ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
«Ξαφνικές» στρατιωτικές επιτυχίες...
  • Σέρβοι αστυνομικοί ανέκτησαν τον έλεγχο του χωριού Λουκάνε, που είχαν καταλάβει πριν μια βδομάδα αυτονομιστές της οργάνωσης - παρακλάδι του ΟΥΤΣΕΚΑ...
  • Εκπρόσωπος των Αλβανών αυτονομιστών δηλώνει πως  η εξέλιξη «δεν είχε συμφωνηθεί», προειδοποιώντας με αντίποινα...

Σέρβος αστυνομικός στη Νότια Σερβία

Associated Press

Σέρβος αστυνομικός στη Νότια Σερβία
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Δίχως να ρίξουν ούτε μία ριπή στον αέρα, άνδρες της σερβικής αστυνομίας ανέκτησαν χτες τον έλεγχο στο στρατηγικής θέσης χωριό Λουκάνε, που βρίσκεται σε κεντρικό δρόμο της νοτιοανατολικής Σερβίας που οδηγεί στο Κοσσυφοπέδιο, περίπου πέντε χιλιόμετρα εντός της ουδέτερης ζώνης. Το χωριό Λουκάνε είχε καταληφθεί πριν μία βδομάδα από Αλβανούς αυτονομιστές της οργάνωσης «UCPMB», οι οποίοι αιφνιδιάστηκαν, δηλώνοντας, αφ' ενός, πως «η κίνηση των Σέρβων δεν είχε προσυμφωνηθεί»(!) και, αφ' ετέρου, πως «εάν οι σερβικές δυνάμεις αρχίσουν οποιαδήποτε δράση στην περιοχή θα ανατραπεί η εύθραυστη ειρήνη και τότε κανείς δε θα μπορέσει να προβλέψει τι θα συμβεί»...

Ο Ταχίρ Νταλίπι, φερόμενος ως εκπρόσωπος του «Απελευθερωτικού Στρατού Πρέσεβο, Μεντβέγια, Μπουγιάνοβατς», υποστήριξε χτες, μιλώντας σε δημοσιογράφους, πως η κίνηση των Σέρβων «δεν είχε συμφωνηθεί προηγουμένως». «Προειδοποιούμε τους Σέρβους να μην αρχίσουν καμία ενέργεια στην περιοχή που θα διακυβεύσει την εύθραυστη ειρήνη. Αλλιώς, δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα συμβεί...», είπε ο Νταλίπι.

Σύμφωνα με πηγές, προσκείμενες στην πολυεθνική ΝΑΤΟική δύναμη που εδρεύει στο Κοσσυφοπέδιο, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο ΜΠΕΤΑ, η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα συμφωνίας, που σημειώθηκε με τη συνεργασία των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων με την ΚΦΟΡ. Οι ίδιες πηγές επισήμαναν πως η επιστροφή της σερβικής αστυνομίας στο χωριό Λουκάνε ήταν αποτέλεσμα «των ίδιων διαπραγματεύσεων, που οδήγησαν στην επ' αόριστον εκεχειρία».

Ανώτερος Σέρβος αστυνομικός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε πως οι σερβικές δυνάμεις δε θα εισχωρήσουν βαθύτερα στην ουδέτερη ζώνη, προσθέτοντας πάντως πως οι Σέρβοι αστυνομικοί θα εγκατασταθούν στο χωριό Λουκάνε, έχοντας «μόνιμη παρουσία»...

Σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», το χωριό Λουκάνε, που κατοικούνταν από μερικές εκατοντάδες Αλβανούς, έχει ερημωθεί εδώ και μερικές μέρες από το φόβο κλιμάκωσης των συγκρούσεων που διαδραματίστηκαν πριν μία βδομάδα ανάμεσα σε σερβικές δυνάμεις και Αλβανούς αυτονομιστές του «UCPMB»... Εντούτοις, σε λοφώδεις εκτάσεις που απέχουν περίπου μισό χιλιόμετρο από το χωριό Λουκάνε, παραμένουν καμιά διακοσαριά ένοπλοι αυτονομιστές αντάρτες...

