ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Νοέμβρη 2014
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Διεύρυνση των ενισχυτών του Κόμματος με αποφασιστικό άνοιγμα

Πείρα από τη δουλειά της Κομματικής Οργάνωσης Πελοποννήσου - Ζακύνθου - Κεφαλονιάς

Στο 48,13% η κάλυψη του πανελλαδικού πλάνου μετά το «κλείσιμο» στις 24/11/2014
Στο 48,13% η κάλυψη του πανελλαδικού πλάνου μετά το «κλείσιμο» στις 24/11/2014
Μια βδομάδα πριν το τέλος του πρώτου μήνα της δίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης του ΚΚΕ, στο «κλείσιμο» της Δευτέρας 24/11, η Κομματική Οργάνωση Πελοποννήσου - Ζακύνθου - Κεφαλονιάς βρέθηκε στη 2η θέση μεταξύ των Οργανώσεων Περιοχής του Κόμματος, έχοντας καλύψει το 53,56% του πλάνου της.

Για την πείρα που βγαίνει από τη μέχρι τώρα πορεία της Οικονομικής Εξόρμησης στην περιοχή, ο «Ρ» μίλησε με τους συντρόφους Αριστείδη Δαμαλά, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου, και Νίκο Κουτουμάνο, μέλος του Γραφείου Περιοχής και Γραμματέα της ΤΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ.

Απευθυνόμαστε πλατιά, με κομβικό το ρόλο των κρίκων στο μαζικό κίνημα

Οπως μας επισημαίνουν, αν αναζητήσουμε τους παράγοντες που βοήθησαν στη μέχρι τώρα θετική πορεία της μάχης στην Πελοπόννησο, θα πρέπει καταρχήν να ξεχωρίσουμε την έγκαιρη προετοιμασία, την ουσιαστική συζήτηση στα όργανα και τις ΚΟΒ αλλά και σε συσκέψεις οπαδών του Κόμματος, για τον καθορισμό, την εξατομίκευση του πλάνου και την οργάνωση του ελέγχου. Για την κατανόηση της αναγκαιότητας να ενισχυθούν αποφασιστικότητα τα οικονομικά του Κόμματος από τα ίδια τα κομματικά μέλη, που από την πρώτη στιγμή κατέβαλλαν αυξημένη προσωπική εισφορά.

Ομως καταλυτικό ρόλο, τονίζουν, έπαιξε και η αποφασιστικότητα των Οργάνων και των κομματικών μελών για να ανοιχτεί η Κομματική Οργάνωση σε περισσότερους χώρους, ν' απευθυνθεί ακόμα πιο πλατιά, όχι μόνο στη στενή επιρροή του κόμματος. Η προσπάθεια αυτή αποτυπώνεται και στα νούμερα: Σε σχέση με πέρυσι, οι άνθρωποι που έχουν ενισχύσει το Κόμμα είναι 20% περισσότεροι, με «πρωταθλήτριες» στο πολιτικό άνοιγμα τις Τομεακές Οργανώσεις της Αχαΐας, με 33% περισσότερους ενισχυτές από πέρσι.

Σε αυτήν την κατεύθυνση συνέβαλε και η αξιοποίηση των οπαδών του Κόμματος. Περισσότεροι από άλλες φορές χρεώθηκαν κουπόνια, δεσμεύτηκαν για το πώς θα συνεισφέρουν και προσωπικά και από τρίτους, πράγμα που απέδωσε από το πρώτο κιόλας «κλείσιμο», με αύξηση του αριθμού των οπαδών που έφεραν ενίσχυση από τρίτους κατά 30%.

