ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Στον αστερισμό των «τριών πυλώνων» ο διοικητής του ΙΚΑ

Στο πλαίσιο που διέπει το ΙΚΑ σε παροχές και συντάξεις θεωρεί ο διοικητής του ότι πρέπει να βασιστεί η «μεταρρύθμιση». Υπόσχεση αγώνα από το ΠΑΜΕ

Τη συμπίεση όλων των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών παροχών με βάση τις διατάξεις του ΙΚΑ προτείνει ο διοικητής του Ιδρύματος, Μ. Νεκτάριος, για τη «μεταρρύθμιση» του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, θέτοντας ταυτόχρονα το σχήμα των «τριών πυλώνων» επί τάπητος, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της κυβερνητικής επίθεσης στις ασφαλιστικές κατακτήσεις των εργαζομένων. Την ίδια ώρα, στη χτεσινή του συνεδρίαση, το ΔΣ του ΙΚΑ προχώρησε σε αποφάσεις που βαθαίνουν την ιδιωτικοποίηση δραστηριοτήτων του!

Μιλώντας στον «902 Αριστερά στα FM», ο διοικητής του ΙΚΑ τόνισε συγκεκριμένα ότι «το μοντέλο της κοινωνικής μεταρρύθμισης πρέπει να βασιστεί στις διατάξεις του ΙΚΑ», ενώ πρόσθεσε ότι «το ύψος των συντάξεων του ΙΚΑ είναι αρκετό» και ότι «τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης δε χρειάζονται καμία αύξηση», αναφερόμενος στο καθεστώς των νεοασφαλισμένων, που το όριο είναι τα 65 έτη.

Απάντηση στα όσα είπε ο διοικητής του ΙΚΑ έδωσε άμεσα ο Θ. Κούτρας, μέλος της Γραμματείας του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, μιλώντας στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις, ο συνδικαλιστής τόνισε: «Δε μας εκπλήσσει. Ολες τις εφεδρείες η κυβέρνηση τις έχει ρίξει στη μάχη. Μετά τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, τον κ. Πολυζωγόπουλο, σήμερα ήρθε ο πρόεδρος του ΙΚΑ με προτάσεις που κινούνται στα ίδια τα μέτρα της κυβέρνησης. Εμείς το μόνο που υποσχόμαστε είναι ότι θα γεμίσουμε πάλι τους δρόμους και τις πλατείες με απεργούς. Οπως και τότε, έτσι και τώρα θα σταματήσουμε αυτή την επίθεση της κυβέρνησης στην Κοινωνική μας Ασφάλιση».

Δανεισμός και «μικρές» ιδιωτικοποιήσεις

Την ίδια μέρα που ο Μ. Νεκτάριος έκανε τις παραπάνω δηλώσεις, η πλειοψηφία της διοίκησης του ΙΚΑ αποφάσιζε να δανειστεί το Ιδρυμα 70 δισ. δραχμές, με επιτόκιο 4,20%, έτσι ώστε να πληρώσει ανάγκες σχετικές με τις συντάξεις. Η απόφαση καταψηφίστηκε από τον Θ. Κακαβά, εκπρόσωπο της ΓΣΕΕ στη διοίκηση και στέλεχος του ΠΑΜΕ, καθώς την ίδια στιγμή η κυβέρνηση χρωστά στο ΙΚΑ 1.300 δισ. δραχμές, τα οποία έχει αποφασίσει να δώσει σταδιακά, με «κόλπα» και με επιτόκιο μόλις 2%! Ταυτόχρονα, αποφασίστηκε η αγορά μετοχών της ΔΕΗ έναντι 3 δισ. δραχμών!

Παράλληλα, το ΙΚΑ θα διαθέσει 291 εκατ. δραχμές για την ανάθεση σε ιδιωτική εταιρία της πληροφόρησης των ασφαλισμένων για ζητήματα ενσήμων κλπ. Αλλα 191 εκατ. δραχμές για την ανάθεση σε ιδιωτική εταιρία της πληροφόρησης των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων για ζητήματα έκδοσης και χορήγησης των συντάξεων! Και 325 εκατ. δραχμές για την προβολή μέσα από τα Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης του νέου εντύπου που θα αντικαταστήσει την καρτέλα ενσήμων! Μάλιστα, τα 300 εκατ. θα μοιραστούν στα τρία μεγαλύτερα, από άποψη κυκλοφορίας και ακροαματικότητας, μέσα ενημέρωσης!!!

