ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Οχτώβρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
Διεκδικούν εφαρμογή μέτρων επιβίωσης για όλους και καταγγέλλουν την κοροϊδία της κυβέρνησης

Κινητοποίηση χτες στο υπουργείο Οικονομικών

Σε κινητοποίηση προχώρησαν χτες ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών στο υπουργείο Οικονομικών, με την οποία καλλιτέχνες και εργαζόμενοι του χώρου απαίτησαν καθολική εφαρμογή μέτρων επιβίωσης για όλους, καταγγέλλοντας τα πρόσφατα μέτρα - κοροϊδία της κυβέρνησης, που βρίσκονται μακριά από τις ανάγκες του κλάδου. Διεκδίκησαν, ακόμα, το πάγωμα των χρεών σε εφορία, τράπεζες, ΔΕΚΟ και την ένταξη του ΚΑΔ που αφορά τους μουσικούς οι οποίοι έχουν δελτίο παροχής υπηρεσιών.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων συναντήθηκε με τον Χρ. Καραπλή, διευθυντή του γραφείου υπουργού, όπου δεν έλαβαν καμιά ουσιαστική απάντηση στα φλέγοντα ζητήματα που έθεσαν.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του ΠΜΣ:

«Σαν απάντηση στα αιτήματά μας από πλευράς του εκπροσώπου του υπουργείου, μας αναφέρθηκε η κυβερνητική πολιτική. Καμία όμως απάντηση δεν πήραμε για τις διακοπές ρεύματος και το κυνήγι που δέχονται εκατοντάδες συνάδελφοι από τις εταιρείες Ενέργειας. Καμία απάντηση δεν πήραμε για το τι θα γίνει με τη στήριξη των εργαζομένων του κλάδου μας τους επόμενους μήνες. Επίσης, καμία απάντηση δεν πήραμε για την εξαίρεση από την επιδότηση του Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου των συναδέλφων που εργάζονται για λίγες ώρες σε κάποιο ωδείο ή έχουν κάνει ακόμα και μία συναυλία μέσα σ' αυτούς τους μήνες. Μπροστά σ' αυτά τα ερωτήματά μας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου μάς παρέπεμψε στο υπουργείο Εργασίας και στο υπουργείο Πολιτισμού. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που μας απαντούσαν και οι εκπρόσωποι αυτών των υπουργείων όταν απευθυνόμασταν σε αυτούς. Θεωρούμε προκλητικό αντί να δοθούν απαντήσεις για τα προβλήματα επιβίωσης χιλιάδων συναδέλφων, να ζητιέται από το Σωματείο μας να παίξει το ρόλο του συντονιστή του κυβερνητικού έργου».

Ο μόνος δρόμος για τους μουσικούς είναι η συλλογική δράση και ο αγώνας, καταλήγει ο ΠΜΣ και ενημερώνει ότι συνεχίζει τη συζήτηση και την προετοιμασία, για να οργανωθεί το επόμενο διάστημα απεργία.

Μέτρα - ψίχουλα που δεν καλύπτουν το σύνολο των αναγκών

Δημοσιεύτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την αποζημίωση ειδικού σκοπού για το δίμηνο Σεπτέμβρη - Οκτώβρη 2020. Με βάση την απόφαση, δικαιούχοι της αποζημίωσης είναι οι καλλιτέχνες, δημιουργοί και επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, που έχουν εγγραφεί έως τις 20 Οκτώβρη στο «Μητρώο Καλλιτεχνών». Ανάλογο επίδομα στήριξης ορίζεται και για τους ξεναγούς και τους τουριστικούς συνοδούς.

Εξαιρούνται όσοι έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε κάποιον εργοδότη στο διάστημα Σεπτέμβρη - Οκτώβρη και όσοι λαμβάνουν τακτική επιδότηση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ για το διάστημα αυτό. Οι δικαιούχοι πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση - υπεύθυνη δήλωση στο ειδικό έντυπο με τίτλο «Αίτηση - Υπεύθυνη Δήλωση επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού, ξεναγών και τουριστικών συνοδών για τη χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού βάσει του άρθρου 20 του ν.4722/2020» στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr του υπουργείου Εργασίας. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα ακόμα ημίμετρο, που δεν καλύπτει την πλειοψηφία των καλλιτεχνών, των εργαζομένων στο χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού, και βρίσκεται πολύ μακριά από τις ανάγκες τους.

