ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 1 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /40
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Ολοι στα συλλαλητήρια για την Κοινωνική Ασφάλιση!
  • Στα Προπύλαια στις 10.30 π.μ. στην Αθήνα - Στις 11 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη
  • Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα την ίδια μέρα

Με τα συλλαλητήρια και τις κινητοποιήσεις που οργανώνουν το Σάββατο 30/11 σε δεκάδες πόλεις της χώρας, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Σωματεία Εργαζομένων και οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις δίνουν μαζική εργατική - λαϊκή απάντηση ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης, που πατάει σε όλο το αντιασφαλιστικό οπλοστάσιο που διαμόρφωσαν οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ.

Στόχος αυτών των κινητοποιήσεων είναι να αποτελέσουν εφαλτήριο για να δυναμώσει ακόμα παραπέρα η πάλη για την Κοινωνική Ασφάλιση, για τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, την Υγεία και την Πρόνοια.

Οπως υπογράμμισε από την πρώτη στιγμή η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, η οποία πήρε και την πρωτοβουλία να καλέσει στην οργάνωση των κοινών κινητοποιήσεων, «το μεγάλο μέτωπο της Κοινωνικής Ασφάλισης δεν αφορά μόνο τους συνταξιούχους, γιατί δεν είναι μόνο το δικαίωμα στη σύνταξη. Η Κοινωνική Ασφάλιση αφορά την προστασία των εργαζομένων και των οικογενειών τους, την Υγεία - Πρόνοια. Αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, τους αγρότες, τους επαγγελματίες ΕΒΕ, όλο τον εργαζόμενο λαό».

Κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο απευθύνουν το ΠΑΜΕ, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), η Ομοσπονδία Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Ελλάδας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξύλου και δεκάδες ακόμα σωματεία αυτοαπασχολούμενων, Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες κ.ά.

Στο συλλαλητήριο στα Προπύλαια, με προσυγκέντρωση στον πεζόδρομο Κοραή, καλούν επίσης η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων.

Να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια καλεί όλους τους απόστρατους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας η Κίνηση Αποστράτων Αστυνομικών, ορίζοντας συνάντηση στο συλλαλητήριο της Αθήνας στη γωνία της πλατείας Κοραή, καθώς και η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ).

Οι κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

Στην Αθήνα το συλλαλητήριο του Σαββάτου θα γίνει στα Προπύλαια στις 10.30 π.μ. και στη Θεσσαλονίκη στο Αγαλμα Βενιζέλου στις 11 π.μ.

Κινητοποιήσεις την ίδια μέρα έχουν επίσης οριστεί στις εξής πόλεις:

Αγ. Νικόλαος (5 μ.μ., μαρίνα). Αγρίνιο (10.30 π.μ., κεντρική πλατεία). Αλεξανδρούπολη (11 π.μ., Εμπορικό Επιμελητήριο). Αμφισσα (11 π.μ., πλατεία Ησαΐα). Αργος (11 π.μ., Δικαστήρια). Βόλος (11 π.μ., δημαρχείο). Βέροια (11 π.μ., πλατεία Ωρολογίου). Γιάννενα (10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο). Γρεβενά (11.30 π.μ., κεντρική πλατεία). Δράμα (10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο). Ζάκυνθος (7 μ.μ., παλιά Νομαρχία). Ηγουμενίτσα (6 μ.μ., αίθουσα δημαρχείου). Ηράκλειο (11 π.μ., πλατεία Ελευθερίας). Θήβα (11 π.μ., κεντρική πλατεία). Ικαρία (6 μ.μ., Εύδηλος, αίθουσα Κατσούλειο). Καβάλα (11 π.μ., πλατεία Καπνεργάτη). Καστοριά (11 π.μ., έναντι παλιάς Νομαρχίας). Καρδίτσα (11 π.μ., κεντρική πλατεία). Κατερίνη (11 π.μ., κεντρική πλατεία). Κεφαλονιά (6 μ.μ., Εργατικό Κέντρο). Κέρκυρα (10 π.μ., Ανουντσιάτα). Κοζάνη (12.30 μ.μ., κεντρική πλατεία). Λαμία (10.30 π.μ., πλατεία Πάρκου). Λάρισα (11 π.μ., κεντρική πλατεία). Λευκάδα (6 μ.μ., στον Αη Μηνά). Μυτιλήνη (11 π.μ., παλιό Εργατικό Κέντρο). Νάουσα (11 π.μ., πλατεία). Ναύπλιο (11 π.μ., Alpha Bank στην Ενδεκάτη). Ξάνθη (6.30 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας). Ρέθυμνο (10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο). Ρόδος (11 π.μ., πλατεία Κύπρου). Σέρρες (10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο). Τρίκαλα (11 π.μ., κεντρική πλατεία). Τρίπολη (11 π.μ., πλατεία Αγ. Βασιλείου). Φλώρινα (6 μ.μ., κεντρική πλατεία). Χαλκίδα (11 π.μ., Εργατικό Κέντρο). Χανιά (11 π.μ., πλατεία Αγοράς).

