ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
45 χρόνια Θέατρο ΣΤΟΑ

Λήδα Πρωτοψάλτη, Θανάσης Παπαγεωργίου στον «Πατέρα»
Λήδα Πρωτοψάλτη, Θανάσης Παπαγεωργίου στον «Πατέρα»
Το Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου (Γουναρόπουλου 6 & Φρυγίας, Ανω Ιλίσια, τηλέφωνο: 210.7777.601) θα παρουσιάσει από σήμερα έως 28 Φλεβάρη 2017 μια έκθεση - αφιέρωμα στο Θέατρο ΣΤΟΑ.

To Θέατρο ΣΤΟΑ λειτουργεί από το 1971 στου Ζωγράφου. Με τις δραματουργικές του επιλογές και την καλλιτεχνική του ευαισθησία και συνέπεια, άνοιξε νέους δρόμους για το νεοελληνικό θέατρο. Η ΣΤΟΑ αποτέλεσε ένα εργαστήρι θεατρικών αναζητήσεων που πειραματίστηκε με νέους τρόπους γραφής και ερμηνείας. Πολλοί νεοέλληνες συγγραφείς πρωτοπαρουσίασαν εκεί τα έργα τους και δεκάδες ταλαντούχοι ηθοποιοί «μαθήτευσαν» δίπλα στους στυλοβάτες της, τον Θανάση Παπαγεωργίου και την Λήδα Πρωτοψάλτη.

Την αναγνώριση του έργου της ΣΤΟΑΣ μαρτυρούν τόσο ο θαυμασμός και η καταξίωση της δημιουργικής της παραγωγής από τους ανθρώπους του θεατρικού χώρου, όσο και η αγάπη του κοινού της. Ειδικότερα δε για την περιοχή του Ζωγράφου, η ΣΤΟΑ έχει αποτελέσει για δεκαετίες μια μοναδική κοιτίδα πολιτισμού.

Η έκθεση στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου θα περιλαμβάνει φωτογραφίες απ' όλες τις παραστάσεις που ανέβηκαν στα 45 χρόνια της ΣΤΟΑΣ, σχέδια, κοστούμια, μακέτες σκηνικών, παρτιτούρες και soundtracks από την πρωτότυπη μουσική των παραστάσεων, καθώς και αρχειακό υλικό. Η έκθεση θα πλαισιωθεί από προβολές, ομιλίες και μουσικές εκδηλώσεις, που παρουσιάζονται αναλυτικά στο επισυναπτόμενο πρόγραμμα.

Εγκαίνια: Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2016, ώρα 19.00. Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη - Τετάρτη: 09.00 - 13.30 & 17.00 - 20.00, Πέμπτη - Σάββατο: 09.00 - 15.00. Κυριακή - Δευτέρα: κλειστά. Είσοδος ελεύθερη.

Il Trovatore (Ο Τροβαδούρος)

Η ομάδα «Oper Attack» σκηνοθετεί την όπερα «Il Trovatore» (Ο Τροβαδούρος) του Τζουζέπε Βέρντι σε κείμενα του Salvatore Cammarano και του Leone Emanuele Bardare, στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Αθηναΐς - Μουσικοθεατρική Σκηνή» (Καστοριάς 34-36, Βοτανικός).

Στην παράσταση η πλοκή του έργου διαδραματίζεται στη σημερινή εποχή, στην εμπόλεμη Μέση Ανατολή, όπου η έξαρση πόνου, πόθου και εκδίκησης που διακατέχουν τους ήρωες, τους ωθεί σε έντονες καταστάσεις. Ο Κόμης ντι Λούνα (Il Conte di Luna) είναι ερωτευμένος με την Λεονόρα (Leonora). Θα ήθελε να απαλλαγεί από το αντίπαλο δέος, τόσο στον πόλεμο όσο και στον έρωτα, τον τροβαδούρο Μανρίκο (Manrico) που υμνεί τον έρωτα και κυριαρχεί στην καρδιά της Λεονόρας. Το ζευγάρι συνδράμουν και οι πιστοί τους σύντροφοι Ruiz (Ρουίζ) και Ines (Ινές). Ο κόμης όμως δεν γνωρίζει ότι ο Μανρίκο είναι στην πραγματικότητα ο αδελφός του, που όλοι θεωρούν νεκρό και που είχε άλλοτε απαχθεί από την Τσιγγάνα Ατζουτσένα (Azucena), προκειμένου να εκδικηθεί τον άδικο θάνατο της μητέρας της που καταδικάστηκε σε θάνατο στην πυρά. Η Ατζουτσένα μεγάλωσε τον τροβαδούρο σαν γιο της. Αυτή και μόνο γνωρίζει τη σχέση που ενώνει τους δύο άνδρες. Η αλήθεια θα αποκαλυφθεί την ύστατη στιγμή, όπου ο Κόμης ντι Λούνα θα οδηγήσει τον Μανρίκο στο θάνατο.

