ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Σερβίρει» αυταπάτες στο λαό, ενώ «μαγειρεύει» νέα αντιλαϊκά μέτρα

Το «κλείδωμα» των αντιλαϊκών προαπαιτούμενων για το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης» «κατά 90%» επιβεβαίωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, εκφράζοντας την αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι «είναι εφικτός και ρεαλιστικός ο στόχος για μια πολιτική συμφωνία στο κρίσιμο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου», που το χαρακτήρισε «ορόσημο για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, τη λήψη των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και το άνοιγμα της συζήτησης για τα μεσομακροπρόθεσμα μέτρα, ώστε η Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ στο πρώτο τρίμηνο του 2017», για τα ζητήματα δηλαδή που ιεραρχεί το εγχώριο κεφάλαιο στην προσπάθεια ανάκαμψης της κερδοφορίας του. Γι' αυτά τα ζητήματα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης «μέχρι το τέλος του χρόνου να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες», αναφερόμενος και στο νομοθετικό έργο που «τρέχει».

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερόμενος στη συνολικότερη «διαπραγμάτευση» και τον τσακωμό σε επίπεδο ΕΕ, επανέφερε το εκβιαστικό προς το λαό «αφήγημα» της «αστάθειας» και του «μομέντουμ» που δεν πρέπει να χαθεί για την αστική τάξη, λέγοντας πως «υπάρχει ένα πολύ καλό κλίμα σε ολόκληρη την Ευρώπη (...) Επιπροσθέτως, υπάρχει προχωρημένη μία συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα (...) Αυτά όλα συγκροτούν το momentum, το οποίο αυτήν τη στιγμή δεν πρέπει να χαθεί με την έννοια ότι μια παράταση στη χρονική διάρκεια των συνομιλιών θα δημιουργούσε εμπλοκές προς όλες τις πλευρές σε μια περίοδο, η οποία, ούτως ή άλλως, είναι ασταθής, όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο».

Στο πλαίσιο αυτό, και με τα νέα αντιλαϊκά μέτρα στα σκαριά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αξιοποιώντας την εκλογολογία και τη θέση της ΝΔ για εκλογές, αναπαρήγαγε όλη την εκβιαστική κινδυνολογία, για να αποδεχτεί ο λαός τα νέα μέτρα, μιλώντας για εξέλιξη «επικίνδυνη για την ελληνική οικονομία και για τη χώρα», αφού όπως υποστήριξε «η επιβεβαίωση ενός τέτοιου σεναρίου αυτήν τη στιγμή, θα διέκοπτε τις διαδικασίες της 2ης αξιολόγησης, θα έστελνε τη ρύθμιση του χρέους για μετά το 2017, ίσως και ποτέ, και προφανώς θα εμπόδιζε την είσοδο της Ελλάδας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης».

Κοροϊδεύοντας το λαό ότι τάχα μπορεί να προσδοκά από την καπιταλιστική ανάκαμψη, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση δρα με γνώμονα «να μπορέσει τελικά ο ελληνικός λαός ύστερα απ' όλες αυτές τις θυσίες να γυρίσει σελίδα και να αξιοποιήσει τα οφέλη της ανάκαμψης» και μάλιστα μια μόλις μέρα αφότου ο υπουργός Οικονομικών μιλούσε για επιστροφή των ματωμένων πλεονασμάτων στο κεφάλαιο.

Ταυτόχρονα, σε σχέση με τα Εργασιακά που ήδη έχουν τσακιστεί, ενώ η διαπραγμάτευση κυοφορεί νέο ισχυρό πλήγμα, αποπειράθηκε να διαχωρίσει το κουαρτέτο σε καλούς Ευρωπαίους και κακό ΔΝΤ, ισχυριζόμενος ότι «οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών, όταν διαπραγματεύονται (...) δεσμεύονται από το ενωσιακό Δίκαιο», που τάχα προστατεύει εργασιακά δικαιώματα όταν απ' άκρη σ' άκρη της Ευρωπαϊκής Ενωσης αυτά καρατομούνται.

Μάλιστα, πρόσθεσε, πως αν το ΔΝΤ εκτιμά πρωτογενή πλεονάσματα μετά τη λήξη του προγράμματος είναι αδύνατον να διατηρηθούν, «αντί να ζητά πρόσθετα μέτρα που λειτουργούν υφεσιακά θα πρέπει αντίθετα να πιέσει στην κατεύθυνση για την γενναία ρύθμιση του ελληνικού χρέους και τη συνακόλουθη αντίστοιχη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων».

