ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Οχτώβρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Περιπλέκεται η διαπραγμάτευση της σχέσης ΕΕ - Τουρκίας

Turkish Presidency

Περιπλέκεται διαρκώς το παζάρι Τουρκίας - ΕΕ, με τους ανταγωνισμούς να ντύνονται τις μέρες αυτές την «προβιά» των «θρησκευτικών» και «πολιτιστικών» διαφορών, με αφορμή και τις επιθέσεις ενόπλων στη Γαλλία (βλέπε σχετικό θέμα).

Χτες, με αφορμή την επέτειο από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της χώρας Ρ. Τ. Ερντογάν μίλησε για την «αμαρτωλή Ευρώπη» απέναντι στην οποία «η μόνη φωνή που υψώνεται σήμερα είναι η φωνή του μουσουλμανικού κόσμου». Επέκρινε την «ύπουλη πολιτική εισβολής της Ευρώπης εδώ και αιώνες στα τουρκικά εδάφη», η οποία «εκδηλωνόταν πάντα με τον πλέον αδίστακτο τρόπο», και εμφανιζόμενος ξανά ως εκπρόσωπος και υπερασπιστής των απανταχού μουσουλμάνων, κατέληξε: «Η υπόθεσή μας είναι αυτή: Δεν εξαντλείται στα δικαιώματα και την ανεξαρτησία της Τουρκίας. Οι Τούρκοι και η Τουρκία δεν θα προδώσουν τους προγόνους τους, τις σημαίες τους και τα αιώνια και ιερά δικαιώματα».

Σε άλλες του δηλώσεις ο Ερντογάν είχε μιλήσει για «Σταυροφορίες» που «θέλουν να αρχίσουν οι χώρες της Δύσης», ενώ ο εκπρόσωπος του κόμματός του Ομέρ Τσελίκ δήλωσε ότι «από τότε που η εξωτερική πολιτική του Μακρόν ηττήθηκε, η Γαλλία χρησιμοποιεί τη γλώσσα της ακροδεξιάς Λεπέν εναντίον του Προέδρου μας... Κατά καιρούς ο Μακρόν λέει "προειδοποίησα τον Ερντογάν". Καμία από αυτές τις φράσεις δεν είναι σωστή. Ποτέ δεν μπόρεσε ο Μακρόν να κάνει κάτι τέτοιο».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, σφοδρή ήταν η αντίδραση της Αγκυρας και για τα σκίτσα του γαλλικού σατιρικού περιοδικού «Σαρλί Εμπντό», που τη φορά αυτή αφορούσαν τον ίδιο τον Ερντογάν. Ανακοίνωσε ότι θα λάβει «δικαστικά και διπλωματικά» μέτρα, ενώ το τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον Γάλλο επιτετραμμένο για εξηγήσεις.

Από τη μεριά της, η Γαλλία επανέφερε πρώτη την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης των όρων συνεργασίας με την Τουρκία, με τον υφυπουργό Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Κλεμάν Μπον, να δηλώνει - ενόψει και της χτεσινοβραδινής Συνόδου Κορυφής, με βασικό «μενού» την πανδημία - ότι «θα πιέσουμε υπέρ της επιβολής ευρωπαϊκών μέτρων σθεναρής αντίδρασης, μεταξύ αυτών και του πιθανού εργαλείου των κυρώσεων». Επέκρινε ειδικά την παρότρυνση Ερντογάν για μποϊκοτάρισμα των γαλλικών προϊόντων και, αναφερόμενος συνολικά στην πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης, εξέφρασε ανησυχία για το ότι «ο στόχος είναι πάντα ο ίδιος: Να ασκεί μέγιστη πίεση στους γείτονές της και ειδικά στην ΕΕ». «Υπήρξαμε για παρά πολύ καιρό αφελείς», κατέληξε.

Πάντως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, περιορίστηκε να επαναλάβει πως οι Βρυξέλλες θα αξιολογήσουν τη συμπεριφορά της Τουρκίας πριν από το τέλος του 2020 και παρέπεμψε σε πρόσφατη δήλωσή του ότι «αντί για θετική ατζέντα, η Τουρκία επιλέγει προκλήσεις, μονομερείς ενέργειες στη Μεσόγειο».

