ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Ανθρωποκτόνος ο σκοπός της επίθεσης του τάγματος εφόδου

Eurokinissi

Τον «ανθρωποκτόνο σκοπό» της «σχεδιασμένης και συντονισμένης» επίθεσης του τάγματος εφόδου της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, υπογράμμισε χτες στη δίκη το μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου, ηλεκτροσυγκολλητής στη Ζώνη Μιχάλης Βαξεβάνης. Ο μάρτυρας, που ήταν ανάμεσα στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ που υπέστησαν δολοφονική επίθεση το Σεπτέμβρη του 2013 στο Πέραμα, τόνισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δικαστηρίου: «Σε κλείνει μια ομάδα, τάγμα εφόδου, με διάταξη σε τόξο, δηλώνει Χρυσή Αυγή, στοχεύει το κεφάλι ξεκάθαρα (...) εγώ αν δεν είχα κάνει δεξιά να το αποφύγω θα την είχα φάει στο κεφάλι (...), φέρουν όπλα που δεν είναι συνηθισμένα, δεν είναι σκέτα ξύλα, έχουν μέταλλα, ελάσματα (...) Αν θέλει κάποιος απλώς να σε χτυπήσει, σε πλακώνει στις μπουνιές (...). Ηθελαν αίμα». Μάλιστα είπε για τον πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου, Σωτήρη Πουλικόγιαννη, που τον είχε στα χέρια του αιμόφυρτο μετά το χτύπημα που δέχτηκε στο κεφάλι: «Σωριάστηκε λιπόθυμος, σαν τσουβάλι, δεν ήξερα αν ζει ή έχει πεθάνει»... Περιέγραψε, επίσης, στο δικαστήριο τα χτυπήματα που υπέστησαν κι άλλοι συνάδελφοί του που έγιναν με ρόπαλα με καρφιά «αν είχαν βρει το στόχο τους, γιατί τους σημάδευαν στο κεφάλι, θα τους είχαν σκοτώσει».

Ο Μ. Βαξεβάνης απαντώντας σε ερώτηση της Προέδρου του δικαστηρίου για το κίνητρο της δολοφονικής επίθεσης κατέθεσε ευθέως ότι «η επίθεση είχε σκοπό να διαλύσει το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ. Αυτές ήταν και οι δηλώσεις τους. Αν η επίθεση είχε πετύχει το σκοπό της, να αφήσει έναν άνθρωπο, ή δύο και τρεις, στον τόπο, η τρομοκρατία θα είχε περάσει στον κόσμο, στους συναδέλφους, ότι εδώ τσακίζουν τα πάντα. Δεν θα μπορούσε άνθρωπος να σηκώσει κεφάλι, να διεκδικήσει ένα καλύτερο μεροκάματο. Σκοπός τους ήταν να εγκαθιδρύσουν την τρομοκρατία στο Πέραμα, ότι "εμείς είμαστε εδώ και τσακίζουμε τα πάντα"».

Ο μάρτυρας είπε για το πώς έφυγε το τάγμα εφόδου της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης «...άκουσα, πρέπει να ήταν ο Χατζηδάκης, τη φράση "το Πέραμα από δω" (...) Κάποιοι πετάνε πέτρες, πολλές πέτρες, και τα καδρόνια που κρατούσαν στα χέρια τους. Εκεί σταμάτησε η επίθεση. Πρέπει να κράτησε πέντε λεπτά». Μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι το τάγμα εφόδου, ίσως θεώρησε ότι πέτυχε το στόχο του, βλέποντας τον κομμουνιστή πρόεδρο του Συνδικάτου Σ. Πουλικόγιαννη να βρίσκεται κάτω καταματωμένος τόσο που δεν ξεχώριζε λαιμός, κεφάλι.

Η Πολιτική Αγωγή έδειξε στο δικαστήριο σειρά φωτογραφιών αναφορικά με τη σχέση της Χρυσής Αυγής και της ηγεσίας της με το ναζισμό, αρκετές εκ των οποίων περιλαμβάνονται και στη δικογραφία. Ο μάρτυρας διέκρινε ομάδα ανθρώπων με την σβάστικα μεταξύ των οποίων τον χρυσαυγίτη βουλευτή Ηλ. Κασιδιάρη, τον χρυσαυγίτη βουλευτή Χρ. Παππά στον τάφο του Μουσολίνι να χαιρετάει ναζιστικά και σε νεαρή ηλικία στο γερμανικό νεκροταφείο, με τη σβάστικα στο δεξί χέρι και να χαιρετά ναζιστικά, τον χρυσαυγίτη βουλευτή Λαγό με τατουάζ του αετού της Βέρμαχτ, τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκο και τον χρυσαυγίτη βουλευτή Χρ. Παππά με τη σβάστικα στη μέση, τον αρχηγό Ν. Μιχαλολιάκο να χαιρετάει ναζιστικά, φωτογραφία από έντυπο της Χρυσής Αυγής με το σταυρό της Βέρμαχτ και τη σβάστικα, τον Αδόλφο Χίτλερ σε έντυπο της Χρυσής Αυγής κ.ά.

