ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Με ρυθμούς χελώνας η αποκατάσταση των πληγέντων από τον «Ζορμπά»

Δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις η κυβέρνηση στις δύο Επίκαιρες Ερωτήσεις του ΚΚΕ

Μόνο ανησυχία προκαλούν οι απαντήσεις που έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Χαρίτσης, στις 26 Οκτώβρη, στις Επίκαιρες Ερωτήσεις που κατέθεσαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος και η βουλευτής του Κόμματος Δ. Μανωλάκου, σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης για την άμεση προώθηση ολοκληρωμένου σχεδιασμού αντιπλημμυρικών έργων, ειδικά σε περιοχές που είναι εντελώς ανοχύρωτες και οι κάτοικοι πνίγονται με την πρώτη ισχυρή καταιγίδα, όπως έγινε με τον λεγόμενο κυκλώνα «Ζορμπά», όπου προκλήθηκαν τεράστιες καταστροφές στην Πελοπόννησο, κυρίως σε Κορινθία, Αργολίδα, αλλά και Μεσσηνία, όπως και στην Εύβοια, όπου θρήνησε και έναν νεκρό.

«Αλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε» ήταν η απάντηση του υπουργού και στο αίτημα που πρόβαλαν οι βουλευτές του ΚΚΕ για την άμεση αποζημίωση κατά 100% των πληγέντων, όπως και απαλλαγή τους από όλα τα χαράτσια, ενώ επιχείρησε να επιρρίψει όλες τις ευθύνες, παραπάνω δηλαδή από αυτές που πράγματι μπορούν να τους αναλογούν, στους δήμους και στις περιφέρειες.

Προτεραιότητα τα έργα που έχει ανάγκη το κεφάλαιο και όχι η ανθρώπινη ζωή

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ ανέδειξε ότι οι περιοχές της Πελοποννήσου που επλήγησαν από τον κυκλώνα «Ζορμπά», δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουν πλημμυρικά φαινόμενα. «Συχνά - τόνισε - γίνονται μάρτυρες έντονων καιρικών φαινομένων» με καταστροφές σε σπίτια, καταστήματα, δίκτυα υποδομών όπως αποχέτευσης, οδικά, και αυτό οφείλεται, όπως ανέδειξε, στην παντελή έλλειψη, με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής, σε υποδομές για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, όπως αντιπλημμυρικής προστασίας, αντιπυρικής, αντισεισμικής θωράκισης κ.ά.

Την κατάσταση επιβάρυναν και τα «μεγάλα έργα» των οδικών αξόνων και ιδιαίτερα της Ολυμπίας Οδού και του Προαστιακού Αθηνών - Πατρών, που έγιναν χωρίς να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα για την προστασία και των υποδομών και του κόσμου. Οπως τόνισε, μπαζώθηκαν και κλείστηκαν ή άλλαξαν ροή χείμαρροι και ρέματα, ενισχύθηκαν συνολικά όλοι οι παράγοντες για νέα ακόμα πιο έντονα πλημμυρικά φαινόμενα σε βάρος των περιοχών. Επισήμανε ότι δεν πρόκειται για τεχνοκρατικό πρόβλημα, αλλά «ζήτημα επιλογών των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, δημιουργώντας υποδομές που εξυπηρετούν την καπιταλιστική στήριξη και κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι υποδομές τέτοιες που προστατεύουν πρώτα απ' όλα την ανθρώπινη ζωή, τις περιουσίες, που απαντάνε στις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων».

Σε αυτά, τόνισε ο Ν. Καραθανασόπουλος, έρχονται να προστεθούν οι σοβαρές καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις των πληγέντων, καθώς ακόμα καταγράφονται οι ζημιές. Μεταφέροντας τα αιτήματα των εργαζομένων, απαίτησε την υλοποίηση άμεσα των αναγκαίων μέτρων ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας στην Πελοπόννησο, την αποζημίωση 100% των ζημιών που υπέστησαν οι κάτοικοι των περιοχών, απαλλαγή τους από ΕΝΦΙΑ, άλλα χαράτσια, δημοτικά τέλη κ.λπ.

