ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Νέα συγκέντρωση σήμερα στην Ομόνοια στις 12 το μεσημέρι

Στάση εργασίας σήμερα, 11.30 π.μ. έως λήξη ωραρίου, των εργαζομένων στο Δημόσιο

Στη συνέχιση της πάλης με όλες τις μορφές για να μπει μπλόκο στις απολύσεις και τα αντιλαϊκά μέτρα, καλούν με ανακοίνωσή τους οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο, μπροστά και στη σημερινή στάση εργασίας (11.30 μ.μ. - λήξη του ωραρίου). Οι ταξικές δυνάμεις στην Αθήνα οργανώνουν συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι, στην Ομόνοια. Στη συγκέντρωση καλεί και το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής που σε προχτεσινή σύσκεψη (βλέπε ρεπορτάζ στη σελ. 32) συζήτησε αναλυτικά τους άξονες στους οποίους χρειάζεται δουλειά για την κλιμάκωση της πάλης). Να σημειωθεί ότι ο κλάδος των ΟΤΑ έχει τετράωρη στάση εργασίας (11 π. μ. - 3 μ. μ.)

Στην ανακοίνωση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ επισημαίνεται: «Περίπου 10.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της άμεσης απόλυσης, μέσω διαθεσιμότητας. Στην κυριολεξία δέκα χιλιάδες οικογένειες μπήκαν στο σφαγείο».

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, στις 28 Νοέμβρη 2012, «πρότειναν πέραν της 3ωρης στάσης εργασίας, που ήδη είχε αποφασίσει η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ): 24ωρη απεργία στις 5 Νοέμβρη. Γενικές Συνελεύσεις από 6 - 10 Δεκέμβρη σε όλους τους κλάδους, σε όλα τα σωματεία του Δημοσίου και εκεί στις Γενικές Συνελεύσεις να κριθεί η μορφή της κλιμάκωσης του αγώνα.

Η ΑΔΕΔΥ υπονομεύει την οργάνωση των αγώνων

Η πρόταση καταψηφίστηκε από ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ. Ετσι περιορίστηκαν για δεύτερη φορά σε 3ωρη στάση εργασίας και ... βλέπουμε». Για άλλη μια φορά, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καταγγέλλουν τη στάση της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ και προειδοποιούν: «Η ΑΔΕΔΥ υπονομεύει την οργάνωση και την κλιμάκωση των αγώνων».

Πιο κάτω παρουσιάζεται το σκεπτικό που επίσης κατέθεσαν για άλλη μια φορά στην ΕΕ της ΑΔΕΔΥ και το οποίο επίσης απορρίφθηκε. Μεταξύ άλλων, τονίζεται πως «Οι απολύσεις δεν αφορούν μόνο τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, αφορούν όλο το λαό. (...) Οι απολύσεις είναι μόνο ένα μέρος των γενικότερων αναδιαρθρώσεων για την αναμόρφωση της Δημόσιας Διοίκησης και του αστικού κράτους. (... ) Ενιαία πάλη τώρα ενάντια στις απολύσεις και ενάντια στο αντιλαϊκό αυταρχικό κράτος της πλουτοκρατίας. Ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής».

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καλούν σε συνέχιση του αγώνα με την αξιοποίηση όλων των μορφών πάλης, «με απεργίες, με καταλήψεις στις Διευθύνσεις Προσωπικού ώστε να μη δοθεί στην κυβέρνηση οποιαδήποτε ονομαστική ή άλλη κατάσταση, που θα αξιοποιηθεί για τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων».

Σήμερα, συνεχίζουν την απεργία τους οι εφοριακοί, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και στην Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Απειλεί τους εργαζόμενους γιατί κινητοποιούνται

Κατάληψη στις υπηρεσίες του Δήμου, στο δημαρχείο και στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, εμποδίζοντας τη διεξαγωγή της συνεδρίασης, πραγματοποίησαν και χτες οι εργαζόμενοι του Δήμου Θεσσαλονίκης, συνεχίζοντας τον αγώνα τους ενάντια στις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες.

Με αφορμή τη νέα αναβολή της Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, η διοίκηση του Δήμου εξαπέλυσε απειλές προς τους εργαζόμενους και προσπάθησε να ενεργοποιήσει αντανακλαστικά κοινωνικού αυτοματισμού. Σε χτεσινή του ανακοίνωση, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Π. Αβραμόπουλος επικαλέστηκε την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να πείσει ότι η διοίκηση στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων. Ωστόσο, από την πρώτη ώρα της ανακοίνωσης των μέτρων, ο δήμαρχος Γ. Μπουτάρης, εξακολουθεί να μιλά για εφαρμογή της νομιμότητας, δηλαδή του νόμου για τις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες.

