ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Νοέμβρη 2013 - 1η έκδοση
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
Σημαντική πείρα από το δίχρονο της δράσης της

Ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με εκπροσώπους σωματείων και φορέων που συγκροτούν την Επιτροπή

Το σχεδιασμό της δράσης της Λαϊκής Επιτροπής συζητά η Συντονιστική Επιτροπή των συνδικάτων και των φορέων που την απαρτίζουν
Το σχεδιασμό της δράσης της Λαϊκής Επιτροπής συζητά η Συντονιστική Επιτροπή των συνδικάτων και των φορέων που την απαρτίζουν
Οσο πιο πλατύ και πολύμορφο είναι το άνοιγμα των φορέων που συμμετέχουν στη Λαϊκή Επιτροπή, τόσο μεγαλώνει και η ανταπόκριση που συναντά η δράση της στους εργαζόμενους, στους άνεργους και τις οικογένειές τους. Το συμπέρασμα βγαίνει από την πείρα που έχει συγκεντρώσει η Λαϊκή Επιτροπή Κορυδαλλού στα δύο χρόνια ύπαρξης και δράσης της.

Αξιοποιώντας την έως τώρα πείρα της, η Λαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει τα επόμενα βήματα στη δράση της, θέτει στόχο να ξεπεράσει αδυναμίες και δυσκολίες, να πολλαπλασιάσει και να εμπλουτίσει τις πρωτοβουλίες της. Την προσπάθεια αυτή περιγράφουν στο «Ριζοσπάστη» εκπρόσωποι από τους μαζικούς φορείς και τα σωματεία που συμμετέχουν σε αυτήν.

Για να βελτιώσει τη λειτουργία της, η Λαϊκή Επιτροπή έχει συγκροτήσει μια σειρά από ομάδες δουλειάς. Υπάρχει η ομάδα της αλληλεγγύης, που έχει την ευθύνη να συγκεντρώνει τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, κυρίως από τα καταστήματα της περιοχής, τα οποία προορίζονται για τη στήριξη των ανέργων και των οικογενειών τους. Μια άλλη ομάδα δουλειάς ασχολείται με τα ενισχυτικά μαθήματα σε μαθητές, τα οποία γίνονται για δεύτερη χρονιά φέτος.

Πιο πρόσφατα έχει συγκροτηθεί και γίνεται προσπάθεια να ενισχυθεί ομάδα από δικηγόρους, φοροτεχνικούς και λογιστές, με στόχο την παροχή συμβουλών και βοήθειας σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με δάνεια και χρέη. Η Λαϊκή Επιτροπή δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ενίσχυσή της, καθώς οι ανάγκες που ήδη είναι μεγάλες, θα πολλαπλασιαστούν μπροστά στις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς που αναμένεται να χτυπήσουν την πόρτα περισσότερων λαϊκών νοικοκυριών.

Από πρόσφατη εξόρμηση της Λαϊκής Επιτροπής στα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ
Από πρόσφατη εξόρμηση της Λαϊκής Επιτροπής στα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ
Αντίστοιχη δουλειά προσπαθεί να οργανώσει η Λαϊκή Επιτροπή στα ζητήματα της Υγείας, με μια ομάδα γιατρών, στις περιπτώσεις κυρίως των ανασφάλιστων και των παιδιών τους. Τέλος, υπό σύσταση βρίσκεται η ομάδα πολιτισμού, που θα αναλάβει την προετοιμασία πολιτιστικών εκδηλώσεων. Τα γραφεία στα οποία η Λαϊκή Επιτροπή στεγάζεται μαζί με την Επιτροπή Ειρήνης, βρίσκονται στο κέντρο του Κορυδαλλού (Κρέσνας 12) και ανοίγουν κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή το απόγευμα, με καταμερισμό που έχουν κάνει μεταξύ τους οι φορείς που συμμετέχουν σε αυτήν.

