ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΝΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
Παλεύουμε για μόρφωση - δουλειά στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών

H Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας με ανακοίνωσή της καλεί τους φοιτητές και τις φοιτήτριες στον αγώνα για το δικαίωμα στη μόρφωση, στη δουλειά και τη ζωή. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Ο δρόμος της διεκδίκησης, του συλλογικού οργανωμένου αγώνα είναι η μόνη λύση ώστε να μπορέσουμε να ζήσουμε καλύτερα. Μονόδρομος για τους φοιτητές των λαϊκών οικογενειών είναι ο αγώνας για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών κόντρα στη ζωή και το μέλλον που ετοιμάζουν κυβερνήσεις - ΕΕ - κεφάλαιο.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μαζί με τους εταίρους της έχει σχέδιο: να τσακίσει τα δικαιώματά μας για να εξασφαλίσει τα κέρδη των μονοπωλίων. Εχει συμμάχους την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, το ΔΝΤ που προσπαθεί να μας τους παρουσιάσει φίλους την ίδια ώρα που όλοι μαζί ξαναμοιράζουν τον κόσμο ποτίζοντας με αίμα, προσφυγιά και φτώχεια τους λαούς. Εχει στηρίγματα τα υπόλοιπα κόμματα του κεφαλαίου, που μπορεί να φωνάζουν για τα επιμέρους, αλλά όλοι μαζί προσπαθούν να μας πείσουν ότι πρέπει να κάνουμε και άλλες θυσίες, προκειμένου να έρθει η καπιταλιστική ανάκαμψη για τα συμφέροντα των λίγων.

Αυτή η ανάπτυξη που η κυβέρνηση θέλει να μας πείσει πως θα είναι "δίκαιη για όλους"... δεν θα φέρει ούτε μισθούς και συντάξεις, ούτε δουλειά με δικαιώματα, ούτε καλύτερους όρους μόρφωσης και ζωής. Γιατί είναι ανάπτυξη που γίνεται με κριτήριο τα κέρδη των καπιταλιστών και όχι την κάλυψη των αναγκών του λαού. Ο λαός και η νεολαία σήμερα κάνει θυσίες για να φύγουμε από την κρίση και να "έρθουν οι επενδύσεις". Αύριο στην πιθανή ανάπτυξη θα συνεχίσει να κάνει θυσίες ώστε "να σταθεροποιηθεί το επενδυτικό περιβάλλον και να τονωθούν οι αγορές".

Ολοι μαζί θέλουν να συναινέσουμε στο τσάκισμα των δικαιωμάτων μας

Μας λένε:

"Το φως στο τούνελ έρχεται... όταν βγούμε από το πανεπιστήμιο θα έχει τελειώσει η κρίση και θα υπάρχουν δουλειές".

Ποια θα είναι αυτή η δουλειά; Με το μπλοκάκι, με ελαστικές σχέσεις εργασίας, η περιπλάνηση μεταξύ ανεργίας και προγραμμάτων, με το άγχος να καλύψουμε τις ασφαλιστικές μας εισφορές και τα ένσημα για το βιβλιάριο Υγείας. Τα τελευταία τρία χρόνια μόνο, έχει αυξηθεί η εκ περιτροπής εργασία κατά 594%, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας κατά 160%, ενώ η ανεργία συνεχίζει να είναι στο 25%.

Μας λένε:

"Η κυβέρνηση προσπαθεί να αναβαθμίσει τη χώρα στην περιοχή, χτίζει πολύτιμες συμμαχίες"...

Η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης είναι επικίνδυνη για τη ζωή και το μέλλον του λαού και της νεολαίας. Η ελληνική κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη και των υπόλοιπων κομμάτων ανοίγουν παρτίδες με τα ιμπεριαλιστικά κέντρα και χώρες που θέλουν να εξασφαλίσουν τα συμφέροντά τους στην περιοχή. Την ίδια ώρα, η στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ ενισχύεται στη Μεσόγειο, η ελληνική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει νέες βάσεις, ενώ αναβαθμίζει τη βάση της Σούδας. Ξέρουμε πού καταλήγουν αυτά τα πάρε δώσε... στη Συρία εκτυλίσσεται ιμπεριαλιστικός πόλεμος και στη Λιβύη είναι προ των πυλών, στην Ουκρανία έγινε πραξικόπημα και συνεχίζεται ο πόλεμος, ετοιμάζουν τη διχοτόμηση της Κύπρου. Την ίδια ώρα, ο Ερντογάν εκφράζοντας τα συμφέροντα της αστικής τάξης της Τουρκίας, συνεχίζει με τις προκλητικές του δηλώσεις, αμφισβητώντας ανοιχτά τα σύνορα της χώρας.

