ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
Διευρύνεται ο συντονισμός και η ενότητα

Νέο παμφοιτητικό συλλαλητήριο πραγματοποιούν οι φοιτητές την Τρίτη 12 Δεκέμβρη, στην Αθήνα και σε πολλές ακόμα πόλεις της χώρας, ενώ την ίδια μέρα θα κλείσουν συμβολικά τις σχολές τους. Αυτό ανακοίνωσαν, μεταξύ άλλων, φοιτητές που παραχώρησαν χτες συνέντευξη Τύπου, παρουσιάζοντας το αγωνιστικό πλαίσιο - κάλεσμα του Πανελλαδικού Συντονιστικού Αγώνα των Γενικών Συνελεύσεων των Φοιτητικών Συλλόγων, που συγκροτήθηκε την περασμένη Κυριακή, από την πανελλαδική συνάντηση συντονισμού που πραγματοποιήθηκε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Το πλαίσιο πανελλαδικού συντονισμού καλεί επίσης σε νέα συνάντηση πανελλαδικού συντονισμού στις 18 Δεκέμβρη, ενώ μέχρι τότε οι φοιτητικοί σύλλογοι σ' όλη τη χώρα θα προχωρήσουν σε έκδοση αφίσας και προκήρυξης με σύνθημα «Οχι στον εργασιακό και μορφωτικό μεσαίωνα κυβέρνησης - ΕΕ - εργοδοτών» και, φυσικά, σε νέο κύκλο Γενικών Συνελεύσεων σε όλες τις σχολές.

«Ενα σημαντικό βήμα για το φοιτητικό κίνημα» χαρακτήρισε ο Δημήτρης Μανιάτης, εκ μέρους της Γενικής Συνέλευσης της Παντείου, τον πανελλαδικό συντονισμό των φοιτητών, μπροστά στην προώθηση των νομοσχεδίων που αφορούν την ανώτατη εκπαίδευση, αλλά και τα εργασιακά, την υγεία, το ασφαλιστικό. Ο Δ. Μανιάτης πρόσθεσε ότι ο συντονισμός συμβάλλει στην απάντηση του φοιτητικού κινήματος απέναντι στην επίθεση της κυβέρνησης στα δικαιώματα των φοιτητών και γενικότερα του λαού και της νεολαίας. «Προειδοποιούμε την κυβέρνηση ότι η κατάθεση των νομοσχεδίων θα βρει τους φοιτητές στους δρόμους και τις σχολές κλειστές», είπε χαρακτηριστικά.

Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις βαθιά αντιλαϊκές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση για τις εργασιακές σχέσεις, οι φοιτητές τόνισαν ότι «το φοιτητικό κίνημα δε θα συγκρουστεί από μόνο του με την κυβερνητική πολιτική, αλλά θα δώσει τη μάχη πλάι στο εργατικό κίνημα». Ανέφεραν μάλιστα ως παράδειγμα ότι με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά καταργείται το επίδομα που δικαιούνται οι οικογένειες ασφαλισμένων στο ΙΚΑ, των οποίων τα παιδιά είναι φοιτητές που βγάζουν μέσο όρο πάνω από εφτά. Ετσι, το Πανελλαδικό Συντονιστικό καλεί σε συσκέψεις για κοινή δράση με μαθητές, καθηγητές, σπουδαστές ΤΕΙ, εργαζόμενους.

Οχι στους κύκλους σπουδών

Αναφερόμενο στις κατευθύνσεις που χάραξαν οι υπουργοί Παιδείας της ΕΕ στην Μπολώνια τον Ιούνη του 1999 για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, το Συντονιστικό τονίζει στο κείμενό του ότι αυτές «έχουν στόχο την πλήρη αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο μοτίβο των τριών κύκλων σπουδών (3-2-3), της λειτουργίας των ΑΕΙ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, της διαμόρφωσης του αυριανού "απασχολήσιμου" εργατικού δυναμικού, χωρίς δικαιώματα και απαιτήσεις και γι' αυτό χρησιμοποιούν ως όχημα την κοινοτική χρηματοδότηση μέσω του ΕΠΕΑΕΚ». Μάλιστα, εναρμονισμένο με τις παραπάνω κατευθύνσεις φαίνεται πως είναι και το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά, αφού συμβάλλει στην προώθηση των πολλών κύκλων σπουδών.

