ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Οχτώβρη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Κύκλος παζαριών ξεκινά στη Βιέννη

Από το παζάρι στη Βιέννη
Από το παζάρι στη Βιέννη
ΒΙΕΝΝΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Η Βιέννη είναι το επίκεντρο του νέου κύκλου παζαριών ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, με τη συμμετοχή και περιφερειακών δυνάμεων υποτίθεται για την εξεύρεση μιας «πολιτικής λύσης» για τη Συρία. Χτες, ένα 24ωρο πριν από τις σημερινές διαπραγματεύσεις, προηγήθηκαν διμερείς, τριμερείς και τετραμερείς συναντήσεις με βασικούς πρωταγωνιστές τους υπουργούς Εξωτερικών ΗΠΑ, Τζον Κέρι, Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, και Ιράν, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, που αποδέχτηκε την πρόσκληση στην οποία συμφώνησαν οι ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Σεργκέι Λαβρόφ, επιτυχία είναι και μόνον το γεγονός ότι ξεκινούν σήμερα διαπραγματεύσεις από διπλωμάτες 20 χωρών «φέρνοντας για πρώτη φορά, επιτέλους, στο ίδιο τραπέζι όλους τους παίχτες - κλειδιά». Ο ίδιος προειδοποίησε ωστόσο ότι «κακώς θεωρούμενες μονομερείς ενέργειες σπρώχνουν συνεχώς τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή σε μία διευρυμένη σφαίρα αστάθειας και αναρχίας» στην ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα, απ' τη Μόσχα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζακχάροβα, αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις της Βιέννης, σημείωνε ότι η Ρωσία, σε αντίθεση με άλλες δυνάμεις, «δεν μπαίνει στη διαδικασία αντικατάστασης κυβερνήσεων σε άλλες χώρες όπως η Συρία». Σαφής αιχμή για τις ΗΠΑ και συμμάχους στην περιοχή που ενίσχυσαν τους τζιχαντιστές.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, απέφυγε χτες δημόσιες δηλώσεις. Είχε όμως προγραμματίσει αργά χτες βράδυ ξεχωριστές συναντήσεις, πρώτα με τον Ιρανό ομόλογό του, Μ. Τζ. Ζαρίφ, και έπειτα με τους ομολόγους του από Ρωσία, Σαουδική Αραβία και Τουρκία.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μ. Τζ. Ζαρίφ υπογράμμισε, φθάνοντας στη Βιέννη, ότι η χώρα του είναι «δύναμη σταθεροποίησης στην περιοχή» της Μ. Ανατολής και ότι «επιτέλους» κάποιοι αναγνώρισαν ότι «είναι αδύνατη η εξεύρεση μιας λογικής λύσης για τη Συρία χωρίς την Τεχεράνη».

Πριν αναχωρήσει χτες για την Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η συμμετοχή τόσων δυνάμεων στις διαπραγματεύσεις της Βιέννης «προσφέρει ελπίδα για τη Συρία».

Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, Αντελ Τζουμπέιρ, επέμεινε χτες ότι ο Πρόεδρος Ασαντ θα πρέπει να αποχωρήσει από την εξουσία «εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος».

Δεν έλειψε ωστόσο και η κριτική από τη μεριά της συριακής κυβέρνησης για τη συμμετοχή της Σ. Αραβίας στις διαπραγματεύσεις. Ο Σύρος υπουργός Πληροφοριών, Ομράν αλ Ζούμπι, κατηγόρησε τη Σ. Αραβία ότι «δεν έχει τα προσόντα», για να παίξει παραγωγικό ρόλο στην εξεύρεση λύσης, επειδή πρόκειται για δύναμη «που χύνει αίμα Μουσουλμάνων σε Συρία, Υεμένη, Ιράκ».

Ο Μπασάμ Αμπντάλα, μέλος του αντικυβερνητικού λεγόμενου «Συριακού Εθνικού Συνασπισμού» απέρριψε «οποιονδήποτε ρόλο ακόμη και για μία μέρα» για τον Πρόεδρο Ασαντ σε μια πολιτική μεταβατική διαδικασία, υποστηρίζοντας ότι διαπραγματεύσεις σαν και αυτές στη Βιέννη «είναι προσπάθειες που επιτρέπουν στο στρατό να έχει χρόνο για να ανακτήσει εδάφη».

Συγκρούσεις και θύματα

Το ίδιο διάστημα εντείνονται οι ρωσικές επιδρομές στη Συρία. Για πρώτη φορά την Τετάρτη βομβάρδισαν στόχους στη νότια επαρχία της Συρίας, Ντεράα. Παράλληλα, το αντικυβερνητικό «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» ισχυρίστηκε ότι τα αεροπορικά πλήγματα, που πραγματοποιεί η Ρωσία από τις 30 Σεπτέμβρη, έχουν προκαλέσει σχεδόν 600 θανάτους, στην πλειονότητά τους μελών ενόπλων αντικυβερνητικών οργανώσεων, τζιχαντιστών του «Μετώπου Νούσρα» και του «ΙΚ».