Οπως καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, «η κυβέρνηση αποφασίζει πως ένας εργαζόμενος που δουλεύει σε ένα ωδείο ως ωρομίσθιος για 20-80 ευρώ το μήνα, ή σε ένα χώρο εστίασης για 30-50 ευρώ τη βδομάδα, αυτός μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά και δεν χρειάζεται ενίσχυση. Μάλιστα, δεν γίνεται καμία αναφορά στην ΚΥΑ στη δέσμευση της υπουργού πως θα εξαιρεθούν όσοι έχουν υπογράψει Συμβάσεις μιας μέρας (αφορά κυρίως τους καλλιτέχνες σε συναυλίες) μέχρι το όριο των 5 συμβάσεων μηνιαίως)». Ακόμα, δεν λένε τίποτα για το τι θα γίνει μετά τον Οκτώβρη και δεν απαντούν στο κρίσιμο αίτημα των σωματείων του χώρου για πάγωμα όλων των χρεών σε εφορίες, τράπεζες, ΔΕΚΟ.

Οσο δε για το «Μητρώο Καλλιτεχνών», που ήταν προαπαιτούμενο για να μπορεί κάποιος να πάρει το επίδομα, συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις στο χώρο των καλλιτεχνών, καθώς, όπως επισημαίνουν, θα λειτουργήσει ως εργαλείο διαχωρισμού των «ενεργών» και «μη ενεργών» καλλιτεχνών. Είναι χαρακτηριστικό ότι είναι πολλοί οι εικαστικοί που δεν έχουν γραφτεί στο Μητρώο και δεν μπορούν να πάρουν αποζημίωση, ενώ τη δικαιούνται, καθώς η κυβέρνηση δεν απάντησε ποτέ σε μια σειρά ερωτημάτων που είχε θέσει το ΕΕΤΕ για το Μητρώο. Αλλωστε, όπως δηλώνουν, το κράτος έχει μητρώο εικαστικών και αυτό είναι του Επιμελητηρίου. Καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το Μητρώο του υπουργείου Εργασίας ως «δούρειο ίππο» για την απαξίωση της καλλιτεχνικής παιδείας, της εργασίας και της υπόστασης των εικαστικών καλλιτεχνών, καθώς και του συλλογικού φορέα τους, του ΕΕΤΕ.

Συνάντηση με την Ενωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων

Την Τρίτη πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Ελένης Μηλιαρονικολάκη, υπεύθυνης του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, και του Γιάννη Δελή, βουλευτή του ΚΚΕ, με αντιπροσωπεία της Ενωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων αποτελούμενη από την πρόεδρο Ζωή Χατζή, την γενική γραμματέα Νότα Παλιοκώστα και την Αφροδίτη Παπαλούδη, μέλος του Συλλόγου.

Στη συνάντηση η αντιπροσωπεία της Ενωσης επανέφερε το ζήτημα που αφορά χιλιάδες εκπαιδευτικούς, ανάμεσά τους και εικαστικούς (240), που έμειναν εκτός πινάκων διορισμού για τρία χρόνια εξαιτίας της προβληματικής διαδικασίας καταβολής ενός παραβόλου 3 ευρώ και άλλων τεχνικών προβλημάτων του ηλεκτρονικού συστήματος. Επί της ουσίας χιλιάδες εκπαιδευτικοί, πολλοί από τους οποίους δούλευαν πάνω από δέκα χρόνια στην Εκπαίδευση, μένουν άνεργοι για τρία χρόνια για ένα ευτελές ποσό, χάνοντας την προϋπηρεσία που θα μπορούσαν να έχουν αποκτήσει. Κάλεσαν το ΚΚΕ να στηρίξει το αίτημά τους και να καταθέσει την προτεινόμενη από την Ενωση τροπολογία με την οποία θα ζητά όσοι εκπαιδευτικοί αποκλείστηκαν από τους πίνακες με την αιτιολογία «μη καταβολή παραβόλου» να μπορούν να προσκομίσουν το παράβολο, η αίτησή τους να θεωρηθεί έγκυρη και να συνταχθούν νέοι πίνακες.

