ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Νοέμβρη 2018
Σελ. /28
Θάψιμο

Το «θάψιμο» και η διαστρέβλωση ήταν για άλλη μια φορά τα κύρια χαρακτηριστικά του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν από την πλειοψηφία των έντυπων και ηλεκτρονικών Μέσων η 24ωρη πανελλαδική απεργία των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα την περασμένη Τετάρτη και οι μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, που έδωσαν το στίγμα. Ορισμένα μάλιστα Μέσα, μην μπορώντας να τις αγνοήσουν, αναδείχτηκαν σε εξπέρ της παραπληροφόρησης, προβάλλοντας τη «συγκέντρωση» της ΓΣΕΕ με συνοδεία φωτογραφιών και πλάνων από τις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ! Και βέβαια, από το πρωί, στα ραδιόφωνα η απεργία συμπυκνωνόταν στο γνωστό μήνυμα «κυκλοφοριακό κομφούζιο» και «ταλαιπωρία των επιβατών»... Ούτε λέξη για τα δίκαια αιτήματα των απεργών και τις διεκδικήσεις τους. Τα ρέστα της έδωσε ιδιαίτερα η χτεσινή «Καθημερινή», η οποία δεν περιορίστηκε μόνο στη γνωστή «ευαισθησία» της για το «κυκλοφοριακό κομφούζιο», αλλά εγκαλεί τους εργαζόμενους στις αστικές συγκοινωνίες οι οποίοι - άκουσον, άκουσον - αντί να περιοριστούν στη στάση εργασίας που αποφάσισε το Σωματείο τους, τόλμησαν να απεργήσουν όλο το 24ωρο, ξεπερνώντας τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, με καθοριστική παρέμβαση των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ! Το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι και συνολικά οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου ταλαιπωρούνται 365 μέρες το χρόνο, επειδή οι συγκοινωνίες βρίσκονται σε κακό χάλι, δεν φαίνεται να προκαλεί τις ευαισθησίες της εφημερίδας, οι οποίες, όλως τυχαίως, εκδηλώνονται μόνο τις μέρες που γίνεται απεργία.

Αθλιο τσουβάλιασμα

Ευκαιρία να προβάλουν την αντιδραστική θεωρία των δύο άκρων βρήκαν διάφοροι, όπως ο Σταύρος Θεοδωράκης, με αφορμή τα καλέσματα σε μαθητές από εθνικιστικές - ακροδεξιές ομάδες να κάνουν καταλήψεις σε σχολεία για τα λεγόμενα «εθνικά θέματα». Σε μια άθλια προσπάθεια να τσουβαλιάσει τους νεολαιίστικους αγώνες με τη δράση φασιστικών συμμοριών, κάνει λόγο για «μαύρους» και «κόκκινους» «μπαχαλάκηδες...». Απογειώνοντας την πρόκληση, φτάνει να λέει ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιοι προσπαθούν να βάψουν με τα χρώματά τους την αθωότητα των παιδιών», κάνοντας αναφορά σε παλιότερες μαθητικές κινητοποιήσεις με συνθήματα ενάντια στην ΕΕ «και υπέρ της αντίστασης και της ανατροπής...». Σύμφωνα λοιπόν με τον Στ. Θεοδωράκη, ο αγώνας των μαθητών για ένα σχολείο «που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει», όπως ήταν το σύνθημα των πρόσφατων μαθητικών κινητοποιήσεων, η οργανωμένη πάλη της νεολαίας ενάντια στην πολιτική που την τσακίζει, είναι το ίδιο με τις εθνικιστικές κραυγές, όπως «τσεκούρι και φωτιά στα Σκοπιανά σκυλιά», ή με την ακροδεξιά ρητορεία του αλυτρωτισμού απέναντι σε γειτονικές χώρες, καλυμμένη πίσω από συνθήματα όπως «η Μακεδονία είναι ελληνική». Στην «αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται», λέει ο λαός μας, κι εδώ αποδεικνύεται ότι οι «λύκοι» με τις διάφορες προβιές, είτε του «φιλελεύθερου» είτε του «κοσμοπολίτη» είτε του ακροδεξιού, όλοι μαζί με κάθε αφορμή στάζουν δηλητήριο για τη νεολαία που διεκδικεί και αγωνίζεται, δείχνοντας ταυτόχρονα τι είναι αυτό που δεν ανέχεται το σάπιο σύστημά τους...

