ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Νοέμβρη 2018
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ζητά επιτάχυνση της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» των Βαλκανίων

Copyright 2018 The Associated

Την πρεμούρα της ΕΕ να επισπεύσει την ένταξη κρατών των Βαλκανίων, ως προϋπόθεση υλοποίησης των σχεδιασμών για την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» της περιοχής, επιβεβαίωσε η συζήτηση, χτες στο Ευρωκοινοβούλιο, των εκθέσεων προόδου κρατών όπως η ΠΓΔΜ.

Σε ψήφισμά του το Ευρωκοινοβούλιο ζητά την υλοποίηση της ευρωατλαντικής κοπής συμφωνίας των Πρεσπών, προκειμένου να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΠΓΔΜ με την ΕΕ, τον Ιούνη του 2019. Επικροτεί τη συμφωνία και παρότι σημειώνει ότι η συμμετοχή στο συμβουλευτικό δημοψήφισμα της 30ής Σεπτέμβρη δεν έφτασε το προβλεπόμενο όριο, «καλωσορίζει» την απόφαση του Κοινοβουλίου των Σκοπίων να ξεκινήσει η συνταγματική διαδικασία για την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών, που ανοίγει την πόρτα προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Ταυτόχρονα, προτρέπουν την ΠΓΔΜ να «τρέξει» τις αναγκαίες προς τούτο αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, αλλά και να αντιμετωπίσουν ζητήματα που παραμένουν «προβληματικά», όπως η καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, να «προστατεύσουν καλύτερα τη δικαστική εξουσία από πολιτικές παρεμβάσεις» και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του «κράτους δικαίου», διαμορφώνοντας συνολικά το κατάλληλο «περιβάλλον» για τη δραστηριοποίηση των επιχειρηματικών ομίλων της ΕΕ. Επίσης, το Ευρωκοινοβούλιο κάλεσε τις ουγγρικές αρχές να εκδώσουν στην ΠΓΔΜ τον πρώην πρωθυπουργό της τελευταίας, Ν. Γκρούεφσκι, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση για «κατάχρηση εξουσίας» και έχει διαφύγει στην Ουγγαρία, όπου έχει ζητήσει άσυλο.

Σε ό,τι αφορά την Αλβανία, το Ευρωκοινοβούλιο στηρίζει τη θέση του Συμβουλίου για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, επίσης τον Ιούνη του 2019, παρότι επισημαίνει «σοβαρές ελλείψεις στο κράτος δικαίου». Στο ψήφισμα που υιοθετήθηκε κατά πλειοψηφία, το ΕΚ καλωσορίζει τη «σταθερή πρόοδο της Αλβανίας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων» αλλά εκφράζει προβληματισμό για το «υψηλό επίπεδο διαφθοράς», την αναποτελεσματικότητα του συστήματος απονομής δικαιοσύνης και το γεγονός ότι οι «ελλείψεις του κράτους δικαίου και οι πολύπλοκες διαδικασίες συνεχίζουν να αποτρέπουν τις επενδύσεις στη χώρα».

Τέλος, για το Μαυροβούνιο το ΕΚ συμφωνεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι αν συνεχιστεί η πρόοδος, πιθανώς θα είναι έτοιμο να γίνει μέλος της ΕΕ το 2025.

Σε μια ένδειξη των σχεδιασμών που υπαγορεύουν την ένταξη των κρατών των Βαλκανίων στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και του ανταγωνισμού με τη Ρωσία για την πρωτοκαθεδρία στην περιοχή, η Σερβία καλείται «να προσαρμόσει την εξωτερική της πολιτική και την πολιτική ασφαλείας σε αυτήν της ΕΕ και σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Ρωσίας», ενώ χαρακτηρίζεται «ζωτικής σημασίας η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσσόβου».

«Ενώ λαμβάνεται υπόψη η εν εξελίξει συζήτηση σχετικά με την ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσσόβου, το ΕΚ υπογραμμίζει ότι στόχος στην περιοχή δεν πρέπει να είναι η δημιουργία εθνικά ομογενών κρατών. Θεωρεί κάθε μελλοντική συμφωνία αποδεκτή μόνο αν υπάρξει αμοιβαία συμφωνία μεταξύ Σερβίας και Κοσσόβου», αναφέρεται στο ψήφισμα.

