ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Νοέμβρη 2014
Σελ. /40
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΒΔΟΜΑΔΑΣ
Με νέα 4σέλιδα αφιερώματα από αυτήν τη βδομάδα ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Ο «Ριζοσπάστης» από αυτήν τη βδομάδα εμπλουτίζει την ύλη του με νέα 4σέλιδα αφιερώματα που θα δημοσιεύονται στην εφημερίδα μας κάθε Πέμπτη και Σάββατο. Με ζωντανά ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, άρθρα, σχόλια και πολλά ακόμα, με σκοπό να ενισχυθεί το περιεχόμενο της εφημερίδας μας, να διευκολυνθεί η αξιοποίηση και διακίνησή του στην εργατική τάξη, τη νεολαία, τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Η ενίσχυση του «Ριζοσπάστη» και με αυτόν τον τρόπο, με την καθιέρωση αυτών των ειδικών 4σέλιδων, αποσκοπεί ταυτόχρονα να εμπλουτίσει την ύλη της εφημερίδας με θέματα που αφορούν τις εσωτερικές και διεθνείς εξελίξεις σε συνθήκες που οξύνεται η ιδεολογικο-πολιτική διαπάλη. Ταυτόχρονα να συμβάλει στην καλύτερη ανταλλαγή πείρας από τη δράση του εργατικού - λαϊκού κινήματος αλλά και της δραστηριότητας που αναπτύσσουν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα.

Και βέβαια αυτές οι αλλαγές στην ύλη μπορούν να αποτελέσουν μια καλή αφορμή και ευκαιρία για εξορμήσεις σε στέκια νεολαίας, σε χώρους δουλειάς, σε γειτονιές, για να φτάσει στο σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερων εργατών, νέων, συνταξιούχων, μικρών επαγγελματιών, φτωχών αγροτών.

Κάθε Πέμπτη θα δημοσιεύονται δύο 4σέλιδα, το ένα για τη «Νεολαία» και το άλλο με τίτλο: «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία».

Το 4σέλιδο για τη «ΝΕΟΛΑΙΑ» θα περιλαμβάνει ρεπορτάζ, αρθρογραφία, συνεντεύξεις και έρευνες για ζητήματα Παιδείας, Αθλητισμού, Πολιτισμού, του αγώνα ενάντια στα ναρκωτικά, για το μαθητικό και το φοιτητικό κίνημα. Ακόμα, θα υπάρχουν προτάσεις για παραστάσεις, προβολές και φυσικά βιβλία για νέους και τις οικογένειές τους αλλά και για δασκάλους, εκπαιδευτικούς.

Το 4σέλιδο «ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» θα συγκεντρώνει ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, άρθρα από τη δράση των σωματείων, των Λαϊκών Επιτροπών, από το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ, την ΟΓΕ. Η πείρα που βγαίνει από τη δράση αυτών των δυνάμεων, τα συμπεράσματα και οι δυσκολίες θα αναδεικνύονται ως ένα πολύτιμο συστατικό στην κατεύθυνση της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος.

Κάθε Σάββατο θα δημοσιεύονται ακόμα δύο τετρασέλιδα, το ένα με τίτλο «Διεθνή και Οικονομία» και το άλλο «Κομματική Ζωή και Δράση».

Το 4σέλιδο «ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ» θα περιλαμβάνει ρεπορτάζ και αρθρογραφία από όσα συμβαίνουν στην παγκόσμια οικονομία αλλά και στην οικονομία της Ελλάδας, όσα καταγράφονται στο Διεθνή Τύπο και μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε ως στοιχεία που δείχνουν τις επιπτώσεις από την καπιταλιστική οικονομική κρίση, το τι συμβαίνει στις καπιταλιστικές χώρες, που αποκαλύπτουν τη σαπίλα του συστήματος και την ανάγκη για ανατροπή του.

Το 4σέλιδο «ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ» θα περιλαμβάνει ρεπορτάζ, άρθρα που αφορούν δραστηριότητες των Κομματικών Οργανώσεων και των Οργανώσεων της ΚΝΕ, πρωτοβουλίες, συσκέψεις, τη δουλειά για την Οικονομική Εξόρμηση, την κομματική οικοδόμηση, τη διακίνηση του Κομματικού Τύπου και των εκδόσεων του Κόμματος κ.ά.