Ο Π. Αβραμόπουλος, κατήγγειλε τους εργαζόμενους ότι «δυναμιτίζουν ακόμη περισσότερο την κοινωνική συνοχή, προκαλούν πρόσθετα προβλήματα και ανοίγουν το δρόμο για έκρυθμες καταστάσεις τις οποίες κανείς δε θέλει να ζήσει» καθώς και ότι «μη επιτρέποντας τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και εντέλει του ίδιου του Δήμου Θεσσαλονίκης, στρέφουν εναντίον τους την κοινή γνώμη και τους συμπολίτες μας που θίγονται εξίσου από τη σκληρή πολιτική λιτότητας και την ανεργία».

Σε δήλωσή του ο Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Μ. Κωνσταντινίδης, σχολίασε:

«Η διοίκηση του Δήμου στρέφεται ευθέως κατά των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στο δήμο και επιβεβαιώνει τη βούλησή της να συνταχθεί με το νόμο ανατρέποντας προηγούμενα ομόφωνα ψηφίσματα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η κοινωνική συνοχή που επικαλείται συνιστά προσπάθεια ενεργοποίησης ανακλαστικών κοινωνικού αυτοματισμού με στόχο να φέρει σε αντιπαράθεση τους απολυμένους του ιδιωτικού τομέα με τους υπό απόλυση δημοτικούς υπαλλήλους.

Αναρωτιόμαστε, μήπως "οι έκρυθμες καταστάσεις" στις οποίες αναφέρεται, ο πρόεδρος του ΔΣ, προοιωνίζονται τη βούληση της διοίκησης να καλέσει ξανά τα ΜΑΤ στο δημαρχείο για να χτυπήσουν τους εργαζόμενους.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" στήριξε και στηρίζει τους αγώνες των εργαζομένων που είναι οι μόνοι αρμόδιοι να επιλέξουν τις μορφές πάλης τους».

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Καταγγέλλει την επιχείρηση τρομοκρατίας

Τεράστιες ευθύνες στο δήμαρχο Βόλου, Π. Σκοτεινιώτη, για την εισαγγελική παρέμβαση κατά των απεργιακών κινητοποιήσεων στους ΟΤΑ της Μαγνησίας, επιρρίπτει, με ανακοίνωσή της, η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ.

Να υπενθυμίσουμε ότι προχτές, ο προϊστάμενος της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου Βόλου, επικαλούμενος έγγραφο για παρέμβαση του εισαγγελέα που είχε πάρει από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο καθαριότητας, έδινε εντολή στην υπηρεσία καθαριότητας της δημοτικής ενότητας Νέας Ιωνίας «για την αποκομιδή των απορριμμάτων με την κίνηση όλων των απορριμματοφόρων που είναι σε θέση να κινηθούν και την κατά νόμο απασχόληση των εργαζομένων στις εργασιακές τους υποχρεώσεις».

«Οσα προσχήματα και δικαιολογίες κι αν χρησιμοποιήσει ο κ. Σκοτεινιώτης και οι συνεργάτες του» - αναφέρει η ανακοίνωση της ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ - «δεν πείθουν κανέναν. Αλλωστε είναι γνωστές οι θέσεις του απέναντι στους αγώνες και από παλιότερα, από τη θέση του Νομάρχη Μαγνησίας, όταν κατήγγειλε τις αγροτικές κινητοποιήσεις και απαίτησε την παρέμβαση του κράτους, (δηλαδή δυνάμεων καταστολής)».

Και συνεχίζει: «Η παρέμβαση του εισαγγελέα δεν είναι "κεραυνός εν αιθρία", ούτε μπορεί να θεωρηθεί αυτεπάγγελτη. Προετοιμάστηκε συστηματικά το έδαφος από τον ίδιο τον κ. Σκοτεινιώτη, όταν κάλυψε πλήρως τον αντιδήμαρχό του για την προκλητική κλήση σε απολογία του Θόδωρο Τσαλούχα, στελέχους του ΠΑΜΕ και μέλους του ΔΣ του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων, αλλά και από τους συνεργάτες του, (εντός της Δημοτικής Αρχής αλλά και σε τοπικά ΜΜΕ), οι οποίοι καλούσαν ανοιχτά για παρέμβαση εισαγγελέα.