Αναφέρθηκαν επίσης στο ζήτημα της έξωσης των καλλιτεχνικών μαθημάτων από το Λύκειο, ανάμεσά τους και του πανελλαδικά εξεταζόμενου μαθήματος του Σχεδίου, το οποίο απαιτείται για την εισαγωγή σε 17 Τμήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επισήμανε πως το Κόμμα στηρίζει τα αιτήματά τους και έχει ήδη τοποθετηθεί μέσα από τροπολογία που είχε καταθέσει το καλοκαίρι για τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς που αποκλείστηκαν, αλλά και Ερώτηση για την κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων. Επίσης πως είναι διατεθειμένο να αναλάβει εκ νέου πρωτοβουλίες στη Βουλή για την ανάδειξη των προβλημάτων και την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, όπως και να καταθέσει την τροπολογία που πρότεινε η Ενωση.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΡΑΣ
Αφιέρωμα στο ρεμπέτικο

Με ένα αφιέρωμα στο ρεμπέτικο τραγούδι, το οποίο καλύπτει χρονολογικά το ρεπερτόριο από την πρώτη δεκαετία του 20ού αιώνα μέχρι και τη δεκαετία του '50, συνεχίζεται σήμερα, στις 8.30 το βράδυ, στον πολυχώρο «ΑΙΓΛΗ», η ενότητα του Διεθνούς Φεστιβάλ της Πάτρας «Βήμα στους καλλιτέχνες της πόλης».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τραγούδια και οργανικούς σκοπούς από αντιπροσωπευτικούς συνθέτες του είδους, όπως οι Μάρκος Βαμβακάρης, Βασίλης Τσιτσάνης, Παναγιώτης Τούντας, Βαγγέλης Παπάζογλου, Γιάννης Παπαϊωάννου, Μανώλης Χιώτης, Γιώργος Μητσάκης, Σταύρος Τζουανάκος, ενώ ένα ενδεικτικό μέρος των τραγουδιών προέρχεται από τον ευρύ χώρο της ανώνυμης δημιουργίας της λαϊκής μουσικής παράδοσης.

Παίζουν οι: Γιώργος Γκριζιώτης: τρίχορδο μπουζούκι, τραγούδι, Σπύρος Δελέγκος: κιθάρα, τραγούδι, Βιβή Αποστολάτου: τραγούδι, Παναγιώτης Γουλιμής: τρίχορδο μπουζούκι και Σενίχ Ούνδεγερ: βιολί.

Η είσοδος είναι δωρεάν. Λόγω, όμως, των μέτρων που ισχύουν, ο αριθμός των ατόμων που επιτρέπεται να παρακολουθήσουν την κάθε συναυλία είναι περιορισμένος, γι' αυτό θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.

«Ω! Τι ευτυχισμένες μέρες» στη σκηνή

«Ω! Τι ευτυχισμένες μέρες» του Σάμιουελ Μπέκετ ανεβαίνει στο θέατρο «Τόπος Αλλού» (Κεφαλληνίας 17 & Κυκλάδων, Κυψέλη), σε καινούργια μετάφραση του Νίκου Καμτσή, που κάνει και τη σκηνοθεσία, με την Νικολέτα Βλαβιανού και τον Νίκο Καραστέργιο επί σκηνής.

Γραμμένο πριν από 60 χρόνια, το έργο μοιάζει να γράφτηκε σήμερα, για την εποχή της πανδημίας και κάθε πανδημίας. Μέσα σε ένα ερημικό περιβάλλον μιας κατεστραμμένης γης, ο Σάμιουελ Μπέκετ στέκεται πάνω από τις έρημες πόλεις και την έρημη ζωή μας (τα έρημα θέατρα) και ρίχνει το σαρκαστικό του βλέμμα μέσα από τα μάτια της Ουίνι και του Ουίλι. Τα κακόμοιρα πλάσματά του, χωμένα μέχρι το λαιμό στον τάφο, συνεχίζουν να ζουν, να μιλούν, να ασχολούνται με τις καθημερινές ασήμαντες ασχολίες τους και να ελπίζουν μέσα σε μία βασανιστική και αέναη... αναμονή. Ο λόγος τους σαρκαστικός και κωμικός φέρνει γέλια και δάκρυα.

Η δράση στο αριστούργημα του Μπέκετ θα εγκατασταθεί στο χώρο των θεατών, οι οποίοι (66 συνολικά, ενώ έχει δικαίωμα σύμφωνα με τη χωρητικότητά του για 90 θεατές) θα καθίσουν σε θέσεις πάνω στη σκηνή.

Συντελεστές: Σκηνικά και κοστούμια: Μίκα Πανάγου. Μουσική: Κώστας Χαριτάτος. Σχεδιασμός φωτισμών: Γιάννης Ζέρβας. Βοηθός σκηνοθέτη: Λαμπρινή Θάνου.

Μέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στις 20.30. Ηλεκτρονική πώληση στο www.viva.gr
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org