ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Πραγματοποιήθηκε χτες, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, εκδήλωση κατά την οποία ανακοινώθηκαν τα βραβεία του διαγωνισμού πρωτότυπου λογοτεχνικού έργου που προκηρύχθηκε από την ΚΕ, προς τιμήν των 100 χρόνων ζωής και δράσης του Κόμματος, με στόχο να εκφράσει «μέσα από τις σχέσεις, τις καταστάσεις και τις διεργασίες στη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα, την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού - κομμουνισμού», όπως σημειωνόταν και στη σχετική διακήρυξη. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε η επίσημη προβολή του νέου Ντοκιμαντέρ της ΚΕ για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ Δημήτρη Κουτσούμπα.

Η αίθουσα του Περισσού γέμισε από ανθρώπους κάθε ηλικίας, πλήθος ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών, τους περισσότερους από τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό, αλλά και δεκάδες από τους συντελεστές που βρέθηκαν μπροστά και πίσω από τις κάμερες και συνέβαλαν στην υλοποίηση του Ντοκιμαντέρ. Μετά την παρουσίαση του Ντοκιμαντέρ, στο τέλος της εκδήλωσης, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να κουβεντιάσουν σε θερμό κλίμα, παρέα με κρασάκι και μεζέδες, στην αυλή των Γραφείων του Κόμματος.

Την εκδήλωση άνοιξε εκ μέρους του ΚΚΕ η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της, που αναφέρθηκε στο περιεχόμενο του διαγωνισμού και παρουσίασε τα μέλη της κριτικής επιτροπής που την εκπροσώπησαν και πραγματοποίησαν τη βράβευση στη χτεσινή τελετή.


Ανάπτυξη μιας λογοτεχνίας που θα εκφράζει την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού - κομμουνισμού

Αποσπάσματα από την εναρκτήρια ομιλία της Ελένης Μηλιαρονικολάκη

«Από μέρους της ΚΕ ευχαριστούμε θερμά όλους εκείνους που τίμησαν το Κόμμα μας με τη δημιουργική συμβολή τους στο διαγωνισμό, τον πρώτο μετά από τουλάχιστον 30 χρόνια. Επιδίωξή μας ήταν να δοθεί και με τον τρόπο αυτό ώθηση στην ανάπτυξη μιας λογοτεχνίας που μέσα από τις σχέσεις, τις καταστάσεις και διεργασίες της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας θα εκφράζει την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Πράγματι, 160 μέλη, οπαδοί, φίλοι του Κόμματος, αλλά και άνθρωποι χωρίς προηγούμενη επαφή με αυτό ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας, ορισμένοι σε δύο από τις πέντε κατηγορίες του διαγωνισμού.

Στην κατηγορία της ποίησης είχαμε 102 συμμετοχές, η καθεμία με περισσότερα από ένα ποιήματα, που ξεπέρασαν τα 200.

Στην κατηγορία του διηγήματος συμμετείχαν 41 διαγωνιζόμενοι με 47 διηγήματα, από τα οποία τα 11 ήταν παιδικά.

Στην κατηγορία της νουβέλας υπήρξαν 12 συμμετοχές και στην κατηγορία του θεάτρου 13.

Οι διαγωνιζόμενοι ήταν από διάφορα μέρη της Ελλάδας, ηπειρωτικής και νησιωτικής, αλλά και από την Κύπρο και άλλες χώρες του εξωτερικού, ακόμη και από τη μακρινή Αυστραλία. Εντυπωσιακό ήταν και το εύρος των ηλικιών όσων πήραν μέρος στο διαγωνισμό μας, που ξεκινούσαν από τα 16 χρόνια και έφταναν έως τα 95! Στα δύο αυτά ηλικιακά άκρα βρίσκονται ο 16χρονος μαθητής Νίκος Γιόφτσος που διαγωνίστηκε στο Θέατρο με το γεμάτο φρεσκάδα και χιούμορ έργο του "Ο Καραγκιόζης ...Κουκουές" και ο 95χρονος Λευτέρης Σκορδίλης που διαγωνίστηκε στην κατηγορία Ποίηση.