Εγκληματική οργάνωση με «μανδύα» πολιτικού κόμματος

Συνέντευξη Τύπου χτες, με αφορμή τις 100 συνεδριάσεις της δίκης της Χρυσής Αυγής

Η Πολιτική Αγωγή θα συνεχίσει τον αγώνα που κάνει στη δίκη της Χρυσής Αυγής για την ανάδειξη του εγκληματικού χαρακτήρα της ναζιστικής αυτής οργάνωσης. Ηδη έχει αποκαλύψει το «μανδύα» που έχει ρίξει επάνω της, ότι τάχα δεν είναι εγκληματική οργάνωση. Αυτό υπογράμμισε ο δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής, των κομμουνιστών συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, Τάκης Σαπουντζάκης, μιλώντας σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου με θέμα «Η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή: 100 συνεδριάσεις, αποτίμηση και προοπτική».

Ο Τ. Σαπουντζάκης τόνισε πως έχει καταφανεί στη δίκη το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή είναι μία εγκληματική οργάνωση με το «μανδύα» του πολιτικού κόμματος. Πρόσθεσε ότι αποδείχτηκε πως στόχος των ταγμάτων εφόδου ήταν να επιφέρουν θανατηφόρα πλήγματα. Αναφερόμενος στη στάση της ΕΛ.ΑΣ., υπογράμμισε ότι ήταν επιεικώς απαράδεκτη. Στην περίπτωση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, ενώ υπήρχε μπροστά στο συμβάν οκταμελής ομάδα της «ΔΙΑΣ», ο Ρουπακιάς πιάστηκε από πλήρωμα περιπολικού που ήρθε από άλλο σημείο και όταν συνελήφθη είπε στους αστυνομικούς «είμαι δικός σας», θεωρώντας ότι είχε το ακαταδίωκτο. Οσον αφορά την επίθεση στα μέλη του ΚΚΕ και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, υπήρχαν κοντά δύο μοτοσυκλέτες της «ΔΙΑΣ», ενώ το Αστυνομικό Τμήμα Περάματος ήταν σε απόσταση 30 μέτρων. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην πρωτοπόρα δράση του Συνδικάτου Μετάλλου, το οποίο από το 2008 βρίσκεται στο στόχαστρο των εργολάβων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης.

Η Χρύσα Παπαδοπούλου, δικηγόρος της οικογένειας Φύσσα, ζήτησε να μεταφερθεί στο Εφετείο η δίκη με 10 - 12 δικάσιμες το μήνα, «αν θέλουν την ομαλή συνέχειά της». Ο Τάκης Ζώτος, συνήγορος των Αιγυπτίων αλιεργατών, υπογράμμισε ότι έχει αναδειχθεί από τα στοιχεία της δίκης πως οι επιθέσεις έγιναν με βάση επιχειρησιακό σχέδιο, με τη συμφωνία της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής. Χωρίς την ύπαρξη της Χρυσής Αυγής, δε θα είχαν γίνει. Μίλησε ακόμα ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ψαράς, ενώ έγιναν και παρεμβάσεις από το κοινό.

Προβολές του ντοκιμαντέρ για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ

Εκδηλώσεις για την προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, με τίτλο «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε», διοργανώνουν οι Οργανώσεις του Κόμματος σε όλη τη χώρα.

Συγκεκριμένα:

Αύριο, Πέμπτη 1 Δεκέμβρη

-- Η ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ στις 7.30 μ.μ. στον κινηματογράφο «Απόλλων». Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Δημήτρης Παπατολίδης, Γραμματέας της ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ.

-- Οι ΤΕ του ΚΚΕ στο Νομό Τρικάλων στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων.

Σάββατο 3 Δεκέμβρη

-- Οι ΚΟ Γλυφάδας, στις 6.30 μ.μ., στο θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» (Ανατολικής Ρωμυλίας και Γ. Γεννηματά, Γλυφάδα - Τερψιθέα).

