ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Χτύπησε με τα ΜΑΤ φοιτητές και εργαζόμενους στις εστίες!

Παρά την επίθεση δεν έκαναν πίσω και με τη χτεσινή δυναμική κινητοποίηση απαίτησαν να ξεκινήσει άμεσα η σίτιση στα εστιατόρια και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων

Από την κινητοποίηση στο υπουργείο
Από την κινητοποίηση στο υπουργείο
Με γκλομπς και δακρυγόνα απάντησε η κυβέρνηση σε φοιτητές οι οποίοι μένουν εδώ και ένα μήνα περίπου χωρίς σίτιση, αλλά και εργαζόμενους στις εστίες που έχουν απολυθεί από τους εργολάβους, που πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι μία δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας.

Φοιτητές και εργαζόμενοι δήλωσαν πως η υπομονή τους έχει εξαντληθεί και ότι τα αιτήματά τους είναι «αιτήματα επιβίωσης» και απαίτησαν να ξεκινήσει άμεσα η σίτιση στα εστιατόρια των εστιών σε όλη τη χώρα, να δοθεί η αναγκαία χρηματοδότηση για τις ανάγκες των εστιών, να σταματήσει η επιχειρηματική δραστηριότητα και να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων στις εστίες, με μόνιμη και σταθερή δουλειά. Μαζί τους διαδήλωσαν φοιτητές και γονείς ζητώντας να γίνουν δεκτές οι αιτήσεις μετεγγραφών τους, δηλώνοντας ότι έτσι η κυβέρνηση αποκλείει τα παιδιά λαϊκών οικογενειών από το να σπουδάσουν.

Φοιτητές και εργαζόμενοι ζήτησαν συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και βρίσκοντας κλειστές τις πόρτες μπήκαν μέσα στον προαύλιο χώρο. Απέναντί τους, η κυβέρνηση και το υπουργείο παρέταξε τα ΜΑΤ, που με τη χρήση δακρυγόνων και γκλομπς επιτέθηκαν στους φοιτητές, με αποτέλεσμα τέσσερις από αυτούς να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.

Η στιγμή της επίθεσης των ΜΑΤ σε φοιτητές και εργαζόμενους
Η στιγμή της επίθεσης των ΜΑΤ σε φοιτητές και εργαζόμενους
Οι συγκεντρωμένοι παρέμειναν με αποφασιστικότητα έξω από το υπουργείο, καταγγέλλοντας την πολιτική που απαντά με καταστολή σε δίκαια αιτήματα, δηλώνοντας πως η κυβέρνηση έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο, ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν αν δεν πάρουν απαντήσεις. Υστερα από την επιμονή τους, μπήκαν στο υπουργείο και αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα, Γ. Αγγελόπουλο. Οπως ενημέρωσαν μετά τη συνάντηση, από πλευράς υπουργείου εξαγγέλθηκε νομοθετική ρύθμιση ώστε οι εργαζόμενοι από τους εργολάβους να περάσουν στα ιδρύματα, ειπώθηκε ότι θα ικανοποιηθούν αιτήσεις για μετεγγραφές, ενώ για τα ζητήματα των εστιών συνεχίζει να κρύβεται πίσω από την κατάληψη του ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

«Δεν θα υποκύψουμε στην τρομοκρατία τους!», δηλώνει η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών καταδικάζοντας την απαράδεκτη επίθεση των ΜΑΤ, σημειώνοντας: «Αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι αδίστακτη όσον αφορά την απαρέγκλιτη υλοποίηση της πολιτικής που τσακίζει εμάς και τις οικογένειές μας. Στερεί μέχρι και το ένα πιάτο φαΐ σε εστιακούς φοιτητές, την ώρα που με το νέο κρατικό προϋπολογισμό δεν δίνει φράγκο για τις ανάγκες των εστιών και τα δίνει όλα στο μεγάλο κεφάλαιο, την ίδια ώρα που πουλάει το φτηνό παραμύθι της "δίκαιης ανάπτυξης". Οταν η αισχρή αυτή προπαγάνδα καταρρέει από την αντιλαϊκή πραγματικότητα, δεν διστάζει να απαντά με καταστολή και τρομοκρατία σε όσους αγωνίζονται», τονίζει το ΜΑΣ, καλώντας κάθε φοιτητή «να καταδικάσει την πολιτική της κυβέρνησης και την απαράδεκτη επίθεση των ΜΑΤ και να στηρίξει το δίκαιο αγώνα των συναδέλφων μας».

