ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Οχτώβρη 2021 - Κυριακή 31 Οχτώβρη 2021
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Στο «πόδι» για την επιτυχία των απεργιακών κινητοποιήσεων σε μια σειρά κλάδους

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν τις επόμενες μέρες μια σειρά κλάδοι και χώροι δουλειάς. Με τις πρωτοβουλίες τους Ομοσπονδίες και σωματεία θέτουν στην ημερήσια διάταξη του αγώνα αιτήματα και διεκδικήσεις για τη βελτίωση των όρων αμοιβής και εργασίας στους κλάδους τους, ενώ δυναμώνουν το μέτωπο του αγώνα για να υψωθεί τείχος στην επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας, να ακυρωθούν στην πράξη οι αντεργατικοί νόμοι, να ενισχυθεί η αντεπίθεση των εργαζομένων για τα δικαιώματά τους. Αυτές οι κρίσιμες απεργιακές μάχες, που πλαισιώνονται από μια σειρά αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε χώρους δουλειάς και κλάδους, για ΣΣΕ με αυξήσεις, ενάντια σε απολύσεις, για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, ενάντια σε συνδικαλιστικές διώξεις κ.ο.κ., «σφυροκοπούν» καθημερινά το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο, με αιχμή τον νόμο - έκτρωμα Χατζηδάκη που εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις παλεύουν για το ξήλωμά του, όπως και όλων των νόμων που τσακίζουν τα εργατικά δικαιώματα.

Στο πλαίσιο αυτό, πανοικοδομική απεργία έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία Οικοδόμων με τα συνδικάτα της για τις 4 Νοέμβρη. Οι εργαζόμενοι στα «Πράκτικερ» απεργούν στις 6 Νοέμβρη, οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό στις 9 Νοέμβρη. Τα ναυτεργατικά σωματεία έχουν προκηρύξει 48ωρη απεργία στις 10 και 11 Νοέμβρη, ενώ οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ στις 13 Νοέμβρη.

Με αιχμή το αίτημα για κλαδική ΣΣΕ απεργούν οι οικοδόμοι

Πανοικοδομική απεργία στις 4 Νοέμβρη

Με πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 4 Νοέμβρη η Ομοσπονδία Οικοδόμων διεκδικεί την υπογραφή ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις και βελτίωση των όρων δουλειάς. Τα σωματεία σε όλη τη χώρα κινούνται σε τροχιά προετοιμασίας της κινητοποίησης, με καθημερινές εξορμήσεις και συγκεντρώσεις σε εργοτάξια και γιαπιά, με συνελεύσεις και συσκέψεις, με παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς για το ωράριο, το μεροκάματο και την Ασφάλιση.

Η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα έχει οριστεί στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος. Το απόγευμα της ίδιας μέρας οι οικοδόμοι θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που οργανώνουν από κοινού δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις, στις 7 μ.μ. στο Σύνταγμα. Αντίστοιχες συγκεντρώσεις οργανώνονται σε μια σειρά από πόλεις. Στη Θεσσαλονίκη η απεργιακή κινητοποίηση θα γίνει στις 11 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Συγκεντρώσεις επίσης θα πραγματοποιηθούν σε: Πάτρα, στις 10.30 π.μ. στα γραφεία του ΕΦΚΑ (Γούναρη και Κορίνθου). Γιάννενα, στις 10:30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Αρτα, στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Κέρκυρα, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο, Λευκάδα, στις 10.30 π.μ. στον ΕΦΚΑ. Ηγουμενίτσα, στις 10 π.μ. στην Πλατεία Δημαρχείου.

