ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις για μόνιμη και σταθερή δουλειά

Στην 7η ΥΠΕ κινητοποιήθηκαν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου ΠαΓΝΗ
Στην 7η ΥΠΕ κινητοποιήθηκαν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου ΠαΓΝΗ
Η προσχηματική «κατανόηση» για το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη δουλειά, που «όμως σκοντάφτει στις μνημονιακές δεσμεύσεις και στην οικονομική κρίση», ήταν η «καραμέλα» που άκουσαν οι εργαζόμενοι από τα διορισμένα κυβερνητικά στελέχη στις διοικήσεις νοσοκομείων, υγειονομικών περιφερειών, στον ΟΑΕΔ κι όπου αλλού αναπτύχθηκαν χτες πολύμορφες δράσεις, στο πλαίσιο της παναττικής τρίωρης στάσης εργασίας για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και της 24ωρης απεργίας για το προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων που εργάζεται με ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιχειρεί να «κουκουλώσει» το γεγονός ότι, συνεχίζοντας την πολιτική των προκατόχων της, εφαρμόζει τη στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ για παραπέρα χτύπημα της μόνιμης και σταθερής εργασίας και τη γιγάντωση της «ελαστικής απασχόλησης».

Αντιμέτωποι με απολύσεις επικουρικοί και συμβασιούχοι

Στα δημόσια νοσοκομεία, οι συνέπειες της «ευέλικτης εργασίας» για τους εργαζόμενους και τους ασθενείς είναι πλέον παραπάνω από ορατές. Εκατοντάδες επικουρικοί γιατροί κι άλλοι συμβασιούχοι είναι απλήρωτοι. Μέχρι το τέλος του 2018 αναμένεται να έχουν απολυθεί περίπου 15.000 εργαζόμενοι από τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2018 φέρνει νέο «τσεκούρι» της κρατικής χρηματοδότησης κατά 363 εκατ. ευρώ.

Ηδη χτες κλήθηκαν δύο εργαζόμενες επικουρικές από το στρατιωτικό νοσοκομείο «251 Αεροπορίας» να υπογράψουν την απόλυσή τους, ενώ τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν άλλοι 37 εργαζόμενοι από τα στρατιωτικά νοσοκομεία.

Τον ερχόμενο μήνα θα απολυθούν 3 εργαζόμενοι (νοσηλευτές) συμβασιούχοι του ΟΑΕΔ από το Νοσοκομείο Πρέβεζας, ενώ αναμένεται να μείνουν άνεργοι άλλοι 35 εργαζόμενοι συμβασιούχοι που δουλεύουν στο νοσοκομείο. Τη μονιμοποίησή τους απαίτησαν ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Πρέβεζας, τα Σωματεία ΟΤΑ και Ιδιωτικών Υπαλλήλων του νομού και συνταξιούχοι κατά τη διάρκεια διαδοχικών παραστάσεων διαμαρτυρίας που έγιναν χτες στις διοικήσεις του ΟΑΕΔ και του νοσοκομείου.

Παράσταση διαμαρτυρίας στην 7η ΥΠΕ πραγματοποίησε το Σωματείο Εργαζομένων του ΠαΓΝΗ, με την παρουσία επικουρικών εργαζομένων, συμβασιούχων με τα προγράμματα του ΟΑΕΔ και εργαζομένων με μπλοκάκι από την Παιδοψυχιατρική Κλινική του νοσοκομείου. Μόνο στο ΠαΓΝΗ δουλεύουν 300 εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας, ενώ συνολικά στα δημόσια νοσοκομεία της Κρήτης είναι 800.

Κινητοποίηση έγινε και στο υπουργείο Υγείας, όπου επικράτησε ένταση μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων και εργαζομένων.

Τέλος, το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» καλεί σε σύσκεψη τους επικουρικούς και τους συμβασιούχους ΟΑΕΔ όλων των δημόσιων νοσοκομείων της Αττικής, τη Δευτέρα 4/12, στις 4.30 μ.μ., για να αποφασίσουν από κοινού την παραπέρα δράση τους.

