ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απελευθερώνει παραπέρα τη δράση των δουλεμπορικών «Γραφείων Ευρέσεως Εργασίας»

Η πρώτη νομοθετική παρέμβαση της νέας υπουργού Εργασίας επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση υπερασπίζεται τη μονιμοποίηση της εργασιακής ζούγκλας

Τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι ασυμβίβαστα με την «τόνωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος»...
Τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι ασυμβίβαστα με την «τόνωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος»...
Την παραπέρα ενίσχυση του «δουλεμπορικού» κυκλώματος των λεγόμενων «Ιδιωτικών Γραφείων Ευρέσεως Εργασίας» (ΙΓΕΕ) έρχεται να υπηρετήσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με την κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή για την κατάργηση ακόμα και του ισχνού περιορισμού που ίσχυε, ο οποίος προέβλεπε ότι «η άσκηση της δραστηριότητας ΙΓΕΕ και υποκαταστήματός του δεν μπορεί να εκχωρηθεί σε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο».

Στην πρώτη της νομοθετική πράξη, η νέα υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης, Εφη Αχτσιόγλου, η οποία «διαφημίστηκε» για το νεαρό της ηλικίας της, λύνει ακόμα περισσότερο τα χέρια στα δουλεμπορικά γραφεία, που εκμεταλλεύονται κατά κύριο λόγο νέους ανθρώπους, δίνοντας έτσι και μια σαφή πρόγευση για τις νέες αντεργατικές ανατροπές που προωθούν η κυβέρνηση και οι «εταίροι» στα παζάρια για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Χαρακτηριστικά, η αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας αναφέρει ότι «η καταργούμενη ρύθμιση αφορούσε αδικαιολόγητο περιορισμό στο πλαίσιο της άσκησης της δραστηριότητας του Ιδιωτικού Γραφείου Ευρέσεως Εργασίας», ενώ υπογραμμίζει ότι η κατάργηση της προηγούμενης ρύθμισης εντάσσεται στο συνολικότερο πλαίσιο παρεμβάσεων που αποσκοπούν «στην τόνωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, στην αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων (...) μέσω της απλούστευσης των διοικητικών διαδικασιών και της άρσης των εμποδίων στην παροχή υπηρεσιών».

Η τροπολογία, η οποία ψηφίστηκε χτες από την πλειοψηφία της Ολομέλειας της Βουλής, κατατέθηκε στο αντιλαϊκό κυβερνητικό νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση στη σύσταση επιχειρήσεων, το οποίο αποτελεί προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης». Με αυτήν την παρέμβαση, ενισχύεται παραπέρα ο νόμος 4052/2012, με το οποίο νομιμοποιήθηκε η λειτουργία των ΙΓΕΕ. Καταργώντας την παράγραφο 3 του άρθρου 99 του ν. 4052/2012 και τον περιορισμό στην εκχώρηση της δραστηριότητας των «δουλεμπορικών», διευκολύνεται ακόμα παραπέρα η δράση τους, καθώς και η δυνατότητα για συγκέντρωση των δουλεμπορικών επιχειρήσεων σε μεγάλα σχήματα και επιχειρηματικούς ομίλους, με ενισχυμένο ρόλο και καλύτερη δυνατότητα εκμετάλλευσης των εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων.

Η τροπολογία υπερψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ενώ το ΠΑΣΟΚ ψήφισε «παρών». Καταψήφισαν η ΝΔ, η ναζιστική Χρυσή Αυγή (αν και διαθέτει τέτοια ιδιωτικά γραφεία...) και η Ενωση Κεντρώων.

Αντί για μόνιμη και σταθερή δουλειά, υπερασπίζεστε τα «δουλεμπορικά»!

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, κατήγγειλε και καταψήφισε την τροπολογία, ενώ απευθυνόμενος στην κυβέρνηση τόνισε:

«Είναι ντροπή σας. Και απουσιάζει η κυρία υπουργός, η οποία θα έπρεπε να ήταν εδώ, τουλάχιστον να την υπερασπιστεί. Και υποτίθεται ότι πρόκειται για έναν νέο άνθρωπο, που ανέλαβε τον υπουργικό θώκο για να λύσει τα προβλήματα των ανέργων. Φέρνει στα μουλωχτά μια τροπολογία, η πρώτη τροπολογία που φέρνει, με την οποία ρίχνει στα νύχια των δουλεμπόρων, των δουλεμπορικών γραφείων, ενάμισι εκατομμύριο ανέργους».