Γιατί απεργούμε;

Απαντώντας στο ερώτημα «Γιατί απεργούμε;», ο Βάλσαμος Συρίγος, γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, σημειώνει: «Η Ομοσπονδία μας πήρε απόφαση για την απεργία στις 4 Νοέμβρη παίρνοντας υπόψη την κατάσταση που βιώνουν οι συνάδελφοι και συνοψίζεται στα εξής: Μεγάλη ακρίβεια που κατατρώει το λαϊκό εισόδημα, συμπιεσμένα μεροκάματα, υπονόμευση της Ασφάλισης και κλοπή του ενσήμου, εντατικοποίηση της εργασίας, επίθεση της κυβέρνησης με τον νόμο - έκτρωμα Χατζηδάκη, που καταργεί το 8ωρο και για εμάς τους οικοδόμους ανοίγει τον δρόμο ακόμα και για δουλειά τις Κυριακές, με το γελοίο επιχείρημα ότι επιτρέπει μόνο την ...παρασκευή σκυροδέματος, λες και το μπετό θα φτιαχτεί χωρίς οικοδόμους».

Οσο για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα ο κλάδος, ο Β. Συρίγος σημειώνει: «Ο κλάδος αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε ανάπτυξη. Εργα πραγματοποιούνται σε αρκετές περιοχές της χώρας, ενώ και η συμβατική οικοδομή έχει δουλειά σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Φυσικά αυτά τα έργα δεν αφορούν την αντιπλημμυρική, αντισεισμική θωράκιση της χώρας ή τη φθηνή κατοικία. Η Εργατική Εστία έχει σταματήσει τα προγράμματα κατασκευής κατοικιών, ενώ στους εργαζόμενους γίνεται παρακράτηση 1% του μισθού τους κάθε μήνα. Τέτοια έργα θα μπορούσαν να δώσουν δουλειά και να νιώθει ασφαλής ο λαός της χώρας μας. Την ίδια ώρα, τα ενοίκια έχουν γίνει απλησίαστα.

Αυτή η ανάπτυξη, το πόσο θα επηρεαστεί από τη μεγάλη άνοδο των οικοδομικών υλικών θα φανεί το επόμενο διάστημα. Πάντως, έχει αρχίσει ήδη το γνωστό τροπάρι από τους εργολάβους ότι "είχαμε κλείσει τη δουλειά με τα υλικά και τώρα δεν βγαίνουμε", καλώντας ουσιαστικά τους οικοδόμους να μη ζητούν αυξήσεις στο μεροκάματο.

Η προηγούμενη καπιταλιστική κρίση τσάκισε τους οικοδόμους, πέρασε σαν οδοστρωτήρας πάνω από τα δικαιώματά μας. Ο,τι απόμεινε είναι απόρροια των αγώνων της Ομοσπονδίας και των σωματείων. Στα χρόνια της μεγάλης ανεργίας, πολλοί συνάδελφοι συνταξιοδοτήθηκαν, άλλοι άλλαξαν επάγγελμα. Η αύξηση της παραγωγής δημιουργεί για τις εταιρείες ζήτηση χεριών, τα οποία δεν επαρκούν. Οι εταιρείες ζητούν κόσμο αλλά με μεροκάματα πείνας. Δηλαδή, σήμερα, σε ένα από τα πιο δύσκολα, βαρύ και ανθυγιεινό επάγγελμα, το μεροκάματο του ανειδίκευτου είναι στα 30 ευρώ και με τα μισά ένσημα κλεμμένα... Είναι ψέμα ότι οι εταιρείες ψάχνουν γενικά και δεν βρίσκουν εργάτες, απλά ψάχνουν τζάμπα εργάτες και δεν βρίσκουν!».

Ο Β. Συρίγος στέκεται και σε ένα ακόμα κρίσιμο ζήτημα, αυτό των εργατικών «ατυχημάτων», λέγοντας: «Η κυβέρνηση και ο υπουργός της, όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχουν από το 2018 να δώσουν στοιχεία για τα εργατικά ατυχήματα. Αυτό είναι απαράδεκτο και δείχνει την απόφασή τους να τα δώσουν όλα στις εταιρείες αφαιρώντας και τους ελάχιστους μηχανισμούς ελέγχου που υπήρχαν. Η Ομοσπονδία δεν έχει περάσει ούτε μια βδομάδα όλα αυτά τα χρόνια που να μην καταγράφει σακατεμένο ή και νεκρό συνάδελφο. Τα γιαπιά από την εντατικοποίηση και τους νόμους του κεφαλαίου έχουν μετατραπεί σε παγίδες θανάτου. Π.χ. την περίοδο της πανδημίας όλα τα εργοτάξια δούλευαν κανονικά χωρίς κανένα μέτρο προστασίας».