Τις τελευταίες μέρες, οι ρωσικές επιδρομές επέτρεψαν στο συριακό στρατό να ανακτήσει τρία χωριά στην επαρχία Χάμα (κέντρο), έξι χωριά, αγροκτήματα και λόφους στο νότιο Χαλέπι και να πάρει τον έλεγχο των περισσότερων υψωμάτων του Τζιμπ Αχμαρ, στην επαρχία Λατάκειας (δυτικά), εκτός από τα πιο υψηλά που παραμένουν στα χέρια των ανταρτών.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Επικίνδυνος ο ρόλος της ΕΕ και των συμμάχων της στο Παλαιστινιακό

Τον επικίνδυνο ρόλο της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στο Παλαιστινιακό ανέδειξε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος, στη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, καταδεικνύοντας, επίσης, τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε:

«Η θηριωδία του ισραηλινού κράτους - τοπικού χωροφύλακα του ιμπεριαλισμού, με δεκάδες δολοφονημένους Παλαιστίνιους στα τελευταία γεγονότα, στηρίζεται από ΗΠΑ και ΕΕ. Υποκριτικά ψελλίζουν ευχές, όμως, στην πράξη, τηρώντας ίσες αποστάσεις από θύτη και θύματα, όπως και τα ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου, υπονομεύουν κάθε προοπτική για ένα ανεξάρτητο, βιώσιμο, κυρίαρχο Παλαιστινιακό κράτος. Εκπροσωπώντας επιχειρηματικά συμφέροντα στην περιοχή των πετρελαίων, όπου οι ανταγωνισμοί οργιάζουν, σπέρνουν πολέμους, εξαθλίωση, προσφυγιά, εμπλέκουν σε επικίνδυνες καταστάσεις όλους τους λαούς της περιοχής σε συνεργασία με κυβερνήσεις, όπως η ελληνική, που αντί να αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό κράτος αναβαθμίζει τη στρατιωτική και οικονομική συνεργασία με το Ισραήλ.

Η προοπτική για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής, για ανεξάρτητο, κυρίαρχο, βιώσιμο Παλαιστινιακό κράτος, στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, διάλυση των εποικισμών, επιστροφή των προσφύγων, απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, θα δικαιωθεί με την πάλη του Παλαιστινιακού λαού στην πατρίδα του και με τη διεθνή αλληλεγγύη των λαών.

Σ' αυτήν την αλληλεγγύη καλεί και πρωτοστατεί το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας».

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ετοιμη για επιχειρήσεις και στη Συρία

ΑΓΚΥΡΑ.--

Η τουρκική αστική τάξη είναι αποφασισμένη να «υψώσει τους τόνους» με κάθε τρόπο απέναντι σε όσους θεωρεί ότι απειλούν τα συμφέροντα που εκπροσωπεί. Αυτό αποτυπώνεται στις δηλώσεις Ρ. Τ. Ερντογάν περί ετοιμότητας κλιμάκωσης των στρατιωτικών χτυπημάτων εναντίον και των Κούρδων της Συρίας. Επίσης, στην προχτεσινή εισβολή αστυνομικών στα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια «Βugun TV» και «Kanalturk» στην Κωνσταντινούπολη, που ανήκουν στον ιμάμη με έδρα στις ΗΠΑ, Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην σύμμαχο του Ερντογάν που τώρα κατηγορείται για στήριξη της τρομοκρατίας. Ακολούθησε μάλιστα και επίθεση καταστολής κατά εργαζομένων που αντέδρασαν. Ολα αυτά δείχνουν ότι τόσο ο ανταγωνισμός μεταξύ τμημάτων της αστικής τάξης στο εσωτερικό, όσο και η αναμέτρηση με όσους υπονομεύουν τη θέση της Τουρκίας στο εξωτερικό, θα ενταθεί και μετά τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής.

Ο Ερντογάν διαμήνυσε σε δηλώσεις στη χτεσινή 92η επέτειο από την ανακήρυξη της Τουρκικής Δημοκρατίας, ότι η Τουρκία θα κάνει «ό,τι είναι αναγκαίο» για να συγκρατήσει τη δράση των Κούρδων της Συρίας που πρόσφατα προχώρησαν σε νέα ανακήρυξη αυτόνομου καντονιού, στη συριακή πόλη Τελ Αμπιάντ, κοντά στην τουρκο-συριακή μεθόριο. Ο ίδιος χαρακτήρισε «προειδοποίηση» τις δύο φορές που μέχρι τώρα τουρκικά πυρά στράφηκαν σε Κούρδους.