Στην κινητοποίηση καλούσαν από κοινού το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχοϋπαλλήλων, η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Εστιών ΕΜΠ, ο Σύλλογος Οικοτρόφων Νέων Εστιών ΕΜΠ, η Επιτροπή Αγώνα Σπουδαστών ΑΣΠΑΙΤΕ και ο Σύλλογος ΕΤΕΠ ΕΜΠ.

Στη Θεσσαλονίκη

Με αντίστοιχα αιτήματα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν χτες μέλη του Συλλόγου Οικότροφων Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης (ΣΟΦΕΘ), απαιτώντας να ανοίξει τώρα το εστιατόριο της εστίας, το οποίο εδώ και μια βδομάδα έχει κλείσει, καθώς το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, ο φορέας διαχείρισης των εστιών, έχει αφήσει τη λειτουργία του εστιατορίου «στον αέρα», δεν έχει προχωρήσει σε νέα ανάθεση, δεν έχει εγκρίνει το απαραίτητο κονδύλι.

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ για την Οκτωβριανή Επανάσταση

Από την εκδήλωση στα Τρίκαλα
Από την εκδήλωση στα Τρίκαλα
Στο πλαίσιο των πολύμορφων πρωτοβουλιών για την ανάδειξη των πολιτικών συμπερασμάτων από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, πριν 100 χρόνια, στη Ρωσία, που παίρνει η Οργάνωση Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ, εκδηλώσεις διοργάνωσαν το Σάββατο 25/11 οι Τομεακές Οργανώσεις Λάρισας στο Μύλο του Παππά και την Κυριακή 26/11 η Τομεακή Οργάνωση Τρικάλων στη «Σουίτα art Cafe». Στις δύο εκδηλώσεις ομιλητής ήταν ο Αρης Ευαγγελίδης, μέλος του Γραφείου ΚΣ της ΚΝΕ. Ιδιαίτερα ζητήματα που απασχόλησαν τη συζήτηση με τους μαθητές, τους φοιτητές, τους νέους εργαζόμενους που παραβρέθηκαν, ήταν η δυνατότητα οικοδόμησης σοσιαλισμού στην Ελλάδα, όπως και το πώς σήμερα μπορεί να γίνει και να επικρατήσει η επανάσταση. Η πλούσια συζήτηση βοήθησε να συμπυκνωθούν τα συμπεράσματα που χρειάζεται να κρατήσουν οι νέοι κομμουνιστές για τη δράση τους σήμερα.

Την Κυριακή στο Περιστέρι

«Η Οκτωβριανή Επανάσταση μέσα από τη ζωή της νεολαίας» είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που διοργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Περιστερίου της ΚΝΕ, την Κυριακή 3 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ., στην «Ξυλοτεχνία» (Παρασκευοπούλου και Κ. Παλαμά, Περιστέρι). Θα μιλήσει ο Στέφανος Λουκάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Με την Οκτωβριανή Επανάσταση και την κατάργηση της εκμετάλλευσης, οι νέες κομμουνιστικές σχέσεις παραγωγής έφεραν τις κατακτήσεις στην ΕΣΣΔ, στις οποίες θα διαπιστώσει κανείς ότι η ανεργία εξαλείφθηκε από τα πρώτα κιόλας χρόνια, η ανάπτυξη της Παιδείας, της Υγείας, του Αθλητισμού, του Πολιτισμού ήταν ποιοτικά ανώτερη και για όλο το λαό.

Καλούμε κάθε νέο που δεν θέλει να μείνει συμβιβασμένος και υποταγμένος, να αναρωτηθεί, να ψάξει, να μάθει ότι ο καπιταλισμός δεν είναι ανίκητος και αιώνιος, ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε μια ανώτερη κοινωνία, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο», σημειώνει μεταξύ άλλων η ΤΟ Περιστερίου στο κάλεσμά της για την εκδήλωση.

ΚΝΕ
Να δυναμώσει ο αγώνας για μόρφωση, δουλειά, ζωή με σύγχρονα δικαιώματα

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της Οργάνωσης

Σε ανακοίνωσή του για την επίθεση των ΜΑΤ σε εστιακούς φοιτητές στο υπουργείο Παιδείας το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ τονίζει τα εξής:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ απέδειξε για άλλη μία φορά πόσο αδίστακτη είναι. Αφού έκοψε τη σίτιση στους εστιακούς φοιτητές, σήμερα δε δεχόταν συνάντηση με αντιπροσωπεία των συλλόγων τους που ήταν σε κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας, ενώ δε δίστασε να απαντήσει στα δίκαια αιτήματά τους με απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ, χρήση χημικών και ξύλο.

