ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Νοέμβρη 2014
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - ΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
Αντιλαϊκά παζάρια σε φόντο ανταγωνισμών και στασιμότητας της Ευρωζώνης

MotionTeam

Σε εχθρική κατεύθυνση για τα λαϊκά συμφέροντα συνεχίζονται τα παζάρια ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΕΕ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΔΝΤ, κοινώς τρόικα), ενώ, παράλληλα, καταστροφική για τα λαϊκά συμφέροντα αποδεικνύεται η συζήτηση και ενδοαστική διαπάλη σχετικά με την απομείωση του ελληνικού κρατικού χρέους εντός της Ελλάδας.

Σε κάθε περίπτωση, η επίθεση του κεφαλαίου θα κλιμακωθεί με ιδιαίτερη σφοδρότητα και την «επόμενη μέρα», τα μνημόνια, με τη μια ή την άλλη μορφή, θα παραμείνουν σε ισχύ, όπως άλλωστε σε ισχύ θα παραμείνουν και τα μέτρα που πρωτοεφαρμόστηκαν στην προηγούμενη φάση, με στόχο τη διέξοδο από την καπιταλιστική κρίση σε όφελος του κεφαλαίου.

Τα παζάρια από τη μεριά της κυβέρνησης είναι υπαρκτά σε ό,τι αφορά την προάσπιση των συμφερόντων των ελληνικών μονοπωλίων. Σε αυτό το φόντο, τα «αλισβερίσια» συνεχίστηκαν την περασμένη βδομάδα τόσο στο Παρίσι ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και την τρόικα, όσο και στο Σίτι του Λονδίνου, όπου οι διαχειριστές του ΣΥΡΙΖΑ ενημέρωσαν τους «επενδυτές» και τις «αγορές» για το κυβερνητικό πρόγραμμα που θα εφαρμόσει η αξιωματική αντιπολίτευση. Με αυτή την ευκαιρία, στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό το αντιλαϊκό «γαϊτανάκι» συνεχίστηκε, με τη συγκυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ να αλληλοκατηγορούνται για «ζητήματα», όπως η έλλειψη διαπραγματευτικής γραμμής, για λάθη, αστοχίες και ένα σωρό άλλα. Και βέβαια λέξη δεν είπαν για την «ταμπακιέρα». Αλλωστε, η ίδια η συζήτηση στο έδαφος του κεφαλαίου αφορά στη διαμόρφωση του κατάλληλου μείγματος της αντιλαϊκής πολιτικής, για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, που εκφράζεται με την ενδοαστική διαπάλη για την πολιτική που θα οδηγήσει γρηγορότερα στην κερδοφορία. Η κάλυψη των δημοσιονομικών και χρηματοδοτικών «κενών», ανεξάρτητα από την όποια πολιτική διαχείρισης και την «ικανότητα διαπραγμάτευσης» σημερινών και αυριανών διαχειριστών του εκμεταλλευτικού συστήματος - ακριβώς για το λόγο ότι πατάνε στο έδαφος των μονοπωλίων - συνεπάγεται νέες παρεμβάσεις προκειμένου να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.

Μαζί απέναντι στο λαό

Στο τέλος της περασμένης βδομάδας, και αμέσως μετά τα διαβούλια των αστικών επιτελείων στο Παρίσι (με τη συγκυβέρνηση) και στο Σίτι του Λονδίνου (με το οικονομικό επιτελείο το ΣΥΡΙΖΑ), η τρόικα από την πλευρά της έστειλε το νέο αντιλαϊκό μήνυμα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, τόνισε χαρακτηριστικά πως «το ΔΝΤ εμφανίζεται αδιάφορο για το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα», δηλαδή για την ενδοαστική διαπάλη και την αποτύπωσή της και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, με τη συμμετοχή και της πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ. Αμέσως το αντιλαϊκό μήνυμα είχε και συνέχεια. Η πλευρά της Κομισιόν, με τη μορφή «διαρροών» προς τον ελληνικό Τύπο, διατυμπάνιζε πως η στάση της ΕΕ ταυτίζεται με τις θέσεις του ΔΝΤ, κάνοντας ξεκάθαρη την «κοινή βούλησή» τους να ολοκληρωθεί και η τρέχουσα «αξιολόγηση» με όλα τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα, που αυξάνονται τώρα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τρόικας. Απλά και ξεκάθαρα, η τρόικα δήλωσε αδιάφορη για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στην κυβέρνηση, είτε αυτός είναι η ΝΔ είτε ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε άλλο διαχειριστικό μείγμα του πολιτικού προσωπικού.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις «διαρροές», επισήμαναν ότι περιμένουν από την Αθήνα «καθαρές δεσμεύσεις» για τα παρακάτω:

--Αντιμετώπιση του δημοσιονομικού κενού του 2015, το οποίο η τρόικα εκτιμά ότι διαμορφώνεται στα 2,5 δισ. ευρώ.

-- Προώθηση «αξιόπιστης μεταρρύθμισης» του ασφαλιστικού συστήματος.

-- Αντιδραστική αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου.

-- Αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος ΦΠΑ.

-- Ενίσχυση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά προϊόντων με βάση την «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ.

-- Τροποποιήσεις στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία.

Τα παραπάνω συνοδεύονται από επισημάνσεις των ίδιων πηγών ότι το ενδεχόμενο να τελειώσει το ισχύον πρόγραμμα (στις 31 Δεκέμβρη) χωρίς να έχει κλείσει ο έλεγχος αποτελεί «πραγματικό κίνδυνο»...

Νέο αντιλαϊκό πακέτο

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε πρώτο πλάνο μπαίνει η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν σε ειδικές κατηγορίες εμπορευμάτων (φάρμακα, βιβλία, ξενοδοχεία, εισιτήρια θεάτρου, εφημερίδες), που σήμερα φορολογούνται με 6,5%. Στην ίδια κατηγορία εμπίπτουν και κατηγορίες εμπορευμάτων (τρόφιμα κ.ά.) που πωλούνται στα νησιά του Αιγαίου. Με βάση τα εξεταζόμενα σενάρια οι νέοι συντελεστές, στα συγκεκριμένα εμπορεύματα λαϊκής κατανάλωσης, θα διαμορφωθούν στα επίπεδα του 8% ή 10%. Οι μαζικές ανατιμήσεις θα επιβαρύνουν συνολικά τα λαϊκά νοικοκυριά ενώ αυτές στα φάρμακα, πέρα από τα λαϊκά νοικοκυριά, θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο και τα ασφαλιστικά ταμεία και τα νοσοκομεία. Αλλες πληροφορίες φέρουν τη συγκυβέρνηση να σχεδιάζει «εξαιρέσεις» σε φάρμακα πρώτης ανάγκης και στα εμβόλια. Παράλληλα, στα σκαριά είναι και οι ανατιμήσεις πάνω στους ειδικούς φόρους στα τσιγάρα.

Πέρα από τις σαρωτικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό και τα Εργασιακά, στους σχεδιασμούς του κεφαλαίου είναι και τα παρακάτω:

-- Κατάργηση των περισσότερων κοινωνικών επιδομάτων και παροχών από το 2015 και ένταξή τους στο «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα», που θα καταβάλλεται μόνο σε νοικοκυριά με ετήσιο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα μέχρι 4.800 ευρώ (για τετραμελή οικογένεια).

-- Καθιέρωση νέου μισθολογίου στο Δημόσιο, παραπέρα συμπίεση των αμοιβών από το 2015 και εξομοίωση του κατώτατου μισθού για τους νεοπροσλαμβανόμενους υπαλλήλους στο δημόσιο τομέα, σε αντιστοιχία με το καθεστώς που ήδη ισχύει στις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

-- Επιτάχυνση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων.