Για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα, τονίζουν οι δύο σύντροφοι, σημαντικός ήταν ο ρόλος κομματικών μελών και οπαδών του Κόμματος, κρίκων του μαζικού κινήματος, εκλεγμένων συνδικαλιστών αλλά και σημαντικού αριθμού από αυτούς που συμμετείχαν και συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΠΑΜΕ στο κίνημα, στα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Χαρακτηριστικά, μας ανέφεραν, το παράδειγμα προέδρου σωματείου που καθημερινά στο χώρο δουλειάς του απευθύνεται σε δεκάδες άτομα και κάνει καθημερινό απολογισμό και παράδοση των χρημάτων που συγκεντρώνει. Ολοι αυτοί οι κρίκοι στο μαζικό κίνημα απευθύνονται με σχέδιο, τόσο σε εργαζόμενους όσο και σε συναλλασσόμενους στο χώρο δουλειάς τους, με απτά αποτελέσματα.

Πολύμορφες πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις

Σημαντικός παράγοντας που συνέβαλε στη μέχρι τώρα επιτυχία στη μάχη της εξόρμησης ήταν και η έκδοση του ημερολογίου της Επιτροπής Περιοχής ως μέσου επαφής, αφορμής για συζήτηση που να καταλήγει στην οικονομική στήριξη του Κόμματος. Πρόκειται για ένα ημερολόγιο του 2015, μέσα από το οποίο, όπως μας τονίζουν οι δύο σύντροφοι, έγινε προσπάθεια να επιλεγεί και να παρουσιαστεί ό,τι καλύτερο από το χώρο των καλών τεχνών και του πνεύματος από την περιοχή ευθύνης της Οργάνωσης Πελοποννήσου. Παρουσιάζονται σ' αυτό όχι μόνο όσοι κατάγονται αλλά και όσοι δημιούργησαν στην περιοχή ή εμπνεύστηκαν από αυτήν.

Καλύπτει όλες ή σχεδόν όλες τις μορφές της τέχνης, με εκπροσώπους διανοούμενους και καλλιτέχνες των οποίων το έργο εμπνεύστηκε (συνολικά ή κατά καιρούς) από τη δράση του ΚΚΕ, του εργατικού - λαϊκού κινήματος, από τη ζωή και τα βάσανα της φτωχολογιάς. Ακόμα με ορισμένους ριζοσπάστες άλλης ιστορικής εποχής ή μεταγενέστερους με σημαντική συμβολή στο είδος τους.

Παράλληλα, με αφορμή επετείους και προχωρώντας για τα 100χρονα του Κόμματος πραγματοποιούνται εκδηλώσεις που συγκινούν και παρακινούν τους οπαδούς ή ακόμα και άλλους ανθρώπους, όχι τόσο στενούς οπαδούς του Κόμματος, που όμως έχουν οικογενειακούς δεσμούς - «δεσμούς αίματος» με την ιστορία του, να συνεισφέρουν. Τέτοιες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και προγραμματίζονται, μεταξύ άλλων, και για την Αθηνά Μπενέκου, στο χωριό καταγωγής της τη Ζούπενα (Αγίους Αναργύρους) Λακωνίας, την Κυριακή 7/12.

Οι πολιτικές εξελίξεις αποτέλεσαν ένα ακόμα στοιχείο που αξιοποιήθηκε από την ΚΟ, με πολύπλευρο πολιτικό άνοιγμα με ομιλίες σε γειτονιές των πόλεων και χωριά για τις εξελίξεις. Η ανάδειξη των εμποδίων που επιχειρείται να μπουν στη λειτουργία του Κόμματος με το νόμο για τα οικονομικά αποτελεί κρίκο που ανοίγει δρόμους για συζήτηση, για να βγει πιο θαρρετά το κουπόνι.

Στόχος η ουσιαστική συμβολή στην ενίσχυση των οικονομικών του Κόμματος

Η εμπειρία του πρώτου μήνα, τονίζουν ο Α. Δαμαλάς και ο Ν. Κουταμάνος, αποδεικνύει ότι, παρ' όλες τις οικονομικές δυσκολίες, οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ΚΚΕ, δίνουν από το υστέρημά τους, αναζητούν τρόπους να αυξήσουν τη στήριξη και στα οικονομικά του Κόμματος, προσφέρουν ακόμα και σε είδος: Ενας οπαδός, για παράδειγμα, παρέδωσε το σύνολο του λαδιού για σαπωνοποίηση που είχε σε κομματικό μέλος να το διαθέσει και ό,τι εισπράξει να πάει στη οικονομική εξόρμηση.