Ιδιαίτερα θέλουμε να ευχαριστήσουμε όμως κι εκείνους που μας συγκίνησαν αποστέλλοντας έργα τους με μοναδικό σκοπό να αποτίσουν τιμή στο Κόμμα μας, χωρίς να διαγωνιστούν. Πρόκειται για: 1) Την καταξιωμένη και πολυγραφότατη πεζογράφο και μεταφράστρια ξένης λογοτεχνίας Ιωάννα Καρατζαφέρη, η οποία μας έστειλε τρία πρωτότυπα παιδικά διηγήματα, γραμμένα με την ξεχωριστή σπιρτάδα και νεανικότητα τους λόγου της και 2) τον Βασίλη Φιτσιλή, ΕΠΟΝίτη, μαχητή του ΔΣΕ και πρώην πρόεδρο της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, που μας έστειλε μια μικρή επιλογή από τα γεμάτα ευαισθησία και υπερηφάνεια, αντιστασιακά έργα του.

Στη σημερινή μας εκδήλωση προσπαθήσαμε να είναι παρόντες όλοι οι διαγωνιζόμενοι. Δυστυχώς, δεν τα καταφέραμε καθώς οι περισσότεροι απ' αυτούς διαμένουν μακριά από την Αθήνα, ενώ κάποιοι λιγότεροι δε στάθηκε δυνατό, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές μας, να βρεθούν στο τηλέφωνο.

Στα Γράμματα και τις Τέχνες κουβαλάμε μια πολύτιμη κληρονομιά που πρέπει να βρει τη συνέχειά της

Προς όλους όμως, παρόντες και μη, θα μου επιτρέψετε - ως συντονίστρια των εργασιών της Κριτικής Επιτροπής του διαγωνισμού - να μεταφέρω μια γενικότερη τοποθέτησή της: Πως - εκτός από τα βραβευθέντα - υπάρχουν αρκετά ακόμη αξιόλογα έργα ή έργα που, παρά τις κάποιες αδυναμίες τους, κρύβουν ορισμένες αρετές και λογοτεχνικές ικανότητες, οι οποίες μπορούν και πρέπει να καλλιεργηθούν και να καρποφορήσουν.

Δεν το κρύβουμε πως σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρχαν μεγάλες αποκλίσεις στη βαθμολογία των μελών της Κριτικής Επιτροπής. Και αυτό είναι φυσιολογικό σε μια επιτροπή που στη σύνθεσή της - συνειδητά και χάρη της αντιπροσωπευτικότητας - περιλαμβάνει ανθρώπους διαφορετικής ηλικίας και με διαφορετικές εμπειρίες και βιώματα. Το αποτέλεσμα του διαγωνισμού προκύπτει από το μέσο όρο της βαθμολογίας του κάθε μέλους της, μια βαθμολογία που έως το τέλος παρέμεινε μυστική.


Γι' αυτό καλούμε όλους τους διαγωνιζόμενους, ανεξάρτητα από το αν θα βραβευτούν ή όχι, να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους, χωρίς σε καμία περίπτωση να απογοητευτούν. Το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει ανάγκη από όλους εσάς που με την τέχνη σας φιλοδοξείτε να συμβάλετε στην πάλη για το δίκιο και τη χειραφέτηση του λαού, όπως και από όλους όσοι έχουν την ίδια επιθυμία, αλλά για διάφορους λόγους δεν μπόρεσαν ή δίστασαν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό. Το Κόμμα μας έχει ανάγκη από τη λογοτεχνία που - σύμφωνα με τον επιστημονικό ορισμό του Λένιν - χαρακτηρίζεται κομματική, τη λογοτεχνία δηλαδή που εκφράζει τα συμφέροντα της πρωτοπόρας κοινωνικής τάξης, της εργατικής. Σήμερα που η λογοτεχνία αυτή - κάτω από το βάρος του πισωγυρίσματος της Ιστορίας - εκλείπει, δεν πρέπει να ξεχνάμε την τεράστια συμβολή της στη διέγερση και την οργάνωση του λαϊκού αισθήματος για την αλλαγή της κοινωνικής πραγματικότητας μέσα στην Ιστορία του Κόμματός μας. Στα Γράμματα και τις Τέχνες κουβαλάμε μια πολύτιμη και βαριά κληρονομιά που πρέπει να βρει τη συνέχειά της όχι αναπολώντας το παρελθόν, αλλά ανταποκρινόμενη στις σύγχρονες προτεραιότητες και ανάγκες της ταξικής πάλης.