Σύμβαση με αυξήσεις και υποχρεωτικότητα για να πάψουν τα μεροκάματα πείνας

Για τις διεκδικήσεις των οικοδόμων ο Β. Συρίγος σημειώνει:

«Τα αιτήματα με τα οποία κατεβαίνουμε στην απεργία παίρνουν υπόψη τα παραπάνω και καταθέτουμε στον εργοδοτικό σύνδεσμο πρόταση για κλαδική Σύμβαση με κατώτερο μεροκάματο 50 ευρώ, την επαναφορά τριετιών, κ.λπ. Η υποχρεωτικότητα της Σύμβασης θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε να σταματήσουν συνάδελφοι να πληρώνονται με μεροκάματα πείνας. Θα βάλει φρένο στην κλοπή της Ασφάλισης που γίνεται με την ανοχή του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ, με αποτέλεσμα να δηλώνονται χιλιάδες ένσημα με μεροκάματο το κατώτερο της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, 27 ευρώ, με αποτέλεσμα μη καταβολή δωρόσημου, αρνητική εξέλιξη στη συνταξιοδότηση. Με το Ασφαλιστικό Κατρούγκαλου - Βρούτση των κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και με την κατάσταση που επικρατεί στα εργοτάξια, ποιος οικοδόμος θα φτάσει 4.500 ένσημα για να πάρει σύνταξη - ψίχουλα στα 67;

Η απεργία μας είναι ένα βήμα κλιμάκωσης απέναντι στη συνολική επίθεση που γίνεται στην εργατική τάξη από κυβέρνηση και εργοδοσία. Την ίδια μέρα, θα είμαστε το πρωί στην περιφρούρηση του αγώνα, στις 10 στην Κάνιγγος στη συγκέντρωση της Ομοσπονδίας και το απόγευμα στις 7 στο Σύνταγμα, στο συλλαλητήριο των συνδικάτων ενάντια στην ακρίβεια, για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς, ενάντια στον νόμο - έκτρωμα του Χατζηδάκη που θέλει να μας βάλει στον γύψο. Συνεχίζουμε ενωμένοι, δυνατοί και αποφασισμένοι. Οι συνάδελφοι σε όλα τα εργοτάξια στηρίζουν και επικροτούν τον δρόμο του αγώνα».

Για πραγματική στήριξη των ανέργων, για Συλλογικές Συμβάσεις και μέτρα προστασίας των διανομέων

Στις 9 Νοέμβρη η απεργία στον Επισιτισμό - Τουρισμό

Με πανελλαδική απεργία την Τρίτη 9 Νοέμβρη και συγκέντρωση στις 12 μ. στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού βγαίνουν για μια ακόμα φορά στον δρόμο και διεκδικούν Συλλογικές Συμβάσεις, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, προστασία των ανέργων, μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια ειδικά των διανομέων.

«Η απάντησή μας στην κυβέρνηση και στην εργοδοσία είναι μία: Διαδηλώνουμε στις 4 Νοέμβρη, μαζί με τους συναδέλφους μας από κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, παίρνουμε τη θέση μας στο μέτωπο αγώνα ενάντια στους αντεργατικούς νόμους, στην πάλη για τα δικαιώματά μας. Απεργούμε στις 9 Νοέμβρη στα ξενοδοχεία, στις επισιτιστικές επιχειρήσεις, στις εταιρείες διανομής, υψώνουμε τη φωνή μας, δυναμώνουμε τις διεκδικήσεις μας», τονίζει ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού (ΠΟΕΕΤ) και της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Χιλιάδες οι άνεργοι χωρίς εισόδημα τον χειμώνα, βαρύ το πλήγμα για τους εποχικούς