Ο υπουργός επέρριψε στους δήμους τις ευθύνες για τις όποιες καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις των πληγέντων, ενώ εμφάνισε το πρόγραμμα «Φιλόδημος», του οποίου τα ποσά είναι περιορισμένα και για συγκεκριμένες «δράσεις», όπως αποκατάσταση δικτύων αποχέτευσης, ύδρευσης και αγροτικής οδοποιίας, ως φάρμακο «διά πάσαν νόσο». Οσο για τα αντιπλημμυρικά έργα, δείχνοντας την κατεύθυνση της κυβέρνησης, είπε ότι περιμένει τις προτάσεις των δήμων, σημειώνοντας μάλιστα ότι «δεν μπορεί και δεν πρέπει το κεντρικό κράτος να επιβάλει στις τοπικές κοινωνίες ποια είναι τα έργα που πρέπει να υλοποιηθούν. Να εκπονούν το σχέδιό τους και εμείς να ανταποκρινόμαστε».

Σχολιάζοντας στη δευτερολογία του τις απαντήσεις του υπουργού, ο Ν. Καραθανασόπουλος ανέφερε ότι δεν τοποθετήθηκε στην ουσία των προβλημάτων και πως τα αντιπλημμυρικά έργα «δεν μπορούν να γίνουν αποσπασματικά, δηλαδή ο κάθε δήμος να δει με αποσπασματικό τρόπο τα δικά του έργα, που στην κατασκευή τους μπορεί να έχουν επίπτωση στον διπλανό δήμο ή οικισμό», χωρίς ο υπουργός, όπως ήταν αναμενόμενο, να δώσει απάντηση.

«Στον αέρα» και οι πληγέντες της Εύβοιας

Η Δ. Μανωλάκου επισήμανε ότι ένα μήνα μετά τις πλημμύρες όχι μόνο δεν έχουν δοθεί αποζημιώσεις, αλλά υπάρχουν περιοχές που παραμένουν χωρίς νερό, χωράφια είναι χωμένα στη λάσπη, δρόμοι δεν έχουν αποκατασταθεί, ενώ όλοι τρέμουν για νέες καταστροφές, αφού οι παράγοντες παραμένουν και εντείνονται από την έλλειψη ακόμα και στοιχειωδών μέτρων. Ζήτησε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση των ζημιών στο 100% των πληγέντων, την καταβολή των επιδομάτων, την αποκατάσταση των υποδομών σε οδικό δίκτυο, ύδρευση, εμβάθυνση των ποταμών, τον έλεγχο της ποιότητας του νερού για έργα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά.

Και εδώ οι απαντήσεις του υπουργού ήταν εξίσου προκλητικές, λέγοντας μάλιστα ότι «το υπουργείο έχει ολοκληρώσει τη δουλειά του μέσα σε λίγες μέρες» και πως σε ό,τι αφορά τις υποδομές και τις αποζημιώσεις «εμείς ανταποκρινόμαστε στα αιτήματα των δήμων».

ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ξεκινούν τα μαθήματα και συνεχίζονται οι δηλώσεις συμμετοχής

Από το αφιέρωμα στον πρωτοπόρο Μικρασιάτη ρεμπέτη τραγουδοποιό, Βαγγέλη Παπάζογλου, στην Καλαμάτα
Από το αφιέρωμα στον πρωτοπόρο Μικρασιάτη ρεμπέτη τραγουδοποιό, Βαγγέλη Παπάζογλου, στην Καλαμάτα
Την Κυριακή 4 Νοέμβρη, στις 5 μ.μ., το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36, Βικτώρια) διοργανώνει την πρώτη συνάντηση της φετινής χρονιάς, για την έναρξη των φετινών μαθημάτων. Προσκεκλημένοι είναι όσοι έχουν δηλώσει συμμετοχή, οι μαθητές των προηγούμενων χρόνων και οι δάσκαλοι.

