ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Απαίτησαν δωρεάν στέγαση

Κινητοποίηση για το δικαίωμα στη δωρεάν στέγαση, χτες, στη Βουλή

Δυναμική κινητοποίηση για το θέμα της στέγασης έκαναν, χτες, στη Βουλή φοιτητές και σπουδαστές από 27 Φοιτητικούς και Σπουδαστικούς Συλλόγους. Η κινητοποίηση έγινε μετά από πρόταση των δυνάμεων του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών στα ΔΣ. Οι φοιτητές και οι σπουδαστές φώναξαν συνθήματα («Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές, Σίτιση και στέγαση - δωρεάν σπουδές» κ.ά.) και απαίτησαν το αυτονόητο δικαίωμα στη στέγαση, ενώ κατήγγειλαν τη σημερινή κατάσταση. Πολλοί φοιτητές μένουν εκτός εστιών, η υλικοτεχνική υποδομή δεν είναι καλή κλπ.

Οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν προκλητική στάση. Δεν άφησαν τους φοιτητές να φτάσουν μέχρι την είσοδο της Βουλής (στην οδό Βασ. Σοφίας), αφού είχαν φράξει το δρόμο με κλούβες, ενώ έντονη ήταν η παρουσία διμοιριών των ΜΑΤ. Οι φοιτητές καταδίκασαν την κυβέρνηση, που, όπως, είπαν, τους αντιμετωπίζει σαν «εγκληματίες». Αντιπροσωπεία των Συλλόγων κατέθεσε το ψήφισμα στη Βουλή και σε όλα τα κόμματα εκτός από τη Χρυσή Αυγή.

Αποφάσεις για τη σημερινή κινητοποίηση είχαν πάρει οι παρακάτω 27 Σύλλογοι: Φυσικό, ΤΕΑΠΗ, Σλάβικων Σπουδών, Νοσηλευτικής, ΣΕΜΦΕ, ΣΓΤΚΣ, Βιολογικού, Μαθηματικού, Φαρμακευτικής, Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Ναυπηγών, Χημικών Μηχανικών, Πολιτικών Μηχανικών, Τοπογράφων, Μεταλλειολόγων, Φιλοσοφικής, ΠΤΔΕ, Τουρκικών Σπουδών, ΑΣΟΕΕ, Ιατρικής, Νομικής, Οικονομικού, Πολιτικών Επιστημών, Εστίας ΑΣΠΑΙΤΕ και ο Σύλλογος Νέων Εστιών του ΕΜ Πολυτεχνείου.

Στο ψήφισμα που κατατέθηκε στα κόμματα απαιτείται:

  • Δημοσιοποίηση τώρα της ακίνητης περιουσίας των ιδρυμάτων, που πολλές φορές χρησιμοποιείται για επιχειρηματικούς σκοπούς, προκειμένου να αξιοποιηθούν νέα κτίρια ως Εστίες στην ευθύνη του κράτους χωρίς επιχειρήσεις, ιδιώτες, ενοίκια. Να γίνουν τώρα φοιτητικές εστίες η «Μαθητική Εστία Αγ. Αναργύρων», το ξενοδοχείο «La Mirage» και το κτίριο στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, για τη ΔΩΡΕΑΝ διαμονή των φοιτητών και σπουδαστών.
  • Ούτε σκέψη για ιδιωτικοποίηση, ξεπούλημα, επιβολή ενοικίων στις ήδη υπάρχουσες εστίες.
  • Καμιά εστία να μην κλείσει, κανείς φοιτητής να μην πεταχτεί έξω από το δωμάτιό του.
  • Για τους φοιτητές που έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο να νοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχεία άμεσα.
  • Μηνιαίο επίδομα ενοικίου σε όσους σπουδάζουν μακριά από τις πόλεις τους και δεν τους δέχτηκαν στις εστίες.
  • Απαγόρευση του μέτρου διακοπής ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ σε όλους τους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους, ειδικά στις εστίες.
  • Δωρεάν σίτιση για όλους τους οικότροφους, να μην κλείσει κανένα εστιατόριο.
  • Επισκευή και ανακαίνιση όλων των παλιών με κρατική δαπάνη για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.
Υποχρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών

«Θηλιά στο λαιμό» για τους φορείς πρόληψης και καταπολέμησης των ναρκωτικών είναι η πολιτική υποχρηματοδότησης και περικοπών που ακολουθεί η κυβέρνηση στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης. Η πραγματικότητα αυτή προέκυψε από τα στοιχεία που παρέθεσαν οι φορείς ενημερώνοντας την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι προβλεπόμενες δαπάνες για το ΚΕΘΕΑ που είναι 16 εκατομμύρια ευρώ μειωμένες κατά 8 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2009. Αντίστοιχα μειωμένη είναι και η χρηματοδότηση του ΟΚΑΝΑ αφού προβλέπονταν κονδύλια 36 εκατομμυρίων ευρώ το 2011, ενώ για το 2012 θα διατεθούν μόλις 16 εκατομμύρια ευρώ. Οσον αφορά στα Κέντρα Πρόληψης, που είναι 71 σε όλη την Ελλάδα, εξαναγκάζονται να λειτουργούν μόλις με το 25% των προβλεπόμενων κονδυλίων.

Εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών, ο αναπληρωτής υπουργός, Χρ. Σταϊκούρας, με την τοποθέτησή του... «εγγυήθηκε» τη διαιώνιση αυτής της κατάστασης υποστηρίζοντας ότι προϋπόθεση για να διατεθούν κονδύλια για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορέων είναι οι τελευταίοι να παρουσιάσουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς αφού αλλιώς «θα έχουμε μια νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών».