Στηρίζοντας τα παραπάνω, παρουσίασαν στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ένα απόσπασμα από τις αποφάσεις της 37ης Συνόδου των Πρυτάνεων, που χαρακτηριστικά αναφέρει: «Οι προτάσεις που περιέχονται στο συγκεκριμένο κείμενο της Μπολώνια, εφόσον εφαρμοστούν, υποβιβάζουν τα Ελληνικά Πανεπιστήμια. Ειδικότερα, η καθιέρωση ενός πρώτου κύκλου σπουδών ελάχιστης διάρκειας τριών ετών, οδηγεί κατ' ανάγκη είτε στη διάσπαση της δομής των σπουδών των ελληνικών Πανεπιστημίων, είτε στη de facto υποβάθμισή τους στην κατηγορία των μη πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων μεταλυκειακής εκπαίδευσης τριετούς διάρκειας».

Αγωνιστικές αποφάσεις ανά την Ελλάδα

Μεταφέροντας μια εμπειρία από τους φοιτητικούς συλλόγους των περιφερειακών ΑΕΙ, ο Αντρέας Καργόπουλος, εκ μέρους της Γενικής Συνέλευσης Χημικού Ιωαννίνων, είπε ότι έχουν παρθεί ήδη δυο αγωνιστικές αποφάσεις (Χημικό και Φυσικό), ενώ συνεχίζονται οι Γενικές Συνελεύσεις. «Υπάρχει ένα κλίμα αγωνιστικό στους φοιτητές, που συνειδητοποιούν ότι οι αλλαγές οδηγούν στο να είναι μισομορφωμένοι και αύριο "απασχολήσιμοι"», είπε, προσθέτοντας ότι χρειάζεται «από αυτόν τον αγώνα να βγούμε νικητές».

Σε κλείσιμο των σχολών τους θα προχωρήσουν στις 12 Δεκέμβρη οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο, διεκδικώντας δημόσια δωρεάν ενιαία ανώτατη εκπαίδευση. Οι φοιτητές δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις σε όλες τις σχολές, προκειμένου να ληφθούν σχετικές αποφάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος οι φοιτητές του Βόλου πραγματοποίησαν από τις μεγαλύτερες και μαζικότερες κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων.

Το αγωνιστικό κάλεσμα του Πανελλαδικού Συντονιστικού υπογράφουν από την Αθήνα οι σύλλογοι: Φιλοσοφικής, Παντείου, ΜΙΘΕ, ΤΕΜΦΕ (Πολυτεχνείου), Μαθηματικού, Χημικού, Νοσηλευτικής, ΤΕΑΠΗ (Νηπιαγωγών) και ΠΤΔΕ (Δασκάλων). Από τη Θεσσαλονίκη υπογράφουν οι σύλλογοι: Ψυχολογικού, Κτηνιατρικής, Φυσικού, ΠΤΔΕ, Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων, Εικαστικού, Θεατρικού, Ιατρικής. Από την Πάτρα, το ακολουθούν οι σύλλογοι: Βιολογικού, Χημικού, Μαθηματικού, από τα Γιάννενα το Χημικό και το Φυσικό, από το Ηράκλειο Κρήτης το Φυσικό και το Μαθηματικό, από το Βόλο το Οικονομικό και το Παιδαγωγικό. Επίσης, το υπογράφουν οι σύλλογοι Μεσογειακών Σπουδών και Παιδαγωγικού της Ρόδου, τα ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής, η Δασολογία Ορεστιάδας και το Μουσικό Κέρκυρας.

Στους παραπάνω τριάντα ένα συλλόγους έχουν ήδη προστεθεί με αποφάσεις Γενικών τους Συνελεύσεων, που συντάσσονται με το πλαίσιο του Πανελλαδικού Συντονιστικού, η Κοινωνιολογία Μυτιλήνης, η ΠληροφορικήΣάμου, η Αρχειονομία, το Μεταφραστικό και Ιστορικό Κέρκυρας.