Τόνισε ότι με την τροπολογία ο ΣΥΡΙΖΑ, που έλεγε ότι θα καταργήσει με νόμο τα δουλεμπορικά γραφεία, «έρχεστε με νόμο και κατοχυρώνετε τα δουλεμπορικά γραφεία, τα νομιμοποιείτε, τα απελευθερώνετε και τα γιγαντώνετε. Και υποτίθεται ότι αυτόν τον καιρό δίνετε τη μάχη για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Αξιος ο μισθός σας. Υπερασπίζεστε την εργασιακή ζούγκλα, τη μεσιτεία και τα δουλεμπορικά κυκλώματα (...) Δίνετε, επίσης, πλήρη κάλυψη στη λειτουργία των δουλεμπορικών, ρατσιστικών παραμάγαζων της Χρυσής Αυγής».

«Αντί για επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, «αντί για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους που απαιτεί το εργατικό, λαϊκό κίνημα, αντί για μέτρα προστασίας των ανέργων, εσείς ανδρώνετε τα δουλεμπορικά γραφεία, αφού πρώτα φροντίσατε μαζί με τις προηγούμενες κυβερνήσεις να μετατρέψετε τον ΟΑΕΔ σε πυλώνα προώθησης των ελαστικών μορφών εργασίας. Η κυρία Αχτσιόγλου, ως νέα "Θατσερόγλου", αν έχει ίχνος φιλότιμου και ντροπής, θα πρέπει, να αποσύρει την τροπολογία. Διαφορετικά, θα βρει αντιμέτωπους τους εργαζόμενους, το λαϊκό κίνημα».


Μάταιη προσπάθεια να θολώσουν τα νερά

Με χτεσινή ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εργασίας επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σε ό,τι αφορά την εμπλοκή του στη διαδικασία μεταφοράς της δραστηριότητας της εταιρείας «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ ΑΒΕΕ» στην αλυσίδα S/M «MARKET IN», χωρίς διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, των εργασιακών δικαιωμάτων και των χρωστούμενων δεδουλευμένων των εργαζομένων.

Υπενθυμίζουμε ότι προχτές, Δευτέρα, το Πανελλαδικό Σωματείο των Εργαζομένων στην «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ ΑΒΕΕ» (πρώην Αρβανιτίδης), σε συνέντευξη Τύπου, κατήγγειλε ότι την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο, εν κρυπτώ και εν αγνοία του Σωματείου, συνάντηση εκπροσώπων της «MARKET IN» με δικηγόρους μερίδας εργαζομένων, στη διάρκεια της οποίας έγινε γνωστή η πρόθεση της επιχείρησης: Να λειτουργήσει 110 καταστήματα από τα 130, με 1.100 εργαζόμενους από τους 1.400, με ατομικές συμβάσεις και με μείωση μισθών 20%, όπως επίσης με... τη συναίνεσή τους να αφαιρεθεί από τα χρωστούμενα δεδουλευμένα το έκτακτο επίδομα ύψους 1.000 ευρώ που έχει υποσχεθεί να καταβάλει το υπουργείο Εργασίας στους εργαζόμενους που βρίσκονται σε επίσχεση.

Για την ουσία των παραπάνω, το υπουργείο Εργασίας δεν απαντά τίποτα στην ανακοίνωσή του.

Δεν λέει κουβέντα για το ότι δεν κάλεσε στη συνάντηση το Πανελλαδικό Σωματείο των Εργαζομένων, που επί μήνες τώρα ζητά τριμερή με την παρουσία και εκπροσώπων της «MARKET IN», ώστε να υπάρξει επίσημη ενημέρωση για το μέλλον των εργαζομένων.