Στην πρώτη γραμμή των αιτημάτων της απεργίας βρίσκονται οι διεκδικήσεις που αφορούν την προστασία των ανέργων. «Εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι μένουν τον φετινό χειμώνα χωρίς καμία προστασία. Μια σειρά αντεργατικοί νόμοι και διατάξεις που λειτουργούν ως "κόφτες" τούς στερούν ακόμα και τη μικρή "ανάσα" του επιδόματος ανεργίας», καταγγέλλει ο Ν. Παπαγεωργίου. Σε ιδιαίτερα δεινή θέση βρίσκονται οι εποχικοί εργαζόμενοι: «Οι εποχικά εργαζόμενοι στον Επισιτισμό έμειναν σε πάρα πολύ μεγάλο μέρος τους χωρίς δουλειά για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά φέτος, με αποτέλεσμα τώρα να μη δικαιούνται ούτε το επίδομα ανεργίας. Οι εποχικοί στα ξενοδοχεία που δεν προσλήφθηκαν το καλοκαίρι του 2021, ακόμη κι αν μονομερώς ανέστειλαν τις συμβάσεις τους, όπως είχαν δικαίωμα, τον Μάη και τον Ιούνη, επίσης βρίσκονται ξεκρέμαστοι. Τα ένσημα για τους μήνες της μονομερούς αναστολής εξακολουθούν να μην έχουν αποδοθεί στο σύνολό τους από το κράτος, με αποτέλεσμα εργαζόμενοι να αποκλείονται από παροχές και επιδόματα, να κινδυνεύουν να μείνουν έξω κι από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

Αλλά και όσοι συνεχίζουν να δουλεύουν αντιμετωπίζουν την επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας. «Στα ξενοδοχεία οι συνάδελφοι μετριούνται στις βάρδιες και διαπιστώνουν πως έχουν μείνει οι μισοί για να βγάλουν την ίδια δουλειά. Η τουριστική κίνηση μπορεί να ανέκαμψε θεαματικά τους προηγούμενους μήνες, το προσωπικό όμως συρρικνώθηκε. Η εντατικοποίηση, η δουλειά σε δύο και τρία πόστα, συνοδεύεται από το μειωμένο ωράριο που επιβάλλει η εργοδοσία, αξιοποιώντας το εργαλείο του προγράμματος "Συν-Εργασία", που η κυβέρνηση έχει παρατείνει μέχρι το τέλος του έτους. Εκτός από τους όρους δουλειάς, που επιδεινώνονται, το μειωμένο ωράριο χτυπά και το εισόδημα, σε μια περίοδο μάλιστα που η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις τσακίζουν κόκαλα», υπογραμμίζει ο Ν. Παπαγεωργίου. Αντίστοιχες συνθήκες εντατικοποίησης κυριαρχούν και στις επισιτιστικές επιχειρήσεις και αλυσίδες, εξηγεί, ενώ ειδικά για τους διανομείς το ζήτημα των εργατικών «ατυχημάτων», που κοστίζουν ακόμα και ζωές, έχει βρεθεί ξανά στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα, με τον θάνατο δύο ακόμα εργαζομένων.

«Οι εργαζόμενοι του κλάδου τον τελευταίο ενάμιση χρόνο βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την ανεργία, την αναστολή, την εκ περιτροπής εργασία και την εντατικοποίηση, προκειμένου οι εργοδότες να διαφυλάξουν τη μεγάλη κερδοφορία των προηγούμενων χρόνων και να προετοιμάσουν το έδαφος για ακόμα μεγαλύτερα κέρδη την επόμενη μέρα. Βρεθήκαμε ξανά και ξανά στον δρόμο για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων μας, καταγγείλαμε την πολιτική που φορτώνει στις δικές μας πλάτες τα βάρη τόσο της ανάπτυξης όσο και της κρίσης των επιχειρηματικών ομίλων. Σταθήκαμε πρόσφατα συμπαραστάτες και συνοδοιπόροι στον αγώνα των συναδέλφων μας διανομέων στην "e-food", έναν αγώνα που απέδειξε τη δύναμη που αποκτούμε με την οργάνωση στα σωματεία, την ενότητα και τη μαζική συμμετοχή όλων των εργαζομένων», υπενθυμίζει ο Ν. Παπαγεωργίου και προσθέτει: «Δίνουμε συνέχεια στη δράση αυτή. Οργανώνουμε τη συμμετοχή μας στα πανεργατικά συλλαλητήρια και στην κλαδική απεργία, προετοιμάζουμε την κλιμάκωση με πανεργατική απεργία».

