ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Πυρκαγιά σε επισκευαζόμενο πλοίο επιβεβαιώνει τους σοβαρούς κινδύνους για τους εργαζόμενους

Μια μέρα πριν είχαν εντοπιστεί από τη Μεικτή Επιτροπή Ελέγχου σοβαρές ελλείψεις στα μέτρα ασφαλείας

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε χτες το μεσημέρι στο φορτηγό πλοίο «ΒΟΙ BRANCO», σημαίας Τόγκο, το οποίο επισκευάζεται στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα.

Το γεγονός επιβεβαιώνει τις καταγγελίες του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας για το επικίνδυνο περιβάλλον που διαμορφώνεται για τη ζωή των εργατών στη Ζώνη, από τη συνεχή υποβάθμιση των Μεικτών Επιτροπών Ελέγχου που συνειδητά προωθείται από την κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας, προφανώς κατ' απαίτηση των εφοπλιστών και των μεγαλοεργολάβων.

Στο πλοίο εκτελούνταν θερμές ελασματουργικές εργασίες επισκευής στο χώρο φόρτωσης από το συνεργείο «ΝΑΥΣ ΕΛΛΑΣ», από τις οποίες άρπαξαν φωτιά μονωτικά υλικά. Τη στιγμή εκείνη στο πλοίο βρίσκονταν 30 εργαζόμενοι του συνεργείου, χώρια το πλήρωμα, ενώ ήταν θέμα τύχης που δεν υπήρξαν θύματα είτε λόγω τραυματισμού είτε λόγω αναπνευστικών προβλημάτων, καθώς έγινε αυτόματα «έκλυση πυκνού καπνού», σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του υπουργείου Ναυτιλίας.

Μία μέρα πριν από το περιστατικό αυτό, η Μεικτή Επιτροπή Ελέγχου για την τήρηση των μέτρων προστασίας των εργαζομένων στα επισκευαζόμενα πλοία, στη διάρκεια επιθεώρησης των επισκευαστικών εργασιών στο καράβι, είχε εντοπίσει και βεβαιώσει σωρό από σοβαρότατες ελλείψεις στα μέτρα ασφαλείας, που, όπως αποδεικνύεται, δεν τις έλαβε υπόψη η εργοδοσία, αφού ξέρει ότι η Επιτροπή δεν θα μπορούσε να κάνει επανέλεγχο την επόμενη μέρα λόγω της υπολειτουργίας της. Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο σοβαρή αν υπολογιστεί ότι δεν προβλέπεται καμία προϋπόθεση (π.χ. κατάλληλα μηχανήματα, ειδίκευση κ.ά.) για τη λειτουργία των ίδιων των συνεργείων που αναλαμβάνουν επισκευαστικές εργασίες.

Τις σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης αναδεικνύει το κλαδικό Συνδικάτο

Το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, στις 17 Νοέμβρη, είχε εκδώσει ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι οι Επιτροπές αυτές είναι ο μοναδικός μηχανισμός ελέγχου για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων, το υπουργείο τις σπρώχνει στην κατάργηση αφού έχει σταματήσει να καταβάλλει την αποζημίωση των μελών τους, με αποτέλεσμα να μη μετέχουν οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ και του Γενικού Χημείου του Κράτους και να μην υπάρχει η προβλεπόμενη απαρτία για τη λειτουργία τους. Το Συνδικάτο ανέφερε ακόμα ότι «δεν παρέχεται καμία υλικοτεχνική υποδομή (μέσα ατομικής προστασίας των μελών, όργανα μέτρησης θορύβου, σκόνης, χημικών και βλαβερών παραγόντων, ρεύμα κ.λπ.) και δεν υπάρχει σταθερό μέσο μεταφοράς, με αποτέλεσμα πολλές μέρες να μη λειτουργούν οι Επιτροπές, γιατί δεν υπάρχει μέσο για να μετακινηθούν».

Το Συνδικάτο ανέφερε επίσης ότι 20 μέρες πριν από την έκδοση της ανακοίνωσης είχε ζητήσει συνάντηση με το υπουργείο προκειμένου να καταθέσει τις προτάσεις του για τη σωστή και καθημερινή λειτουργία των Επιτροπών, χωρίς να λάβει απάντηση. Προειδοποιούσε μάλιστα ότι «υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την ίδια τη ζωή των συναδέλφων, εφόσον τα ατυχήματα (μικρά ή μεγάλα) είναι πολύ τακτικά και η παραβίαση των κανόνων ασφαλείας και η ανασφάλιστη εργασία σε πολλές περιπτώσεις είναι κανόνας (ιδιαίτερα στη ράδα του Πειραιά - αγκυροβόλιο πλοίων - ανοιχτά της Σαλαμίνας και της Αίγινας, στην Κυνοσούρα κ.λπ., αλλά και στην ίδια τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη)».