Ετσι, ενώ το παζάρι «έκπτωσης» των θέσεων εργασίας και τσακίσματος των δικαιωμάτων των εργαζομένων εξελίσσεται μέσα στα γραφεία του, παρουσία στελεχών του, εντελώς υποκριτικά αναφέρει ότι «το υπουργείο παρεμβαίνει σε όποια διαδικασία μεταβίβασης επιχειρηματικής δραστηριότητας μόνο με την προϋπόθεση της διασφάλισης των θέσεων εργασίας και της διατήρησης των υφιστάμενων εργασιακών σχέσεων»...

Το υπουργείο ισχυρίζεται, επίσης, ότι το έκτακτο επίδομα των 1.000 ευρώ που ...θα δοθεί, «δεν περιλαμβάνεται σε οποιαδήποτε ρύθμιση για τα οφειλόμενα δεδουλευμένα» και επικαλείται τους «ελεγκτικούς μηχανισμούς» του που θα ελέγξουν την πορεία εξόφλησής του.

Ωστόσο, όπως καταγγέλλει ανοιχτά το Πανελλήνιο Σωματείο των εργαζομένων, διευθυντικά στελέχη της «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ ΑΒΕΕ» ήδη πιέζουν τους εναπομείναντες εργαζόμενους στα καταστήματα να βγουν σε επίσχεση εργασίας για «τεχνικούς λόγους» και «το καλό της εταιρείας», ενώ και οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές ζητούν το επίδομα των 1.000 ευρώ να αφαιρεθεί από τα οφειλόμενα ποσά που θα πρέπει να καταβληθούν στους εργαζόμενους.

Το γεγονός ότι ενώ αρχικά η εργοδοσία της «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ ΑΒΕΕ», προσπαθώντας να διασπάσει την ενότητα των εργαζομένων, ισχυριζόταν ότι θα πληρώσει δεδουλευμένα σε όσους δεν έχουν μπει σε επίσχεση, από την περασμένη βδομάδα άλλαξε στάση, πρέπει να προβληματίσει τους εργαζόμενους, δείχνει πως «τρέχουν» σχεδιασμοί. Ακριβώς γι' αυτό, πρέπει να προβληματίσει και η στάση του υπουργείου, που δίνει κάλυψη σε αυτούς τους σχεδιασμούς, οργανώνοντας συναντήσεις στα κρυφά.

Κόντρα στα σχέδια της παλιάς και της πιθανής νέας εργοδοσίας και την αβάντα της κυβέρνησης σε αυτά, μονόδρομος για τους εργαζόμενους που έχουν απομείνει να δουλεύουν στα καταστήματα, είναι να μπουν στον αγώνα μαζί με το Πανελλαδικό Σωματείο τους.

Μαζί με τους περισσότερους από 800 εργαζόμενους που ήδη από το Μάη βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας και παλεύουν πολύμορφα, συσπειρωμένοι στο Σωματείο τους, δίνοντας τη μάχη συλλογικά και οργανωμένα για τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας, χωρίς καμία αλλαγή στις εργασιακές τους σχέσεις, για πληρωμή των δεδουλευμένων.


Α. Α.


4σέλιδο φυλλάδιο με άρθρο του «Ριζοσπάστη»

Με τη μορφή ειδικού 4σέλιδου φυλλαδίου, Κομματικές Οργανώσεις σε όλη τη χώρα ανατύπωσαν και διακινούν ενόψει και της πανεργατικής απεργίας στις 8 Δεκέμβρη το άρθρο του τελευταίου «Κυριακάτικου Ριζοσπάστη», με τίτλο: «1+3 αλήθειες για τα Εργασιακά: Μάχη που μας αφορά όλους».

Μέσα από το άρθρο αναδεικνύεται, με συγκεκριμένα και χαρακτηριστικά στοιχεία και παραδείγματα, το γεγονός ότι η αντεργατική επίθεση δεν αφήνει κανέναν εργαζόμενο στο απυρόβλητο, γι' αυτό και πρέπει να απαντηθεί με ενιαία πάλη όλων των εργαζομένων, με επιθετική διεκδίκηση για την ανάκτηση των τεράστιων απωλειών τους στα χρόνια της κρίσης και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.




Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