Ενδοαστική διαπάλη και συμμαχίες

Είναι καθαρό ότι οι αντιθέσεις, στο πλαίσιο της ίδιας της τρόικας, ΔΝΤ - Κομισιόν - ΕΚΤ, δεν αφορούν στενά την καπιταλιστική οικονομία της Ελλάδας αλλά την πορεία συνολικά της Ευρωζώνης και τη σχέση των κρατών της Ευρωζώνης με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία κ.λπ.). Βεβαίως πρωταρχικά οι αντιθέσεις εκφράζονται εντός Ευρωζώνης και ΕΕ, με τη Γερμανία να αντιτίθεται στο μείγμα πολιτικής που επιδιώκουν να εφαρμόσουν Γαλλία, Ιταλία, αλλά ταυτόχρονα να συμφωνεί με το ΔΝΤ για την Ελλάδα και μάλιστα για την παραμονή του στο πρόγραμμα. Σύμφωνα δε με τις δηλώσεις του Ευ. Βενιζέλου, αναζητείται φόρμουλα συμμετοχής και ρόλος στην προληπτική πιστωτική γραμμή για την Ελλάδα, με δεδομένο ότι το ΔΝΤ παραμένει στο πρόγραμμα της Ελλάδας έως το 2016. Η Γερμανία είναι αυτή που θέλει να παραμείνει το ΔΝΤ. Και ίσως σχετίζεται με τη δύσκολη κατάσταση στις καπιταλιστικές οικονομίες Γαλλίας και Ιταλίας, στην επιβράδυνση της Γερμανίας και συνολικά στη στασιμότητα της Ευρωζώνης σε συνδυασμό με τα υπέρογκα χρέη Ιταλίας, Γαλλίας.

Σε αυτό το πλαίσιο συντίθεται και το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής που θα εφαρμοστεί το επόμενο διάστημα, στο ίδιο επίπεδο εδράζονται οι κόντρες, οι διαφορετικές προσεγγίσεις, ένα προς ένα, όλα μαζί, τα διάφορα εναλλακτικά σενάρια διαχείρισης.

Το κλείσιμο της αντιλαϊκής συμφωνίας στην Ελλάδα συνδέεται και με τους στρατηγικούς σχεδιασμούς σε επίπεδο ΕΕ, από τους οποίους έχουν να περιμένουν και τα τμήματα του ελληνικού κεφαλαίου. Οι κρατικές ενισχύσεις και η φτηνή χρηματοδότηση προς τα ευρωπαϊκά μονοπώλια, καθώς και η κλιμάκωση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων είναι οι βασικοί άξονες του νέου «Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων», που παρουσίασε την Τετάρτη στο Ευρωκοινοβούλιο ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ. Το συνολικό πακέτο υπολογίζεται σε 315 δισ. ευρώ, από τα οποία 16 δισ., με τη μορφή παροχής εγγυήσεων, θα εισφερθούν μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ, ενώ ακόμη 5 δισ. είναι τα κεφάλαια που θα καταβάλει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ο λεγόμενος επενδυτικός βραχίονας της ΕΕ. Με αυτή τη «μαγιά» (21 δισ. ευρώ) και με βάση το «συντελεστή μόχλευσης» στο 15πλάσιο, η Κομισιόν εκτιμά ότι θα κινητοποιηθούν κεφάλαια συνολικού ύψους 315 δισ. ευρώ σε νέες επενδύσεις στην ΕΕ, στη διάρκεια της 3ετίας 2015 - 2017. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Αθήνα, Π. Καρβούνης, δήλωσε ότι «υπάρχουν πολλά έργα ελληνικού ενδιαφέροντος, που θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν (...) Αεροδρόμια, σιδηρόδρομοι, λιμάνια, ενεργειακά δίκτυα». Τα διαχειριστικά ζόρια του κεφαλαίου ωστόσο σε ό,τι αφορά τους στόχους για νέες κερδοφόρες επενδύσεις αποτύπωσε ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, Β. Χόγερ, δηλώνοντας πως «ενώ διαθέτουμε άφθονη ρευστότητα στην Ευρώπη, δεν έχουμε αρκετές επενδύσεις. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια κρίση εμπιστοσύνης και, ως εκ τούτου, το στοίχημα είναι να επανασυνδεθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις με ελκυστικά έργα». Ως προς αυτό μάλιστα λένε ότι τα ρίσκα των επενδύσεων, δηλαδή τους κινδύνους μη κερδοφορίας, να τους επωμίζονται τα ευρωενωσιακά κεφάλαια και αν βάλουν τα κράτη - μέλη, τα κρατικά κεφάλαια, ενώ στα κέρδη πρώτα θα ωφελούνται τα ιδιωτικά κεφάλαια.

