ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ
«Μνημόνια διαρκείας» και νέα μέτρα ενάντια στους μετανάστες

Η ένταση της καταστολής δεν πρόκειται να ανακόψει τα κύματα των απελπισμένων που οδηγούνται στον ξεριζωμό

Associated Press

Η ένταση της καταστολής δεν πρόκειται να ανακόψει τα κύματα των απελπισμένων που οδηγούνται στον ξεριζωμό
Την προώθηση «μνημονίων διαρκείας» για όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ με στόχο την προώθηση των αντιλαϊκών «μεταρρυθμίσεων» για την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων, αποφάσισαν οι κυβερνήσεις των «28» κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες στις 24 - 25 Οκτώβρη.

Ταυτόχρονα αποφασίστηκε η επιβολή πρόσθετων κατασταλτικών μέτρων ενάντια στην προσέγγιση μεταναστών στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε η ενεργοποίηση της ειδικής ομάδας δράσης με την επωνυμία «Mediterranean Task Force» που δημιουργήθηκε πρόσφατα και θα έχει ως αποστολή τη δημιουργία ενός «τείχους» στη Μεσόγειο σε συνεργασία με τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του «Frontex».

Ενταση της καταστολής κατά των μεταναστών

Συγκεκριμένα, στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου και σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό σημειώνεται: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί την ενίσχυση των δραστηριοτήτων του Frontex στη Μεσόγειο και στα νοτιοανατολικά σύνορα της ΕΕ». Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί επίσης την πρόσφατα συσταθείσα ομάδα δράσης για τη Μεσόγειο, υπό την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με τη συμμετοχή κρατών - μελών, να προσδιορίσει δράσεις προτεραιότητας, ενώ συμφωνήθηκε ότι στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, το Δεκέμβρη, θα δρομολογηθούν αποφάσεις για τη λήψη επιχειρησιακών ενεργειών. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση των κρατών - μελών της ΕΕ είναι να προχωρήσουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις με τη συμμετοχή πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών για τον «έλεγχο» της περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Οι ηγέτες των «28» επίσης προανήγγειλαν τη λήψη αυστηρότερων μέτρων σε ό,τι αφορά το θέμα της χορήγησης ασύλου, με τις τελικές αποφάσεις τους να παραπέμπονται για τον Ιούνη του 2014. Στις δηλώσεις μετά τη Σύνοδο, ο Αντ. Σαμαράς χαιρέτισε τις αποφάσεις για ενίσχυση της καταστολής εναντίον των μεταναστών κάνοντας λόγο για «ιδιαίτερη επιτυχία», αφού, όπως ισχυρίστηκε, «είναι η πρώτη φορά που το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης ανεβαίνει τόσο ψηλά στην ημερήσια διάταξη». Επίσης, ζήτησε να υπάρξει συνεργασία όλων των κρατών - μελών και επιμερισμός του κόστους για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ρεύματος.

Συντονίζουν την αντιλαϊκή επέλαση

Την ίδια ώρα οι κυβερνήσεις των χωρών - μελών της Ευρωζώνης συμφώνησαν στην «ενίσχυση του περαιτέρω συντονισμού» τους για την εφαρμογή των ευρωενωσιακών πολιτικών ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων και παράλληλης αφαίμαξης των λαϊκών στρωμάτων.

Σημειώνουν στο κείμενο των συμπερασμάτων: «Πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω ο συντονισμός των οικονομικών πολιτικών, ιδίως μέσω της αύξησης του βαθμού δέσμευσης και υλοποίησης των οικονομικών πολιτικών και μεταρρυθμίσεων στα κράτη - μέλη της ζώνης του ευρώ στο επίπεδο της λήψης και της εφαρμογής των αποφάσεων (...) για την ανταγωνιστικότητα, την απασχόληση και τη λειτουργία της ΟΝΕ». Στόχος, η υπογραφή δεσμευτικών «μνημονίων» και «συμφωνιών» προκειμένου να επιταχυνθεί η εφαρμογή των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων και των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Επίσης, οι χώρες της Ευρωζώνης δεσμεύτηκαν για την πιστή τήρηση των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής και προώθησης των μεταρρυθμίσεων, που μεταξύ άλλων αφορούν την «αγορά εργασίας και προϊόντων», την «αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα» και τους «τομείς της έρευνας και της καινοτομίας». Στη βάση αυτή συμφώνησαν ότι το Δεκέμβρη η Κομισιόν θα προχωρήσει «σε μια πρώτη επισκόπηση της εφαρμογής των ειδικών ανά χώρα συστάσεων, η οποία θα αποτελέσει τη βάση για την περαιτέρω παρακολούθηση της εφαρμογής τους», περιγράφοντας ουσιαστικά την επιβολή νέων αντιλαϊκών μέτρων.