Το ίδιο 24ωρο, σε συνέντευξη Τύπου στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, ο διοικητής της πολυεθνικής ΚΦΟΡ, στρατηγός Κάρλο Καμπιγιόσου, εξήρε την «καλή σχέση συνεργασίας» ανάμεσα στις Ειδικές Δυνάμεις της πολυεθνικής δύναμης και την κυβέρνηση του γιουγκοσλάβου Προέδρου Βόγισλαβ Κοστούνιτσα. «Οι γιουγκοσλαβικές αρχές ποτέ δεν πίεσαν για χρήση στρατιωτικής λύσης στην κρίση της κοιλάδας του Πρέσεβο. Το Βελιγράδι ήταν αυτό που πρότεινε την αποστολή μη-κυβερνητικών οργανώσεων στην περιοχή του Πρέσεβο, όπως επίσης και εκπροσώπους της Επιτροπής Εφαρμογής της Στρατιωτικής Συμφωνίας του Κουμάνοβο μεταξύ ΝΑΤΟ - ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, η οποία και είναι αρμόδια για την εξεύρεση μίας λύσης στο ζήτημα», είπε ο διοικητής της ΚΦΟΡ, προσθέτοντας πως Αμερικανοί και Ρώσοι στρατιώτες συνεργάστηκαν και έκλεισαν όλα τα διοικητικά σύνορα μεταξύ Κοσσυφοπεδίου -Σερβίας.

Ο στρατηγός Καμπιγιόσου επιβεβαίωσε, πάντως, πως στην κοιλάδα του Πρέσεβο παραμένουν 200 με 300 Αλβανοί αυτονομιστές, εκτιμώντας πως η πλειοψηφία αυτών βρισκόταν εκεί πριν την έναρξη των συγκρούσεων της περασμένης βδομάδας.

Τέλος, ο διοικητής της ΚΦΟΡ ανήγγειλε πως οι γενικές εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο θα διεξαχθούν την ερχόμενη άνοιξη, οπότε, όπως είπε, θα αρχίσει ο επαναπατρισμός των Σέρβων προσφύγων στην επαρχία.

Οι ΗΠΑ ανησυχούν...

Η αντίδραση της Ουάσιγκτον σ' όλα αυτά δεν ήταν παρά «ανησυχία για τις εξελίξεις στην κοιλάδα του Πρέσεβο». Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, εξέφρασε χτες την ανησυχία της κυβέρνησης των ΗΠΑ «για τις διεισδύσεις αυτονομιστών, προσθέτοντας πως η ΚΦΟΡ συζητά το θέμα με Αλβανούς και με Γιουγκοσλάβους ηγέτες, με την ελπίδα της εκτόνωσης της έντασης». Ο Μπάουτσερ πρόσθεσε πως η υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, έθεσε το ζήτημα σε έναν αριθμό Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, συμπεριλαμβανομένου και εκείνου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, στη διάρκεια της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών - μελών του ΟΑΣΕ στη Βιέννη.

«Ολοι ενδιαφέρονται για τη βία στην περιοχή και θέλουν να γίνει οτιδήποτε δυνατόν για να σταματήσει», είπε ο Μπάουτσερ, καταλήγοντας πως η ΚΦΟΡ έχει δραστηριοποιηθεί, ιδιαίτερα όσον αφορά το «σφράγισμα» των διοικητικών ορίων ανάμεσα σε Σερβία - Κοσσυφοπέδιο, αυξάνοντας τις περιπολίες και συνεχίζοντας τις συλλήψεις Αλβανών αυτονομιστών.

ΑΛΒΑΝΙΑ
Πολιτική ένταση με πρωταγωνιστή τον Μπερίσα

ΤΙΡΑΝΑ - ΤΡΟΠΟΓΙΕ.-

Ο Σαλί Μπερίσα συνεχίζει την προσπάθειά του να επανέλθει στην εξουσία της χώρας, ωστόσο ο συσχετισμός της ισχύος είναι σε βάρος του - και ο ίδιος μοιάζει να το αντιλαμβάνεται πλήρως.

