ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 1 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΜΗΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κλιμακώνουμε τις προσπάθειες για την κάλυψη του πλάνου

Στο 50,18% η πανελλαδική κάλυψη

Το 4ο πανελλαδικό «κλείσιμο» των Οργανώσεων του ΚΚΕ για την Οικονομική Εξόρμηση Νοέμβρη - Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα και λίγο πριν ολοκληρωθεί ο πρώτος μήνας της Οικονομικής Εξόρμησης, το πλάνο καλύπτεται κατά 50,18%. Μια απόδοση δηλαδή που δείχνει τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν για την υπερκάλυψη των στόχων, για μια επιτυχημένη μάχη ισχυροποίησης του Κόμματος, των δεσμών του με την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.

Στην πρώτη θέση των ΚΟ, με βάση το βαθμό κάλυψης του πλάνου, συνεχίζει να βρίσκεται η ΚΟ Εξωτερικού, έχοντας φτάσει στο 73,83%, ενώ στη δεύτερη θέση βρέθηκε ξανά η ΚΟ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης με 62,34%. Στην τρίτη θέση μετά το πρόσφατο «κλείσιμο» βρέθηκε η ΚΟ Αιγαίου, που έκανε και τη μεγαλύτερη διαφορά σε σχέση με το προηγούμενο «κλείσιμο» (+13,47%), φτάνοντας στο 60,12%. Ετσι άφησε στην τέταρτη θέση την ΚΟ Δυτικής Ελλάδας με 58,09%, η οποία μπορεί να βγήκε «εκτός τριάδας», αλλά παραμένει πάνω από την ΚΟ Θεσσαλίας, με την οποία βρίσκεται σε άμιλλα, αφού οι Θεσσαλοί έπεσαν στην έκτη θέση με 50,35%. Στην πέμπτη θέση βρέθηκε η ΚΟ Πελοποννήσου με 50,81%. Συνεχίζοντας, βλέπουμε την ΚΟ Αττικής με 49,71%, να προηγείται σταθερά στην άμιλλά της με την ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας, αφού αυτή έφτασε στο 45,31% (ένατη θέση). Η κατάταξη συμπληρώνεται από την ΚΟ Κρήτης με 46,83% (όγδοη θέση), την ΚΟ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας με 44,33% (δέκατη θέση), την ΚΟ Ηπείρου με 43% (ενδέκατη θέση) και την ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας με 40,58% (δωδέκατη θέση).

Πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης

Πολύμορφη δράση αναπτύσσουν οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης. Συνεστιάσεις και λαϊκά γλέντια, προβολές ταινιών, άλλες εκδηλώσεις που βοηθούν στο πλατύ άνοιγμα με το κουπόνι σε όλη τη χώρα:

Το Σάββατο 30/11:

-- Η ΤΕ Μεσσηνίας διοργανώνει γλέντι - συνεστίαση, στις 9 μ.μ., στο εξοχικό κέντρο Κουκούτση. Θα μιλήσει ο Νίκος Κουτουμάνος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η ΤΕ Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα «Ροδίνι».

-- Οι ΚΟ Καντάνου - Σελίνου Χανίων του ΚΚΕ καλούν σε εκδήλωση - συνεστίαση, στις 8 μ.μ., στην ταβέρνα «Μεσόστρατο» στην Κάντανο.

-- Οι ΚΟ Αλιβερίου - Αυλωναρίου Εύβοιας διοργανώνουν λαϊκό γλέντι στις 8.30 μ.μ., στο «Κτήμα Κέκη» στο Νεοχώρι.

-- Η ΚΟ Νότιας Εύβοιας καλεί σε συνεστίαση στις 8.30 μ.μ., στο «Κτήμα Κέκη» στο Νεοχώρι.

-- Η ΚΟΒ Φραντάτου Ικαρίας διοργανώνει λαϊκό γλέντι στο Μάραθο, στις 8 μ.μ.

-- Οι Οργανώσεις Καισαριανής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ προβάλλουν το ντοκιμαντέρ για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ «Ο Δρόμος μας», στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Καισαριανής (Βρυούλων και Κλαζομενών).

-- Η ΚΟΒ Παλαιού Φαλήρου διοργανώνει συνεστίαση στις 8 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Παλαιού Φαλήρου (Αγίας Βαρβάρας 24).

-- Οι ΚΟ Ηλιούπολης καλούν σε λαϊκό γλέντι στις 8 μ.μ., στο Δημοτικό Αναψυκτήριο στο Αλσος «Δημήτρης Κιντής».

-- Οι ΚΟ Ζωγράφου, στις 8 μ.μ., καλούν σε συνεστίαση στο Κέντρο «Ρυθμός» στου Γουδή.