Ακόμα και φαντάροι συμβάλλουν στη μάχη: Φαντάροι, π.χ., από το 9ο Σύνταγμα συγκέντρωσαν από το μισθό - κοροϊδία των περίπου 8 ευρώ και παρέδωσαν στην Κομματική Οργάνωση 40 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση.

Με τη στέρεη βάση των αποτελεσμάτων του πρώτου, μας επισημαίνουν οι δύο σύντροφοι, η ΚΟ Πελοποννήσου αισιοδοξεί ότι όχι μόνο θα καλύψει αλλά και θα υπερκαλύψει τα πλάνα της, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ενίσχυση των οικονομικών του Κόμματος, ώστε να μπορεί ν' ανταποκρίνεται στις ανάγκες για την οργάνωση της πάλης της εργατικής τάξης και του λαού για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, για την κοινωνία των αναγκών του, τη σοσιαλιστική - κομμουνιστική.

Πατριδογνωμόνιο
Η μάχη και η Μάχη

Μου γύρισαν τ' άντερα απ' την τόση έλλειψη άντερων. Τα νομικά που σπούδασα τα πήρα και τα έκαμα ένα κουβάρι, ένα σβώλο απ' αυτούς που τους καταπίνεις για να πνιγείς. Εχουν περάσει και λίγες μόνο μέρες από την «επετειακή» ενασχόληση με την κακοποίηση των γυναικών, όσες κι απ' την «αντίσταση» στην τρόικα και τις κραυγές που προσπαθούν να μας πείσουν ότι επίκειται η Εξοδος του Μεσολογγίου, ήρθε κι έδεσε η ελεύθερη πολιορκημένη αίσθηση αναγούλας που καλλιεργείται στο κοινωνικοπολιτικό θερμοκήπιο των ημερών. Εν συντομία το γεγονός.

Τότε. Μάρτυρες γίναμε όλοι εκείνης της εφόδου στη λαϊκή αγορά του Μεσολογγιού, το Σεπτέμβρη του 2012, από τα μαυροντυμένα μπρατσαράδικα δίποδα της Χρυσής Αυγής. Χάρη στην τηλεόραση. Ηταν τότε που η αξιωματική αντιπολίτευση έπαιρνε την ανηφόρα της εξουσίας και τα φασιστόφιδα ξετυλίγονταν ως θέαμα στις γειτονιές και τα παραδρόμια, κάνοντας πρόβες για τη χρήση του κοινοβουλευτικού μανδύα ως φερετζέ για τα επελθόντα αμέσως μετά μαχαίρια, στειλιάρια με καρφιά και μαζικούς ξυλοδαρμούς στους ναυτεργάτες του ΠΑΜΕ, τους αδικαίωτους αλλοδαπούς και την καρδιά του Φύσσα...

Μέσα στο σύστημα, στο κλειστό κύκλωμα της πολυθρύλητης «κλειστής κοινωνίας» των μικρότερων απ' την πρωτεύουσα πόλεων, ο κύκλος δικών, που άνοιξε χάρη στην κυρία Μάχη Παπαζήση, που τη μάθαμε επειδή αντιστάθηκε στην ορδή των βαρβάρων, έκλεισε «πανηγυρικά» προ ημερών με την αθώωση του Μπαρμπαρούση και των λοιπών μελών της ψηφισμένης εγκληματικής -κατά το εισαγγελικό πόρισμα και τη συνείδηση πολλών- οργάνωσης.