48ωρη πανελλαδική απεργία με προοπτική κλιμάκωσης από τους ναυτεργάτες

Στη μάχη για την προετοιμασία της 48ωρης πανελλαδικής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και τα λιμάνια της χώρας που ξεκινάει στις 10 Νοέμβρη στις 6 τα ξημερώματα, με προοπτική κλιμάκωσης, έχουν ριχτεί οι δυνάμεις των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, με πολύμορφη δράση, συσκέψεις και περιοδείες στα καράβια.

Πριν μερικές μέρες η κυβέρνηση ψήφισε τροπολογία, την οποία επιδίωξε να την περάσει στα μουλωχτά, που ουσιαστικά καταργεί πλήρως τις οργανικές συνθέσεις στα ποντοπόρα πλοία, διευρύνοντας την εργασιακή ζούγκλα και αυξάνοντας τους κινδύνους σε βάρος της προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Πρόκειται για μία ακόμα επιβεβαίωση ότι η κούρσα της κερδοφορίας που καταγράφουν οι εφοπλιστές των οποίων ο στόλος είναι πρώτος παγκοσμίως και διαρκώς αυξάνεται με νέα πλοία, φέρει ατόφια τη σφραγίδα της συνεχούς έντασης της εκμετάλλευσης στα καράβια, με τους εφοπλιστές σε όλες τις κατηγορίες πλοίων να θέλουν πλέον να μπει και επίσημα ταφόπλακα και στις ΣΣΕ.

Είχε προηγηθεί η ρύθμιση πέρσι το καλοκαίρι, που επιχείρησε και τότε η κυβέρνηση της ΝΔ να ψηφίσει εν κρυπτώ, που προέβλεπε την κατάργηση των ΣΣΕ στα κατώτερα πληρώματα των ποντοπόρων πλοίων.

Σε ανακοίνωσή τους, ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ τονίζουν ότι αυτό που ανέδειξαν στην ΕΕ της ΠΝΟ, που αποφάσισε την απεργία, ήταν πως «η αντεργατική νομοθεσία (ν.4808/2021, ν.4714/2020 κ.ά.), η ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ, οι μειωμένες οργανικές συνθέσεις με την εντατικοποίηση της δουλειάς, η ανεργία, η διεύρυνση της ανασφάλιστης εργασίας, οι αντικαταστάσεις πληρωμάτων στα ποντοπόρα, τα προβλήματα σε κοινωνική ασφάλιση, ναυτική εκπαίδευση με τις ανανεώσεις σε διπλώματα - πιστοποιητικά, είναι οι συνθήκες που διαρκώς χειροτερεύουν σε βάρος των ναυτεργατών». Γι' αυτό και η οργάνωση απεργιακού αγώνα με προοπτική κλιμάκωσης, «που να συμβάλει στο συντονισμό δράσης με συνδικάτα, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, ενάντια συνολικά στην αντιλαϊκή πολιτική κεφαλαίου, κυβέρνησης» είναι επιβεβλημένη.

Στη βάση αυτή πρότειναν και τη συμμετοχή στα πανεργατικά συλλαλητήρια στις 4 Νοέμβρη (6.30 μ.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη Πειραιά). Η πρόταση πέρασε κατά πλειοψηφία, καθώς απείχε η Ενωση Ναυτών (ΠΕΝΕΝ).