Ο

«ATHENS LEDRA»: Σε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας προχωρούν σήμερα, Πέμπτη, στη 1 μ.μ., οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Athens Ledra». Την ίδια ώρα έχει οριστεί τριμερής συνάντηση, μετά από αίτημα των εργαζομένων και του σωματείου τους. Οι εργαζόμενοι, που βρέθηκαν στην ανεργία από τον Ιούνη του 2016, όταν η επιχείρηση προχώρησε σε παύση λειτουργίας, δεν έχουν σταματήσει να διεκδικούν τις θέσεις εργασίας τους, τα δεδουλευμένα και τα δικαιώματά τους από την κυβέρνηση, παλιούς και νέους ιδιοκτήτες.

«ΤΟΞΟΤΗΣ»: Με κινητοποίηση θα δώσουν το «παρών» οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Τοξότης» στην τριμερή συνάντηση που έχει οριστεί αύριο, Παρασκευή, στο υπουργείο Εργασίας. Οι εργαζόμενοι, όπως αποφάσισαν στη συνέλευσή τους, θα συγκεντρωθούν στις 12 μ. στην Ομόνοια και θα κατευθυνθούν με πορεία στο υπουργείο. Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση διεκδικώντας τα δεδουλευμένα που τους οφείλει η εργοδοσία, ενώ στο πλευρό τους έχουν το κλαδικό Συνδικάτο Ενέργειας.

ΟΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και δημοτικών επιχειρήσεων νομού Θεσσαλονίκης διοργανώνει διευρυμένη σύσκεψη των Επιτροπών Αγώνα των συμβασιούχων των δήμων του νομού, αύριο Παρασκευή, στις 6.30 μ.μ., στο ΕΚΘ, με στόχο την οργάνωση νέων κινητοποιήσεων και τη συμμετοχή στην απεργία στις 14/12.

«WASTE SOLUTIONS» - ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Με καθολική συμμετοχή έγινε την Τρίτη 28/11 η στάση εργασίας στο εργοστάσιο ανακύκλωσης της εταιρείας «Waste Solutions» στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου. Οι εργαζόμενοι και το σωματείο τους, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, προχώρησαν στην κινητοποίηση μετά τον τραυματισμό εργαζόμενου, που ανέβασε τον συνολικό αριθμό των εργατικών «ατυχημάτων» σε πέντε μέσα σε λίγους μόνο μήνες. Ο εργαζόμενος τραυματίστηκε, ευτυχώς ελαφρά, πέφτοντας από ύψος 2,5 μέτρων, όπου εκτελούσε εργασίες καθαρισμού σε μοτέρ, όταν ενεργοποιήθηκε η κορδέλα διαλογής που βρισκόταν από πάνω του. Οι εργαζόμενοι και το σωματείο τους διεκδικούν να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Επίσης, απαιτούν να παρθούν πίσω οι απολύσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η εργοδοσία. Παλεύουν, τέλος, για να υπογραφεί επιχειρησιακή ΣΣΕ.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Ημερίδα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων

Ημερίδα - εκδήλωση με θέμα «Προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων από τον επαγγελματικό κίνδυνο», οργανώνει αύριο, Παρασκευή, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, από τις 18.00 έως τις 21.15, στην αίθουσα εκδηλώσεών του. Σκοπός της ημερίδας είναι να αναδειχτούν η επιδείνωση των συνθηκών εργασίας και οι επιπτώσεις τους στην υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, καθώς και η ανάγκη οργάνωσης της δράσης του εργατικού κινήματος για το θέμα αυτό.

Εισηγήσεις θα κάνουν οι: Τάσος Τσιαπλές, πρόεδρος του ΕΚΛ, Εύη Γεωργιάδου, μηχανικός ασφάλειας, μέλος της Αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), Χρήστος Παπάζογλου, γιατρός εργασίας, μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Το ΕΚΛ καλεί όλα τα ΔΣ των Σωματείων, τις Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας και κάθε εργαζόμενο να παραβρεθούν και να συμμετάσχουν ενεργά στη συζήτηση που θα ακολουθήσει.

