ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Αντιλαϊκό κάθε μείγμα διαχείρισης της κρίσης

Από τις παρεμβάσεις των βουλευτών του ΚΚΕ

Από τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή

Icon

Από τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή
Αναλύοντας τη θέση του Κόμματος στη χτεσινή συζήτηση και ψηφοφορία, ο εισηγητής του Ν. Καραθανασόπουλος, διευκρίνισε ότι συμφωνεί με τη συγκρότηση Εξεταστικής, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχουν τα εργαλεία για την ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης.

Το οφέλη, είπε, από την Εξεταστική θα είναι μικρά και ενδεχομένως ανύπαρκτα, όπως έχει αποδείξει η χρόνια εμπειρία. Πολλές φορές, τόνισε, οι Εξεταστικές Επιτροπές λειτούργησαν ανεξάρτητα από τις προθέσεις αυτών που τις έκαναν και εμφανίστηκαν ως εργαλεία συγκάλυψης. Πάνω από όλα, δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν τα σκάνδαλα, τα οποία είναι σύμφυτα με το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα.

Αναφερόμενος στο σκεπτικό του ΣΥΡΙΖΑ για την συγκρότηση της Εξεταστικής, τόνισε ότι προσπαθεί να συσκοτίσει τη βασική αλήθεια, ότι καμία διαχείριση του συστήματος δεν μπορεί να αποτρέψει την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης. Υπογράμμισε ότι το σκεπτικό καλλιεργεί αυταπάτες ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια άλλη μορφή διαχείρισης, στην οποία θα συνυπάρχουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι και ταυτόχρονα θα είναι βελτιωμένη η θέση της εργατικής τάξης.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος πρόσθεσε ότι από το σκεπτικό του ΣΥΡΙΖΑ διαχέεται η άποψη ότι το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης είναι το μείγμα της ακολουθούμενης πολιτικής και όχι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα.

Τόνισε ότι υπάρχουν θέματα στη συγκεκριμένη υπόθεση για διερεύνηση, όπως το θέμα των ασφαλίστρων κινδύνου των ελληνικών ομολόγων και το ποιους επιχειρηματικούς ομίλους εξυπηρέτησε η Τράπεζα της Ελλάδας, βάζοντας στο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, των πανεπιστημίων και των νοσοκομείων.

Λεηλατούν ξανά τα ταμεία

Στην δική του παρέμβαση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σ. Χαλβατζής τόνισε ότι η συζήτηση για την Εξεταστική Επιτροπή γίνεται σε μια περίοδο όπου μετά την πρόσφατη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς έδωσε το σύνθημα για νέα επίθεση κατά των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Πρώτο θύμα για μια ακόμα φορά, είπε, είναι τα ασφαλιστικά ταμεία, η λεηλασία των οποίων συνεχίζεται.

Με απύθμενο θράσος, συνέχισε, η συγκυβέρνηση καλεί τις διοικήσεις των Ταμείων να επιλέξουν οι ίδιες τη σφαγή τους και την αυτοκτονία τους και υπενθύμισε ότι πριν από χρόνια, όταν το ΚΚΕ έλεγε ότι θα οδηγηθούμε σε συντάξεις των 400 ευρώ, οι αντίπαλοί του έλεγαν ότι κινδυνολογεί. Δε λεηλατούνται, συνέχισε, μόνο τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και τα πανεπιστήμια και τα νοσοκομεία ως αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ, που συναποφασίζεται με την κυβέρνηση.

Τόνισε ότι είναι εξόχως αποπροσανατολιστική η θέση της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων ότι η παρούσα κρίση είναι «κρίση χρέους» και πρόσθεσε ότι μόνο το ΚΚΕ έλεγε από την αρχή ότι πρόκειται για μια βαθιά καπιταλιστική κρίση.


Τσακωμός για το ποιος διαπραγματεύεται καλύτερα...

Χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τους αρχηγούς και τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων

Ενδεικτική της προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ να υπερασπιστεί με την πρόταση που κατέθεσε το δικό του μείγμα διαχείρισης, απέναντι σε αυτό που υπηρετεί η συγκυβέρνηση, ήταν η ομιλία του Αλ. Τσίπρα στη Βουλή.