Ερμηνευτές: Leonora: Μαρία Μακαρώνη. Azucena: Φωτεινή Αθανασάκη. Manrico: Αντώνης Μπατσάκης. Conte di Luna: Θάνος Καρακάσης. Ines: Μαρία Ρουμάνη. Ruiz: Παναγιώτης Παντούλιας. Σκηνοθεσία: Αντωνία Βασιλάκου. Μουσική προετοιμασία - πιάνο: Δημήτρης Βεζύρογλου. Σκηνογραφία: Μαρία Καραθάνου. Σχεδιασμός φωτισμού: Αλέξανδρος Πολιτάκης.

Μέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή 2, 9, 23 και 30 Δεκέμβρη, ώρα 21.00. Είσοδος: Γενική είσοδος 15 ευρώ, φοιτητικό & ανέργων 12 ευρώ. Τηλέφωνο ταμείου - κρατήσεις: 210.3480.080.

«Αυτόχειρ»

Το διήγημα του Μιχαήλ Μητσάκη «Αυτόχειρ» ανεβαίνει στον Πολυχώρο VAULT, σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Κώστα Παπακωνσταντίνου, από σήμερα Τετάρτη έως και την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017, κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21.15.

Το 2016 συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από το θάνατο του σημαντικού πεζογράφου Μιχαήλ Μητσάκη. Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μνήμη ενός από τους σημαντικότερους Ελληνες λογοτέχνες και καλεί τους θεατές να ανακαλύψουν το έργο του Μιχαήλ Μητσάκη. 100 χρόνια μετά το θάνατό του, ο Μ. Μητσάκης παραμένει άγνωστος στους περισσότερους και αγαπημένος στους λίγους.

Το διήγημα, γραμμένο σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση, μας προσφέρει έναν υπέροχο θεατρικό μονόλογο. Η ιστορία διαδραματίζεται στην πόλη της Πάτρας λίγο πριν το 1900. Ο Μητσάκης, ο οποίος διατηρεί το όνομά του στο κείμενο, φτάνει στην πόλη, όπου μαθαίνει για την αυτοκτονία ενός ξένου. Ο αυτόχειρας έχει αφήσει ένα σημείωμα με πέντε μόνο λέξεις: «Αυτοκτονώ, ας μην ενοχληθεί κανείς». Καθώς ο συγγραφέας - αφηγητής περιπλανιέται στην πόλη, παρατηρώντας τη ζωή και τους ανθρώπους της, αναρωτιέται για το ποιος θα μπορούσε να ενοχληθεί από το θάνατο ενός αγνώστου. Το έργο πραγματεύεται το ζήτημα του κύκλου της ζωής και του θανάτου, της φθαρτότητας του ανθρώπου και της διαχρονικότητας της ανθρωπότητας.

Ο Μητσάκης, μέσα από ένα απλό αφηγηματικό σχήμα, μελετά φιλοσοφικά το φαινόμενο της ζωής, παρατηρώντας και περιγράφοντας την καθημερινότητα των ανθρώπων, δίνοντάς μας έτσι κι ένα υπέροχο «ρεπορτάζ» για την Πάτρα του 1900. Πρώτη δημοσίευση, εφημερίδα «Ακρόπολις» 1895.

Κινησιολογία: Μαργαρίτα Τρίκκα. Μουσική: Βασίλης Κουτσιλιέρης. Σκηνικά, κοστούμια: Ζωή Αρβανίτη. Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης. Βίντεο παράστασης: Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος. Φωτογραφίες: Νίκος Βαρδακαστάνης.

Γελώντας με τα παθήματα του... «μαμάκια»

Ο Δ. Κουτσούμπας και ο Ν. Σοφιανός με τους συντελεστές της παράστασης
Ο Δ. Κουτσούμπας και ο Ν. Σοφιανός με τους συντελεστές της παράστασης
Την κωμωδία του Δημήτρη Μητρόπουλου, «Ο μαμάκιας», που παίζεται για δεύτερη χρονιά στο θέατρο «Μπρόντγουαιη», σε σκηνοθεσία Βασίλη Πλατάκη, παρακολούθησε τη Δευτέρα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Το έργο είναι βασισμένο στο στερεότυπο του άντρα που δεν απογαλακτίζεται, που για οτιδήποτε κάνει χρειάζεται να ρωτάει τη μητέρα του, η οποία μάλιστα εμφανίζεται καταπιεστική και τσιγκούνα. Ο τεμπέλης «μαμάκιας» τελικά «την πατάει» μέσα από μια σειρά ανατροπές που διαδραματίζονται επί σκηνής.

Σκηνικά: Roberto Piatsa. Κοστούμια: Maki. Διδασκαλία κίνησης και παντομίμας: Σίμων Πάτροκλος. Παίζουν: Γιώργος Λαμπάτος, Κώστας Φραγκολιάς, Τέτα Σαββάτη, Αθηνά Μαυρομάτη, Τιτίκα Σαριγκούλη, Κατερίνα Βλαμάκη.

Παραστάσεις: Παρασκευή 9.15 μ.μ., Σάββατο και Κυριακή 7 μ.μ.

