κυριακής και το ξημέρωμα της Δευτέρας, η περιοχή έχει πληγεί κι άλλες φορές από πλημμύρες.

Το νέο έγκλημα ήταν προμελετημένο. Τα αποσπασματικά έργα αποκατάστασης από τις καταστροφές που προηγήθηκαν, η ανυπαρξία διευθέτησης των ρεμάτων, τα πρόχειρα έργα στον ορεινό όγκο για την ανάσχεση των υδάτων, που όχι μόνο δεν έλυσαν το πρόβλημα αλλά το μεγάλωσαν, φέρνουν τον τρόμο στους κατοίκους κάθε φορά που συννεφιάζει.

Τα απαραίτητα έργα βέβαια δεν θα τα κάνουν οι Αγίες, όσα χέρια κι αν βάλουν. Θα τα κάνουν εργάτες. Εχουν θράσος τα στελέχη της κυβέρνησης όταν περιδιαβαίνουν στις πληγείσες περιοχές και υπόσχονται στους κατοίκους ότι θα πάρουν κάθε μέτρο για να τους προστατεύσουν. Γιατί την ίδια στιγμή που μοιράζουν έωλες υποσχέσεις, απολύουν 5.066 εργαζόμενους. Απολύουν δασεργάτες, δασολόγους, δασοπόνους, ειδικούς δασοπροστασίας και διοικητικούς που εργάζονται στις δασικές υπηρεσίες όλης της χώρας.

Απολύουν δηλαδή εργαζόμενους που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε όλα τα επίπεδα των δασικών εργασιών (μελέτες, κατασκευή δασικών δρόμων και ανασχετικών φραγμάτων, κατασκευή κορμοδεμάτων κ.ά.). Εργασίες που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της αντιπλημμυρικής προστασίας.

Αλήθεια, τι είδους πολιτική προστασίας της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας των απλών εργαζομένων από αντίστοιχα πλημμυρικά φαινόμενα στο μέλλον είναι αυτή που δεν περιλαμβάνει τη μελέτη και κατασκευή των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων, που απολύει το προσωπικό στα δασαρχεία το οποίο παρέχει έργο δασικής προστασίας μετά από πυρκαγιές;

Κάνουν πως δεν ξέρουν ότι η δουλειά για την προστασία των δασών δεν γίνεται μόνο στην αντιπυρική περίοδο (1/5 - 31/10) αλλά όλο το χρόνο. Αυτοί που απολύουν σήμερα τους δασεργάτες είναι οι δημιουργοί των εικόνων καταστροφής. Χτες ήταν η Μάνδρα, σήμερα η Κινέτα, η Χαλκιδική, η Ρόδος, αύριο κάποια άλλη περιοχή ή ακόμα και οι ίδιες που αφήνονται «στο έλεος του Θεού».

Κανείς δεν μπορεί να είναι ήσυχος με αυτές τις εξελίξεις. Στα βάσανα των πληγέντων καθρεφτίζεται η αγωνία όλων των εργαζομένων για να προστατεύσουν τις ζωές των δικών τους οικογενειών. Αντιλαμβάνονται ότι μπορεί να είναι τα αυριανά θύματα μιας πολιτικής που δεν έχει ως προτεραιότητα τις λαϊκές ανάγκες, αλλά μόνο τα κέρδη του κεφαλαίου. Μιας πολιτικής που υπηρετεί η σημερινή κυβέρνηση και υπηρέτησαν όλες οι προηγούμενες.

Σε εκδήλωση πριν από δυο βδομάδες στο Ιλιον, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είχε παρουσιάσει τις θέσεις του Κόμματός μας για την πρόληψη και την πολιτική προστασία του λαού. Αυτές οι θέσεις αποτελούν παρακαταθήκη στην πάλη των οργανώσεων της εργατικής τάξης και των αυτοαπασχολουμένων, της νεολαίας και των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων, για να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την κατασκευή έργων με την απαραίτητη κρατική χρηματοδότηση, για την υλοποίηση ολοκληρωμένου επιστημονικού σχεδιασμού με κριτήρια την ασφάλεια, την προστασία του λαού και του περιβάλλοντος.


