ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Οχτώβρη 2021 - Κυριακή 31 Οχτώβρη 2021
Σελ. /40
ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΔΣΕ
«Εδωσαν ζωή νικώντας το θάνατο. Σ' αυτόν το δρόμο συνεχίζουμε!»

«Σε τούτα εδώ τα χώματα, την περίοδο 1946-1949 στο Νοσοκομείο του Γράμμου οι μαχητές του υγειονομικού του ΔΣΕ έδιναν "ζωή νικώντας το θάνατο". Σ' αυτόν το δρόμο συνεχίζουμε».

Είναι η πλακέτα που τοποθετήθηκε το καλοκαίρι από τις Οργανώσεις Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, που δεσπόζει σε ένα βράχο στα 1.350 μέτρα κάτω από την κορφή Σκάλα στον Γράμμο - στην περιοχή Λιανοτόπι, μία ώρα από το Νεστόριο - και πληροφορεί τον επισκέπτη για άλλη μια εποποιία των μαχητών του ΔΣΕ που διαδραματίστηκε σε αυτό τον τόπο. Εδώ γίνεται αυτές τις μέρες μια ιδιαίτερη συλλογική προσπάθεια από νέους και παλιότερους συντρόφους, να αναδειχτούν οι χώροι του μεγάλου Νοσοκομείου του Γράμμου που έχουν ανακαλυφθεί μετά από προσπάθεια πολλών χρόνων.

Με ενθουσιασμό και μεράκι, σιγά σιγά έρχονται στην επιφάνεια οι πέτρινες βάσεις των δεκάδων θαλάμων και άλλων χώρων όπου δόθηκε η μάχη για την ζωή. Οι θάλαμοι και οι εγκαταστάσεις για 1.500 ασθενείς φτιάχτηκαν από τα υλικά που απλόχερα έδινε η φύση. Πέτρα και ξύλο. Σε αυτόν τον ιερό τόπο μεγαλούργησαν επαναστάτες κομμουνιστές γιατροί, όπως ο Σακελλαρίου και ο Τζαμαλούκας, εκατοντάδες αγόρια και κορίτσια, νοσηλευτές, βοηθητικό προσωπικό, που μέσα στην κλαγγή των σκληρών μαχών κατάφερναν να θεραπεύουν και να ξαναδίνουν ζωή στους μαχητές. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ακόμα μνημονεύεται ότι εκεί είχε επιτευχθεί ένα πρωτόγνωρο ποσοστό στην αποθεραπεία των ασθενών, πολύ μεγαλύτερο απ' αυτό της αποκατάστασης τραυματιών στον Α' και Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Με το δέος που σε κατακλύζει από αυτή την εποποιία, μίλησε στον «Ριζοσπάστη» ο Παύλος Αλεξανδράκης από τον Τομέα Κατασκευών της ΚΟ Αττικής, που συμμετέχει στην μπριγάδα συντρόφων από την Αθήνα και τη Δυτική Μακεδονία που παίρνουν μέρος στις εργασίες που γίνονται.

Είπε χαρακτηριστικά: «Εχουμε έρθει εδώ, εδώ και λίγες μέρες, για να αναδείξουμε τις εγκαταστάσεις των θαλάμων και των ιατρείων του νοσοκομείου όπου οι κομμουνιστές γιατροί και υγειονομικό προσωπικό δίναν ζωή κόντρα στον θάνατο. Με αυτήν τη συμβολή μας αποτίουμε ελάχιστο φόρο τιμής στους αλύγιστους της ταξικής πάλης, δίνουμε υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε μέχρι την τελική απελευθέρωση της τάξης μας από τα καπιταλιστικά δεσμά, την οριστική κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο».

Αρχειακό υλικό του ΚΚΕ για τον Ναπολέοντα Σουκατζίδη δόθηκε στην οικογένειά του

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε την Παρασκευή 29 Οκτώβρη, στην έδρα της ΚΕ, με την Φωτεινή (Φωφώ) Θεραπιώτη - Σουκατζίδη, πρώτη ξαδέλφη του ήρωα κομμουνιστή Ναπολέοντα Σουκατζίδη, τον οποίο εκτέλεσαν οι Γερμανοί στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του 1944, μαζί με άλλους κομμουνιστές, που έμειναν στην Ιστορία ως οι «200 της Καισαριανής».

Ο Δ. Κουτσούμπας παρέδωσε στην Φωτεινή Θεραπιώτη - Σουκατζίδη έναν αναμνηστικό βιβλιόδετο φάκελο με υλικά από το Αρχείο του ΚΚΕ για τον Ναπολέοντα Σουκατζίδη, ο οποίος περιείχε φωτογραφίες, αλλά και τις επιστολές του προς τον πατέρα του, την σύντροφό του Χαρά Λιουδάκη και άλλους συγγενείς του, από τις φυλακές και τις εξορίες.

Θυμίζουμε ότι σαν σήμερα πριν από ακριβώς 21 χρόνια, στις 29 Οκτώβρη 2000, είχαν γίνει τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Ναπολέοντα Σουκατζίδη στο χωριό του, Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης.

Το εξώφυλλο του φακέλου που παραδόθηκε στην Φωτεινή Θεραπιώτη - Σουκατζίδη
Το εξώφυλλο του φακέλου που παραδόθηκε στην Φωτεινή Θεραπιώτη - Σουκατζίδη
Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, έκανε την ακόλουθη δήλωση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940: «Η 28η Οκτωβρίου του 1940, αλλά και τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ, μπορούν να εμπνέουν τους αγώνες του σήμερα για μια κοινωνία χωρίς φασισμό, πολέμους, εκμετάλλευση. Αυτό είναι και το πραγματικό περιεχόμενο της λαϊκής ενότητας απέναντι σε μια κάλπικη "εθνική ομοψυχία", που συνήθως προβάλλουν οι δυνάστες του λαού μας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