Κυριακή 4 Δεκέμβρη

-- Η TE Υπαίθρου Κοζάνης του ΚΚΕ, στις 6 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Πτολεμαΐδας.

-- Η ΚΟ Λυκόβρυσης του ΚΚΕ, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Λυκόβρυσης (όπισθεν Δημαρχείου).

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ
Σήμερα, Τετάρτη

-- Στις 7.45 π.μ. περιοδεία στο Νομισματοκοπείο με επικεφαλής τον Χρήστο Κατσώτη, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του ΚΚΕ.

-- Στις 6.30 μ.μ., σε εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Κορυδαλλού (αίθουσα «Πλειάδες») θα παρουσιαστεί η Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ. Θα μιλήσει ο Αναστάσης Γκίκας, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ. οι ΚΟ 5ου Διαμερίσματος της ΤΟ Α' Αθήνας - Γαλατσίου καλούν στην παρουσίαση του βιβλίου των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής», «Το ΚΚΕ στον Ιταλοελληνικό πόλεμο 1940-'41» στο μεζεδοπωλείο «Παρ' ολίγον Πατησίων», οδός Τσίλερ 55. Την παρουσίαση θα κάνει η Μαρία Θεοφίλη, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

Αύριο, Πέμπτη

-- Στις 12 μ., στο Αμφιθέατρο 2 του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση παρουσίασης της ειδικής έκδοσης του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ «23+ Παθιασμένα ψέματα για τον ένοπλο λαϊκό αγώνα 1941 - 1949». Θα μιλήσει ο Κώστας Σκολαρίκος, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την Παρασκευή 2/12

-- Στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα του παραρτήματος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αιγάλεω (Αδριανουπόλεως & Ελλης), οι ΚΟ Αιγάλεω καλούν στην παρουσίαση των θέσεων του ΚΚΕ για το Ενιαίο 12χρονο Σχολείο. Θα μιλήσει ο Κυριάκος Ιωαννίδης, υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Οι ανατροπές στο εργατικό Δίκαιο και η πάλη για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων

Η ΤΟ Δικαιοσύνης της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδήλωση - ημερίδα, τη Δευτέρα 5/12, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας (Ακαδημίας 60, 1ος όροφος), με θέμα «Οι ανατροπές στο εργατικό Δίκαιο και η πάλη για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων». Η ημερίδα περιλαμβάνει έξι διαφορετικές εισηγήσεις σχετικές με το θέμα.

«Αποσύμπλεξη» στο θέατρο «Από κοινού»

Παράσταση για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ

Το θέατρο «Από κοινού», η Ελένη Γερασιμίδου, ο Αντώνης Ξένος και η Αγγελική Ξένου, μαζί με τη «Θεατρική Ομάδα Δυναμό» καλούν στη θεατρική παράσταση «Αποσύμπλεξη» του Ρεμί ντε Βος, που θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο «Από κοινού» (Ευπατριδών 4, Γκάζι), σήμερα Τετάρτη 30 Νοέμβρη, στις 21.30.

Η παράσταση δίνεται στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης του ΚΚΕ. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 697.7987.271, 697.7285.471.

Εκδήλωση τιμής για τους 49 εκτελεσμένους του Πασσαβά Γυθείου

Οι ΤΟ Λακωνίας του ΚΚΕ και η ΚΝΕ, η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και ο Σύλλογος «Εκτελέσεις Περιφέρειας Γυθείου» διοργανώνουν, την Κυριακή 4 Δεκέμβρη και ώρα 11 το πρωί, στον Πασσαβά Γυθείου, εκδήλωση για να τιμήσουν τη θυσία των 49 εκτελεσμένων από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Πέθανε ο Ιωάννης Γρίβας

«Εφυγε» από τη ζωή και κηδεύτηκε τη Δευτέρα ο Ιωάννης Γρίβας σε ηλικία 93 ετών. Ο Ιωάννης Γρίβας ήταν δικαστικός, πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου και διετέλεσε υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ελλάδας την περίοδο από 12 Οκτώβρη 1989 έως 23 Νοέμβρη 1989.

Είχε γεννηθεί στις 23 Φλεβάρη 1923 στην Κάτω Τιθορέα της Λοκρίδας και σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συμμετείχε στο δικαστήριο το οποίο δίκασε τους επικεφαλής του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967.

  • Τα συλλυπητήριά του για το θάνατο του Ιωάννη Γρίβα εκφράζει ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