Μας λένε:

"Το πανεπιστήμιο χρειάζεται αλλαγές... πρέπει να εναρμονιστεί με την πραγματικότητα στην αγορά εργασίας".

Το πανεπιστήμιο χρειάζεται αλλαγές όχι όμως σε αυτήν την κατεύθυνση. Η πραγματικότητα στην αγορά εργασίας επιτάσσει επιστήμονες και εργαζόμενους που θα είναι ανταγωνιστικοί και φτηνοί. Ανταγωνιστικός εργαζόμενος είναι αυτός που είναι πιο φτηνός, έτοιμος να πάει από δουλειά σε δουλειά χωρίς δικαιώματα, αυτός που δέχεται φυσιολογικά την εκμετάλλευση χωρίς να παραπονιέται. Ανταγωνιστικός επιστήμονας είναι αυτός που είναι διατεθειμένος να πάει από χώρα σε χώρα, ίδρυμα σε ίδρυμα και να αγοράζει πανάκριβα πιστοποιητικά και μεταπτυχιακά. Και εάν θέλει να ασχοληθεί με την έρευνα θα πρέπει να κυνηγάει επιχειρηματίες και χορηγούς, ώστε να χρηματοδοτήσουν το εργαστήριο να κάνει έρευνα. Πανεπιστήμιο που προσαρμόζεται ακόμα περισσότερο στις ανάγκες τις αγοράς σημαίνει πανεπιστήμιο που υποβαθμίζει τις σπουδές, που ενισχύει τους ταξικούς φραγμούς, που μετατρέπει σε ανθρώπινες αξίες τις επιδιώξεις των μονοπωλίων για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και του ανταγωνισμού.

Μας λένε:

"Οι επιστήμονες μπορούν να συμβάλουν στην κοινωνία μέσω της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας".

Καινοτομία και έρευνα υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντα. Το θέμα είναι για ποιο σκοπό γίνονται. Οσο το κριτήριο είναι η τόνωση της επιχειρηματικότητας δεν μπορούν τα αποτελέσματα της επιστήμης να είναι προς όφελος του λαού. Γιατί η έρευνα θα χρηματοδοτείται με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος, όπως στις φαρμακοβιομηχανίες ιεραρχείται η παραγωγή καλλυντικών έναντι της παραγωγής φαρμάκου. Η επιστήμη, ακόμα και αν αναπτύσσεται, μπορεί να αξιοποιηθεί ακόμα και σε καταστροφικά για το λαό σενάρια, είναι χαρακτηριστική η εξέλιξη των πυρηνικών και βιολογικών όπλων. Οι παραγωγικές δυνατότητες θα κατασπαταλούνται. Για παράδειγμα η ενσωματωμένη αχρήστευση είναι μέθοδος βιομηχανικού σχεδιασμού και κατασκευής ενός προϊόντος με στόχο το προϊόν αυτό να έχει συγκεκριμένη, περιορισμένη περίοδο λειτουργίας, αν και θα μπορούσε να αντέξει παραπάνω χρόνο. Ενώ ακόμα και επιστημονικά επιτεύγματα που μπορούν να ανακουφίσουν το λαό δεν θα είναι προσβάσιμα προς αυτόν λόγω του τεράστιου οικονομικού κόστους.

Εμείς όμως έχουμε ανάγκες... Και παλεύουμε για αυτές!
  • Να σπουδάσουμε χωρίς εμπόδια και να μάθουμε την επιστήμη μας ολοκληρωμένα.
  • Να δουλέψουμε όλοι σε αυτό που σπουδάσαμε με μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

Θέλουμε να συμβάλουμε στην ανάπτυξη της κοινωνίας με το έργο μας, ώστε να ανέβει το βιοτικό επίπεδο του λαού μας, να μειωθεί ο μόχθος των εργαζομένων, να αναπτυχθεί το μορφωτικό και πολιτιστικό επίπεδο της κοινωνίας.

Μπορούμε να τα καταφέρουμε...

Οσο γινόμαστε περισσότεροι αυτοί που δεν συμβιβαζόμαστε με τη σημερινή κατάσταση της υποχρηματοδότησης των σχολών μας, την έλλειψη καθηγητών, το κόψε - ράψε στα προγράμματα σπουδών με κριτήριο τις ανάγκες της αγοράς. Αλλά ανάβουμε εστίες δράσης σε κάθε έτος, τμήμα, σχολή, πρωτοστατούμε για να δυναμώσει η συζήτηση και η οργάνωση του αγώνα.

