ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εμπρός λαέ, ξεσηκωμός, κάτω τα χέρια απ’ του λαού το βιος!»
  • Κινητοποιήσεις εργατικών σωματείων και Λαϊκών Επιτροπών χτες στα Ειρηνοδικεία ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκών σπιτιών
  • ΜΑΤ και χημικά επιστράτευσε η κυβέρνηση

Στο Ειρηνοδικείο Αθήνας
Στο Ειρηνοδικείο Αθήνας
Με κεντρικό σύνθημα «Εμπρός λαέ, ξεσηκωμός, κάτω τα χέρια απ' του λαού το βιος», εργατικά σωματεία και Λαϊκές Επιτροπές, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα της Γραμματείας Αττικής του ΠΑΜΕ, πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα, μέρα επανέναρξης των πλειστηριασμών μετά την αναστολή της αποχής των συμβολαιογράφων, παραστάσεις διαμαρτυρίας σε διάφορα Ειρηνοδικεία της Αττικής, συνεχίζοντας την πάλη τους κατά των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων σπιτιών φτωχών εργατικών - λαϊκών οικογενειών.

Υλοποιώντας την αποφασιστικότητά της να «τρέξει» τους πλειστηριασμούς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που έχει ήδη ανακοινώσει την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου έτσι ώστε για αδικήματα όπως η «απειλή» και η «διατάραξη οικιακής ειρήνης» σε βάρος συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς να προβλέπεται αυτεπάγγελτη δίωξη και όχι δίωξη κατ' έγκληση, όπως ισχύει μέχρι σήμερα, έθεσε χτες σε εφαρμογή τα «ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας» που αποφάσισαν στην αρχή του μήνα σε σχετική σύσκεψη οι υπουργοί Δικαιοσύνης, Σ. Κοντονής, ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ν. Τόσκας, και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δ. Λιάκος.

Παρέταξε τα ΜΑΤ απέναντι στους εκατοντάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν αλλά και να ματαιώσουν τους 29 προγραμματισμένους πλειστηριασμούς, ενώ στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας στη Λουκάρεως ισχυρή αστυνομική δύναμη προχώρησε σε απρόκλητη χρήση βίας και χημικών μέσα σε κλειστό χώρο του Ειρηνοδικείου, σε βάρος εργαζομένων που διαδήλωναν ενάντια στην υφαρπαγή του μόχθου του λαού.

Στον Πειραιά
Στον Πειραιά
Μαχητικό το μπλοκ των ταξικών δυνάμεων και των Λαϊκών Επιτροπών Αθήνας με τα μέλη του να φωνάζουν συνθήματα όπως «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη!», «Εμπρός λαέ, ξεσηκωμός, κάτω τα χέρια απ' του λαού το βιος!», «Τέρμα πια στους εκβιασμούς, εμπόδισε λαέ τους πλειστηριασμούς!».

Οπως δήλωσε ο Βάλσαμος Συρίγος, μέλος της ΕΕ του ΠΑΜΕ και πρόεδρος του ΕΚ Λαυρίου: «Σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έδειξε για πολλοστή φορά το τι μέλλει γενέσθαι με τα νέα μέτρα καταστολής που έρχονται ενάντια στο εργατικό και λαϊκό κίνημα. Πριν ακόμα ψηφίσει την κατάργηση της απεργίας και την περιστολή των δικαιωμάτων έρχεται και εφαρμόζει βία και καταστολή για να εξυπηρετήσει τους τραπεζίτες, τους μονοπωλιακούς ομίλους, τους βιομηχάνους. Το είδαμε αυτό στα Γιάννενα με δώδεκα συλλήψεις συνδικαλιστών, εργαζομένων που διεκδικούσαν την επαναπρόσληψη εργαζομένων σε σούπερ μάρκετ, το είδαμε στο υπουργείο Παιδείας, το είδαμε και τώρα εδώ στα Ειρηνοδικεία, όπου με καταστολή προσπαθούν να επιβάλουν τα "δίκια" των τραπεζιτών ενάντια στο λαό. Καλούμε το λαό σε μεγάλη συστράτευση και κινητοποίηση στην απεργία στις 14 Δεκέμβρη με πανελλαδικό ξεσηκωμό ενάντια στη βαρβαρότητα για να διεκδικήσουμε Συλλογικές Συμβάσεις, να σταματήσει η ληστεία και η επίθεση στους εργαζόμενους».

Σε άλλες πόλεις

Παραστάσεις διαμαρτυρίας έγιναν στα Ειρηνοδικεία Πειραιά και Νίκαιας από το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, εργατικά σωματεία και Λαϊκές Επιτροπές, με το σύνθημα «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» να κυριαρχεί.