Αιτιολογώντας την πρόταση, είπε πως ζητούμενο είναι να φανεί «ποιες ήταν οι λαθεμένες εκείνες πολιτικές επιλογές που μας οδήγησαν στη σημερινή τραγική κατάσταση, που μετέτρεψαν την Ελλάδα σε πειραματόζωο της κρίσης, στο δοκιμαστικό σωλήνα εφαρμογής πολιτικών σοκ, που αργότερα φυσικά, εφ' όσον ήταν ο δοκιμαστικός σωλήνας, το πειραματόζωο, αυτές οι επιλογές μεταφέρθηκαν σε μεγάλο βαθμό και στις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου».

Υπονοώντας ότι στο πλαίσιο της ΕΕ και σε συνθήκες κρίσης υπάρχει δυνατότητα φιλολαϊκής διαχείρισης από τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου, υποστήριξε πως «το μνημόνιο δεν υπήρξε μονόδρομος, αλλά επιλογή, πολιτική επιλογή. Η επιλογή της καταστροφικής εσωτερικής υποτίμησης, αυτής της θηριώδους διαδικασίας αναδιανομής υπέρ του κεφαλαίου».

Σχολιάζοντας την απόφαση του Γιούρογκρουπ, μίλησε για «λύση συμβιβασμού μεταξύ των δύο» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «εσείς απουσιάζατε επιδεικτικά απ' όλη αυτή τη συζήτηση που διεξάγεται σε παγκόσμια κλίμακα. Δεν είχατε άποψη». Ωστόσο, με ευχαρίστηση ανακάλυψε ότι στις εκτιμήσεις του Γιούρογκρουπ περιέχεται και παλιότερη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας πως οι προτάσεις του είναι καραμπινάτης διαχείρισης.

Χαρακτηριστικά, ανέφερε: «Τι σημαίνει μετακύλιση τοκοχρεολυσίων μετά το 2022; Μορατόριουμ σημαίνει στην αποπληρωμή. Τι μας απαντούσατε όταν πριν δύο χρόνια είπαμε σ' αυτήν εδώ την αίθουσα για το μορατόριουμ; Οτι θα μας διώξουν από την Ευρώπη μας απαντούσατε».

Τέλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη διαπραγματευτικής τακτικής και υποτέλεια, λέγοντας ότι «έχουμε μια ηγεσία που υιοθετεί στο ακέραιο την επιχειρηματολογία αυτών με τους οποίους υποτίθεται ότι πρέπει να διαπραγματευθούμε. Αντί να αναλαμβάνει να διεκδικήσει προς όφελος των συμφερόντων του ελληνικού λαού».

Ευκαιρία να συντηρηθεί το δίπολο

Για μικροκομματικά παιγνίδια εντυπώσεων κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ο εισηγητής της ΝΔ Κ. Τασούλας, παίρνοντας την πάσα για να συντηρήσουν από κοινού το νέο δίπολο. Ταυτόχρονα, υπερασπίστηκε στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου και των κομμάτων του τα προηγούμενα χρόνια.

Οπως χαρακτηριστικά είπε, «αρνούμαστε τη δημαγωγική παραπειστική, εμπαθή και ανιστόρητη πρότασή σας. Σε αυτές τις συνθήκες που βρίσκεται σήμερα η χώρα, όταν τα γρανάζια της ιστορίας εξελίσσονται διαφορετικά απ' ό,τι μέχρι χθες, όταν η χώρα παίρνει ανάσα χρόνου και ανάσα λύσης για το βαρύτατο πρόβλημά της, έρχεται ο Συνασπισμός και με μια πρόταση, που είναι γεμάτη από εμπάθεια και ποινικοποίηση ιδεολογικών επιλογών, ζητάει να ποινικοποιηθεί τώρα άδικα και ανιστόρητα».

Παράλληλα, ο Κ. Τασούλας υποστήριξε ότι πρέπει να εξεταστεί το θέμα, αλλά αργότερα. Ενδεικτικά ανέφερε ότι «επιβάλλεται να ερευνηθεί αυτή η ιστορία, όταν η χώρα θα πλέει σε πιο ήρεμα και πιο ασφαλή ύδατα. Σε αυτή τη συγκυρία τα πολιτικά παίγνια είναι περιττή πολυτέλεια». Σημείωσε πως είναι ανάγκη «να απαντηθεί το ερώτημα γιατί οδηγηθήκαμε σε αυτές τις εξελίξεις μετά τις εκλογές του 2009 και για το οποίο ερώτημα η ΝΔ δεν αποποιείται την πρότασή της, να αναζητηθούν ευθύνες».