Μαίνεται το παζάρι με την ΕΕ

Η εκπρόσωπος της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις, Κάθριν Ρέι, αντέδρασε λέγοντας ότι «η Τουρκία οφείλει να εξασφαλίζει πως σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, περιλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης». Την τελευταία περίοδο, επίσης, πυκνώνουν τα «σενάρια» για την καθυστέρηση της δημοσίευσης της έκθεσης της ΕΕ για την πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, με πολλούς να κάνουν λόγο για παζάρι που αφορά τη συνεργασία των δύο πλευρών για το Προσφυγικό. Το Ρόιτερς διέρρευσε προσχέδιο της έκθεσης, που φέρεται να αναφέρει ότι «η απερχόμενη κυβέρνηση έχει καταβάλλει προσπάθειες να αναζωογονήσει τη διαδικασία ένταξης. Ωστόσο, αυτή η δέσμευση αντισταθμίστηκε από την υιοθέτηση νόμων στους τομείς του κράτους δικαίου, της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του συγκεντρώνεσθαι που αντίκεινται στα ευρωπαϊκά πρότυπα».

Στο μεταξύ, η εισαγγελία της Αγκυρας ανακοίνωσε προχτές πως διαθέτει ισχυρές ενδείξεις ότι το «Ισλαμικό Κράτος» βρίσκεται πίσω από σειρά βομβιστικών επιθέσεων που κορυφώθηκαν και με το πρόσφατο μακελειό στην Αγκυρα (συμπεριλαμβανομένων και όσων είχαν προηγηθεί σε γραφεία του HDP). Τέλος, ενδεικτικές του «κλίματος» στο οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές της Κυριακής είναι οι διώξεις που ασκήθηκαν σε βάρος δύο παιδιών 12 και 13 ετών για «προσβολή» του Τούρκου Προέδρου, επειδή έσκισαν μια αφίσα που εικόνιζε τον Ερντογάν.

Νέα θύματα των κατοχικών αρχών

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Οι συνεχείς προκλήσεις των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων αυξάνουν καθημερινά τα θύματα σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, που ασφυκτιά από την καταπίεση και την κλιμάκωση της βίας. Δύο Παλαιστίνιοι έπεσαν νεκροί στη Χεβρώνα από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών. Ο ένας είχε προηγουμένως τραυματίσει ελαφρά με μαχαίρι μεθοριακό φρουρό κοντά στον Τάφο των Πατριαρχών. Ο άλλος Παλαιστίνιος, επίσης κατηγορήθηκε πως επιχείρησε παρόμοια επίθεση σε βάρος στρατιώτη, ωστόσο η εκδοχή των ισραηλινών αρχών αμφισβητήθηκε από αυτόπτες μάρτυρες του περιστατικού.

Παράλληλα, χτες, τουλάχιστον 22 νεαροί Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από αληθινά πυρά και σφαίρες καουτσούκ που έριξαν εναντίον τους Ισραηλινοί στρατιώτες στη διάρκεια συγκρούσεων στην περιοχή αλ Μπίρεχ της κεντρικής Δυτικής Οχθης, οι οποίες σημειώνονται σχεδόν καθημερινά από τη νέα ανάφλεξη της βίας τις τελευταίες έξι βδομάδες. Αφορμή για τις χτεσινές συγκρούσεις ήταν η διαδήλωση που διοργάνωσαν φοιτητές από τα Πανεπιστήμια Μπιρζεΐτ και Αλ Κουντς και σπουδαστές από τεχνικές σχολές και σχολεία της Ραμάλα.

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Περιστατικό με αεροσκάφη ΗΠΑ και Ρωσίας

ΣΕΟΥΛ.--

Τέσσερα μαχητικά «F-18» της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ απογειώθηκαν χτες από το αεροπλανοφόρο «Ρόναλντ Ρίγκαν» που έπλεε ανοιχτά της Κορεατικής Χερσονήσου, για να αναχαιτίσουν δύο ρωσικά αναγνωριστικά αεροσκάφη που πλησίασαν το πλοίο σε απόσταση μικρότερη από ένα ναυτικό μίλι.

Την είδηση μετέδωσε πρώτη η εφημερίδα του αμερικανικού στρατού «Stars and Stripes». Το περιστατικό σημειώθηκε ενώ το «Ρίγκαν» έπλεε σε διεθνή ύδατα και εκτελούσε ελιγμούς στο πλαίσιο προγραμματισμένων ασκήσεων με τη Νότια Κορέα. Το περιστατικό είναι ενδεικτικό (πραγματοποιείται άλλωστε σε περίοδο ευρύτερων εντάσεων σε Ασία - Ειρηνικό), ωστόσο αξιωματικοί του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού που επικαλούνταν τόσο αμερικανικά όσο και ρωσικά ΜΜΕ (όπως το «Σπούτνικ») δήλωσαν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο και ότι «οι πιλότοι των δύο πλευρών έδειξαν επαγγελματική συμπεριφορά».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