«Τα πάντα για να μείνει στο δυτικό στρατόπεδο...»

Τις διαστάσεις του παζαριού περιέγραψε με ειλικρίνεια, για άλλη μια φορά, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που ναι μεν χαρακτήρισε «πολύ πραγματικό» το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας (εξαιτίας της χρήσης των ρωσικών πυραύλων «S-400»), αλλά ξεκαθάρισε και τη σημασία που έχει η συνεργασία μαζί της για την αντιμετώπιση αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Ο υπεύθυνος Αμυντικών Θεμάτων του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Κλαρκ Κούπερ, εξέφρασε προβληματισμό για το ότι οι Τούρκοι «συνεχίζουν να θέλουν τους "S-400"» και πρόσθεσε πως «οι κυρώσεις φυσικά εξετάζονται (...) Εχουμε ξεκάθαρα πει στην Αγκυρα ότι το να δοκιμάσει τους "S-400" θα ήταν απολύτως απαράδεκτο», αλλά επισήμανε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για «να πειστεί η Τουρκία να μην καταστήσει λειτουργικούς τους "S-400"». «Αφήστε τους στην άκρη, απενεργοποιήστε τους. Μην τους ενσωματώσετε για να τους κάνετε λειτουργικούς», παρότρυνε ξανά, καταλήγοντας ότι «κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι η Τουρκία θα παραμείνει στο δυτικό στρατόπεδο (...) Το να αποκλείσουμε την Τουρκία δεν θα ήταν προς το συμφέρον κανενός, πλην της Ρωσίας».

Ας καταγραφεί, τέλος, ότι την Τρίτη στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο έγινε μεγάλη άσκηση Κύπρου - Μ. Βρετανίας, στην οποία - σύμφωνα με ΜΜΕ - αναπτύχθηκαν τα περισσότερα πλοία του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού μετά την ανεξαρτητοποίηση της Κύπρου από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η άσκηση έγινε στα ανοιχτά της Λεμεσού, με συμμετοχή και γαλλικού πολεμικού πλοίου.

Τζαμί και η Μονή της Χώρας

Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση των τουρκικών αρχών να λειτουργήσει ως μουσουλμανικό τέμενος και η Μονή της Χώρας, στην Κωνσταντινούπολη. Η σχετική δικαστική απόφαση προϋπήρχε της αντίστοιχης απόφασης για την Αγία Σοφία. Τελικά, χτες ανακοινώθηκε ότι λόγω τεχνικών δυσκολιών αναβάλλεται το άνοιγμα της Μονής, που είχε προγραμματιστεί για σήμερα, παρουσία και του Τούρκου Πρόεδρου.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Στόχος η σωρηδόν απόρριψη των αιτήσεων για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Συνέχεια του νομοθετικού εκτρώματος της κυβέρνησης για τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα που ξεσπιτώνει το λαό, αποτελεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων του ν. 3869/2010 σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 6 παρ. 1 ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) ως προς την εύλογη διάρκεια της πολιτικής δίκης, τροποποιήσεις του Κώδικα Δικηγόρων και άλλες διατάξεις», με το οποίο επιδιώκονται το ξεσκαρτάρισμα και η σωρηδόν απόρριψη των εκκρεμών αιτήσεων του νόμου Κατσέλη που αφορούν τα «κόκκινα» δάνεια.

Το νομοσχέδιο από χτες συζητείται στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, με χρονοδιάγραμμα να ψηφιστεί στην Πέμπτη 5 Νοέμβρη.

Οπως ανέδειξε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα μιλώντας στην Επιτροπή, βασικός στόχος των τροποποιήσεων είναι η επιτάχυνση της εκδίκασης των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη, και για την ακρίβεια όσων έχουν προσδιοριστεί να συζητηθούν μετά τις 15 Ιούνη του 2021.