Για «άθλια δημαγωγικά σοφίσματα» κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος. Ανέφερε ότι είναι αδιανόητη η ποινική δίωξη πολιτικών αποφάσεων, ιδίως από τη στιγμή που στηρίχθηκαν στη μεγάλη πλειοψηφία του κοινοβουλίου, σημειώνοντας πως με την πρόταση αυτή «μετατρέπεται ο πολιτικός λόγος σε εισαγγελικό».

Κατά της πρότασης, τάχθηκε ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Ν. Τσούκαλης, αναφέροντας ότι υπάρχει πρόταση διερεύνησης από την εισαγγελία του Α. Πάγου, οπότε «πρέπει να αρθεί αυτή η ασυμβατότητα με την τοποθέτηση του Κοινοβουλίου επί της πρότασης». Εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο πρόεδρος του κόμματος Π. Καμμένος δήλωσε ότι υπερψηφίζει την πρόταση και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε ότι «δεν σας θέλουμε απλά στο περιθώριο της ιστορίας αλλά σας θέλουμε στο σκαμνί και τα λεφτά πίσω».

Υπέρ της πρότασης τάχθηκε ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, ο οποίος είπε ότι θα έπρεπε να είχε συσταθεί προανακριτική επιτροπή για το θέμα.


Παραλήρημα υπέρ της ΕΕ από τον ΣΥΡΙΖΑ

Το «κακό» ΔΝΤ επέβαλε στην Ελλάδα τις ιδιωτικοποιήσεις και τις αντεργατικές ανατροπές ισχυρίστηκε ο Γ. Δραγασάκης

Ακρως αποκαλυπτικός για το ρόλο που παίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στον εξωραϊσμό της ΕΕ και στην άμβλυνση των λαϊκών αντιδράσεων απέναντι στη βάρβαρη στρατηγική της, άρα και απέναντι στα κόμματά της, ήταν ο Γ. Δραγασάκης, ο οποίος επανέλαβε προκλητικά χτες στη Βουλή το ξοφλημένο αστικό παραμύθι για δήθεν φιλολαϊκό «ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε μεταξύ άλλων: «Ποιος αποφάσισε το πρώτο πειραματόζωο να είναι η ελληνική οικονομία και η ελληνική κοινωνία; Ποιοι αποφάσισαν και γιατί να μπει στην Ευρώπη το ΔΝΤ; Μήπως για να επιβληθούν ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες δεν μπορούν να επιβληθούν με βάση την Ευρωπαϊκή Συνθήκη; Μήπως για να διαλυθούν εργασιακά δικαιώματα που προστατεύονται από την Ευρωπαϊκή Συνθήκη;».

Αμεση ήταν η απάντηση από τον εισηγητή του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλο, ο οποίος τόνισε: «Είναι δυνατόν να κάνουμε τέτοιες αναφορές, όταν γνωρίζουμε ότι στον πυρήνα της ίδιας της ΕΕ, της πολιτικής της, της στρατηγικής της επιλογής είναι η με κάθε τρόπο εξυπηρέτηση των μονοπωλιακών ομίλων, πράγμα που οδηγεί στην επιδείνωση της θέσης της εργατικής τάξης;

Και ότι υπάρχουν μια σειρά από συμφωνίες, συμβάσεις στρατηγικού χαρακτήρα για την ίδια την ΕΕ, που αναδεικνύουν ως διαχρονικό χαρακτήρα την επίθεση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι στην εργατική τάξη, με την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, με τις μειώσεις στους μισθούς, με την κατάργηση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων; Παντού, σε όλες τις χώρες - μέλη της ΕΕ συμβαίνει αυτό, πολύ πριν έρθει το ΔΝΤ. Η Συνθήκη του Μάαστριχτ, άλλωστε, με την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, σε αυτήν την κατεύθυνση συνέτεινε».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