Ο πρωθυπουργός πρόβαλε την «πρόοδο» που έχει επιτύχει η κυβέρνηση στην προώθηση των αντεργατικών αναδιαρθρώσεων και υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησής του είναι «να γίνει η Ελλάδα ένας εξωστρεφής περιφερειακός κόμβος καινοτομίας». Να εξασφαλιστούν, δηλαδή, οι όροι για τη στήριξη των μονοπωλιακών ομίλων που θα επενδύσουν στην Ελλάδα, με την παροχή φτηνών εργατικών χεριών, κρατικών ενισχύσεων, φοροαπαλλαγών, ιδιωτικοποιήσεις και λεηλασία του φυσικού πλούτου της χώρας.

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση της Α. Μέρκελ με τον πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες, η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε να προχωρήσει η υλοποίηση των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων στην Ελλάδα, ενώ σε δηλώσεις της υποστήριξε ότι δεν συζήτησε με τον Αντ. Σαμαρά το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού προγράμματος.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Κέντρο υποκλοπών και παρακολουθήσεων

Σε τηλεφωνικές υποκλοπές και παρακολουθήσεις στην Ελλάδα, επιδίδονταν η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, όπως αποκάλυψε με δημοσίευμά του το γερμανικό περιοδικό «Spiegel», επικαλούμενο έγγραφο της αμερικανικής υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA).

Στο σχετικό ρεπορτάζ του περιοδικού που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, αναφέρεται ότι η Αθήνα είναι η πρώτη στη λίστα των 19 περιοχών της Ευρώπης που λειτουργούν οι ειδικές μονάδες συλλογής πληροφοριών (special collection service), στις οποίες εργάζονται πράκτορες όχι μόνο της NSA αλλά και της CIA. Επίσης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην Αθήνα υπάρχει και εξοπλισμός παρακολουθήσεων που λειτουργεί από απόσταση δίχως να απαιτείται προσωπικό.

Το έγγραφο, που έχει στην κατοχή του το γερμανικό περιοδικό και προέρχεται από τα όσα έχει διαρρεύσει ο Εντουαρντ Σνόουντεν, αναφέρει πως οι πράκτορες που ασχολούνται με τις υποκλοπές είναι υπό το καθεστώς της διπλωματικής ασυλίας και εργάζονται σε δωμάτια των πρεσβειών που έχουν ειδική θωράκιση.

Να δικαιολογήσει τις παρακολουθήσεις έσπευσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου, σημειώνοντας σε ανακοίνωσή του ότι «η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών συνεργάζεται εδώ και χρόνια με τις αντίστοιχες υπηρεσίες των ΗΠΑ και άλλων χωρών για την πάταξη της τρομοκρατίας» και υποστηρίζοντας ότι «η ΕΥΠ επιτελεί την αποστολή της μέσα στο πλαίσιο που ορίζουν το Σύνταγμα και ο νόμος, σεβόμενη ταυτόχρονα φίλους και συμμάχους».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρώην υπουργός Θ. Πάγκαλος, ο οποίος έσπευσε να ....αποκαλύψει ότι η ΕΥΠ, με εντολές των ελληνικών κυβερνήσεων «παρακολουθούσε με μηχανήματα και αντέγραφε σε μαγνητοταινίες τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις από τις πρεσβείες των ΗΠΑ στην Αθήνα και την Αγκυρα».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ελληνες και μετανάστες ενάντια στις απάνθρωπες πολιτικές κυβερνήσεων - ΕΕ