Τώρα. Μετά από αναβολές προς αναζήτηση συνηγόρων υπεράσπισης (!) από πλευράς κατηγορουμένων, χωρίς να παιχτεί το βίντεο στη δίκη, λες και ήταν μυστικό, χωρίς βαβούρα από χρυσαύγουλα παρά τω πλευρώ του «Καραϊσκάκη», χωρίς κόμματα και ομάδες «ευαίσθητων» κι αλλεργικών στο φασισμό πολιτών, η Μάχη έχασε τη μάχη, ως απλή μάρτυς κατηγορίας και με απούσα κάθε μορφή πολιτικής αγωγής, έχοντας εμφανιστεί απολύτως συνεπής, στη θέση της, συνοδεία πέντε-έξη φίλων της μόνο... Την Κυρία δεν την ξέρω. Το αποτέλεσμα της Δίκης το έμαθα. Μισός μικροπωλητής προπηλακισμένος τότε, ντόπιος ή ξένος, δε φαντάστηκα ότι θα παραστεί και έτσι κι έγινε. Το τι μεσολάβησε από τότε ως τώρα, το αφήνω στη δική σας φαντασία ως ερμηνευτικό εργαλείο, με την υπόμνηση ότι κάνα δυο απ' τα χρυσαύγουλα - πρωταγωνιστές φορτώθηκαν, στο μεταξύ, σε άλλες δίκες με πλημμεληματικές ποινές για παρόμοιους «ηρωισμούς». Πάντως, τέσσερις τουλάχιστον αστυνομικοί κατέθεσαν ως μάρτυρες. Αντικειμενικά...

Στο συμβολισμό του Μεσολογγιού δε θα σταθώ. Μήτε καν στη «λαϊκότητα» της λαϊκής αγοράς και τις μπούκλες καρτούν του αθωωθέντος υπόδικου βουλευτή ή την, εξ ορισμού της «επικαιρότητας», μοναξιά της συνταξιούχου εκπαιδευτικού. Η οποία ευτυχώς δεν ξέχασε τι σημαίνει Παιδεία και παίδεμα μαζί, εντός εκτός εκπαιδευτικού συστήματος. Δε θέλω να σταθώ ούτε σ' αυτό καθαυτό το αποτέλεσμα της δίκης. Δικονομικώς το... πρέπον ήταν. Αλλά μια επισήμανση είναι αναγκαία για να κάνουν τ' άντερα τη δουλειά τους κι οι μαχητές τη δική τους, ώστε εν τέλει να αποβάλλονται τα σκατά. Επειδή οι φασίστες, γέννημα θρέμμα του συστήματος, το ξέρουν και το χρησιμοποιούν, το διατυμπανίζουν άλλωστε απ' τη δεκαετία του 1930, προς όφελός τους, αν τους το αφήσουμε ως «αποκλειστικής χρήσης», τότε τους παρέχουμε προνόμια που δε φαντάστηκαν ότι έχουν. «Ευκολάκια» δηλαδή και η αδιαφορία και η δειλία και η δικονομική και η τηλεοπτική και η εντυπωσιοθηρική πρακτική. Μετά θα μιλάμε για... προθεσμίες που χάθηκαν, επειδή ο φασισμός κάθεται μόνον στο σκαμνί της Ιστορίας αλλά ποτέ στο σκαμνί που στήνει έστω ένας άνθρωπος στη γειτονιά του όταν τον συναντήσει. Η γειτονιά μας είναι το ζητούμενο. Με όρους αντιφασιστικούς λίγο καλύτερους βρε αδερφέ, από το ομώνυμο σίριαλ της δεκαετίας των σταγονιδίων...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Παρουσίαση έκδοσης της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ

Εκδήλωση παρουσίασης της έκδοσης της ΙΕ της ΚΕ του ΚΚΕ «Κόμμα "παντός καιρού". Ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική ισχυροποίηση του ΚΚΕ» διοργανώνουν οι ΤΟ Ιωαννίνων του ΚΚΕ, την Τετάρτη 10/12, στις 7 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Du Lac» (αίθουσα «Πανδώρα»). Την παρουσίαση θα κάνει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