Καλό ξεκίνημα, λοιπόν, από την επόμενη Πέμπτη 4 Δεκέμβρη 2014 για το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ μας!

Βαρυχειμωνιά ενόψει

Δύο στοιχεία συγκροτούν την επικαιρότητα της βδομάδας που πέρασε: Η πανεργατική πανελλαδική απεργία και οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Το πρώτο σηματοδοτεί ελπίδα, το δεύτερο μια βαρυχειμωνιά διαρκείας. Τη βαρυχειμωνιά τη βεβαιώνουν εκείνοι που «απειλούν» αξιώνοντας να ολοκληρωθεί το αντεργατικό πακέτο, αυτοί που πριν ακόμα διατυπωθούν οι απειλές έχουν ήδη προωθήσει τα αντεργατικά μέτρα, αλλά κι οι άλλοι που βεβαιώνουν τους καπιταλιστές ότι δεν κινδυνεύουν οι επενδύσεις τους.

Η απεργία

Σ' αυτό το πλαίσιο, η πανεργατική πανελλαδική απεργία έβαλε τη σφραγίδα της, παρότι ορισμένοι με ξένα κόλλυβα πήγαν να τη φέρουν στα μέτρα τους (αφού έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να την υπονομεύσουν, εκ των υστέρων ήρθαν να διαπιστώσουν ότι η απεργία ήταν ένα ακόμα βήμα για ...να γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, κούνια που τους κούναγε...). Η απεργία πραγματοποιήθηκε την ίδια στιγμή που εξελίσσονταν τα παζάρια για τους ρυθμούς στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής και ενώ γινόταν καθαρό πως είτε με κρίση είτε με ανάκαμψη, η στρατηγική της κερδοφορίας του κεφαλαίου προϋποθέτει τσακισμένα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.

Μπροστά σε μια τέτοια αναμέτρηση, οι εργαζόμενοι, ο λαός καλούνταν από την αστική προπαγάνδα να παραμείνουν θεατές και να παρακολουθούν τόσο τους καβγάδες συγκυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ, για το ποιος είναι καλύτερος διαχειριστής, όσο και τις ζυμώσεις για συναίνεση που στόχο έχουν να μείνει στο απυρόβλητο ο «αθέατος αντίπαλος» του λαού, οι επιχειρηματικοί όμιλοι, τα μονοπώλια, η εργοδοσία. Η απεργία, παράλληλα, έδινε τη δυνατότητα στο λαό να παρέμβει στις εξελίξεις, βάζοντας στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο, κάνοντας βήματα στην οργάνωση, στην ενίσχυση του κινήματος, απομονώνοντας παλιές και νέες εργοδοτικές και κυβερνητικές συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Η μαζική συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις έδειξε ότι συσπειρώθηκαν δυνάμεις που έδωσαν τη μάχη το τελευταίο δίμηνο, που συμμετείχαν και συνδιοργάνωσαν το πανελλαδικό συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη. Οι ταξικές δυνάμεις αναμετρήθηκαν με πολλά εμπόδια και πριν απ' όλα με το γεγονός ότι σε μεγάλο τμήμα των εργαζομένων δεν έχει συνειδητοποιηθεί ότι τον πραγματικό τους αντίπαλο τον συναντούν καθημερινά στους χώρους δουλειάς τους, είναι η εργοδοσία, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, το κεφάλαιο. Οτι αυτούς υπερασπίζονται τα μνημόνια διαρκείας, οι δανειακές συμβάσεις κ.λπ.

Ο αντίπαλος

Για την επόμενη περίοδο ο λαός είναι ήδη αντιμέτωπος με ένα νέο κύμα αποπροσανατολισμού: «Αδιέξοδο στο Παρίσι», διατυμπάνιζαν τις προάλλες τα αστικά ΜΜΕ. Η φιλοκυβερνητική πλευρά πρόβαλλε κινδύνους πολιτικής αποσταθεροποίησης, ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για ανικανότητα διαπραγμάτευσης, ενώ αστικά επιτελεία πιέζουν για συνεννόηση ανάμεσα στις βασικές δυνάμεις της αστικής διαχείρισης, ώστε να δοθεί μήνυμα πολιτικής σταθερότητας στους δανειστές.