Την Κυριακή 1/12:

-- Οι ΚΟ Γαλατσίου Αττικής του ΚΚΕ και η ΤΟ Γκράβας - Γαλατσίου της ΚΝΕ καλούν σε εκδήλωση στις 7.30 μ.μ. στο Κλειστό Ολυμπιακό Ακίνητο Γαλατσίου, που περιλαμβάνει stand up comedy με τον Χριστόφορο Ζαραλίκο και ροκ συναυλία με τους «Kollektiva».

-- Οι Οργανώσεις Βύρωνα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν συνεστίαση, στη 1 μ.μ., στο Δημοτικό Πολυχώρο «Αστρα» στον Βύρωνα.

-- Οι ΚΟ Περιστερίου του ΚΚΕ διοργανώνουν συνεστίαση στη 1 μ.μ. στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου (Δωδεκανήσου και Αναπαύσεως).

-- Η ΚΟΒ Περάματος καλεί στη 1 μ.μ. στο μουσικό μεζεδοπωλείο «Μπουρλότο» (λεωφ. Ειρήνης 54 - 56).

-- Οι ΚΟΒ Αμφιάλης και Ταμπουρίων στη 1 μ.μ., στο πρώην εργοστάσιο «Καχραμάνογλου» (Κωνσταντινουπόλεως 51).

-- Οι ΚΟ Νέας Αρτάκης και Τροφίμων - Ποτών Εύβοιας διοργανώνουν λαϊκό γλέντι στη 1 μ.μ., στο ΚΑΠΗ Ν. Αρτάκης.

-- Η ΚΟΒ Γλυφάδας - Βούλας διοργανώνει λαϊκό γλέντι στο διασχολικό Κέντρο Γλυφάδας στη 1 μ.μ. (Αγ. Τριάδας 9).

Την Τετάρτη 4/12, η ΚΟΒ Ευκαρπίας διοργανώνει εκδήλωση στις 8 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο «Χ. Τσακίρης» (οδός Λαγκαδά 221, Σταυρούπολη) με προβολή ταινίας.

Λαχειοφόρος της ΤΟ Καλλιτεχνών Αττικής

Στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης Νοέμβρη - Δεκέμβρη, η ΤΟ Καλλιτεχνών Αττικής του ΚΚΕ οργανώνει λαχειοφόρο αγορά με έργα τέχνης τα οποία διαθέτουν καλλιτέχνες, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ.

Τα έργα που θα κληρωθούν: Σπύρος Κουρσάρης: «Το πέταγμα του αετού», λιθογραφία (1996), Αλεξάνδρα Πατσόγλου: «Πουλιά κόκκινα - Μάνα και παιδί», τέμπερα (2007), Αριστείδης Πατσόγλου: «Πενταδάκτυλος», γλυπτό (2008), Αριστείδης Πατσόγλου: «Πέταγμα», τέμπερα (1986), Κώστας Ρόθος: γλυπτό.

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αφιέρωμα στο αντάρτικο τραγούδι στις 15 Δεκέμβρη

Στην εκδήλωση στο Σπόρτιγκ θα παρουσιαστεί το Λεύκωμα για την ταξική σύγκρουση του Δεκέμβρη του 1944

Το εξώφυλλο του Λευκώματος της ΚΟ Αττικής
Το εξώφυλλο του Λευκώματος της ΚΟ Αττικής
Με την εκδήλωση - παρουσίαση του Λευκώματος «1944. Η Απελευθέρωση της Αθήνας και η ταξική σύγκρουση του Δεκέμβρη. Ντοκουμέντα και διδάγματα» και την πραγματοποίηση συναυλίας - αφιερώματος στο αντάρτικο τραγούδι κορυφώνεται την Κυριακή 15 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ., στο γήπεδο Σπόρτιγκ (Ηλία Ζερβού 89, «Αγιος Ελευθέριος») η πολύμορφη δραστηριότητα της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής τιμώντας τα 75 χρόνια από την Απελευθέρωση της Αθήνας και την ταξική σύγκρουση του Δεκέμβρη του '44.

Το Λεύκωμα της ΚΟ Αττικής, που διακινείται από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» και περιλαμβάνει μοναδικά ντοκουμέντα, είναι μια έκδοση τιμής και μνήμης στους αγωνιστές του ΚΚΕ και του λαού μας, αλλά και εξαγωγής διδαγμάτων. Αποτελεί προϊόν μιας πολύμηνης, συλλογικής και πολυεπίπεδης προσπάθειας μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, καθώς και φίλων του Κόμματος. Για πρώτη φορά έρχονται στο φως ντοκουμέντα της περιόδου στην οποία αναφέρεται. Για την έκδοσή του, καθοριστική ήταν η συμβολή του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ και του Αρχείου του Κόμματος. Με τη διακίνησή του μπορεί να δοθεί ώθηση στη μελέτη της Ιστορίας που συλλογικά έχει επεξεργαστεί το Κόμμα μας με τη νέα έκδοση του τετράτομου Δοκιμίου, που αφορά την περίοδο 1918-1949.