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΕΜΕΝ
Εντολή για νέους αγώνες

Η διοίκηση της Ενωσης Μηχανικών εξουσιοδοτήθηκε για κινητοποιήσεις ενάντια στην «έφοδο» των εφοπλιστών

Από κινητοποίηση της ΠΕΜΕΝ
Από κινητοποίηση της ΠΕΜΕΝ
Πλώρη για νέο γύρο αγωνιστικών κινητοποιήσεων βάζουν οι μηχανικοί για να «κόψουν» τη φόρα του εφοπλιστικού κεφαλαίου που αποθρασυμένο από την αντιναυτεργατική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ - και όπως προκύπτει από τις νέες εξωφρενικές αξιώσεις που έχουν θέσει με γραπτό υπόμνημα οι εφοπλιστικές Ενώσεις - έχει κηρύξει έφοδο σε κάθε ναυτεργατική κατάκτηση. Χτες η γενική συνέλευση των μηχανικών που καταγράφτηκε ως μια από τις μαζικότερες των τελευταίων χρόνων, αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει τη διοίκηση της ΠΕΜΕΝ να οργανώσει κάθε μορφή κινητοποίησης και απεργιακή για την υπεράσπιση και διεύρυνση των κοινωνικοασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, την αύξηση όλων των επιδομάτων στο 80% του μισθού, την προστασία των ανέργων, την αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης. Την ίδια ώρα με τους μηχανικούς εντολή για κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων έδιναν επίσης οι θερμαστολαδάδες με απόφαση της γενικής τους συνέλευσης, που έγινε στην αίθουσα του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ».

Απόδειξη των αγωνιστικών διαθέσεων μηχανικών και θερμαστολαδάδων αποτέλεσε η μαζική παράσταση διαμαρτυρίας που έκαναν αμέσως μετά τη γενική τους συνέλευση στα γραφεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας απαιτώντας από την Ομοσπονδία να σταματήσει την υπονομευτική της τακτική. Μάλιστα οι αγωνιστικές διοικήσεις των δύο σωματείων παίρνοντας το μήνυμα ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού των δύο κλάδων, καλώντας και τους μετεκπαιδευόμενους ναυτεργάτες, για τη Δευτέρα στις 9 το πρωί ξανά στην ΠΝΟ. Αίτημα της κινητοποίησης είναι να καταβληθεί άμεσα έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τους άνεργους ναυτεργάτες, στους μετεκπαιδευόμενους στο ΚΕΣΕΝ και τις σχολές Ασπροπύργου, ύψους 120.000 δρχ. για τους έγγαμους και 100.000 δρχ. για τους άγαμους.

Η γενική συνέλευση της ΠΕΜΕΝ άνοιξε με την παρουσίαση της εισήγησης από τον πρόεδρό της Γιώργο Τούσσα. Ο συνδικαλιστής κατήγγειλε τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που έχουν εξαπολύσει οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί και Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές και επισήμανε ότι όπως και έγινε και με προηγούμενες πολεμικές επιχειρήσεις, οι εφοπλιστές αξιοποιούν αυτές τις εξελίξεις για να εξαπολύσουν σφοδρή επίθεση σε βάρος των ναυτεργατικών κατακτήσεων αυξάνοντας τα υπερκέρδη τους. «Απάντησή μας είναι - συνέχισε - αγώνας στα καράβια σε κάθε τόπο δουλιάς. Ενίσχυση του αντιπολεμικού κινήματος». Ανέφερε ότι οι Ελληνες εφοπλιστές δεν μπορούν να μιλούν για «κρίση» λόγω του πολέμου όταν αυτή την περίοδο, όπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία έχουν συσσωρεύσει τόσα υπερκέρδη!

Αναφερόμενος στον πλούσιο απολογισμό δράσης της ΠΕΜΕΝ επισήμανε ως τελευταία κατάκτηση των μηχανικών την αύξηση του επιδόματος των μετεκπαιδευόμενων μηχανικών κατά 35% και 40% και την απλοποίηση των σπουδών και σημείωσε ότι «αποτελεί δείγμα ότι όπου υπάρχουν αγώνες υπάρχουν και θετικά αποτελέσματα». Στη συνέχεια κατήγγειλε την υπονομευτική στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΠΝΟ. Το πρόγραμμα και ο απολογισμός δράσης υπερψηφίστηκαν από τη συντριπτική πλειοψηφία των μηχανικών.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Επίσημη «πρεμιέρα» για τις ανατροπές στην ακτοπλοΐα

Σε ισχύ από σήμερα ο νόμος - έκτρωμα που «απελευθερώνει» τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Οι ανατροπές στην ακτοπλοΐα με τις οποίες ανοίγουν οι «ασκοί του Αιόλου» σε βάρος της απρόσκοπτης σύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική χώρα, ενώ τίθεται υπό αμφισβήτηση το δικαίωμα στη δουλιά των χιλιάδων ναυτεργατών στην ακτοπλοΐα, αρχίζουν από σήμερα και επίσημα. Συγκεκριμένα χτες, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Ανωμερίτης, στη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου στους ναυτιλιακούς συντάκτες, παρουσίασε την απόφασή του με την οποία τίθεται σε εφαρμογή ο νέος νόμος - έκτρωμα 2932/2001 για την «απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών». Με την απόφαση αυτή η οποία σήμερα θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται οι νέες ακτοπλοϊκές γραμμές και προδιαγράφεται η διχοτόμηση της χώρας.