Γιώργος ΚΡΗΤΙΚΟΣ
Μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ


ΘΑΣΟΣ
«Πνίγηκαν» σπίτια και καλλιέργειες

Eurokinissi

Στη Θάσο, το διπλό χτύπημα της κακοκαιρίας προκάλεσε πλημμύρες οι οποίες σάρωσαν μεγάλο τμήμα βασικών υποδομών του νησιού. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που συνέβησαν τα ξημερώματα της Τρίτης, αποτελείωσαν ό,τι είχε απομείνει από τις πλημμύρες στις 22 Νοέμβρη, κυρίως σε Λιμενάρια, Ποτό, Ποταμιά και Παναγία.

Η πρόσδεση των πλοίων που συνδέουν το νησί με την Καβάλα, στον λιμένα Θάσου, έχει περιοριστεί σε δύο από τις έξι θέσεις ελλιμενισμού, ενώ το περιφερειακό και το τοπικό οδικό δίκτυο βρίσκεται εκτός λειτουργίας σε πολλά σημεία. Η λαϊκή περιουσία μετρά για άλλη μια φορά ανυπολόγιστες καταστροφές, καθώς κατοικίες, μαγαζιά και τουριστικά καταλύματα μικρών αυτοαπασχολούμενων έχουν πλημμυρίσει, ενώ υπάρχουν και σπίτια, κυρίως στην Ποταμιά, που βρίσκονται κοντά σε ρέματα και κινδυνεύουν να καταρρεύσουν.

Τεράστιες είναι επίσης οι καταστροφές σε καλλιέργειες, καθώς μόλις οι λίμνες στις οποίες είχαν μετατραπεί τα χωράφια των αγροτών που επλήγησαν, οι ίδιοι αντίκρισαν σε αυτά τεράστιες ποσότητες φερτών υλικών. Η ολοκληρωτική εξάλειψη των αγροτικών δρόμων έχει αποκόψει για μέρες τους κτηνοτρόφους από τα κοπάδια τους, με τον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο Θάσου να τονίζει σε ανακοίνωσή του πως ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος απειλείται με ολική καταστροφή εάν συνεχιστεί η καθυστέρηση αποκατάστασης των δρόμων.


INTIME NEWS

Αμεση ήταν η αντίδραση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, η οποία πίεσε το Περιφερειακό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της Δευτέρας να συζητηθεί το θέμα των καταστροφικών πλημμυρών, για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών και την καταγραφή τους.

Στη συνέχεια, από νωρίς το πρωί της Τρίτης, κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Δημήτρη Παπατολίδη, Γραμματέα της ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και στη συνέχεια τον Γιάννη Δελή, βουλευτή του Κόμματος, πραγματοποίησε περιοδεία στις πληγείσες περιοχές.

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα της έλλειψης επικαιροποιημένων αντιπλημμυρικών μελετών καθώς και της ανεπάρκειας των ήδη υφιστάμενων αποσπασματικών αντιπλημμυρικών έργων αποτελούν τα ερείπια του έργου κατασκευής του βιολογικού Ποτού - Λιμεναρίων. Το ίδιο κατασκευάστηκε μέσα σε ρέμα το οποίο και τελικά υπερχείλισε, επιβεβαιώνοντας τις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θάσου στον σχεδιασμό του.

Η Θάσος αντιμετωπίζει συχνά πλημμύρες τα τελευταία χρόνια και με μεγαλύτερη συχνότητα, ειδικά μετά τις πυρκαγιές οι οποίες έκαψαν μεγάλες εκτάσεις δάσους του νησιού χωρίς να έχουν γίνει οι αναγκαίες παρεμβάσεις αποκατάστασης μετά την πυρκαγιά. Επίσης, καμία ουσιαστική παρέμβαση για την αντιπλημμυρική προστασία του νησιού δεν έχει πραγματοποιηθεί - ούτε σε επίπεδο μελέτης - που να λαμβάνει υπόψη την εκτεταμένη κατασκευαστική δραστηριότητα των τελευταίων χρόνων και έχει οδηγήσει σε άναρχη δόμηση των οικισμών του νησιού που έχουν επεκταθεί.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