Εκθεση έργων Ελλήνων δημιουργών στη Ρωσία

Φώτης Κόντογλου (1895 - 1965), 1933, Λάδι σε μουσαμά
Φώτης Κόντογλου (1895 - 1965), 1933, Λάδι σε μουσαμά
Σημαντικές πτυχές της νεότερης και σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την έννοια του τόπου και τη σημασία του ως πεδίου αισθητικής, καλλιτεχνικής και ευρύτερα πολιτισμικής αναζήτησης, θα παρουσιαστούν στην έκθεση «Genii Loci. Ελληνική Τέχνη από το 1930 έως σήμερα», που διοργανώνει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο πλαίσιο του αφιερωματικού «Ετους Ελλάδας - Ρωσίας 2016», στο Κρατικό Μουσείο Manege της Αγίας Πετρούπολης (από σήμερα έως τις 9 Γενάρη 2017).

Μέσα από την παρουσίαση 100 δημιουργών και την επιλογή 147 αντιπροσωπευτικών έργων, η έκθεση επιχειρεί να αναδείξει τη βιωματική και πνευματική σχέση των καλλιτεχνών με τον τόπο, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο, μέσω της καλλιτεχνικής έκφρασης, ο τόπος φορτίζεται με ένα πλήθος νοημάτων και συμβόλων που προβάλλουν την ιδιαιτερότητά του και καθορίζουν το πνεύμα, τον χαρακτήρα και την ψυχή του.

Η έκθεση δομείται εννοιολογικά σε τρεις μεγάλες ενότητες. Η πρώτη πραγματεύεται την έννοια της ταυτότητας και το αίτημα της ελληνικότητας, όπως αυτό διατυπώθηκε τη δεκαετία του '30 και τη μεταπολεμική περίοδο. Η δεύτερη αναφέρεται στην έννοια της αμφισβήτησης και στην αισθητική και πολιτική ρήξη των δεκαετιών του '60 και του '70, ενώ η τρίτη στην έννοια της αναζήτησης και στις μεταμορφώσεις που συντελούνται στη σύγχρονη ελληνική τέχνη σε σχέση με την παράδοση και τη μνήμη, τη διερεύνηση υπαρξιακών πεδίων και τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις από τη δεκαετία του '80 έως σήμερα.

Η επιλογή των εκθεμάτων έγινε με χρονολογικά, θεματολογικά και μορφολογικά κριτήρια και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικών μέσων: Από τη ζωγραφική και τη γλυπτική, τη χαρακτική, το σχέδιο και τη φωτογραφία μέχρι τη βίντεο τέχνη και τις εγκαταστάσεις.

Τα εγκαίνια γίνονται σήμερα, Τετάρτη, από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου. Επιμελητές της έκθεσης είναι οι ιστορικοί τέχνης Εφη Αγαθονίκου, Τίνα Πανδή, Θοδωρής Μάρκογλου και Σπύρος Μάκκας, ενώ τον αρχιτεκτονικό - μουσειογραφικό σχεδιασμό έχει αναλάβει ο αρχιτέκτονας Αλέξανδρος Ξενάκης.

Αποτελέσματα ενάλιας γεωμορφολογικής έρευνας

Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων (ΕΕΑ) σε συνεργασία με τη Γαλλική Σχολή Αθηνών (ΓΣΑ) και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) διεξήγαγαν την πρώτη υποθαλάσσια γεωμορφολογική και γεωαρχαιολογική έρευνα στην περιοχή ανάμεσα στα νησιά Δήλο και Ρήνεια (4 και 5 Νοέμβρη). Αποτυπώθηκε με μεγάλη λεπτομέρεια η βαθυμετρία του πυθμένα και αποκαλύφτηκε το υποβρύχιο τοπίο, με τη χρήση του Πλοίου Επιστημονικών Ερευνών «Αλκυών» του ΕΛΚΕΘΕ. Με τη βοήθεια σύγχρονων τεχνικών και μεθόδων, όπως πολυδεσμική βαθυμετρία, μορφολογική αποτύπωση με ηχοβολιστή πλευρικής σάρωσης και τομογραφία υποδομής πυθμένα, εντοπίστηκαν παλαιο-ακτογραμμές, θαμμένες κοίτες μικρών ποταμο-χειμάρρων και βυθισμένες αρχαίες κατασκευές.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, καταγράφηκαν επίσης πιθανές θέσεις αρχαίων ναυαγίων άγνωστων μέχρι σήμερα, που πρόκειται να διερευνηθούν στο πλαίσιο της μελέτης. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα συνδυαστούν με τα δεδομένα τα οποία συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της προηγηθείσης υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας το περασμένο Σεπτέμβρη από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και τη Γαλλική Σχολή Αθηνών.

Επιστημονικοί υπεύθυνοι της έρευνας από πλευράς ΕΕΑ ήταν η καταδυόμενη αρχιτέκτονας Αικατερίνη Ταγωνίδου, από πλευράς της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής ο Antoine Chabrol, επιστημονικό μέλος της Σχολής και ο Δρ. Βασίλης Καψιμάλης από πλευράς του ΕΛΚΕΘΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