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο που εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή για τη Σύνοδο Κορυφής και τα μέτρα της ΕΕ κατά των μεταναστών και προσφύγων, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ υπογραμμίζει:

«Από τη μία, η ΕΕ πρωτοστατεί σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και στην καταλήστευση λαών, που οδηγούν απελπισμένους ανθρώπους στον ξεριζωμό, και από την άλλη οι ηγέτες της ΕΕ συζητούν για το πώς αυτά τα μεταναστευτικά και προσφυγικά ρεύματα δε θα φτάνουν στην Ευρώπη, προωθώντας νέα μέτρα καταστολής, παραπέρα ενίσχυση της Frontex, ακόμη και στρατιωτικές επιχειρήσεις εκτός συνόρων, όπως η ομάδα δράσης για τη Μεσόγειο.

Εχει αποδειχθεί ότι τα μέτρα καταστολής δε θα εμποδίζουν εξαθλιωμένους ανθρώπους από την προσπάθεια να ξεφύγουν από το θάνατο, τον πόλεμο και τη φτώχεια. Απλά θα αυξήσουν την ταρίφα των δουλεμπόρων και τον αριθμό των νεκρών μεταναστών και προσφύγων στη Μεσόγειο.

Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενοι χρειάζεται να παλέψουν από κοινού ενάντια σε αυτές τις απάνθρωπες πολιτικές των κυβερνήσεων και της ΕΕ και να διεκδικήσουν τη νομιμοποίηση όσων μεταναστών ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα, ιδιαίτερα αυτών που ζουν πολλά χρόνια. Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα ενάντια στο Δουβλίνο ΙΙ και τη Συνθήκη Σέγκεν σε όσους επιθυμούν να εγκατασταθούν σε άλλες χώρες της ΕΕ. Να δοθεί άσυλο με δίκαιες και γρήγορες διαδικασίες στους πρόσφυγες, θύματα των πολέμων και των αντιδραστικών καθεστώτων».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Μεθοδεύσεις με φόντο το φυσικό αέριο

Υπόλογη για τις προτάσεις που καταθέτει στο τραπέζι των συνομιλιών θα πρέπει να είναι η κατοχική δύναμη, υποστήριξε σε δηλώσεις του όσον αφορά τη διαδικασία της «επίλυσης του Κυπριακού», ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Η Τουρκία από την πλευρά της, όπως όλα δείχνουν, έχει ήδη θέσει το «χρονοδιάγραμμα της λύσης», το οποίο συνδέεται άμεσα με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή και πρέπει να έχει εγκριθεί μέχρι το Μάρτη του 2014. Σε διαφορετική περίπτωση η Τουρκία εξακολουθεί να απειλεί με αναβάθμιση του ψευδοκράτους και διχοτόμηση του νησιού.

Οι δηλώσεις της Τουρκίας σχετίζονται με τη σύνδεση του Κυπριακού με το φυσικό αέριο στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αφήνοντας να αιωρείται και το ενδεχόμενο για μία ενδιάμεση λύση. Πάντως, οι δύο διαπραγματευτές, ο Ελληνοκύπριος Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο Τουρκοκύπριος Οσμάν Ερτούγ, θα έχουν συναντήσεις με Τούρκους και Ελληνες αξιωματούχους αντίστοιχα για το θέμα της ενέργειας. Την ίδια στιγμή προωθείται η θεσμοθέτηση αναβαθμισμένου ρόλου της ΕΕ στις συνομιλίες, με το διορισμό προσωπικότητας από την ΕΕ, για το ζήτημα.

Παράλληλα με τις μεθοδεύσεις για το Κυπριακό, προωθείται εντατικά και η αναβάθμιση του ρόλου της Κύπρου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με πλέον πρόσφατο παράδειγμα την κοινή ναυτική άσκηση έρευνας και διάσωσης η οποία πραγματοποιήθηκε στα ανοιχτά της θαλάσσιας περιοχής Λεμεσού, υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο του Κέντρου Ερευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη συμμετοχή γερμανικών και κυπριακών δυνάμεων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