Το Δημοκρατικό Κόμμα διοργάνωσε χτες το μεσημέρι ακόμη μια διαδήλωση στο κέντρο των Τιράνων με αφορμή τη «νοθεία» που κατήγγειλε στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρη. Τις πρώτες πρωινές ώρες χτες, μία μέρα μετά τα βίαια επεισόδια στην Τροπόγια, η αστυνομία συνέλαβε, και λίγο αργότερα άφησε ελεύθερο, τον Σαλί Μπερίσα. Σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι αστυνομικές δυνάμεις σταμάτησαν τη «Μερσεντές» του Μπερίσα 50 μέτρα μακριά από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος, όταν ο ίδιος επέστρεφε από το γραφείο προς στο σπίτι του. Ο Μπερίσα, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας, δεν υπάκουσε στην αίτηση της αστυνομίας για να τους ακολουθήσει με ένταλμα του εισαγγελέα προς την Αστυνομική Διεύθυνση για να δώσει εξηγήσεις για τις παράνομες συγκεντρώσεις των τελευταίων ημερών. Αστυνομικοί έβγαλαν από το αυτοκίνητό του διά της βίας τους δύο σωματοφύλακές του και τον οδηγό και οδήγησαν το αυτοκίνητο προς το αστυνομικό τμήμα. Ο Μπερίσα κρατήθηκε για περίπου δύο ώρες στο αστυνομικό τμήμα και μετά αφέθηκε ελεύθερος. Κρατείται όμως ακόμη ο εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Κόμματος Εντι Παλιόκα.

Ο Μπερίσα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Ιλίρ Μέτα ότι «ενορχήστρωσε» την επιχείρηση, αλλά κάλεσε τους οπαδούς του να μη στραφούν κατά της αστυνομίας.

Στο μεταξύ παραμένει άγνωστος ο αριθμός των νεκρών στην Τροπόγια - αντιφατικές αναφορές της αστυνομίας και του υπουργείου Εσωτερικών κάνουν λόγο, αντίστοιχα, για πέντε και ένα νεκρό.

ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Νονοί της νύχτας έξι αστυνομικοί του ΟΗΕ

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ.-

Την ημέρα εκτελούσαν τα καθήκοντά τους σαν αστυνομικοί της δύναμης του ΟΗΕ και το βράδυ δραστηριοποιούνταν ως ...νονοί της νύχτας. Ο λόγος για τουλάχιστον έξι αστυνομικούς της δύναμης του ΟΗΕ στη Σερβική Δημοκρατική Οντότητα της Βοσνίας -Ερζεγοβίνης, οι οποίοι παύτηκαν χτες από την υπηρεσία της αστυνομικής δύναμης του ΟΗΕ στην Μπάνια Λούκα, επειδή αποδείχτηκε πως, μεταξύ άλλων, πωλούσαν «προστασία», εκβιάζοντας ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων και κακοποιούσαν σεξουαλικά ανήλικες κοπέλες, που εργάζονταν σε καθεστώς αιχμαλωσίας σε κακόφημα μαγαζιά της βορειοανατολικής σερβοβοσνιακής πόλης Πρίγεντορ.

Τα μέτρα κατά των έξι αστυνομικών του ΟΗΕ ελήφθησαν μετά από καταγγελίες που έκανε ένας ιδιοκτήτης νυχτερινού κέντρου, ο Μίλραντ Μιλάκοβιτς. Ο Μιλάκοβιτς είχε στηρίξει τις καταγγελίες για τις παράνομες δραστηριότητες των αστυνομικών της δύναμης του ΟΗΕ με βιντεοκασέτες και μαγνητοταινίες.

Χτες, ο Αλουν Ρόμπερτς, εκπρόσωπος του ΟΗΕ στην Μπάνια Λούκα, δήλωσε σε δημοσιογράφους πως οι έρευνες συνεχίζονται, αλλά τουλάχιστον έξι από τους κατηγορούμενους αστυνομικούς παύθηκαν των καθηκόντων τους και στάλθηκαν στις πατρίδες τους «λόγω υπέρβασης των καθηκόντων, ακατάλληλης συμπεριφοράς και παραβίασης του κώδικα συμπεριφοράς της αποστολής του ΟΗΕ».

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Εγκυμονούσες πιθανότητες...

ΚΟΛΟΜΠΟ.- Οι πιθανότητες έναρξης μιας «ειρηνευτικής διαδικασίας» στη Σρι Λάνκα αυξάνονται. Κάτι ξέρει γι' αυτό η αμερικανική διπλωματία - δε βρέθηκε τυχαία προχτές στο Κολόμπο ο υφυπουργός Εξωτερικών του Κλίντον που είναι αρμόδιος για τη ΝΑ Ασία, Καρλ Ιντερφερθ...