Στην Πάτρα, το συλλαλητήριο για την Κοινωνική Ασφάλιση θα γίνει την Πέμπτη 5/12.

Εκατοντάδες αποφάσεις συμμετοχής από συνδικαλιστικές οργανώσεις

Ταυτόχρονα, εκατοντάδες είναι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια.

Μέχρι την Παρασκευή, αποφάσεις συμμετοχής είχαν πάρει οι Ομοσπονδίες: Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Οικοδόμων, Τύπου - Χάρτου, Φαρμάκου (ΟΕΦΣΕΕ), Λογιστών, Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΟΣΜΕ), Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ), Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας - Τηλεόρασης (ΠΟΣΠΕΡΤ), Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας, Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΑΔΕ), Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανώτατων Σχολών, Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ), Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ), Συλλόγων Υπαλλήλων Ανάπτυξης (πρώην Βιομηχανίας), Θεάματος - Ακροάματος (ΠΟΘΑ), Εργαζομένων ΟΤΕ (ΟΜΕ ΟΤΕ).

Και τα Εργατικά Κέντρα: Αγρινίου, Αθήνας, Αρτας, Αμαλιάδας, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λαμίας, Λάρισας, Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Λέσβου, Λευκάδας, Νάουσας, Σάμου και Φωκίδας.

Εκατοντάδες είναι επίσης τα πρωτοβάθμια σωματεία σε όλη τη χώρα που έχουν αποφασίσει τη συμμετοχή τους.

Αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Μασσαλίας στην Αθήνα

Από την περιοδεία των Γάλλων συνδικαλιστών με το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας στο εργοτάξιο της πρώην «Παπαστράτος»
Από την περιοδεία των Γάλλων συνδικαλιστών με το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας στο εργοτάξιο της πρώην «Παπαστράτος»
Αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Μασσαλίας (UD CGT 13 Bouches De Rhone) επισκέπτεται από την Παρασκευή την Αθήνα, ύστερα από πρόσκληση του ΠΑΜΕ, προκειμένου να συμμετάσχει και να απευθύνει χαιρετισμό στο συλλαλητήριο για την Κοινωνική Ασφάλιση.

Η αντιπροσωπεία, η οποία αποτελείται από τον γγ του Εργατικού Κέντρου, Olivier Mateu και τον γραμματέα του Σωματείου Κοινωνικής Ασφάλισης, Jean Mari Angeli, πραγματοποίησε την Παρασκευή συναντήσεις με συνδικάτα και εργαζόμενους.

Νωρίς το πρωί συμμετείχε σε περιοδεία στους οικοδόμους στο εργοτάξιο της πρώην «Παπαστράτος» στον Πειραιά, μαζί με μέλη της διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Ο γγ του Εργατικού Κέντρου Μασσαλίας μιλώντας στους εργαζόμενους, οι οποίοι επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στην αντιπροσωπεία, τόνισε ότι στη Γαλλία αλλά και σε όλες τις χώρες της ΕΕ οι εργαζόμενοι δέχονται τη διαρκώς εντεινόμενη επίθεση του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων στα εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά τους δικαιώματα, για την ενίσχυση της καπιταλιστικής κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας.