Αγωνιστικά στο ΤΕΙ

Κλειστό έμεινε χτες το ΤΕΙ Λάρισας, καθώς οι σπουδαστές του Ιδρύματος προχώρησαν σε κατάληψη των σχολών τους, διεκδικώντας το δικαίωμα στη μόρφωση. Ειδικότερα οι σπουδαστές απαιτούν, μεταξύ των άλλων, δημόσια δωρεάν ενιαία ανώτατη εκπαίδευση, δημόσια σίτιση και στέγαση. Στα πλαίσια της χτεσινής κινητοποίησης σπουδαστές του ΤΕΙ Λάρισας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας - η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ δεν μπήκαν στον κόπο να προτείνουν την αγωνιστική δράση των σπουδαστών - πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της Λάρισας, η οποία ξεκίνησε από την πλατεία Εβραίων και κατέληξε στη Νομαρχία.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
Διεκδικούν άλλη επαγγελματική εκπαίδευση

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εμπορίου θα πραγματοποιήσει σήμερα Πέμπτη, στις 11 το πρωί, ο Σύλλογος Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών και καλεί τους σπουδαστές να συμμετάσχουν σ' αυτή, διαμαρτυρόμενοι για τα υπέρογκα δίδακτρα, που καλούνται να πληρώσουν, τον ελλιπή εξοπλισμό των Σχολών, τον ανύπαρκτο έλεγχο από τον ΟΕΕΚ και την τρομοκρατία στις σχολές.

Οπως επισημαίνει ο Σύλλογος Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών σε σχετική ανακοίνωσή του, αυτό που χρειάζονται οι σπουδαστές είναι ένα άλλο σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης, που θα διευρύνει αντί να κατακερματίζει τους επαγγελματικούς τους ορίζοντες, που «θα μας μορφώνει, αντί να μας "εκπαιδεύει". Χρειαζόμαστε δημόσια και δωρεάν επαγγελματική εκπαίδευση, που θα βασίζεται σε στέρεα γενική μόρφωση, που θα εξασφαλίζει δουλιά με δικαιώματα σε όλους».

Οι σπουδαστές απαιτούν να σταματήσει άμεσα κάθε αύξηση διδάκτρων, όλα τα αναλώσιμα και τα επιπλέον υλικά να παρέχονται από τη σχολή, να χορηγηθεί πάσο με μειωμένο εισιτήριο, να δοθούν τα συγγράμματα δωρεάν, να αποκτούν επαγγελματική εμπειρία μέσα στο χρόνο σπουδών, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, να κατοχυρωθούν τα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα.

Το διεκδικητικό πλαίσιο των φοιτητών

Απέναντι στην επίθεση της κυβέρνησης που χτυπά συνολικά τα δικαιώματα λαού και νεολαίας και κλιμακώνεται σε όλους τους τομείς, «το Συντονιστικό παίρνει ριζική θέση αντίθεσης», τόνισαν οι φοιτητές στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου.

Και δεν αντιδρούν απλώς, αλλά διεκδικούν:

  • Δημόσια και δωρεάν Ενιαία Ανώτατη πανεπιστημιακή εκπαίδευση
  • Να πάψει η διάκριση ΑΕΙ - ΤΕΙ
  • Οχι στην κατηγοριοποίηση των ΑΕΙ με βάση την αξιολόγηση
  • Πανεπιστημιακή έρευνα στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών και την ανάπτυξη της επιστήμης
  • Ολη η γνώση, τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα στο πρυπτυχιακό επίπεδο
  • Κατάργηση των μεταπτυχιακών ειδίκευσης, μεταπτυχιακά ενός κύκλου που θα οδηγούν σε διδακτορικό
  • Γενναία αύξηση των δαπανών για την παιδεία
  • Σταθερή δουλιά με πλήρη δικαιώματα και ασφάλιση».

Παράλληλα με το παραπάνω διεκδικητικό πλαίσιο, το Πανελλαδικό Συντονιστικό προτάσσει την απαίτηση των φοιτητών για άμεση απόσυρση των νομοσχεδίων για τα μεταπτυχιακά και για την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των ΑΕΙ, για κατάργηση της Οδηγίας 89/48 και των νόμων 2525/97, 2640/98, για άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για τις ιατρικές σχολές και την υγεία και για να μην περάσουν οι νέες εργασιακές σχέσεις που προωθεί η κυβέρνηση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