Μέσα στον τελευταίο μήνα πολλαπλασιάζονται οι ενδείξεις ότι μια «διαπραγμάτευση» είναι επί θύραις. Οι υψηλόβαθμοι διπλωμάτες που καταφθάνουν ο ένας μετά τον άλλο στο Κολόμπο δεν προσελκύονται φυσικά από τις... δημοφιλείς μεταξύ των τουριστών ακτές της Σρι Λάνκα. Ολοι οι άνθρωποι - κλειδιά πέρασαν από την πρωτεύουσα: ο Νορβηγός διαμεσολαβητής, Ερικ Σόλχαϊμ. Ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών (η Σρι Λάνκα, πάλαι ποτέ Κεϋλάνη, υπήρξε βρετανική αποικία). Και ο Ιντερφερθ, προχτές. Ο τελευταίος μάλιστα έκανε μια «παραινετική» δήλωση: «Ο λόγος της εθνικής κρίσης είναι ότι οι μειονότητες δεν είχαν τη δυνατότητα ή την ευκαιρία να μετέχουν της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ισχύος στη χώρα», είπε, σύμφωνα με το χτεσινό φύλλο της - κυβερνητικής - εφημερίδας «Daily News».

Χτες η Καμαρατούνγκα έφυγε για μια περιοδεία - αστραπή στην Ευρώπη, με επίσημη αιτιολογία «επαφές» με ευρωπαϊκές κυβερνήσεις «για διμερή θέματα». Ανεπισήμως, λέει το καλά πληροφορημένο BBC, η Καμαρατούνγκα αναζητεί ερείσματα και διερευνά προθέσεις.

Η εφημερίδα «Daily News» στο χτεσινό κύριο άρθρο της στάθηκε στην «αλλαγή στάσης» του ηγέτη της αυτονομιστικής οργάνωσης Τίγρεις των Ταμίλ ΕΕΛΑΜ, ο οποίος κάλεσε σε διάλογο «δίχως όρους», στην ομιλία του στο τέλος της Εβδομάδας των Ηρώων, μιας εκδήλωσης των ανταρτών στη μνήμη των 16.000 μαχητών που έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο. Οι εφημερίδες της (εθνικιστικής) αντιπολίτευσης μοιάζουν πολύ περισσότερο επιφυλακτικές. Πάντως το «κλίμα» δημιουργείται...

Ελπίδες για εμβόλιο κατά του ιού Εμπολα

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-

Ελπίδες για αποτελεσματική αντιμετώπιση του θανατηφόρου ιού Εμπολα προβάλλουν από τις πειραματικές έρευνες Αμερικανών ερευνητών του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας στο Μέριλαντ, με στόχο την ανακάλυψη εμβολίου κατά του αιμορραγικού πυρετού.

Σύμφωνα με άρθρο των Αμερικανών επιστημόνων στο παγκοσμίου φήμης έγκυρο επιστημονικό περιοδικό «Nature», το εμβόλιο που δοκιμάστηκε σε πιθήκους, που είχαν προηγουμένως εκτεθεί στον Εμπολα, ενίσχυσε το ανοσοποιητικό σύστημα των οργανισμών τους, εμποδίζοντας την εκδήλωση οποιουδήποτε συμπτώματος του ιού. Αντίθετα, μία άλλη ομάδα πιθήκων, που δεν εμβολιάστηκε, πέθανε σε λίγα 24ωρα από την έκθεσή τους στον Εμπολα.

«Η ανοσία που παρατηρήθηκε στα ζώα μάς επιτρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα το μηχανισμό που προκαλεί τη μόλυνση και να προχωρήσουμε σε μια θεραπεία, αλλά και σε ένα εμβόλιο που θα προστατεύει τους ανθρώπους από τον ιό του Εμπολα και από τους παθογόνους παράγοντες άλλων αιμορραγικών πυρετών», επισημαίνει ο Δρ. Γκάρι Νέιμπελ, ένας από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στις πειραματικές έρευνες για την ανακάλυψη εμβολίου κατά του ιού.

Ο αιμορραγικός πυρετός που προκαλείται από τον ιό του Εμπολα είναι θανατηφόρος στο 90% των ατόμων που μολύνονται. Η τελευταία επιδημία Εμπολα πλήττει από τις αρχές Οκτώβρη τη Βόρεια Ουγκάντα, με μέχρι σήμερα αποτέλεσμα το θάνατο 120 ατόμων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