Σε συνδυασμό με το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει στα σκαριά πρόσθετα μέτρα «χαλάρωσης» της νομισματικής πολιτικής, τα οποία ενδεχομένως να αποφασιστούν στη συνεδρίαση της τρέχουσας βδομάδας. Σε αυτό το επίπεδο, η διοχέτευση φτηνής, σχεδόν τζάμπα, χρηματοδότησης προς τα μονοπώλια του ευρωπαϊκού χώρου συνδέεται με την πιστοληπτική αξιολόγηση των κρατών στα οποία εντάσσονται. Επομένως, για τους ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους, το κλείσιμο της αντιλαϊκής συμφωνίας για την «επόμενη μέρα» αναδεικνύεται σε ζήτημα αιχμής. Και βέβαια, σε κάθε περίπτωση, η έκβαση της διαπραγμάτευσης προσδιορίζεται και από τη θέση του καθενός από τους εμπλεκόμενους στην πυραμίδα της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

Ο λαός δεν έχει καμία δουλειά σε αυτούς τους σχεδιασμούς. Δεν έχει τίποτα το κοινό με τα συμφέροντά τους. Μονόδρομος για τον ίδιο είναι να αρνηθεί να πληρώσει τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και τα κρατικά χρέη, να απαιτήσει να πληρώσουν τώρα τα μονοπώλια, να παλέψει για το δρόμο ανάπτυξης που υπηρετεί τις δικές του ανάγκες, απέναντι στα μονοπώλια και τις κάθε είδους διαχειριστικές πολιτικές.


Α. Σ.

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να απαντήσει ο εργαζόμενος λαός

«Ο εργαζόμενος λαός να απαντήσει στην αντιλαϊκή επίθεση με την οργάνωση της πάλης του και ισχυρό ΚΚΕ». Με το πρόταγμα αυτό η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ οργανώνει τις επόμενες μέρες περιοδείες σε χώρους δουλειάς.

Μεταξύ άλλων, αύριο, Δευτέρα, 1/12:

-- Στις 10 π.μ. στην «ALPHA BANK», στη Λ. Αθηνών, με τον Π. Κατηφέ, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ.

-- Στις 12 μ. στο ξενοδοχείο «METROPOLITAN», με τον Χρ. Μπάθα, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΑ.

-- Περιοδείες θα πραγματοποιηθούν από κλιμάκια κομματικών οργανώσεων στο εργοστάσιο «ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ», στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αιγάλεω, στο πολυκατάστημα «PRAKTIKER» και στο Νυχτερινό Λύκειο. Στις εταιρείες «Αντωνόπουλος» και «ΡΟΗΣ», σε παιδικούς σταθμούς και στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Χαϊδαρίου. Στους παιδικούς σταθμούς Αγίας Βαρβάρας και στη Φαρμακοβιομηχανία «SPECIFAR». Στα υπεραστικά λεωφορεία, στα ΕΛΤΑ, στη φαρμακοβιομηχανία «ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ», στη «Γενική Εκτυπωτική», σε τράπεζες, στη ΔΟΥ, στο πολυκατάστημα «HONDOS», στο κατάστημα «Κωτσόβολος», στην εταιρεία «ΓΙΩΤΗΣ» στο Περιστέρι.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