Για τις υποθέσεις αυτές προβλέπεται «μια ασφυκτική, από την άποψη τόσο προθεσμιών όσο και λοιπών προϋποθέσεων, διαδικασία επιτάχυνσης και επαναπροσδιορισμού νέας δικασίμου». Μέσα σε εξαιρετικά σύντομο χρόνο, απαιτείται από τους δανειολήπτες να συγκεντρώσουν έναν τεράστιο όγκο δικαιολογητικών και εγγράφων, και μάλιστα σε συνθήκες πανδημίας και τους περιορισμούς που υπάρχουν.

Η ευθύνη και το κόστος για την όλη διαδικασία που αφορά την κατάθεση της αίτησης επαναπροσδιορισμού της νέας δικάσιμου μετατίθενται ξανά στον οφειλέτη, ενώ σε περίπτωση που δεν τηρηθούν οι προβλεπόμενες προθεσμίες, η αρχική αίτηση υπαγωγής στο νόμο θεωρείται ότι δεν ασκήθηκε ποτέ, ενώ η τυχόν προσωρινή διαταγή που έχει εκδοθεί και ρυθμίζει τις δόσεις καταβολών καταργείται.

Παράλληλα προωθούνται και εδώ οι ηλεκτρονικές μορφές που επεκτείνουν το φακέλωμα των εργαζομένων και των λαϊκών νοικοκυριών, καθώς η κατάθεση της αίτησης επαναπροσδιορισμού, της κοινοποίησης εισοδημάτων της οικογένειας και άλλων στοιχείων θα γίνονται αποκλειστικά μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Η Μαρία Κομνηνάκα χαρακτήρισε «παγίδα» την υποχρέωση «προσκόμισης φορολογικών στοιχείων εισοδήματος για το διάστημα μέχρι και τρία χρόνια πριν από το πρώτο δάνειο». Οπως τόνισε, ουσιαστικά προετοιμάζεται... προκαταβολικά η αποδοχή της γνωστής ένστασης του δόλου, που κατά κόρον προβάλλεται από τις τράπεζες και χρησιμοποιείται για την απόρριψη αυτών των υποθέσεων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, δηλαδή ότι τάχα ο οφειλέτης έλαβε το δάνειο ενώ ήξερε ότι δεν θα μπορεί να το αποπληρώσει.

Επιπλέον καταργούνται η ακροαματική διαδικασία και η εξέταση των μαρτύρων για την εκδίκαση του νόμου Κατσέλη. «Η αποκλειστικά έγγραφη διαδικασία χωρίς μάρτυρες ελλοχεύει σοβαρότατους κινδύνους γι' αυτή τη διερεύνηση της αλήθειας των αιτήσεων», τόνισε η βουλευτής του Κόμματος.

Αναφορά έκανε η Μ. Κομνηνάκα και στις αλλαγές στον Κώδικα Δικηγόρων που περιέχει το νομοσχέδιο και προβλέπει την επέκταση του θεσμού της άσκησης από τους 6 στους 12 μήνες, κόντρα στο διαχρονικό αίτημα που εκφράζεται από τον χώρο για κατάργηση της άσκησης, θεσμός που ουσιαστικά «εξυπηρετεί την ανακύκλωση και την ανανέωση ενός ευέλικτου και φθηνού υπαλληλικού επιστημονικού προσωπικού, σε όφελος των μεγαλογραφείων και των μεγάλων δικηγορικών εταιρειών, καθώς βέβαια και την κάλυψη διαφόρων αναγκών, με τις τελευταίες αλλαγές, στον δημόσιο και κρατικό μηχανισμό».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
Νέες παρεμβάσεις στήριξης του κεφαλαίου με φόντο τα διαχειριστικά «ζόρια»

Σε προαναγγελία νέων μέτρων μεγαλύτερης χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής που εφαρμόζεται, για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων της Ευρωζώνης, προχώρησε στη χτεσινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ στα αντιλαϊκά παζάρια των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης και συνολικά της ΕΕ βρίσκεται και το ζήτημα των νέων παρεμβάσεων στήριξης του κεφαλαίου και από την πλευρά της δημοσιονομικής πολιτικής, με φόντο τους κρατικούς προϋπολογισμούς για το 2021.

Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προχωρά σε επαναξιολόγηση των δεδομένων που διαφαίνονται στην ελληνική οικονομία και βέβαια των μεγεθών του κρατικού προϋπολογισμού.

Τα ζητήματα αυτά τέθηκαν σε διαδοχικές συσκέψεις τις οποίες πραγματοποίησαν χτες παράγοντες του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου, σε μια προσπάθεια εκτίμησης των επιπτώσεων και των μέτρων στήριξης που αναμένεται να ξετυλιχτούν το επόμενο διάστημα.

Οι πρώτες ανεπίσημες εκτιμήσεις αναφέρουν πως ένα μερικό lockdown στη βάση των χαρακτηριστικών που προδιαγράφονται, με διατήρηση του λιανεμπορίου και με περιορισμό αλλά χωρίς γενικό «λουκέτο» στην Εστίαση, θα επιφέρουν απώλεια περίπου 1,5 ποσοστιαίας μονάδας του ΑΕΠ για κάθε μήνα.

Οι προβλέψεις στο προσχέδιο προϋπολογισμού ενσωματώνουν μόνο ένα τμήμα της κατάστασης που προδιαγράφεται για το προσεχές διάστημα, ενώ βέβαια οι αναμενόμενες μεταβολές του ΑΕΠ επαναξιολογούνται προς τα κάτω, συμπαρασύροντας και τα σχέδια για τον κρατικό προϋπολογισμό (φορολογικά έσοδα, δαπάνες κ.ά.).

Χαλαρή νομισματική πολιτική για το κεφάλαιο

Στο μεταξύ, την επέκταση του έκτακτου προγράμματος νομισματικής χαλάρωσης, που εφαρμόζεται για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων της Ευρωζώνης, προανήγγειλε χτες η ΕΚΤ, εν αναμονή των εκταμιεύσεων της ΕΕ με 750 δισ. από το «Ταμείο Ανάκαμψης», από το πρόγραμμα SURE (100 δισ.) και των άλλων γραμμών φτηνής χρηματοδότησης προς τους επιχειρηματικούς ομίλους της ΕΕ.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΚΤ, «στο σημερινό περιβάλλον, όπου οι κίνδυνοι είναι σαφώς περισσότερο καθοδικοί, το Διοικητικό Συμβούλιο θα αξιολογήσει προσεκτικά τις εισερχόμενες πληροφορίες, μεταξύ άλλων τη δυναμική της πανδημίας, τις προοπτικές σταδιακής εφαρμογής εμβολίων και τις εξελίξεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας». Σε αυτό το πλαίσιο η ΕΚΤ προανήγγειλε και τη διεξοδική επαναξιολόγηση των προβλέψεων ως προς την εξέλιξη του ΑΕΠ, τονίζοντας πως «με βάση αυτή την επικαιροποιημένη αξιολόγηση, το Διοικητικό Συμβούλιο θα αναπροσαρμόσει καταλλήλως τα μέσα που διαθέτει, ούτως ώστε να αποκριθεί στην κατάσταση όπως αυτή εξελίσσεται και να διασφαλίσει ότι οι συνθήκες χρηματοδότησης παραμένουν ευνοϊκές για τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης».

Να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο τμήμα των μέτρων νομισματικής χαλάρωσης μετέχουν κατ' εξαίρεση και οι ελληνικές τράπεζες, και μέσω αυτών οι εγχώριοι όμιλοι και ισχυρές επιχειρήσεις στις οποίες διοχετεύονται τα φτηνά κεφάλαια.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κρ. Λαγκάρντ, σε σχετικές δηλώσεις της έκανε λόγο για σημαντική αποδυνάμωση της οικονομικής δραστηριότητας το δ' τρίμηνο του 2020, ενώ προειδοποίησε ότι οι βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές έχουν ξεκάθαρα επιδεινωθεί.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