Συγκεκριμένα, οι εφοπλιστές, Ελληνες και κοινοτικοί, θα κληθούν από την 1η Γενάρη να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για τις γραμμές αυτές. Οσες γραμμές δεν προκαλέσουν το... εφοπλιστικό ενδιαφέρον, θα χαρακτηριστούν «άγονες» και σύμφωνα με το νόμο θα επιδοτηθούν! Αυτό σημαίνει ότι για να εξυπηρετηθούν οι «άγονες» γραμμές, οι εφοπλιστές θα εισπράττουν «ζεστό χρήμα» τόσο από τον κρατικό κορβανά, όσο και από το «χαράτσι» που προβλέπει ο νόμος στο εισιτήριο! Σε αυτό να προστεθεί ότι ο νόμος προβλέπει και την «απελευθέρωση» στην τιμή του εισιτηρίου! Για τον αποπροσανατολισμό των νησιωτών από τα δεινά που επιφυλάσσονται, οι νέες ακτοπλοϊκές γραμμές είναι περίπου κατά 25% αυξημένες από τις σημερινές και αριθμούν συνολικά (κύριες και τοπικές) 285. Από την 1η Γενάρη 2002 θα αρχίσει η επιλογή των γραμμών από τους εφοπλιστές και από την 1η Νοέμβρη 2002 θα τεθούν σε εφαρμογή, όπως και όλες οι διατάξεις του νέου νόμου.

Ο υπουργός δεν έμεινε εκεί. Τα όσα προετοιμάζονται στην ακτοπλοΐα πάνε «πακέτο» με το μέγα «έγκλημα» του ξεπουλήματος των λιμανιών της χώρας. Ο υπουργός επεσήμανε τη σπουδή της κυβέρνησης να τελειώνει και με το λιμάνι του Πειραιά. Ετσι την επόμενη βδομάδα, θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες ξεπουλήματος μέσω του Χρηματιστηρίου οπότε μέχρι το τέλος του χρόνου η υπόθεση θα έχει τελειώσει.

ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ
«Οχι» στη δίωξη της πενταμελούς επιτροπής

Κινητοποίηση ενάντια στη δίωξη της Επιτροπής στη Ζώνη για το θάνατο των 5 εργατών στο ΣΕΪΛΟΡ

Απεργιακή κινητοποίηση και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησε χτες ο Σύλλογος Τεχνικών - Υγειονομικών και Υπαλλήλων Πληροφορικής του υπουργείου, καταδικάζοντας την εισαγγελική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος της Επιτροπής Ελέγχου της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και στην οποία συμμετείχε συνάδελφός τους επιθεωρητής Εργασίας.

Η δίωξη κατά της Επιτροπής για παράβαση καθήκοντος κατά συναυτουργία σε ό,τι αφορά το θάνατο των πέντε μεταλλεργατών από την έκρηξη που έγινε στο «ΣΕΪΛΟΡ» αποσκοπεί στο να διαχυθούν οι ευθύνες και να βγουν «λάδι» οι πραγματικοί υπεύθυνοι, όπως η πλοιοκτήτρια εταιρία. Τεράστιες είναι βεβαίως και οι ευθύνες της κυβέρνησης και της πολιτικής που ασκεί στο θέμα των ελέγχων των συνθηκών εργασίας.

Ο Σύλλογος απαίτησε την άμεση απόσυρση της δίωξης και να μην υπονομεύεται η αρχή της αποκλειστικής ευθύνης του εργοδότη για τα ζητήματα Υγιεινής και Ασφάλειας. Ακόμα, την πλήρη ηθική και νομική κάλυψη του διωκόμενου συναδέλφου τους από το υπουργείο Εργασίας και την ύπαρξη νομοθετικής ρύθμισης περί μη ευθύνης των Επιθεωρητών Εργασίας για τα εργατικά ατυχήματα.

Επιπλέον σταμάτησαν από χτες οι έλεγχοι στα Προγράμματα Επιμόρφωσης Εργοδοτών, γιατί, όπως επισημαίνει ο Σύλλογος σε ανακοίνωσή του, αλλοιώνουν το ρόλο των Επιθεωρητών Εργασίας και τους αποσπά από το κύριο αντικείμενό τους που είναι ο έλεγχος των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλιάς.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου, Ι. Πουντίδης, που μοίρασε ανακοίνωση του συνδικάτου. Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι η δίωξη σε βάρος της Επιτροπής Ελέγχου «αντανακλά την απόπειρα του μηχανισμού των Εφοπλιστών και της Κυβέρνησης να θέσουν "εκτός" λειτουργίας» τις επιτροπές γιατί απειλούν την «ασύδοτη εγκληματική δράση ορισμένων εργολάβων και εφοπλιστών».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