Δράση σε μια σειρά από μέτωπα πάλης

Διαρκής είναι η προσπάθεια της Λαϊκής Επιτροπής να οργανώσει εργαζόμενους στα σωματεία. Ιδιαίτερο βάρος δίνει επίσης στους εκατοντάδες εργαζόμενους που δουλεύουν στα εμπορικά μαγαζιά της περιοχής, ενώ το επόμενο διάστημα στοχεύει να απευθυνθεί πιο οργανωμένα, φτιάχνοντας μια ομάδα δουλειάς και έχοντας συνεργασία με το κλαδικό Συνδικάτο, στους εργαζόμενους στο Επισιτισμό.

Τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι θεαματικά, γίνονται όμως σταθερά βήματα. Για παράδειγμα, σε πρόσφατη συνέλευση - συγκέντρωση που πραγματοποίησε, μέτρησε 13 νέες εγγραφές στα σωματεία των εμποροϋπαλλήλων και των συνταξιούχων.

Η ανάπτυξη της δράση για τα ζητήματα της Υγείας, είναι στις προτεραιότητες της Λαϊκής Επιτροπής. Για τις λαϊκές οικογένειες της περιοχής, τα προβλήματα επιδεινώνονται και από τη μεταφορά των διοικητικών υπηρεσιών του ΙΚΑ Κορυδαλλού στο Ρέντη, πράγμα που θα μεγαλώνει την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, την αναμονή και τις ουρές, ακόμα και για μια απλή ανανέωση του βιβλιαρίου τους.

Ακόμα πιο σοβαρή εξέλιξη αποτελεί το φημολογούμενο κλείσιμο των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ. Για όλα τα παραπάνω, η Λαϊκή Επιτροπή πραγματοποιεί εξορμήσεις για να ενημερώσει τους εργαζόμενους και τους ανέργους, ενώ έχει πραγματοποιήσει παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ.

Στην ημερήσια διάταξη έχουν μπει οι πρωτοβουλίες για τη δωρεάν μετακίνηση των ανέργων με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Οι κινητοποιήσεις που έχουν οργανωθεί κεντρικά από τις Λαϊκές Επιτροπές του Πειραιά, δίνουν θετική πείρα. Με μαζικές παρεμβάσεις ακυρώθηκαν πρόστιμα που είχαν επιβληθεί σε ανέργους ενώ υπάρχει η κατάκτηση του Συνδικάτου Μετάλλου, που συμμετέχει στη Λαϊκή Επιτροπή, να μην καταλογίζονται πρόστιμα στους ανέργους της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και να επιβιβάζονται χωρίς εισιτήριο, με την κάρτα ανεργίας.

Η Λαϊκή Επιτροπή επιδιώκει να πάρει αντίστοιχες πρωτοβουλίες στην περιοχή, με την επιδίωξη να συσπειρώσει κόσμο πάνω σ' ένα τόσο επείγον ζήτημα. Ετοιμάζεται σχετική ανακοίνωση και σχεδιάζονται εξορμήσεις σε γειτονιές, πλατείες, ακόμα και μέσα στα λεωφορεία που κάνουν δρομολόγια στον Κορυδαλλό. Η Λαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει ακόμα να μαζέψει υπογραφές και να διοργανώσει κινητοποίηση με τη συμμετοχή ανέργων.

Πείρα από τη δουλειά στους ανέργους

Η Επιτροπή Ανέργων, με την παρέμβαση και τις πρωτοβουλίες της, στάθηκε στήριγμα της Λαϊκής Επιτροπής από τα πρώτα της βήματα. Σήμερα συσπειρώνει έναν σταθερό πυρήνα ανέργων, ενώ η ύπαρξη και η δράση της είναι γνωστή σε πολύ περισσότερους. Το αποτέλεσμα αυτό δεν προέκυψε από τη μια μέρα στην άλλη, ούτε χωρίς δυσκολίες.