ΠΕΜΕΝ
Παρέμβαση στην ΠΝΟ ενάντια στη νοθεία και τον εκφυλισμό

Μαζική παρέμβαση στα γραφεία της ΠΝΟ έγινε χτες από την ΠΕΜΕΝ, από εκπροσώπους της διοίκησης και μηχανικούς - μέλη του σωματείου, συνεχίζοντας τη δράση ενάντια στη νοθεία και τον εκφυλισμό που έχουν εγκαθιδρύσει στην Ομοσπονδία για λογαριασμό των εφοπλιστών οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ, συνεπικουρούμενοι από αυτοαποκαλούμενους «αριστερούς»)

Τα μέλη της ΠΕΜΕΝ απαίτησαν από τον γγ της ΠΝΟ, Γ. Χαλά, να τους δοθεί αντίγραφο του πρακτικού της εκλογής του, αλλά και τα ονόματα των αντιπροσώπων που ψήφισαν στο 29ο συνέδριο της ΠΝΟ (23 και 24 Νοέμβρη). Υπενθυμίζεται ότι εφοπλιστές, κυβέρνηση και οι άνθρωποί τους στην Ομοσπονδία έφτασαν να επιστρατεύσουν ακόμα και τις δυνάμεις καταστολής προκειμένου να μετατρέψουν το συνέδριο σε παρασυναγωγή, να αλλοιώσουν τους συσχετισμούς υπέρ των εφοπλιστών και να παραχαράξουν τη θέληση των ναυτεργατών.

Η απάντηση του... «εκλεγμένου» μέσα από αυτό το όργιο νοθείας, γγ της Ομοσπονδίας, στο αίτημα των μηχανικών για το πρακτικό εκλογής, ήταν πως δεν το δίνει γιατί πρόκειται για... «προσωπικά δεδομένα»!

Την ίδια απάντηση τους έδωσε ξεδιάντροπα, όταν οι μηχανικοί απαίτησαν να τους δοθούν εγγράφως οι αναλυτικές καταστάσεις των συμβάσεων (ονόματα πλοίων και εταιρειών) που έχει υπογράψει ο Γ. Χαλάς με τους εφοπλιστές και τους εκπροσώπους των ναυτιλιακών εταιρειών, για όλα τα ελληνόκτητα πλοία με ελληνική και ξένη σημαία την περίοδο 2012 - 2017 και τον συνολικό έλεγχο εσόδων - εξόδων από τη διαχείριση των οικονομικών της ΠΝΟ κατά την ίδια 5ετή περίοδο. Οι συμβάσεις αυτές είναι οι λεγόμενες «μπλε κάρτες» που υπογράφει η ΠΝΟ και η Διεθνής Οργάνωση Μεταφορών (ITF), με τις οποίες πιστοποιούν ότι στα πλοία ισχύουν τα ελάχιστα που προβλέπει ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO) και τις οποίες πουλάνε στις εταιρείες έναντι 4.000 ευρώ το πλοίο. Με αυτόν τον τρόπο ταξιδεύουν ανενόχλητα καράβια, στα οποία δεν ισχύει κανένα εργασιακό, ασφαλιστικό και συνδικαλιστικό δικαίωμα...

Σε ανακοίνωσή της, η ΠΕΜΕΝ καταγγέλλει τη στάση του Γ. Χαλά, χαρακτηρίζοντάς τον «νόθο, εκλεγμένο με εκφυλιστικές διαδικασίες, αχυράνθρωπο των εφοπλιστών», που «συνεχίζει το βρώμικο αλισβερίσι» υπογράφοντας τις παραπάνω συμβάσεις.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον ισολογισμό της ΠΝΟ, η ετήσια αμοιβή του Γ. Χαλά το 2016 ήταν 182.348,45 ευρώ!

Η ΠΕΜΕΝ καλεί τους ναυτεργάτες «να απομονώσουν τις δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, να συνεχίσουν τη δράση μέσα και έξω από τα καράβια, μέσα από την οργανωμένη πάλη να γίνουν αλλαγές σε ταξική κατεύθυνση στα σωματεία, για την ανασύνταξη του ναυτεργατικού κινήματος».

Νωρίτερα, στη διάρκεια Γενικής Συνέλευσης οι ναυτεργάτες μηχανικοί εξουσιοδότησαν τη διοίκηση της ΠΕΜΕΝ για την κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων ενάντια στην επίθεση που δέχονται από εφοπλιστές - κυβέρνηση με τη βοήθεια των αχυρανθρώπων τους στην ΠΝΟ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΑΒ
Απαιτούν την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

Σχεδόν καθολική η συμμετοχή στη χτεσινή απεργία

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας
Με ποσοστά συμμετοχής που άγγιξαν το 100% πραγματοποιήθηκε η χτεσινή απεργία των εργαζομένων στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), οι οποίοι διεκδικούν την άμεση εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που υπογράφτηκε τον περασμένο Οκτώβρη.

Στο πλαίσιο της απεργίας έγινε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας, όπου αντιπροσωπεία των απεργών συναντήθηκε με εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.