Να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις συμμετοχής συνεχίζονται και αυτήν τη βδομάδα και τα μαθήματα που διοργανώνονται φέτος είναι: Πιάνο, κλασική κιθάρα, φωνητική, θεωρία της μουσικής, drums, latin, φλαμένγκο, φωτογραφία, ελεύθερο σχέδιο, photoshop.

Την πρώτη της συνάντηση για τη φετινή χρονιά θα πραγματοποιήσει στο Στέκι και η Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ, την Κυριακή 11 Νοέμβρη στις 5 μ.μ. Οσοι ενδιαφέρονται μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή και να έρθουν στη συνάντηση.

Δηλώσεις συμμετοχής δίνονται στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου steki@kne.gr και στο τηλέφωνο 210.8823.674, τις ώρες 12 μ. - 9 μ.μ.

Στην Καλαμάτα

Αφιέρωμα στον πρωτοπόρο Μικρασιάτη ρεμπέτη τραγουδοποιό, Βαγγέλη Παπάζογλου, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την περασμένη Τετάρτη, στην Καλαμάτα, στον Πολυχώρο Δημιουργίας της ΚΝΕ «Μικρόβιο» - «Γιώργος Βουβαλέας». Για τον άνθρωπο και το έργο του μίλησε ο Γιώτης Νικολαΐδης και αντιπροσωπευτικά τραγούδια εκτέλεσε κομπανία αποτελούμενη από τους Π. Καντζιλιέρη (μπουζούκι), Γ. Κουφαλάκο (βιολί), Γ. Νικολαΐδη (τζουρά), Τ. Σταθέα (κιθάρα) και Μ. Μαυροειδέα (φωνή).

Στο μεταξύ, και σε αυτόν τον πολυχώρο της ΚΝΕ άρχισαν τα μαθήματα της νέας χρονιάς, ενώ οι εγγραφές συνεχίζονται. Συγκεκριμένα, μαθήματα γίνονται σε: Θεωρία της μουσικής, κιθάρα, φλογέρα, πιάνο - αρμόνιο, ελεύθερο σχέδιο, κόσμημα, σκάκι, παραδοσιακούς χορούς, pilates. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο χώρο του «Μικροβίου» (Αριστοδήμου και Παπατσώνη), στην ιστοσελίδα mikrovio.com, στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου mikrovioklmt@gmail.com και στο τηλέφωνο 6979640761.

Φοιτητικά συλλαλητήρια την Πέμπτη 1η Νοέμβρη

Σε συλλαλητήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις προχωρούν μεθαύριο Πέμπτη 1η Νοέμβρη φοιτητικοί - σπουδαστικοί σύλλογοι. Βασικά αιτήματά τους είναι η απόσυρση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση, το πτυχίο να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για δουλειά με δικαιώματα στο αντικείμενο σπουδών, κρατική χρηματοδότηση για την Παιδεία στο ύψος των αναγκών. Δωρεάν στέγαση - σίτιση - βιβλία - αναλώσιμα - μετακινήσεις για όλους, κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά.

Στην Αθήνα, πάνω από 21 φοιτητικοί σύλλογοι καλούν εκείνη τη μέρα σε συλλαλητήριο στα Προπύλαια, στις 11 π.μ., με σύνθημα «Ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας - Δουλειά με δικαιώματα». Αντίστοιχες κινητοποιήσεις με συλλαλητήρια και παραστάσεις διαμαρτυρίας διοργανώνονται την ίδια μέρα στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στα Γιάννενα, στο Ηράκλειο, στα Χανιά, στην Κέρκυρα, στην Ξάνθη, στο Καρλόβασι, στη Ρόδο, στη Μυτιλήνη.

Στις 14 Νοέμβρη, μέρα απεργίας Ομοσπονδιών - Εργατικών Κέντρων και Σωματείων, οι φοιτητικοί σύλλογοι οργανώνουν συλλαλητήρια που θα ενωθούν με τις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.