Λογοτεχνία που δεν θα απευθύνεται μόνο στο συναίσθημα αλλά θα κινητοποιεί τη σκέψη

Στο αίθριο μετά την εκδήλωση
Στο αίθριο μετά την εκδήλωση
Γνωρίζουμε όλοι ότι η ανάπτυξη μιας τέτοιας λογοτεχνίας έχει πρόσθετες δυσκολίες από εκείνες της λογοτεχνίας γενικότερα. Δεν είναι απλό πράγμα να αποκαλύπτεις τη σύγχρονη σκλαβιά των ανθρώπων, την καπιταλιστική εκμετάλλευση και το δρόμο τους προς την ελευθερία, την αναγκαιότητα ανατροπής του καπιταλισμού, σ' ετούτη την αντιηρωική και φαινομενικά στάσιμη περίοδο της ανθρωπότητας μετά την επικράτηση της αντεπανάστασης. Και ακόμη πιο δύσκολο είναι να μιλάς για όλα αυτά χωρίς να διαλαλείς τις προθέσεις σου ξεπέφτοντας σε κήρυγμα και σκέτη πολιτικολογία, που φέρνουν αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα.

Επειτα η αληθινή λογοτεχνία - η λογοτεχνία που δεν απευθύνεται μονάχα στο συναίσθημα, αλλά κινητοποιεί πάνω απ' όλα τη σκέψη - θέτει ακόμη υψηλότερες απαιτήσεις στους στρατευμένους στην υπόθεση της κοινωνικής απελευθέρωσης εκπροσώπους της. Προϋποθέτει, περισσότερο ίσως από παλιά, μελέτη και αφομοίωση της θεωρίας του διαλεκτικού και ιστορικού υλισμού, καθώς και των σύγχρονων επεξεργασιών που την εφαρμόζουν στη σημερινή πραγματικότητα. Πρόκειται για γνώσεις που βρίσκονται έξω από τον άμεσο ορίζοντα και το ειδικό αντικείμενο της λογοτεχνίας και γι' αυτό δύσκολα προσεγγίζονται από όσους την υπηρετούν. Ομως, αυτές ακριβώς οι γνώσεις είναι που κάνουν να ξεχωρίζει ο αληθινός δημιουργός από τον απλό δεξιοτέχνη, αυτές οι γνώσεις είναι το μυστικό της βαθιάς, επαναστατικής τέχνης που μας έδωσαν οι κορυφαίοι κομμουνιστές λογοτέχνες του 20ού αιώνα».


Με θερμό χειροκρότημα οι απονομές των βραβείων

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής που παρουσίασαν τα βραβεία
Τα μέλη της κριτικής επιτροπής που παρουσίασαν τα βραβεία
Μιλώντας με θερμά λόγια για καθένα από τα βραβευθέντα έργα και για δυνατότητες και ικανότητες που ξεδίπλωσαν οι συγγραφείς τους, τα μέλη της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα για κάθε κατηγορία, καλώντας τους νικητές να παραλάβουν τα βραβεία τους. Να σημειωθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις υπήρξε ισοβαθμία δυο ή και τριών υποψηφίων σε κάποια θέση, οπότε βραβεύτηκαν όσοι ισοβάθμησαν. Μαζί με τον έπαινο οι νικητές παραλάμβαναν και ένα αντίτυπο του Λευκώματος για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ. Σημειώνεται ότι τα έργα που βραβεύτηκαν θα εκδοθούν από τη «Σύγχρονη Εποχή».

Κάνοντας την απονομή, οι εκπρόσωποι της κριτικής επιτροπής αναφέρθηκαν σύντομα και στο περιεχόμενο των έργων, στη συγγραφική ικανότητα των δημιουργών, ενώ δεν παρέλειψαν να δώσουν και χρήσιμες συμβουλές.