Παραπέρα, επιχείρησε να παρουσιάσει την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων σαν προϋπόθεση για «την οικονομική ανάπτυξη και για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας», όταν οι ίδιοι οι εκπρόσωποι του εγχώριου κεφαλαίου συνηγορούν υπέρ του αντιθέτου.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό εξέφρασε ξανά τη στήριξη της κυβέρνησης στην προσπάθεια για επανεκκίνηση των συνομιλιών, δήλωσε ότι βρίσκεται σε σταθερό συντονισμό και επαφή με την κυπριακή κυβέρνηση «με στόχο την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους - μέλους της ΕΕ». Σε ό,τι αφορά πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για επαφές, δήλωσε ότι «μια διμερής συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, δεν έχει καθοριστεί αυτήν τη στιγμή», αλλά «θα γίνει την κατάλληλη στιγμή»...

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ανησυχεί για τις «αβεβαιότητες», διαφημίζει τις «ευκαιρίες»

Με την επίσκεψη στη Σερβία ολοκληρώθηκε χτες η διήμερη περιοδεία του προέδρου της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκη στα Βαλκάνια, με τον πρόεδρο της ΝΔ να προτάσσει τις ανησυχίες της αστικής τάξης για τα λεγόμενα «εθνικά θέματα», αλλά και την αποφασιστικότητα για ενίσχυση των διμερών σχέσεων και ενίσχυση των μπίζνες.

Στη Σερβία συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Τ. Νίκολιτς, τον πρωθυπουργό Αλ. Βούτσιτς και τον Πατριάρχη Σερβίας, Ειρηναίο. Ο Κ. Μητσοτάκης εξέφρασε στον πρωθυπουργό της Σερβίας την υποστήριξή του στην προσπάθεια ένταξης στην ΕΕ, συγχαίροντάς τον για τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που προωθεί στη χώρα του.

Οπως και την προηγούμενη μέρα, από τη Βουλγαρία, ο Κ. Μητσοτάκης «σήκωσε» τις ανησυχίες της αστικής τάξης για την επιθετικότητα της Τουρκίας και τις εξελίξεις που δρομολογούν οι ανταγωνισμοί, μιλώντας για το ότι «η Ελλάδα και η Σερβία αποτελούν παράγοντες σταθερότητας σε μια περιοχή που αντιμετωπίζει αυξανόμενη αβεβαιότητα. Συζητήσαμε με τον πρωθυπουργό της Σερβίας τις ανησυχίες μας μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τη Συνθήκη της Λοζάνης. Συμφωνήσαμε ότι τέτοιες δηλώσεις δεν βοηθούν στην καλλιέργεια κλίματος συνεργασίας στην περιοχή».

Να σημειωθεί ότι χτες και ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, σε δήλωσή του για τις δηλώσεις του Τ. Ερντογάν για το Κυπριακό, σημείωνε ότι «ο Πρόεδρος της Τουρκίας εξελίσσεται σε παράγοντα αστάθειας ολόκληρης της περιοχής», μιλώντας για το ότι «η διεθνής κοινότητα, τα Ηνωμένα Εθνη, η Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς και το ΝΑΤΟ, που ενδιαφέρονται για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή, οφείλουν να παρέμβουν άμεσα προς την Αγκυρα».

Κατά τ' άλλα, ο πρόεδρος της ΝΔ στην επίσκεψή του στη Σερβία, εκφράζοντας τις προσδοκίες της ελληνικής αστικής τάξης, εκτίμησε ότι «υπάρχει η δυνατότητα για προσέλκυση περισσότερων ελληνικών επενδύσεων στη Σερβία, αλλά και προώθηση των σερβικών επενδύσεων στην Ελλάδα», ενώ δεν παρέλειψε να διαφημίσει την πρόταση της ΝΔ ως πιο ικανή, «πιο τολμηρή, πιο φιλελεύθερη, που θα δώσει περισσότερες δυνατότητες στις ελληνικές επιχειρήσεις να βγουν από το πλαίσιο της Ελλάδας. Για να διεκδικήσουν μερίδιο αγοράς σε άλλες χώρες, σε αγορές με τις οποίες έχουμε γεωγραφική και πολιτιστική γειτνίαση, όπως αυτή της Σερβίας», σε συνάντηση που είχε με Ελληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Σερβία.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε ξανά ότι η δική του κυβέρνηση «θα τολμήσει να μειώσει σημαντικά τους φορολογικούς συντελεστές, ξεκινώντας από τις επιχειρήσεις» και δεσμεύτηκε για αναθεώρηση της δράσης των πρεσβειών και των εμπορικών ακολούθων, ώστε να στηρίζουν ακόμα περισσότερο τους επιχειρηματικούς ομίλους που επεκτείνονται σε άλλες χώρες.