«Οπλο των εργατών είναι η οργανωμένη πάλη», τόνισε ο Olivier Mateu, «για να κερδίσουμε ό,τι χάσαμε» και να «διεκδικήσουμε τον πλούτο που παράγουμε», γιατί «όλος αυτός ο πλούτος παράγεται από εμάς. Χωρίς εμάς, το μεγάλο κεφάλαιο, τα αφεντικά είναι ένα τίποτα». Εκφράζοντας την ταξική του αλληλεγγύη στους αγώνες των εργαζομένων στην Ελλάδα, ανέδειξε τη σημασία που έχουν όχι μόνο για την εργατική τάξη της Ελλάδας, αλλά και για τους εργαζόμενους της Γαλλίας, όπου, όπως ανέφερε, τα συνδικάτα προετοιμάζουν γενική απεργία στις 5 Δεκέμβρη ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης Μακρόν σε Ασφαλιστικό - Συνταξιοδοτικό, ενώ «από τις 5 Δεκέμβρη στη Μασσαλία ξεκινούν επαναλαμβανόμενες απεργίες σε πάνω από 50 επιχειρήσεις».

Σε ερώτηση εργαζομένων του εργοταξίου για το τι ισχύει με τις Συλλογικές Συμβάσεις στη Γαλλία, ο Γάλλος συνδικαλιστής απάντησε ότι «η ουσία των ΣΣΕ έχει καταργηθεί» και πως «πλέον η κυβέρνηση είναι αυτή που μπορεί να ορίσει τους όρους, το ποια θα είναι η ΣΣΕ σε μία επιχείρηση, στην οικοδομή, σε ένα εργοτάξιο».

Σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο κάλεσε και ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, Γιάννης Αναγνώστου, ενημερώνοντας τους εργάτες για πτυχές των μέτρων που θα φέρει η κυβέρνηση. «Ενωμένοι, οι εργάτες όλου του κόσμου να παλέψουμε», κάλεσε, βάζοντας μπροστά τις δικές μας ανάγκες. Κάλεσε ακόμα τους εργαζόμενους να ενισχύσουν την πρωτοβουλία αλληλεγγύης των συνδικάτων προς τους εργαζόμενους και τον λαό της Αλβανίας που χτυπήθηκαν από τον ισχυρό σεισμό.

Σε συνέχεια της επίσκεψής της στην Αθήνα, η αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Μασσαλίας συναντήθηκε με το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και με σωματεία από τα ασφαλιστικά ταμεία, συζητώντας τις εξελίξεις στην Κοινωνική Ασφάλιση, καθώς και το παραπέρα χτύπημα της δημόσιας Υγείας και στις δύο χώρες.

Η αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Μασσαλίας συναντήθηκε επίσης με εκπροσώπους των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων.

Ο Δ. Κουτσούμπας στη συγκέντρωση στα Προπύλαια

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παραβρεθεί και θα κάνει δηλώσεις στο συλλαλητήριο για την Κοινωνική Ασφάλιση, που διοργανώνουν Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Σωματεία Εργαζομένων και οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, το Σάββατο 30/11, στις 10.30 π.μ., στα Προπύλαια.

Οι προσυγκεντρώσεις της Αθήνας

Οι προσυγκεντρώσεις των συνδικάτων και των μαζικών φορέων για το συλλαλητήριο της Αθήνας έχουν οριστεί για τις 9.45 π.μ. στα εξής σημεία:

Πλατεία Κάνιγγος: Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, Γυναικείοι Σύλλογοι της ΟΓΕ

Ομόνοια: Η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας και σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων, μαζικοί φορείς από τις γειτονιές της Αττικής

Προπύλαια: Φοιτητικοί Σύλλογοι.

Πούλμαν για το συλλαλητήριο

Για τη μετακίνηση στο συλλαλητήριο της Αθήνας δρομολογούνται πούλμαν από: Ανω Λιόσια (9.15 π.μ., τριγωνική πλατεία πίσω από το δημαρχείο). Ολυμπιακό Χωριό (9.15 π.μ., Στέκι Λαϊκής Επιτροπής - Κακλαμανάκη 21). Ελευσίνα (9.30 π.μ., δημοτικό πάρκινγκ). Μενίδι (9.30 π.μ., πλατεία Καράβου). Κόκκινος Μύλος (9.30 π.μ., τριγωνική πλατεία).

Πούλμαν για τη συγκέντρωση στην Αθήνα δρομολογεί και το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής (αναχώρηση 8.30 π.μ. από ΟΤΕ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