Διαμαρτυρία έξω από το Ειρηνοδικείο της Πάτρας οργάνωσαν χτες η Γραμματεία Αχαΐας του ΠΑΜΕ, συνδικάτα και Λαϊκές Επιτροπές. Στην κινητοποίηση συμμετείχε αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής, με επικεφαλής τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη. Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Πατρέων μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής: «Οι λαϊκές οικογένειες αντιμετωπίζουν και τον κίνδυνο των πλειστηριασμών από την εφορία και τις τράπεζες. Χιλιάδες εργατικά και λαϊκά σπίτια κινδυνεύουν άμεσα να βγουν στο σφυρί. Η δημοτική αρχή, έχοντας ως γνώμονα τα λαϊκά στρώματα και τις ανάγκες τους, έχει επιλέξει όχθη. Είναι ανάγκη ο λαός μας να βγει στο προσκήνιο και να έρθει σε συνολική ρήξη με την αντιλαϊκή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των κυβερνήσεων και του κεφαλαίου. Παρά τις επιδιώξεις όλων εκείνων των δυνάμεων που χρησιμοποιούν και το καρότο και το μαστίγιο για να στηρίξουν τα συμφέροντα του τραπεζικού κεφαλαίου, είτε καταστέλλοντας, είτε ενσωματώνοντας, η δύναμη εκείνη που θα δώσει απάντηση σε αυτό, αλλά και σε όλη την κατάσταση που βιώνει σήμερα ο λαός μας, είναι το ίδιο το εργατικό - λαϊκό κίνημα, η Κοινωνική Συμμαχία. Η πίεση του λαϊκού κινήματος μπορεί να στριμώξει την κυβέρνηση και να βάλει εμπόδια στα σχέδιά της να βγάλει στο σφυρί τα λαϊκά σπίτια».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και για οφειλές προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό

Οι ...«παραμετρικές αλλαγές» και η «τεχνική δουλειά» απομένουν γύρω από την καρατόμηση των προνοιακών επιδομάτων που έχουν απομείνει για τη λαϊκή οικογένεια. Την ίδια ώρα, και ενώ ακόμη δεν έχει καθαρογραφεί το προς υπογραφή «συμπληρωματικό μνημόνιο» με την Ευρωζώνη, που αποκάλυψε χτες ο «Ριζοσπάστης», η κυβέρνηση σπεύδει να προλάβει και τα προαπαιτούμενα της επόμενης, 4ης «αξιολόγησης», σφίγγοντας ακόμα περισσότερο τη «θηλιά» των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων σε βάρος λαϊκών νοικοκυριών, αυτήν τη φορά και από την πλευρά των ληξιπρόθεσμων «οφειλών» τους προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, θέμα χρόνου είναι η έκδοση της υπουργικής απόφασης και των εγκυκλίων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αναφορικά με την καθιέρωση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και για οφειλές προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, ενώ η σχετική διάταξη αναμένεται να περιλάβει και οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα χτεσινά εγκαίνια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» δάνεια στις τράπεζες, παράλληλα με την «παραδοσιακή» διαδικασία στις αίθουσες των δικαστηρίων, με φόντο βέβαια την κλιμάκωση που κυοφορείται για τη συνέχεια, έδωσαν ένα ακόμη «σινιάλο» σε τραπεζίτες και «επενδυτές», με χαρακτηριστικό το άλμα κατά 6,5% των τραπεζικών μετοχών στη χτεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας. Σε κάθε περίπτωση, η επίδειξη αντιλαϊκής «πυγμής» από την πλευρά τόσο της κυβέρνησης όσο και των τραπεζών έρχεται να εντείνει το κλίμα των εκβιασμών απέναντι στα οικονομικά αδύναμα λαϊκά νοικοκυριά, εξαναγκάζοντάς τα να συμπιέσουν ακόμη περισσότερο βασικές δαπάνες της καθημερινότητας, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες μέρες εμφανίζεται αυξημένη προσέλευση στα γκισέ των τραπεζών, προς αναζήτηση βέβαια των όποιων παρεχόμενων ρυθμίσεων από την πλευρά τους.

Να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με τις κάλπικες κυβερνητικές «διαβεβαιώσεις» περί «προστασίας» των λαϊκών νοικοκυριών, μεταξύ των εκατοντάδων νέων αντιλαϊκών παρεμβάσεων, του «συμπληρωματικού μνημονίου», προβλέπεται και η ουσιαστική κατάργηση της όποιας παρεχόμενης νομικής προστασίας για την πρώτη κατοικία της λαϊκής οικογένειας, για τα «κόκκινα» δάνεια.

Σε αυτό το φόντο θα αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα του νομικού πλαισίου περί «αφερεγγυότητας των νοικοκυριών», ενώ με ορόσημο το Φλεβάρη του 2018 ο νόμος 3869/2010 (λεγόμενος νόμος Κατσέλη) θα έχει τροποποιηθεί.

Ταυτόχρονα, θα «τροποποιηθεί» ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, αναφορικά με τις νέες διατάξεις στήριξης των τραπεζών κατά τη διαδικασία των πλειστηριασμών, αναβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο τη θέση τους έναντι άλλων, όπως οι εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, οι οφειλές προς εργαζόμενους κ.ά.