Στην ανακοίνωση - πρόσκληση επισημαίνει: «Η απουσία μέτρων ασφάλειας στους περισσότερους χώρους δουλειάς, η εντατικοποίηση, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, η εργασιακή ανασφάλεια οδηγούν καθημερινά σε εργατικά ατυχήματα, ορισμένα θανατηφόρα. Στο νομό Λάρισας, το 2016 καταγράφηκαν 111 εργατικά ατυχήματα (1 θανατηφόρο), μέχρι 20/11/17 καταγράφηκαν άλλα 111 (4 θανατηφόρα), ενώ αρκετά δεν δηλώνονται υπό τον φόβο της απόλυσης (...) Αυτή η κατάσταση συνδέεται με τη συνολικότερη αντιλαϊκή πολιτική κυβερνήσεων - ΕΕ - ΔΝΤ - επιχειρηματικών ομίλων, που θυσιάζουν εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα στο βωμό της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Δεν συμβιβαζόμαστε με αυτή την κατάσταση! Απαιτούμε ουσιαστική προστασία της υγείας και της ασφάλειάς μας!».

Παράσταση διαμαρτυρίας για την ανεργία

Χτες επίσης, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας οργάνωσε παράσταση διαμαρτυρίας για την ανεργία στην Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας του ΟΑΕΔ. Αντιπροσωπεία της διοίκησης του ΕΚΛ συναντήθηκε με την περιφερειακή διευθύντρια, στην οποία επέδωσε υπόμνημα με τις διεκδικήσεις του για τα ζητήματα της ανεργίας, ζητώντας να το μεταβιβάσει στα κεντρικά του ΟΑΕΔ και στο υπουργείο Εργασίας.

Οπως επισημαίνει το ΕΚΛ, σε αντίθεση με όσα λέει η κυβέρνηση περί μείωσης της ανεργίας, στο νομό Λάρισας πάνω από 23.000 είναι οι άνεργοι καταγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ, ενώ πολλές χιλιάδες ακόμα είναι αυτοί που πραγματοποιούν ελάχιστα ημερομίσθια σε ετήσια βάση ή εργάζονται με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση. Ταυτόχρονα, πάνω από 6.000 υπολογίζονται οι εργαζόμενοι στο νομό Λάρισας που παραμένουν απλήρωτοι για πολλούς μήνες και πολλοί απ' αυτούς στο τέλος μένουν άνεργοι, χωρίς να πληρωθούν ποτέ τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις απόλυσης, καθώς οι επιχειρήσεις δηλώνουν πτώχευση.

Πρωτοβουλίες σωματείων του Εμπορίου
  • Εκδήλωση με θέμα τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, τα εργατικά «ατυχήματα» και τις επαγγελματικές ασθένειες οργανώνει την Κυριακή 3/12, στις 11 π.μ., το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «LIDL Ελλάς». Η εκδήλωση θα γίνει στα γραφεία του Σωματείου (Αγ. Φιλοθέης 5β, πλατεία Μητροπόλεως), ενώ κατά τη διάρκειά της θα γίνει συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες από τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική. «Η προστασία της ζωής και της υγείας μας δεν είναι ατομική υπόθεση», τονίζει το Σωματείο στο κάλεσμά του, υπογραμμίζοντας ότι οι επιπτώσεις στην υγεία «όχι μόνο από το εργασιακό αλλά και από το ευρύτερο περιβάλλον (επαγγελματικός κίνδυνος, φυσικές καταστροφές, βιομηχανική ρύπανση, τεχνολογικά ατυχήματα μεγάλης έκτασης) απαιτούν δυνάμωμα και κλιμάκωση της δράσης μας».
  • Σε Γενική Συνέλευση προχωρά το Σωματείο Εργαζομένων στην «Praktiker Hellas» την Κυριακή 3/12, στις 10.30 π.μ., στο ξενοδοχείο «Stanley» (πλατεία Καραϊσκάκη, Μεταξουργείο).
  • Σε σύσκεψη με επίκεντρο την πάλη για υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης καλεί ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, την Κυριακή 10/12, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του (Αγ. Φιλοθέης 5β, πλατεία Μητροπόλεως), επιχειρησιακά, κλαδικά σωματεία και Επιτροπές Αγώνα. Η πρωτοβουλία για την οργάνωση σύσκεψης αποφασίστηκε στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου, στις 19/11. Στον κλάδο του Εμπορίου δεν υπάρχει ΣΣΕ από τον Ιούλη του 2013, ενώ στις ατομικές συμβάσεις των εργαζομένων οι εργοδότες επιβάλλουν μια σειρά απαράδεκτους όρους, από τη «διευθέτηση» του εργάσιμου χρόνου μέχρι μειώσεις που περιορίζουν τις αποδοχές των εργαζομένων στα ψίχουλα του βασικού μισθού.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