Ιλιγγος

Το τι «χάος» ξεδιπλώνεται αυτές τις μέρες ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, είναι πραγματικά να σε πιάνει... ίλιγγος. «Καλώς ήρθατε στο φιλελεύθερο δρόμο», λέει η ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ, «μας βάζετε εύκολα» ανταπαντά ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Πιο πριν, ο Βρούτσης χαιρέτιζε την Αχτσιόγλου που εφαρμόζει τον μνημονιακό νόμο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, ο υπεύθυνος Ενέργειας της ΝΔ έλεγε σε πρόσφατο ενεργειακό συνέδριο ότι «τα είπε όλα ο συνάδελφος κ. Σταθάκης», η ΝΔ κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αντιγράφει τις προτάσεις για τον επιχειρηματικό εναγκαλισμό κράτους - Εκκλησίας. Βάλτε και λίγο απ' όσα έλεγε ο πρέσβης των ΗΠΑ τις προάλλες, ότι μίλησε με τον Γ. Κουμουτσάκο και του είπε ότι όσα σκέφτεται η ΝΔ για την εξωτερική πολιτική είναι «πολύ κοντά σε όσα συζητάμε με την κυβέρνηση» και το «βάθος» γίνεται... αμέτρητο.

«Μαύρη μέρα»

«Μαύρη μέρα» για τα εργασιακά δικαιώματα χαρακτηρίζει την «Black Friday» η «Αυγή», παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενήργησε το ΣΕΠΕ την Παρασκευή 23 Νοέμβρη. Συγκεκριμένα, το ΣΕΠΕ προχώρησε σε 142 ελέγχους σε εμπορικά πολυκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα, εντοπίζοντας σε 32 επιχειρήσεις παραβάσεις που αφορούσαν τα χρονικά όρια εργασίας, μη δηλωθείσα υπερεργασία και υπερωριακή απασχόληση, καθώς και αδήλωτη εργασία. Ακόμα κι αυτά τα στοιχεία, σε σύγκριση με τα χιλιάδες καταστήματα που λειτουργούν πανελλαδικά, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις, δείχνουν τη γύμνια των ελεγκτικών υπηρεσιών, που βολεύει βέβαια τους εργοδότες. Από κει και πέρα, πάει πολύ να χύνει κροκοδείλια δάκρυα η κυβερνητική «Αυγή» για την ένταση της εκμετάλλευσης στο Εμπόριο, με αφορμή την «Black Friday», όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σε συνέχεια των προηγούμενων, έχει νομοθετήσει δεκάδες μέτρα που ελαστικοποιούν παραπέρα τις εργασιακές σχέσεις και το ωράριο των εμποροϋπαλλήλων, όπως η επέκταση της μερικής απασχόλησης, του ωρομισθίου, των ενοικιαζόμενων εργαζομένων, η επί της ουσίας κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, το «σπαστό» ωράριο, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας και πάει λέγοντας. Πάνω σ' αυτό το έδαφος, «Black Friday», εκπτώσεις, εορταστικό ωράριο, «Λευκές Νύχτες» και ό,τι άλλο γίνονται αφορμή για να «ξεσαλώνει» η εργοδοσία στις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες, τεντώνοντας ακόμα περισσότερο το «λάστιχο» των εργασιακών σχέσεων που κυριαρχούν στον κλάδο. Αυτά τα ζουν καθημερινά στην πλάτη τους οι χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι και κανείς δεν μπορεί να κρύψει ότι τις μέρες τους τις «μαυρίζει» πάνω απ' όλα η αντιλαϊκή παλέτα της κυβέρνησης, για λογαριασμό της εργοδοσίας.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1823 Οι ελληνικές επαναστατικές δυνάμεις απελευθερώνουν το Ναύπλιο.

1835 Γεννιέται ο Αμερικανός συγγραφέας Μαρκ Τουέιν (πραγματικό όνομα Σάμιουελ Λάνγκχορν Κλέμενς).