Οσο γινόμαστε περισσότεροι αυτοί που τα βάζουν με το σάπιο αυτό σύστημα της εκμετάλλευσης, της ανεργίας, των ιμπεριαλιστικών πολέμων, που έχει όνομα και λέγεται καπιταλισμός. Κριτήριο σε αυτό το σύστημα δεν είναι η κάλυψη των αναγκών μας, αλλά η εξασφάλιση του μέγιστου κέρδους στους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Οσο γινόμαστε περισσότεροι αυτοί που παλεύουν για να προχωρήσει η κοινωνία μπροστά και να εξελιχθεί. Για την οικοδόμηση της νέας κοινωνίας, του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, όπου λέξεις όπως ανεργία, προσφυγιά, κρίσεις είναι άγνωστες. Γιατί είναι ανάγκη σήμερα όλος ο πλούτος που παράγεται να περάσει στα χέρια αυτών που τον παράγουν, τους εργάτες. Γιατί είναι ανάγκη σήμερα η οικονομία να σχεδιάζεται κεντρικά, επιστημονικά με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Γιατί μόνο η εργατική εξουσία και το εργατικό κράτος μπορούν να εξασφαλίσουν την ενεργή συμμετοχή όλου του λαού στη λήψη των αποφάσεων για την κοινωνία.

Σε αυτήν την κοινωνία, οι επιστήμονες θα μπορούν πραγματικά να συμβάλουν με το έργο τους στην κάλυψη των κοινωνικών αναγκών και την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου του λαού.

Το ΚΚΕ έχει ολοκληρωμένη πρόταση για την ανώτατη εκπαίδευση που απαντάει στις ανάγκες των φοιτητών, των εκπαιδευτικών, των εργαζομένων. Που απαντά στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας και συμβάλλει στην πρόοδο και την ανάπτυξης της επιστήμης προς όφελος του λαού.

Γιατί σύγχρονο είναι το πανεπιστήμιο που:

  • Εξασφαλίζει όλη την απαραίτητη γνώση για την άσκηση κάθε επαγγέλματος μέσα στο πτυχίο, χωρίς επιπλέον φραγμούς και προϋποθέσεις (πιστοποιητικά, σεμινάρια, μεταπτυχιακά) ανάμεσα στο πτυχίο και στην εργασία. Που παρέχει προγράμματα για την παραγωγή νέας γνώσης και έρευνας μετά το πτυχίο, τα οποία οδηγούν στην απόκτηση διδακτορικού τίτλου.
  • Είναι εξασφαλισμένη η απρόσκοπτη παρακολούθηση των σπουδών, χωρίς φραγμούς και εμπόδια.
  • Αντιμετωπίζει την επιστήμη ενιαία, χωρίς διαχωρισμούς ανάμεσα σε θεωρία και πράξη.
  • Ανεξάρτητα από τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε επιστημονικού αντικειμένου, διασφαλίζει στον κάθε επιστήμονα, στέρεη θεωρητική βάση, εμβάθυνση και έρευνα, διερεύνηση (καινοτομία) και άσκηση στις εφαρμογές κάθε επιστήμης.
  • Βοηθάει τους φοιτητές να παρακολουθούν στην πράξη την εξέλιξη και εφαρμογή της επιστήμης τους, στη χώρα τους και διεθνώς. Διαδικασία που θα γίνεται οργανωμένα και συστηματικά, μέσα από την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία και όχι να παρέχουν μαύρη εργασία στις μεγάλες επιχειρήσεις.
  • Διασφαλίζει τους όρους εκείνους και τις προϋποθέσεις, ώστε να ανταλλάσσεται ελεύθερα η επιστημονική γνώση, τα επιστημονικά επιτεύγματα μεταξύ Τμημάτων, Ιδρυμάτων, επιστημόνων.

Αυτή η πρόταση μπορεί να δώσει μεγαλύτερη δύναμη και προοπτική στους καθημερινούς μας αγώνες στα ΑΕΙ, για τη διεκδίκηση αποκλειστικά δωρεάν σπουδών, για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, για επιστροφή των αποθεματικών που κουρεύτηκαν, για κάλυψη όλων των αναγκών λειτουργίας, εκπαιδευτικής και ερευνητικής διαδικασίας.

Υπάρχει ελπίδα, υπάρχει διέξοδος για τη νεολαία, το λαό, με ΚΚΕ ισχυρό!».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