Απεργούν και κατεβαίνουν στην Αθήνα οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ

Στις 13 Νοέμβρη η απεργιακή κινητοποίηση για τις θέσεις εργασίας και τη διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας της επιχείρησης

Με τη νέα απεργιακή κινητοποίηση και το συλλαλητήριο στην Αθήνα, το Σάββατο 13 Νοέμβρη, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ δίνουν συνέχεια στον πολύμηνο δίκαιο αγώνα τους για τη διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας της επιχείρησης, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους.

Σχεδόν δυο χρόνια τώρα οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, στα μεταλλεία της Βοιωτίας και της Εύβοιας και στα γραφεία της ΛΑΡΚΟ δίνουν έναν μεγαλειώδη αγώνα ενάντια στους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, που παραδίδει τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας και τον ορυκτό πλούτο της χώρας στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Μέσα από τον αγώνα τους και με τη μεγάλη λαϊκή και εργατική αλληλεγγύη που εισπράττουν έχουν καταφέρει να βρίσκονται ακόμα στην εργασία τους, να βάζουν εμπόδια στα σχέδια της κυβέρνησης και της ΕΕ και να πάρουν πίσω περικοπές που είχαν επιβληθεί αρχικά από τον ειδικό εκκαθαριστή.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν τα Σωματεία Εργαζομένων από το σύνολο των εγκαταστάσεων της ΛΑΡΚΟ, στις αρχές της βδομάδας, ανέδειξαν για μία ακόμα φορά τις μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες της ΛΑΡΚΟ και τον τεράστιο πλούτο που παραδίδεται στα χέρια μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Κατήγγειλαν τη συνειδητή απαξίωση των εγκαταστάσεων και της παραγωγικής λειτουργίας, τόσο από τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όσο και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, τονίζοντας ότι αυτή η απαξίωση και η υπερχρέωση της ΛΑΡΚΟ εξυπηρετούν τους σχεδιασμούς για την εκποίησή της.

Σύμφωνα επίσης με τα όσα ανέφεραν οι εκπρόσωποι των Σωματείων στη συνέντευξη Τύπου, αλλά και όσα έχουν καταγγείλει μέσα από ανακοινώσεις, το εργοστάσιο έχει ουσιαστικά εγκαταλειφθεί, χωρίς την απαραίτητη συντήρηση, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος για την ασφάλεια και τη ζωή των εργαζομένων να είναι μεγαλύτερος από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν. Παράλληλα, εργοστάσιο και μεταλλεία υπολειτουργούν, διαμορφώνοντας ένα σκηνικό πλήρους εγκατάλειψης, για το οποίο την ευθύνη φέρει η κυβέρνηση.

Με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και τους ξεχωριστούς διαγωνισμούς εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ να βρίσκονται στην τελική ευθεία, οι εργαζόμενοι και τα Σωματεία της επιχείρησης δηλώνουν την αποφασιστικότητά τους να δώσουν συνέχεια στον αγώνα τους για τη διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους.

Τονίζουν ότι δεν θα κάνουν βήμα πίσω από τα αιτήματά τους, ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τις θέσεις εργασίας τους και απευθύνουν κάλεσμα σε όλους τους φορείς, τα σωματεία και τους εργαζόμενους να σταθούν για άλλη μια φορά στο πλευρό τους και να συμμετάσχουν στο μεγάλο συλλαλητήριο το Σάββατο 13 Νοέμβρη στην Αθήνα.

Νέα απεργία στα «Praktiker»

Σε πανελλαδική 24ωρη απεργία το Σάββατο 6 Νοέμβρη προχωρά το Σωματείο Εργαζομένων στην «Praktiker Hellas», συνεχίζοντας τις πρωτοβουλίες με τις οποίες διεκδικεί την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ που να κατοχυρώνει ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και ενιαία δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους. Παράλληλα, απαιτεί την ανάκληση της απόλυσης του συνδικαλιστή, γραμματέα του Παραρτήματος Λάρισας, ο οποίος πετάχτηκε στην ανεργία επειδή δεν αποδέχτηκε τη μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων της σύμβασής του. Στο πλαίσιο της απεργίας θα γίνει συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο κατάστημα της επιχείρησης στον Ταύρο (Πειραιώς 176).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