Ο διαπρεπής λαογράφος, φιλόλογος και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μιχάλης Μερακλής, γνωστός και για τις πάμπολλες κριτικές προσεγγίσεις του στη νεοελληνική λογοτεχνία, ανακοίνωσε τους νικητές στις κατηγορίες Διήγημα και Νουβέλα. Αφού ανακοίνωσε όλα τα βραβεία, εξέφρασε τη χαρά του για τη μεγάλη συμμετοχή στον διαγωνισμό και μεγάλων στα χρόνια - αλλά και στην ασάλευτη πίστη - αγωνιστών, αλλά και πάρα πολλών νέων, ενώ επισήμανε τη σωστή κατεύθυνση που δίνει, εν μέσω ενός πολιτιστικού χάους στον κόσμο όλο, το ΚΚΕ και συγκινεί ένα τόσο μεγάλο πλήθος ανθρώπων. Τέλος, επισήμανε την απολύτως δημοκρατική λειτουργία της κριτικής επιτροπής, όπου τον τελικό λόγο είχε η πλειοψηφία.

Στη συνέχεια, πήρε τον λόγο ο Γιώργος Κακουλίδης, καταξιωμένος ποιητής, πεζογράφος και εικαστικός, γνωστός και από την αρθρογραφία του στον «Ριζοσπάστη», που ανακοίνωσε τα αποτελέσματα στην κατηγορία της Ποίησης και δήλωσε την ευχαρίστησή του προς το ΚΚΕ, «που άνοιξε την αγκαλιά του σ' αυτή την προσπάθεια», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η διακεκριμένη, ιδιαίτερα στην παιδική λογοτεχνία, συγγραφέας, κριτικός και διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Σορβόνης, Ζωή Βαλάση, ήταν αυτή που ανακοίνωσε τα αποτελέσματα στην κατηγορία του Παιδικού Διηγήματος. «Ενα παραμύθι, ένα διήγημα, ένα ποίημα που καλείται να συνοδέψει το παιδί στην έξαψη, στα ερωτήματα, στις επιθυμίες της ανάπτυξής του είναι μια μάθηση τέχνης, μια άσκηση στοχασμού και υπέρβασης του εαυτού του. Και συνάμα είναι μια θύελλα στον κόσμο μέσα του και ένα παράθυρο στον κόσμο γύρω του. Γι' αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο να γραφτεί ένα καλό βιβλίο για παιδιά», είπε η Ζ. Βαλάση, δίνοντας τις σκέψεις με βάση τις οποίες ξεχώρισαν τα βραβεία στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Στη συνέχεια, με τη σειρά του, πήρε τον λόγο ο γνωστός ηθοποιός και συγγραφέας Βασίλης Κολοβός, που εκ μέρους της επιτροπής μίλησε για την κατηγορία του Θεάτρου. Οπως είπε, κράτησε πολλή ώρα η συζήτηση στην επιτροπή για να πάρει μια απόφαση και σχεδόν ομόφωνα αποφάσισε να μη δοθεί κανένα βραβείο. Εξήγησε ότι στα έργα που κατατέθηκαν «υπάρχουν πάρα πολύ καλές ιδέες, πάρα πολύ καλές απόψεις, αλλά στερούνται της θεατρικής μορφής, δηλαδή των βασικών στοιχείων που συνθέτουν ένα θεατρικό έργο». Η επιτροπή επέλεξε τρία έργα στα οποία θα έδινε έναν έπαινό, αλλά στην πορεία διαπίστωσε ότι αυτό δεν προβλεπόταν στην προκήρυξη του διαγωνισμού. Αυτά τα έργα ήταν «Ο Καραγκιόζης κι ο αριστερός πασάς» του συγγραφέα Μαμουλιούδη, ένα άτιτλο έργο της συγγραφέως Γιαννουράκου και το έργο «Ο Καραγκιόζης Κου-Κου-Ες» του νεαρού Νίκου Γιόφτσου. Και καθώς ο τελευταίος ήταν και ο μικρότερος σε ηλικία από τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό, η επιτροπή τον κάλεσε και του προσέφερε τιμητικά το Λεύκωμα του Κόμματος. «Τρία χρόνια είμαι στην ΚΝΕ και αυτό το Κόμμα βρίσκει συνέχεια τρόπους να με εκπλήσσει ευχάριστα», είπε παραλαμβάνοντας το Λεύκωμα του Κόμματος ο Ν. Γιόφτσος, που καταχειροκροτήθηκε από τους συγκεντρωμένους.