Οι φοιτητές δεν έκαναν πίσω, επέβαλαν την παρουσία τους και κατέθεσαν τα αιτήματά τους. Κάθε φοιτητής και σπουδαστής να βγάλει τα συμπεράσματά του. Απέναντι στα παραμύθια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας για μόρφωση, δουλειά, ζωή με σύγχρονα δικαιώματα».

Διαμαρτυρία για τα προβλήματα των διαπολιτισμικών σχολείων

Σε κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας προχωρούν σήμερα στις 12 το μεσημέρι εκπαιδευτικοί διαπολιτισμικών σχολείων, στα οποία φοιτούν σήμερα στη μεγάλη πλειοψηφία προσφυγόπουλα που έχουν έρθει από νωρίς αντιμέτωπα με τεράστια προβλήματα και σε ένα ποσοστό παιδιά μεταναστών και παλιννοστούντων. Οι εκπαιδευτικοί ζητούν από το υπουργείο Παιδείας αύξηση της χρηματοδότησης ώστε να προσληφθεί όλο το αναγκαίο προσωπικό και να εξασφαλιστούν οι κατάλληλες υποδομές, να στηριχθεί η εκπαιδευτική διαδικασία με αναπροσαρμογή του αναλυτικού προγράμματος και του προγράμματος σπουδών, μείωση μαθητών ανά τμήμα και μια σειρά ακόμα αιτήματα στην κατεύθυνση της ουσιαστικής ένταξης των παιδιών και στήριξης της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Για τη συμμετοχή στην κινητοποίηση, στάση εργασίας έχει κηρύξει η ΟΛΜΕ, μετά από πρόταση της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δράσεις Φοιτητικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα

Φοιτητικοί Σύλλογοι και Επιτροπές Αγώνα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου (ΑΠΘ) και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) διοργανώνουν μια σειρά από πολύμορφες εκδηλώσεις μπροστά και στην 8η Πανελλαδική Συνάντηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, που έχει προγραμματιστεί για τις 10 Δεκέμβρη.

Συγκεκριμένα:

  • Σήμερα, Πέμπτη, η Επιτροπή Αγώνα Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ διοργανώνει εκδήλωση, στις 14.00, στην πτέρυγα των Πολιτικών Μηχανικών με θέμα «Μπαζωμένα ρέματα, κλιματική αλλαγή ή έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων;», με ομιλητή τον Χρήστο Μακρή, μεταδιδάκτορα διδάσκοντα του Τμήματος. Θα ακολουθήσει παρέμβαση της Επιτροπής Αγώνα.
  • Αύριο, Παρασκευή:

Η Επιτροπή Αγώνα Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ διοργανώνει εκδήλωση στις 17.00, στην πτέρυγα των Ηλεκτρολόγων με θέμα «Το νομοσχέδιο και οι εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση», με ομιλητή τον Ιάσονα Καρακώστα, υποψήφιο διδάκτορα του Τμήματος. Θα ακολουθήσει παρέμβαση της Επιτροπής Αγώνα.

Η Επιτροπή Αγώνα Φυσικού ΑΠΘ διοργανώνει εκδήλωση στις 12.00 στη ΣΘΕ με θέμα «Ερευνα και εργασιακές προοπτικές στον κλάδο της Φυσικής» και ομιλητή τον Μίμη Προύσαλη, υποψήφιο διδάκτορα του Τμήματος, Θα ακολουθήσει παρέμβαση της Επιτροπής Αγώνα.

Η Επιτροπή Αγώνα ΠΑΜΑΚ διοργανώνει εκδήλωση στις 12.30 μ.μ., στο ΠΑΜΑΚ με θέμα «Η συμμετοχή της Ελλάδας στους πολεμικούς σχεδιασμούς, η συνεργασία ΠΑΜΑΚ - ΝΑΤΟ και η απάντηση των φοιτητών», με ομιλητή τον Αλέξη Παπαδόπουλο, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ.

  • Τη Δευτέρα 4 Δεκέμβρη, ο Σύλλογος Φοιτητών Γεωλογικού ΑΠΘ διοργανώνει εκδήλωση στη Σχολή Θετικών Επιστημών, με θέμα «Η αντισεισμική θωράκιση στην Ελλάδα, οι ελλείψεις και η ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία», με ομιλήτρια την Ρίτσα Παπαδημητρίου, καθηγήτρια του Τμήματος.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