Αυτό που πρέπει να 'ναι καθαρό στους εργάτες είναι ότι τα παζάρια της κυβέρνησης γίνονται για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του, για την εμπέδωση των συνθηκών καπιταλιστικής ανάκαμψης. Αυτά έχουν ένα σταθερό προαπαιτούμενο: Τη διατήρηση του πυρήνα των αντιλαϊκών μέτρων της προηγούμενης φάσης και την ενίσχυσή τους με νέες αντεργατικές αναδιαρθρώσεις, ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου «μαλώνουν» κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, δίνοντας εξετάσεις στους καπιταλιστές. Ολοι μαζί κρύβουν ότι τα μνημόνια και τα αντιλαϊκά μέτρα διαρκείας ταυτίζονται με την ΕΕ, την αναγνώριση του χρέους, τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, στα οποία ορκίζονται και οι μεν και οι δε.

Η προοπτική

Για το λαό η μόνη ελπιδοφόρα προοπτική είναι η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, μέσα στους τόπους δουλειάς, να οργανωθεί, να παλέψει σε αντιπαράθεση με τη στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ, με τους στόχους της ανταγωνιστικότητας και της ανάκαμψης των κερδών του, να μην αναθέτει την ελπίδα του σε κάποιους... σωτήρες, νεοφώτιστους, παλιούς, άλλους που έχει γνωρίσει κι άλλους που θέλει δήθεν να δοκιμάσει.

Η κατάσταση που βιώνει η εργατική τάξη απαιτεί, εδώ και τώρα, άμεσα μέτρα ανακούφισης, αυτά, δηλαδή, που πρόβαλαν τα ταξικά συνδικάτα με την απεργία, που αφορούν καθημερινά προβλήματα, όπως η προστασία των ανέργων, οι μισθοί, η απώλεια εισοδήματος και βεβαίως διεκδικήσεις όπως επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, της 13ης και 14ης σύνταξης, ελάφρυνση από φορολογικές επιβαρύνσεις και μια σειρά άλλα αιτήματα που αφορούν την ίδια την ανάγκη να μπορεί να ζήσει στοιχειωδώς η λαϊκή οικογένεια (θέματα υγείας, περίθαλψης, παιδείας των παιδιών μας).

Σ' αυτή την κατεύθυνση, κόντρα στα σχέδια της αστικής τάξης για μια ζωή με τσακισμένα δικαιώματα και υποβαθμισμένες λαϊκές ανάγκες, οι εργαζόμενοι έχουν κάθε λόγο να αρνηθούν να κάνουν τα αδιέξοδα του συστήματος δικά τους αδιέξοδα. Εχουν κάθε λόγο και δυνατότητα να βγουν από τους φαύλους κύκλους του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, να απεγκλωβιστούν από τα διάφορα αντιλαϊκά σενάρια της υποταγής και της αναμονής. Να κάνουν δρόμο τους τον μόνο δρόμο που υπάρχει: Να γίνουν οι ίδιοι πραγματική αντιπολίτευση στα μονοπώλια, στα κόμματά τους, στην εξουσία τους, στην ΕΕ, και να ανοίξουν το δρόμο για τη δική τους, την εργατική - λαϊκή εξουσία.

Εκδήλωση για το νέο «Αθλητικό Νόμο»

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ και το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του Κόμματος διοργανώνουν, ενόψει και της κατάθεσης στη Βουλή του νέου «Αθλητικού Νόμου», εκδήλωση - συζήτηση με τους φορείς στο χώρο της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού, με θέμα: «Ο νέος Αθλητικός Νόμος και η πρόταση του ΚΚΕ», την Τετάρτη 10/12, στις 15.00, στη Βουλή.

Θα παρέμβει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Επίσκεψη στο «Αγλαΐα Κυριακού»

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα επισκεφθεί το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού» την Τετάρτη 3 Δεκέμβρη. Στις 12.30 θα συναντηθεί με τη διοίκηση του Νοσοκομείου και στις 13.00 θα ακολουθήσει ομιλία στο αμφιθέατρο και συζήτηση με τους εργαζόμενους.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org