Στη συναυλία που θα ακολουθήσει την παρουσίαση του Λευκώματος θα ακουστούν όλα εκείνα τα τραγούδια που είναι «ποτισμένα» από τον τιτάνιο αγώνα του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, την αθάνατη εποποιία του ΔΣΕ. Τραγουδούν οι Ρίτα Αντωνοπούλου, Στάθης Δρογώσης, Κώστας Θωμαΐδης, Νατάσσα Μουσάδη, Μαριάννα Πολυχρονίδη, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Διονύσης Τσακνής και Μανώλης Φάμελλος. Η ενορχήστρωση είναι του Θύμιου Παπαδόπουλου.

Λόγια και μελωδίες που ύμνησαν τους αγώνες, που εμψύχωσαν τους μαχητές στις πόλεις και τα βουνά, που καταξίωσαν στη συνείδηση του λαού τον ΕΛΑΣ, τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Είναι τραγούδια που ύμνησαν τις μάχες για την κατάληψη μεγάλων πόλεων, καπετάνιους και σώματα, και περιοχές στρατηγικής σημασίας στις οποίες γράφτηκε ο μεγάλος αγώνας του λαού μας. Πολλά από αυτά τα τραγούδια, ειδικά της πρώτης περιόδου, είναι δημιουργήματα ποιητών και συνθετών μας όπως του Νίκου Καρβούνη, του Αλέκου Ξένου, της Σοφίας Μαυροειδή - Παπαδάκη και πολλών ακόμα. Αλλα είναι τραγούδια ανώνυμων δημιουργών. Βασίζονται σε σκοπούς γνωστών παραδοσιακών τραγουδιών ή σε μελωδίες του διεθνούς επαναστατικού κινήματος και γράφτηκαν από αντάρτες του ΕΛΑΣ ή μαχητές του ΔΣΕ, μετά από μάχες, κατά τη διάρκεια μεγάλων πεζοποριών, στα αναρρωτήρια. Είχαν, μάλιστα, προνοήσει να δημιουργήσουν αυτοσχέδιες χορωδίες σε ανταρτοομάδες και ΕΠΟΝίτικες λέσχες, οι οποίες αναλάμβαναν να διαδώσουν τα τραγούδια του Αγώνα στους κατοίκους των χωριών.

«Τα τραγούδια της Αντίστασης», έλεγε ο μεγάλος συνθέτης της Αντίστασης Αλέκος Ξένος, «είτε όλοι εμείς οι επώνυμοι τα γράψαμε, είτε οι ανώνυμοι δημιουργοί, είχαμε την ίδια δεξαμενή έμπνευσης, γράψαμε για τον ίδιο σκοπό και τα τραγούδια ζωντάνευαν μόνο στο στόμα του αγωνιζόμενου λαού... Επομένως, τα τραγούδια τα έγραψε ο λαός και σ' αυτόν ανήκουν...». Και συνέχιζε, «ποτέ στην Ελλάδα το τραγούδι σαν μέσο διάδοσης των πιο πλατιών λαϊκών ελπίδων (...) δε γνώρισε αυτή την άνθηση, δεν τραγουδήθηκε από τόσους ανθρώπους. Ποτέ δεν ήταν τόσο δεμένο σ' ένα πανανθρώπινο αδελφικό αγκάλιασμα με τους άλλους λαούς, ποτέ δεν τραγουδήθηκε από τόσο πολυπρόσωπες χορωδίες, όπως στις πόλεις την περίοδο της απελευθέρωσης».

Σε εξέλιξη η έκθεση αρχειακού υλικού

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της ΚΟ Αττικής για τα 75 χρόνια από την Απελευθέρωση της Αθήνας και την ένοπλη ταξική σύγκρουση του Δεκέμβρη του '44, σε εξέλιξη είναι η έκθεση αρχειακού υλικού του Κόμματος, στην έδρα της ΚΟ Αττικής (Αχαρνών 241), με τίτλο «Ενας αιώνας δράσης μέσα από τις εκδόσεις του ΚΚΕ».

Μέρες και ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Τετάρτη 5 μ.μ. - 8 μ.μ., Παρασκευή 5 μ.μ. - 8 μ.μ., Σάββατο και Κυριακή 10 π.μ. - 1 μ.μ. και 5 μ.μ. - 8 μ.μ. Τις ίδιες ώρες θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου.

Για ομαδικές επισκέψεις, τηλ. στο 210.5282.607 (Δευτέρα - Παρασκευή 10 π.μ. - 12 μ. και 6 - 8 μ.μ.). Ανεξάρτητα από τις οργανωμένες επισκέψεις, υπάρχει δυνατότητα ξενάγησης για επισκέπτες οποιαδήποτε στιγμή της λειτουργίας της έκθεσης.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org