ΡΑΦΗΝΑ - ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ
Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Πυρόπληκτων κατοίκων

Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Πυρόπληκτων κατοίκων Ραφήνας - Μαραθώνα, για να εκτιμήσει την κατάσταση που επικρατεί μέχρι σήμερα για τους πυρόπληκτους της περιοχής, αλλά και τις συναντήσεις που πραγματοποίησε το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Επίσης, για να προγραμματίσει κινητοποιήσεις τις επόμενες μέρες. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 8 το βράδυ, στο Στέκι αλληλεγγύης στη Ν. Μάκρη (λεωφόρος Μαραθώνα 33, Αγία Μαρίνα).

Υπενθυμίζεται πως σε πρόσφατη σύσκεψή της συζητήθηκαν τα προβλήματα που ακόμα και σήμερα, σχεδόν τρεις μήνες μετά την πυρκαγιά, παραμένουν άλυτα, καθιστώντας ιδιαίτερα δύσκολη την καθημερινότητα των πυρόπληκτων. Εχοντας διαπιστώσει ότι η κοροϊδία από πλευράς δήμων, Περιφέρειας και κυβέρνησης δεν πρέπει να συνεχιστεί, κατάρτισε πλαίσιο αιτημάτων, την άμεση ικανοποίηση των οποίων απαιτεί η Επιτροπή. Παράλληλα, η Επιτροπή πραγματοποίησε παραστάσεις διαμαρτυρίας στους δημάρχους Μαραθώνα και Ραφήνας.

Πάνω από 150 μετασεισμοί μετά τον μεγάλο σεισμό

Τουλάχιστον τρία εκατοστά προς τα νοτιοδυτικά μετακινήθηκε η Ζάκυνθος από τον μεγάλο σεισμό μεγέθους 6,4 της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής. Αυτό προκύπτει από δηλώσεις του διευθυντή ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθήνας, Αθ. Γκανά, ο οποίος επικαλείται τις αναλύσεις δορυφορικών εικόνων της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος. Κατά τον σεισμολόγο Κώστα Παπαζάχο, η περιοχή έχει ιστορικό διέγερσης γειτονικών ρηγμάτων ή γειτονικών τμημάτων του ίδιου ρήγματος.

Στο μεταξύ, η Ζάκυνθος κηρύχθηκε σε τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μέχρι τώρα έχουν γίνει πάνω από 150 μετασεισμοί, με τον μεγαλύτερο να είναι της τάξης των 5,1 Ρίχτερ. Κλειστά για προληπτικούς λόγους θα παραμείνουν για δυο μέρες τα σχολεία στο νησί. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχουν διαπιστωθεί σοβαρές ζημιές στα σχολικά κτίρια.

Με τη συνδρομή δυτών, μηχανικοί της Διεύθυνσης Λιμενικών Υποδομών από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας αλλά και ερευνητές του εργαστηρίου λιμενικών έργων του ΕΜΠ πραγματοποίησαν ελέγχους στο λιμάνι, προκειμένου να διαπιστωθούν οι ζημιές. Το πρωί του Σαββάτου έγιναν έλεγχοι στον τραπεζοειδή του Αγίου Διονυσίου αλλά και στην παραλιακή ζώνη, ενώ το λιμεναρχείο προχώρησε στην απαγόρευση της πρόσβασης στον εγκάρσιο βραχίονα του μόλου Αγίου Νικολάου, τοποθετώντας απαγορευτικές κορδέλες. Οι τσιμεντένιες διακοσμητικές κολόνες που δημιουργούν τις καμάρες κρίθηκαν επικίνδυνες και αναμένονται μέτρα αποκατάστασης, που μπορεί να περιλαμβάνουν ακόμη και την απομάκρυνσή τους. Χτες, εξάλλου, ο βουλευτής και πρώην υπουργός, Σταύρος Κοντονής, προανήγγειλε αναστολή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και έκτακτη χρηματοδότηση του Νοσοκομείου Ζακύνθου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