Στο πλάι των απεργών βρέθηκε ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Στη συνάντηση που έγινε, ο υφυπουργός Εργασίας Α. Πετρόπουλος αρκέστηκε να δηλώσει ότι το υπουργείο... βλέπει θετικά το αίτημά τους, αλλά δεν είναι αρμόδιο για να επιβάλει την εφαρμογή της σύμβασης!

Σε κάθε περίπτωση, η σύμβαση έχει κατατεθεί από προχτές στην Επιθεώρηση Εργασίας και οι εργαζόμενοι θα εντείνουν τις πιέσεις τους για την εφαρμογή της.

Στο εργοστάσιο της ΕΑΒ στο Σχηματάρι δουλεύουν 1.387 εργαζόμενοι, από 2.936 που δούλευαν το 2009. Το 75% του προσωπικού βρίσκεται στην παραγωγή. Αντικείμενο του εργοστασίου είναι η συντήρηση των πτητικών μέσων της Πολεμικής Αεροπορίας, του Λιμενικού, του Ναυτικού, του στρατού ξηράς, του ΕΚΑΒ και των κυβερνητικών αεροσκαφών. Ακόμα κατασκευάζει τμήματα των «F-16» και των «C-130». Από το σύνολο των σημερινών εργαζομένων περίπου οι 130 είναι συμβασιούχοι. Παρά τη μεγάλη έλλειψη σε εξειδικευμένο προσωπικό, η κυβέρνηση επέλεξε να ξεκινήσει από πέρυσι προσλήψεις με ετήσιες συμβάσεις ορισμένου χρόνου και ενώ υπάρχει η παραδοχή ότι για να εξειδικευθεί και να ενσωματωθεί στην παραγωγή ένας εργαζόμενος απαιτούνται δύο χρόνια.

Οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε βαριές και ιδιαίτερα επικίνδυνες εργασίες, λόγω και των υλικών σε ορισμένα από τα μέσα και τα αντικείμενα εργασίας. Σήμερα η κυβέρνηση μέσω της διορισμένης διοίκησης θέλει να προχωρήσει σε νέες περικοπές, μισθολογικές και μη μισθολογικές, που συνδέονται και με το είδος της εργασίας, όπως είναι η περικοπή με αναδρομική ισχύ του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.

Μετά την πετυχημένη απεργία το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου θα συνεδριάσει ξανά, ενώ τη Δευτέρα 4/12 θα γίνει στάση εργασίας και Γενική Συνέλευση όπου οι εργαζόμενοι θα εκτιμήσουν εκ νέου τη στάση τους.

Αρχαιρεσίες σωματείων
  • Ολοκληρώνονται σήμερα Πέμπτη οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Οι οικοδόμοι μπορούν να ψηφίζουν σήμερα και αύριο τις πρωινές ώρες σε χώρους δουλειάς (7 π.μ. - 3 μ.μ.) και τις απογευματινές ώρες στα γραφεία του Συνδικάτου και των Παραρτημάτων του (5 μ.μ. - 9 μ.μ.).
  • Συνεχίζονται έως τις 2/12 οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής. Οι ώρες ψηφοφορίας είναι 9 π.μ. - 5 μ.μ., με το εξής πρόγραμμα: Σήμερα 30/11, γκαράζ δήμου Περιστερίου. Παρασκευή 1/12, δημαρχείο Καλλιθέας. Σάββατο 2/12, γραφεία Συνδικάτου (Χρυσάφη 10, Ηλιούπολη).
  • Αρχαιρεσίες πραγματοποιεί το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Πελοποννήσου, σήμερα στην καντίνα του ΑΗΣ Α (6.30 π.μ. - 4 μ.μ.) και στις 2/12 στην αίθουσα του πρώην Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαλόπολης, πίσω από το Κέντρο Υγείας (12 μ. - 8 μ.μ.).
  • Σε αρχαιρεσίες προχωρά ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, 1/12 - 8/12. Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν στις 1, 4, 5, 6, 7 και 8 Δεκέμβρη στο Εργατικό Κέντρο (10 π.μ. έως 6 μ.μ.), στις 2/12 στο Πολιτιστικό Κέντρο Καρουσάδων (10 π.μ. έως 6 μ.μ.) και στις 3/12 στο Γυμνάσιο Λευκίμμης (10 π.μ. έως 6 μ.μ.).
  • Οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Υπαλλήλων Οδικών Μεταφορών Αιτωλοακαρνανίας θα γίνουν την Κυριακή 3/12 (11.30 π.μ. - 7.30 μ.μ.), στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου.
  • Εκλογές πραγματοποιεί η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης, το Σάββατο 2/12 (10 π.μ. - 6 μ.μ.), την Κυριακή 3/12 (11 π.μ. - 7 μ.μ.) και τη Δευτέρα 4/12 (1 μ.μ. - 7 μ.μ.).Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org