Οι βραβευθέντες

Αναλυτικά οι νικητές του διαγωνισμού σε κάθε κατηγορία και οι τίτλοι των έργων τους:

Κατηγορία Ποίηση

1ο βραβείο: Νικόλας Μιτζάλης - «1946».

2ο βραβείο: Νίκος Σαλπιστής - «Σ' εσάς που ήρθατε» και Αλέξανδρος Βαλσαμής - «Η σπειροειδής εξέλιξη» και «Ο εμπρηστής».

3ο βραβείο: Νίκος Βεχλίδης - «Συνεχίζουμε», Βαρβάρα Καγιούλη - «Μακρόνησος, εικόνες φωτιάς» και Δανάη Κατσαμένη - «Φωνές».

Κατηγορία Διήγημα

1ο βραβείο: Μαριάνθη Αλειφεροπούλου Χαλβατζή - «Χωρίς πατρίδα».

2ο βραβείο: Νίκος Κατσούρος - Ατιτλο και Γιούλη Μπάχρερ - «Η απόλυση».

3ο βραβείο: Δήμητρα Καραμολέγκου - «Η επιβίβαση», Σταύρος Κουτράκης - «Ο Πήγασος στο όνειρό μου» και Κωνσταντίνος Λίχνος - «Οι πορτοκαλιές».

Κατηγορία Παιδικό Διήγημα

1ο βραβείο: Γιούλη Μπάχρερ - «Τα μυστικά του φεγγαριού».

2ο βραβείο: Ελένη Κίλιμπα - «Παπουτσωμένοι δράκοι».

3ο βραβείο: Αναστασία Δεληκάρη - «Το μουσείο που άνοιξε επειδή έκλεισε».

Κατηγορία Νουβέλα

1ο βραβείο: Νίκη Κυριαζή - «Παλέτα ζωής» και Αλέξανδρος Βαλσαμής - «Τα φτερά δε μένουν πάντα τσακισμένα».

2ο βραβείο: Δεν απονεμήθηκε.

3ο βραβείο: Θωμάς Κασελούρης - «Η ανάδυση».

  • Στην κατηγορία Θέατρο δεν απονεμήθηκαν βραβεία.

Απέσπασε συγχαρητήρια το Ντοκιμαντέρ για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ

Τα 100 χρόνια ηρωικής Ιστορίας του ΚΚΕ και η σύγχρονη στρατηγική του, όλα αυτά που ενέπνευσαν και τους δημιουργούς που συμμετείχαν στον λογοτεχνικό διαγωνισμό, διέτρεξαν το δεύτερο μέρος της χτεσινής εκδήλωσης μέσα από τη μεγάλη οθόνη, κατά τη διάρκεια της επίσημης προβολής του Ντοκιμαντέρ της ΚΕ για τα 100 χρόνια του Κόμματος.

Συγκίνηση και περηφάνια, σεβασμός και θαυμασμός, ευθύνη αλλά και αισιοδοξία... τα συναισθήματα διαδέχονταν το ένα τ' άλλο και διαπλέκονταν, για 100 ολόκληρα λεπτά που κράτησε η προβολή.

Η φροντισμένη παραγωγή της ΚΕ του ΚΚΕ, στην οποία συνέβαλαν εθελοντικά εκατοντάδες μέλη και φίλοι του Κόμματος, αλλά ακόμα και άνθρωποι που δεν συνδέονταν ποτέ με το Κόμμα, όμως σέβονται τον χαρακτήρα και την Ιστορία του, κέρδισε πραγματικά το κοινό και απέσπασε θερμά λόγια και συγχαρητήρια. Παράλληλα, δίνει το κίνητρο για παραπέρα μελέτη, εμπνέει τον θεατή να σκύψει πάνω σε πλευρές της Ιστορίας του Κόμματος και σε αυτό το νήμα που διατρέχει αυτήν τη διαδρομή του ενός αιώνα, κρατώντας άσβεστη τη φλόγα της χαραυγής μιας νέας ανθρώπινης κοινωνίας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