Για το Κόσσοβο επισημαίνει «έλλειψη διακομματικής συναίνεσης και παρατεταμένη πολιτική πόλωση, η οποία εξακολουθεί να επηρεάζει δυσμενώς την πορεία προς βιώσιμες μεταρρυθμίσεις», ενώ το προτεκτοράτο προτρέπεται να ελευθερώσει τις θεωρήσεις εισόδου. Καλούνται δε όσα κράτη - μέλη της ΕΕ δεν έχουν αναγνωρίσει το Κόσσοβο να το πράξουν, «από τη στιγμή που αυτό θα διευκόλυνε τις σχέσεις μεταξύ του Κοσσόβου και της γειτονικής Σερβίας».


ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συναντήσεις και διαφωνίες

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Την επόμενη βδομάδα αναμένεται να συνεχιστούν οι επαφές της ειδικής απεσταλμένης του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, που θα βρεθεί σε Αθήνα και Αγκυρα, αργότερα και στη Λευκωσία ξανά, καθώς διερευνώνται τα περιθώρια επανέναρξης νέου γύρου συνομιλιών.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται συναντήσεις και πρωτοβουλίες διάφορων πολιτικών δυνάμεων στην Κύπρο, με όλους να επαναλαμβάνουν ότι βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερα «κρίσιμη περίοδο» για το Κυπριακό.

Προχτές το απόγευμα, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, συναντήθηκε με τον ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρο Κυπριανού, που τον ενημέρωσε για τη συνάντηση που είχε πρόσφατα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στο πλαίσιο έντονης κριτικής που πολλές δυνάμεις της αντιπολίτευσης ασκούν στην κυβέρνηση για χειρισμούς στις διαπραγματεύσεις, ο Αναστασιάδης δήλωσε πριν από τη συνάντηση ότι δεν επιδιώκει «την αντιπαράθεση με την οποιαδήποτε πολιτική δύναμη, αλλά και δεν είναι δυνατόν να ανέχομαι να χαρακτηρίζομαι ως φέρων την ευθύνη επειδή δεν αποδέχομαι τις τουρκικές αξιώσεις». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, μίλησε για «ανούσια συζήτηση» που πρέπει να τερματιστεί και πρόσθεσε ότι «δεν μας χρειάζεται αυτό το κλίμα αδικαιολόγητης έντασης» και ότι πρέπει «να κοιτάξουμε ότι έχουμε μπροστά μας την πρόκληση της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων».

Μετά τη συνάντησή του με τον Ν. Αναστασιάδη, ο Α. Κυπριανού παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, όπου είπε - σύμφωνα με τη «Χαραυγή» - πως το ΑΚΕΛ «έχει αποδείξει στην πράξη ότι είναι κόμμα πατριωτικό που θέτει σε δεύτερη μοίρα τα μικροκομματικά συμφέροντα και σε πρώτη μοίρα τα συμφέροντα της χώρας μας». Επέμεινε ότι «για να ξέρουμε τι ακριβώς εννοεί η Τουρκία, πρέπει να πάμε σε διαπραγματεύσεις». Υποστήριξε ακόμα πως είτε η Τουρκία θα συνεργασθεί και θα φτάσουμε σε συμφωνία, είτε θα εκτεθεί, αλλά και ότι το να εκτεθεί (η Τουρκία) δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά «θα μας φέρει σε θέση ισχύος για τις όποιες συζητήσεις ακολουθήσουν». Επίσης, υποστήριξε ότι ο (κατοχικός ηγέτης), Μ. Ακιντζί, προβαίνει σε κινήσεις που δεν είναι κατ' ανάγκη ταυτισμένες με την Τουρκία, εμφανίζοντας ως θετική την αποδοχή του «πλαισίου Γκουτέρες», όπου καταγράφεται πως το υφιστάμενο σύστημα εγγυήσεων είναι αναχρονιστικό και πρέπει να αντικατασταθεί. Συνέχισε, λέγοντας, ότι αν σε νέο γύρο συνομιλιών συμφωνήσει με την ελληνοκυπριακή πλευρά ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, οι Τούρκοι «θα μείνουν εκτεθειμένοι... Η θέση μας είναι πολύ ισχυρή αν μέσα από ένα διάλογο θα είναι εκτεθειμένη η τουρκική πλευρά». Τέλος, για το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου είπε ότι το ΑΚΕΛ απαιτεί τη συνέχισή του, αλλά και - σύμφωνα πάντα με τη «Χαραυγή» - αυτό να συνοδεύεται από ανάλογη επίδειξη πολιτικής βούλησης για επανέναρξη του διαλόγου το συντομότερο δυνατό. «Μόνο τότε θα καταστήσουμε ανέφικτες τις απειλές της Τουρκίας», ανέφερε.


ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πηγές πολέμων και κινδύνων οι σχεδιασμοί ΕΕ - ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια

Στη συζήτηση για την «Εκθεση προόδου της ΠΓΔΜ» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης, σημειώνοντας τα παρακάτω:

«Η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για τη FYROM αποτελεί μια ακόμα ωμή παρέμβαση της ΕΕ σε όλους τους τομείς σε συνέργεια με εγχώρια συμφέροντα και πολιτικές δυνάμεις: Οικονομία, εξωτερική πολιτική, Δικαιοσύνη, Παιδεία κ.ά. Ολα για την κερδοφορία των ευρωπαϊκών μονοπωλίων. Η χώρα σε μια νύχτα από "ανέτοιμη" μετατρέπεται σε "πανέτοιμη" για ένταξη.

Ο λόγος προφανής: Η έκθεση πανηγυρίζει για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ με βάση την απαράδεκτη συμφωνία των Πρεσπών. Γι' αυτό υπογράφτηκε. Το ΝΑΤΟ, που διέλυσε τη Γιουγκοσλαβία, σπέρνει αλυτρωτισμούς, με το "διαίρει και βασίλευε", αλλάζει σύνορα (βλ. Κόσσοβο), αναγορεύεται σε ειρηνοποιό από το σημαιοφόρο του, την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Αποκαλύπτονται οι υπερασπιστές της συμφωνίας αλλά και οι εθνικιστές αρνητές της, που κουβέντα δεν λένε για ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ενωση, αποπροσανατολίζοντας μόνο με την ονοματολογία. Βρίσκονται στην ίδια, επικίνδυνη πλευρά: Την αμερικανοΝΑΤΟική.

Το ΚΚΕ καταψηφίζει την έκθεση καλώντας τους λαούς της περιοχής σε συντονισμένη πάλη ενάντια σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, πηγές πολέμων και κινδύνων».

Το «διαίρει και βασίλευε» κίνδυνος - θάνατος για τους λαούς

Στη συζήτηση για την «Εκθεση προόδου για το Κόσσοβο» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος, τονίζοντας τα παρακάτω:

«Πιέζετε αφόρητα για ένταξη της Αλβανίας, την προοπτική προσχώρησης του Κοσσόβου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τη διεύρυνση των ΕΕ - ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, που στηρίζει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Ενώ την ίδια στιγμή στην έκθεσή σας μιλάτε για διαφθορά, οργανωμένο έγκλημα, εμπορία ναρκωτικών, ανθρώπων, τζιχαντιστές στο Κόσσοβο αλλά και στην Αλβανία.

Ευρωπαϊκή Ενωση - ΝΑΤΟ επιδιώκουν τον έλεγχο του βαλκανικού διαδρόμου, κόντρα στη Ρωσία, οξύνονται οι ανταγωνισμοί. Τα "κριτήριά" σας δεν έχουν σχέση με τα συμφέροντα των λαών.

Το Κόσσοβο, ένα προτεκτοράτο - αμερικανική βάση, κατασκεύασμα βομβαρδισμών και διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας, συνεχίζει την αλλαγή συνόρων για να συμμετάσχει στη Μεγάλη Αλβανία, το άλλο αγαπημένο παιδί ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Ανοίγοντας την όρεξη για εδαφικές διεκδικήσεις κι άλλων, όπως αλβανικές στην Τσαμουριά, τουρκικές σε Αιγαίο, Δυτική Θράκη. Το "διαίρει και βασίλευε", που υποδαυλίζετε με εθνικισμούς, είναι άμεσος κίνδυνος - θάνατος για τους λαούς.

Σε αυτό πρέπει να απαντήσουν με συντονισμένη πάλη, κόντρα στα πολεμικά σχέδιά σας, για πραγματική ασφάλεια, ειρήνη και συνεργασία των λαών».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