1853 Στον Κριμαϊκό Πόλεμο ο ρωσικός στόλος καταστρέφει τα οθωμανικά πλοία που ναυλοχούσαν στο λιμάνι της Σινώπης. Η επίθεση αυτή αποτέλεσε την αφορμή για επέμβαση της Βρετανίας και της Γαλλίας στο πλευρό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

1874 Γεννιέται ο Βρετανός πολιτικός Ουίνστον Τσόρτσιλ, πρωθυπουργός της Βρετανίας την περίοδο 1940-1945 και 1951-1955.

1900 Πεθαίνει ο Ιρλανδός συγγραφέας Οσκαρ Ουάιλντ.

1917 Το Συμβούλιο των Επιτρόπων του Λαού εκδίδει το διάταγμα για την εθνικοποίηση της πρώτης ιδιωτικής επιχείρησης (Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση).

1918 Στη Σοβιετική Ρωσία ιδρύεται το Συμβούλιο της Εργατοαγροτικής Αμυνας, με επικεφαλής τον Β. Ι. Λένιν, που αναλαμβάνει την κινητοποίηση όλων των δυνάμεων και πόρων της χώρας για τη συντριβή της ιμπεριαλιστικής αντεπαναστατικής επέμβασης και της εσωτερικής αντεπανάστασης.

1927 Η Σοβιετική Ενωση υποβάλλει, στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό της Κοινωνίας των Εθνών, πρόταση για τον πλήρη αφοπλισμό. Η πρόταση απορρίπτεται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

1935 Μετά την παραίτηση του Γ. Κονδύλη σχηματίζεται κυβέρνηση υπό τον Κ. Δεμερτζή. Προκηρύσσονται εκλογές για τις 26 του Γενάρη του 1936 με το αναλογικό σύστημα.

1939 Ξεσπά ο σοβιετοφινλανδικός πόλεμος. Στο πλευρό της Φινλανδίας έσπευσαν όλοι: Βρετανία, Γαλλία, ΗΠΑ και φασιστική Ιταλία συνέδραμαν με στρατιωτικό υλικό. Παράλληλα προετοιμαζόταν και η αποστολή εκστρατευτικού σώματος δύναμης 150.000 ανδρών, το οποίο όμως δεν έφτασε ποτέ, αφού επήλθε η νίκη του Κόκκινου Στρατού. Η Συνθήκη Ειρήνης με τη Φινλανδία υπογράφτηκε στις 12 Μάρτη 1940 και ικανοποιούσε όλα τα αιτήματα της ΕΣΣΔ.

1943 Τάγματα Ασφαλείας οργανώνουν τρομοκρατικές επιδρομές στα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονταν ανάπηροι του ελληνοϊταλικού πολέμου. Περίπου 1.700 ανάπηροι κλείστηκαν στις φυλακές Χατζηκώστα και στο 8ο στρατιωτικό νοσοκομείο, απ' όπου στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο Χαϊδάρι. Πολλοί απ' αυτούς θα εκτελεστούν αργότερα από τις δυνάμεις κατοχής και τους ντόπιους συνεργάτες τους.

1944 Με απόφαση - τελεσίγραφό τους, οι Παπανδρέου και Σκόμπι απαιτούν τον αφοπλισμό του ΕΛΑΣ και τη διάλυση της Εθνικής Πολιτοφυλακής. Οι υπουργοί του ΚΚΕ και του ΕΑΜ παραιτούνται από την κυβέρνηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ μαζικές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις κατά της διαταγής πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα.

1964 Εκτοξεύεται το μη επανδρωμένο σοβιετικό διαστημόπλοιο «Ζοντ 2» με προορισμό τον Αρη. Η αποστολή δεν ήταν επιτυχής. Ωστόσο, 7 χρόνια αργότερα, η ΕΣΣΔ θα πετύχαινε την προσεδάφιση μη επανδρωμένου σκάφους στον Αρη («Μαρς 3»), που θα ήταν και η πρώτη στην ιστορία της εξερεύνησης του Διαστήματος.

1967 Ανακηρύσσεται η Λαϊκή Δημοκρατία της Νότιας Υεμένης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