ΤΟ ΑΕΙ - ΤΕΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αύριο η εκδήλωση για την παραχάραξη της Ιστορίας στα πανεπιστήμια

Εκδήλωση, με θέμα «70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ. Η παραχάραξη της Ιστορίας στα πανεπιστήμια. Μάθε την αλήθεια, πάλεψε γι' αυτήν», διοργανώνουν η Τομεακή Οργάνωση ΑΕΙ - ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και η Περιφερειακή Οργάνωση ΑΕΙ της ΚΝΕ, αύριο Πέμπτη, 1 Δεκέμβρη, στις 6 μ.μ., στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (αμφιθέατρο Α3). Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο Ν. Σοφιανός στην Κω

Στην Κω θα περιοδεύσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, το Σάββατο 3 Δεκέμβρη.

Το μέλος του ΠΓ, συνοδευόμενο από κλιμάκιο του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί το Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων (hot spot) στο Πυλί.

Την ίδια μέρα, στις 7 μ.μ., θα μιλήσει στην ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση που διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις Κω του ΚΚΕ, με θέμα «Ελλάδα - Αιγαίο - απειλές - πόλεμος - Προσφυγικό», στην Αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου.

Γλέντι του «Ριζοσπάστη» και του «902.gr»

Λαϊκό γλέντι με καλό φαΐ, κρητικό κρασί και ζωντανή μουσική για μερακλήδες διοργανώνουν οι Οργανώσεις του «Ριζοσπάστη» και του «902.gr», την Κυριακή 11 Δεκέμβρη, στη 1 μ.μ., στο 1ο ΚΑΠΗ Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας (Λεωφόρος Δεκελείας 154, μέσα στο Αλσος Νέας Φιλαδέλφειας). Πληροφορίες και προσκλήσεις στον «Ριζοσπάστη» και στο «902.gr».

Εκδήλωση για τη γυναίκα της Ρούμελης στον ΔΣΕ

Η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας διοργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 4/12, στις 11 π.μ., στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας, στο πλαίσιο των 100 χρόνων του ΚΚΕ και των 70 χρόνων του ΔΣΕ, με θέμα «Η γυναίκα της Ρούμελης στον ΔΣΕ». Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Θα παρευρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ανάγνωση αποσπασμάτων από το διήγημα «Η Μυρτιά του βουνού» από την Ελένη Γερασιμίδου και ζωντανή μαρτυρία από τη μαχήτρια της ΙΙ Μεραρχίας του ΔΣΕ Ελένη Τραγγανίδα - Μακρυνιώτη. Στο χώρο θα λειτουργούν βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» και έκθεση φωτογραφίας.

Το Σάββατο η εκδήλωση στο Γοργοπόταμο

Το Σάββατο 3 Δεκέμβρη, στις 11.30 π.μ., στο Γοργοπόταμο, θα τιμήσουν τη φετινή επέτειο η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ και η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ). Θα μιλήσει ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μεταξύ άλλων, θα συμμετάσχει το Παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Η αναχώρηση από τη Λάρισα θα γίνει από την πλατεία Εβραίων στις 7.30 π.μ. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 2410.252.611 (8.30 π.μ. έως 12.30 μ.μ.).

Το Παράρτημα Πάτρας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ δρομολογεί λεωφορεία για τη συμμετοχή στην εκδήλωση στο Γοργοπόταμο, που θα αναχωρήσουν το Σάββατο 3/12, στις 6.30 π.μ., από την πλατεία Γεωργίου. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 2610.223.373, 6936.650.326 και 6996.773.132.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