«Δουλειά» για το κεφάλαιο

Θυμίζουμε ότι ανάμεσα σε άλλα στο «συμπληρωματικό μνημόνιο» προβλέπονται:

-- Οτι «θα εξαλειφθεί το ΕΚΑΣ» μέχρι το τέλος του 2019, με περαιτέρω «εξοικονομήσεις» ύψους 808 εκατ. το 2018 και 853 εκατ. το 2019. Να σημειωθεί ότι η κατάργηση του ΕΚΑΣ, από μόνη της, υπερκαλύπτει το λεγόμενο «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης», που θα παραμείνει στάσιμο μέχρι το 2021, στα 760 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο».

-- Η «μεταρρύθμιση» του συστήματος οικογενειακών παροχών, με αρχή το Γενάρη του 2018.

-- Η νομοθεσία για τη μεταρρύθμιση των παροχών αναπηρίας, και μάλιστα με μπούσουλα την «επιλεξιμότητα» των δικαιούχων ανάλογα με την ικανότητά τους να ασκούν δραστηριότητες της καθημερινής ζωής με τον νεόκοπο όρο της «λειτουργικής αναπηρίας»!

-- Η συμπίεση του επιδόματος για τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας. Καθιερώνεται «ενιαίο επίδομα τέκνων». Οπως προβλέπεται, «το επίπεδο παροχών και τα κατώτατα όρια επιλεξιμότητας θα καθορίζονται έτσι ώστε να βελτιωθούν η στόχευση, η επάρκεια και η ισότητα, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περιθωρίων, όπως προσδιορίζεται στον προϋπολογισμό».

- Η «μεταρρύθμιση του συστήματος των επιδοτήσεων μεταφορών» - για παράδειγμα, τα μειωμένα εισιτήρια στις αστικές συγκοινωνίες - σε συνέχεια, όπως λένε, του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Το νέο μέτρο προβλέπεται να εφαρμόζεται από το Μάρτη του 2018.

-- «Νέα νομοθεσία» (καρατόμηση) προβλέπεται για τα στεγαστικά επιδόματα για τα νοίκια φτωχών λαϊκών νοικοκυριών.

Αναδιαρθρώσεις στην κρατική διοίκηση

Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν και χτες οι συναντήσεις κυβερνητικών στελεχών με τους «θεσμούς», όπου κλείνουν «ταχέως» τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα. Η στελέχωση νευραλγικών θέσεων του κρατικού μηχανισμού και των υπουργείων από την «αγορά» βρέθηκε στο επίκεντρο της χτεσινής συνάντησης της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ο. Γεροβασίλη, με τα κλιμάκια του κουαρτέτου στην Αθήνα. Σύμφωνα με κυβερνητική ενημέρωση, «η συζήτηση υπήρξε παραγωγική», ενώ η επιλογή των προϊσταμένων στο σύνολό τους αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του καλοκαιριού του 2018, όπως άλλωστε προβλέπεται και στο χρονοδιάγραμμα του «συμπληρωματικού μνημονίου».

Η σημερινή ατζέντα των συναντήσεων περιλαμβάνει τις «συμπληρωματικές» παρεμβάσεις στην Υγεία, στη Δικαιοσύνη, στο χρηματοπιστωτικό τομέα και τη φορολογική πολιτική.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι εργαζόμενοι να μην επιτρέψουν κανένα πλειστηριασμό λαϊκής κατοικίας

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών "βγάζει στο σφυρί" την περιουσία χιλιάδων λαϊκών οικογενειών, οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια εξαναγκάστηκαν σε δανεισμό και υπερχρεώθηκαν για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Η ηλεκτρονική μορφή πλειστηριασμών επιλέγεται για να καμφθούν οι μαζικές λαϊκές αντιδράσεις, την ποινικοποίηση των οποίων έχει ήδη συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους "θεσμούς".

Οι πλειστηριασμοί για βίλες και πισίνες είναι η στάχτη στα μάτια, για να κρυφτεί το τι έρχεται για τις λαϊκές περιουσίες, καθώς και το ότι η ελάχιστη προστασία της πρώτης κατοικίας "χάνεται", προκειμένου να παραδοθούν τα "κόκκινα" δάνεια στα κοράκια της αγοράς, τα οποία και θα αναλάβουν τους εκβιασμούς για "συμβιβασμό" με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Η κυβέρνηση, πιστός ακόλουθος των τραπεζών, των κατασκευαστικών ομίλων, του κεφαλαίου συνολικά, εγκαινιάζει σήμερα τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς γιατί θέλει να βοηθήσει τους τραπεζικούς ομίλους να συγκεντρώσουν γη και ακίνητη περιουσία στα χέρια τους. Πρόκειται για άλλη μια απόδειξη για το ποιος κερδίζει και ποιος χάνει με τη "δίκαιη" ανάπτυξη του κ. Τσίπρα.

Οι εργαζόμενοι με τη συλλογική δράση τους να μην επιτρέψουν να γίνει κανένας πλειστηριασμός λαϊκής κατοικίας, καταστήματος αυτοαπασχολούμενου, να διεκδικήσουν μέτρα ουσιαστικής ελάφρυνσης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org