Με πρόγραμμα εξορμήσεων και περιοδειών δύο φορές τη βδομάδα, στο τοπικό παράρτημα του ΟΑΕΔ, η Επιτροπή συγκέντρωσε ονόματα και στοιχεία επικοινωνίας με ανέργους. Στη συνέχεια, ξεκίνησε την προσπάθεια να έρθει σε επαφή και να συζητήσει μαζί τους. Δεν αρκέστηκε σε μια τηλεφωνική επαφή, αλλά άρχισε να επισκέπτεται τους ανέργους στα σπίτια τους. Στην αρχή, η πόρτα άνοιγε δύσκολα. Συνάντησε δισταγμό και δυσπιστία, ακόμα και ντροπή, καθώς σε πολλά σπίτια το ψυγείο και τα ντουλάπια ήταν άδεια, το ρεύμα κομμένο.

Ωστόσο, η Επιτροπή πήγε δεύτερη και τρίτη φορά, γνωρίστηκε σιγά - σιγά με τους ανέργους, τους βοήθησε να καταλάβουν πως όλοι αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα. Μέσα από την επαφή αυτή, οργανώθηκαν κινητοποιήσεις, έγιναν επανασυνδέσεις ρεύματος και διακανονισμοί χρεών στη ΔΕΗ. Μέσα στους προηγούμενους μήνες, η Επιτροπή κάλεσε πολλές φορές τους άνεργους στα γραφεία της, οργάνωσε συσκέψεις και συζητήσεις για μια σειρά θέματα.

Για παράδειγμα, έγινε σύσκεψη με θέμα την αλληλεγγύη, το περιεχόμενο που της δίνει η Λαϊκή Επιτροπή και τη διαφορά της από τη φιλανθρωπία. Αλλες συζητήσεις οργανώθηκαν γύρω από το ρόλο των ΜΚΟ, τη μετανάστευση και τις αιτίες της, μπροστά σε απεργίες και κινητοποιήσεις. Τη δική της συμβολή είχε η περσινή πρωτοβουλία της Επιτροπής, που πρόκειται να επαναληφθεί και φέτος, να ζητήσει από θέατρα και να εξασφαλίσει τελικά εισιτήρια για να παρακολουθήσουν οργανωμένα οι άνεργοι παραστάσεις. Ιδιαίτερη επιτυχία είχε η ανάλογη πρωτοβουλία που αφορούσε παιδική παράσταση και οι άνεργες μητέρες την υποδέχθηκαν πολύ θετικά.

Η αλληλεγγύη δυναμώνει

Η δουλειά της Επιτροπής Ανέργων και ο τρόπος που αυτή οργανώθηκε είναι παρακαταθήκη για τη Λαϊκή Επιτροπή. Εξάλλου, τα ίδια προβλήματα με τους ανέργους αντιμετωπίζουν οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι που παίρνουν μια σύνταξη πείνας, οι μισο-άνεργοι που βρίσκουν μεροκάματο στη χάση και στη φέξη, οι αυτοαπασχολούμενοι, που δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Συνεχίζοντας στην ίδια κατεύθυνση, η Λαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει με αφορμή τις γιορτές των Χριστουγέννων γιορτή για παιδιά και παράλληλα συγκεντρώνει τρόφιμα για τις οικογένειες που έχουν ανάγκη.

Μέσα από όλη αυτή τη δραστηριότητα οι δυνάμεις της Λαϊκής Επιτροπής επιδιώκουν να αναδειχτεί η ευθύνη που έχει κάθε εργαζόμενος και άνεργος να κάνει το βήμα και να συμμετέχει στον οργανωμένο και συλλογικό αγώνα. Να βοηθήσει να πολλαπλασιαστεί η δράση, να γίνει πιο αποτελεσματική. Και η ανταπόκριση έρχεται από άνεργους που δηλώνουν «στη διάθεση» της Λαϊκής Επιτροπής, από εργαζόμενους που δίνουν το «παρών» στη δράση, πιάνοντας επαφή με το σωματείο τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