Ολο αυτό το διάστημα επεξεργάστηκαν, επίσης, ειδικό σχέδιο να "μοιράσουν" τους εργαζόμενους σε μόνιμους, 5μηνίτες, 8μηνίτες κ.λπ. κι όταν διαπίστωσαν ότι τέτοιες μεθοδεύσεις δεν "περνάνε" σε αγωνιζόμενους εργάτες, επιστράτευσαν τις γνωστές μεθόδους των απειλών και του "κοινωνικού αυτοματισμού".

Η όλη εξέλιξη αποδεικνύει την ταύτισή τους με την πολιτική βίας και τρομοκρατίας που επιχειρεί να επιβάλει η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ στους εργαζόμενους που αγωνίζονται ενάντια στη βαρβαρότητα των αντιλαϊκών μέτρων, την ίδια στιγμή που ολοένα και περισσότεροι χώροι δουλειάς και κλάδοι βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις».

Η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ καταγγέλλει τόσο την κλήση σε απολογία του Θόδωρου Τσαλούχα, - έγινε με την κατηγορία, ότι ως προϊστάμενος της υπηρεσίας καθαριότητας Νέας Ιωνίας, δεν άνοιξε το αμαξοστάσιο να βγουν αυτοκίνητα του δήμου για να δουλέψουν απεργοσπάστες, δηλαδή δε συνήργησε στην απεργοσπασία - όσο και τις παρεμβάσεις της εισαγγελίας, απαιτώντας να σταματήσει κάθε δίωξη.

Χαιρετίζει τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στην Τοπική Διοίκηση και καλεί όλους τους εργαζόμενους, τα σωματεία, τους μαζικούς φορείς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, να εκφράσουν την καταδίκη τους για την πολιτική της Δημοτικής Αρχής Βόλου και παράλληλα έμπρακτα τη συμπαράστασή τους στους αγωνιζόμενους εργάτες των ΟΤΑ.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Με την «Αριστερά» κατά της εργατιάς

Σωστός βαστάζος της κυβέρνησης αναδείχτηκε ο δήμαρχος Αθήνας Γ. Καμίνης (εκλεγμένος με στήριξη ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ/Οικολόγων/ΔΡΑΣΗΣ) που συναντήθηκε χτες με τα προεδρεία σωματείων του Δήμου ζητώντας να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις ενάντια στη διαθεσιμότητα (καταλήψεις κτιρίων, αποχή από εργασία, απεργίες, πορείες). Οι εργαζόμενοι αποχώρησαν, δείχνει ότι συνεχίζουν τις αντιδράσεις τους κόντρα και στην... κυβερνώσα Αριστερά που ζητά να... τα μαζέψουν.

Ειδικότερα με κατάπτυστη ανακοίνωση, η «Δημοκρατική Ανατροπή» (παράταξη της ΔΗΜΑΡ στα σωματεία του Δήμου) αβαντάρει τη διαθεσιμότητα, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι η διαδικασία ξεκίνησε «και ο χρόνος μετράει αντίστροφα», «η διαδικασία θα γίνει με αντικειμενικά κριτήρια», «συμφωνούμε απόλυτα με το μέτρο». Οτι η πρόταση του δημάρχου για το θέμα κάλυπτε τους εργαζόμενους (αντίθετα, ο Καμίνης επικαλούμενος τη «νομιμότητα» αρνήθηκε να μν στείλει τις λίστες στο υπουργείο, με τη θέση του ουσιαστικά τους άφησε εντελώς ακάλυπτους). Οτι μετά τις κινητοποιήσεις, «ήρθε η ώρα να ανασυνταχθούμε. Ας μην επιτρέψουμε με τη στάση μας να απαιτηθούν ξανά απολύσεις, αλλά ας βοηθήσουμε να επιτύχει η κινητικότητα».

Το ΔΣ του Συνδικάτου Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Ν. Λάρισας, καταγγέλλει τη βία και την τρομοκρατία που ασκεί η κυβέρνηση στους εργαζόμενους, που αγωνίζονται ενάντια στις διαθεσιμότητες - απολύσεις. «Η χρησιμοποίηση των ΜΑΤ για να σπάσει η απεργιακή κατάληψη της Διεύθυνσης Προσωπικού των εργαζομένων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, στο Ηράκλειο» -επισημαίνει- «όχι μόνο πρέπει να καταδικαστεί, αλλά και να πεισμώσει τους εργαζόμενους, ώστε πιο μαζικά, πιο αποφασιστικά να απαντήσουν στα βάρβαρα μέτρα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