Με αφορμή τα παραπάνω, το ΚΕΘΕΑ εκφράζει με ανακοίνωση τη μεγάλη ανησυχία του για τη βιωσιμότητα των 100 και πλέον μονάδων του σε όλη την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι «από το 2013 η κατάσταση αναμένεται να γίνει δραματική, καθώς, αν το ΚΕΘΕΑ υποστεί περαιτέρω μείωση του προϋπολογισμού του, θα αναγκαστεί να αναστείλει τη λειτουργία μονάδων, αφού δεν θα έχει πλέον τη δυνατότητα να καλύψει δαπάνες στέγασης, διατροφής, θέρμανσης και συντήρησης».

Επίσης, το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης σημειώνει ότι «μόνη διέξοδος από την πορεία διάλυσης των δομών γίνεται ολοένα πιο φανερό πως είναι η συσπείρωση όλων των εργαζομένων στις δομές Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων και στη Δημόσια Υγεία γενικά. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στην κατεύθυνση αυτή, μαζί με άλλους συναδέλφους του χώρου».

Τουρνουά μπάσκετ στην Κομοτηνή

Τουρνουά μπάσκετ 3χ3 πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Ροδόπης της ΚΝΕ, το Σαββατοκύριακο 24 και 25 Νοέμβρη, στο κλειστό γυμναστήριο των ΤΕΦΑΑ, με σύνθημα «"κάρφωσε" στην καρδιά του συστήματος, πάλεψε για το δικό σου δίκιο».

Η συμμετοχή της σπουδάζουσας νεολαίας της πόλης ήταν μαζική, καθώς πήραν μέρος πάνω από 20 ομάδες. Νικήτρια αναδείχθηκε η ομάδα «τρίο του θανάτου» που αποτελούνταν από φοιτητές του Τμήματος Φιλολογίας. Στο χώρο του τουρνουά υπήρχε ταμπλό αφιερωμένο στα 1.000 φύλα «Οδηγητή» που συμπληρώνονται το Γενάρη.

Μέσα από την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε αλλά και από τις συζητήσεις με τους φοιτητές, αναδείχθηκε το περιεχόμενο που πρέπει να έχει ο αθλητισμός. Δηλαδή, ν' αποτελεί μέσο για την κοινωνικοποίηση, το πλάσιμο χαρακτήρα, τη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, την υγεία και την ευεξία. Να βρίσκεται μακριά από τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τις σκοπιμότητες, από τις διάφορες ουσίες που ντοπάρουν τους αθλητές για να αποδώσουν καλύτερα, μακριά από το χορό των εκατομμυρίων, που στήνεται από τις διάφορες πολυεθνικές, με σκοπό μόνο τα κέρδη τους. Επίσης, αναδείχθηκε ότι η έλλειψη χώρων άθλησης, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα, η πενιχρή επιχορήγηση στα αθλητικά σωματεία που φυτοζωούν και η πλήρης αδιαφορία από την τρικομματική κυβέρνηση και την άρχουσα τάξη, δημιουργούν ταξικούς φραγμούς στον αθλητισμό, καθώς θα μπορούν πια να απολαμβάνουν μόνο οι έχοντες την οικονομική δυνατότητα.

ΚΑΣΤΟΡΙΑ
Πρωτοβουλία του ΜΑΣ για το πετρέλαιο θέρμανσης

Κινητοποίηση με αιχμή την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, που αναγκάζει τους σπουδαστές να πληρώνουν μια περιουσία για να ζεσταθούν αλλά και κλείνει τα σχολεία, που το Γενάρη δε θα μπορούν να βάλουν πετρέλαιο λόγω έλλειψης χρημάτων, διοργανώνει η Επιτροπή Αγώνα του ΜΑΣ στο ΤΕΙ της Καστοριάς, σήμερα, Παρασκευή, στη 1 το μεσημέρι, έξω από την παλιά Νομαρχία. Με ανακοίνωσή της καλεί τους σπουδαστές του ΤΕΙ αλλά και τους μαθητές να διεκδικήσουν μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, άμεση και επαρκή χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, των ΤΕΙ και των σχολείων, από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Εκδηλώσεις των Οργανώσεων της ΚΝΕ

Οι ΟΒ Τουρκικών και Σλαβικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθήνας της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα: «Το έργο και η προσφορά του Ναζίμ Χικμέτ», σήμερα Παρασκευή, 2 μ.μ., στην αίθουσα 1 (1ος όροφος) του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών. Ομιλητής Νίκος Ζαχαρόπουλος, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του «Οδηγητή».

  • Η ΟΒ Βιολογικού Πάτρας της ΚΝΕ, διοργανώνει εκδήλωση για την Οχτωβριανή Επανάσταση, σήμερα Παρασκευή, 1 μ.μ., στο βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής». Ομιλητής Νίκος Λιαράτσικας, μέλος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αχαΐας της ΚΝΕ.
  • Η Οργάνωση Κιλκίς της ΚΝΕ, διοργανώνει ιστορικό περίπατο, αύριο Σάββατο, 12 το μεσημέρι από την πλατεία Ειρήνης.
  • Η Οργάνωση Πέλλας της ΚΝΕ διοργανώνει ιστορικό περίπατο, την Κυριακή 2 Δεκέμβρη, 11 π.μ., από την πλατεία Μάγκου των Γιαννιτσών.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