ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Πρωταγωνιστής στην επίθεση και στην κοροϊδία

Παράλληλες διεργασίες για αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού

Την υπερψήφιση σε ένα πολυνομοσχέδιο - σκούπα («εφαρμοστικός νόμος») των δημοσιονομικών μέτρων ύψους 13,5 δισ. ευρώ, των διαρθρωτικών «αλλαγών», συμπεριλαμβανομένων και των ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις, θα εισηγηθεί σήμερα ο Ε. Βενιζέλος στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, όπου αναμένεται να καθοριστεί η στάση του κόμματος στις ψηφοφορίες, με την τελική απόφαση να είναι δεσμευτική για όλους.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, είχε χτες διαδοχικές επαφές με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να εξασφαλίσει ότι δε θα υπάρξουν «διαρροές», μετά και τις επιφυλάξεις που έχουν εκφράσει ορισμένοι από την Κοινοβουλευτική Ομάδα (Μ. Κασσής, Θ. Παραστατίδης, Κ. Σκανδαλίδης, Β. Κεγκέρογλου, Μ. Ανδρουλάκης, Θ. Μωραΐτης, Μ. Μπόλαρης, Χρ. Αηδόνης και Θ. Τζάκρη).

Οι επιμέρους ενστάσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ έχουν στόχο να μετριάσουν το πολιτικό κόστος και να απορροφήσουν τις λαϊκές αντιδράσεις. Αντανακλούν ταυτόχρονα τις έντονες διεργασίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και γενικότερα στο αστικό πολιτικό σύστημα, για την επόμενη μέρα από την ψήφιση των μέτρων.

Χτες, ο Χρ. Πρωτόπαππας είπε (στο «Mega») ότι η «διαπραγμάτευση πρέπει να συνεχιστεί μέχρι την τελευταία στιγμή», γιατί σε διαφορετική περίπτωση «δεν γνωρίζω τι πλειοψηφία θα υπάρξει στη Βουλή». Ο βουλευτής Χ. Αηδόνης ανέφερε (στη ΝΕΤ) ότι «πολλοί βουλευτές στο ΠΑΣΟΚ είναι προβληματισμένοι», αλλά έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως «έχουμε αποδείξει ότι έχουμε ευθύνη».

Εξάλλου, χτες, με άρθρο του στα «Νέα» ο Μ. Χρυσοχοΐδης πρότεινε την παραπέρα ισχυροποίηση του μετώπου των κομμάτων του «ευρωμονόδρομου» απέναντι στον εχθρό λαό. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε «τη δημιουργία ενός συνεκτικού, δημοκρατικού και ευρωπαϊκού μετώπου απέναντι στον λαϊκισμό που υπονομεύει την εθνική προσπάθεια και τον φανατισμό των άκρων που απειλεί τη δημοκρατία».

«Αυτή η κυβέρνηση σχηματίστηκε μετά τις εκλογές και αυτήν στηρίζει το ΠΑΣΟΚ με προοπτική τετραετίας», σχολίαζαν σχετικά κύκλοι του ΠΑΣΟΚ. Από την πλευρά του ο Α. Λοβέρδος, σε συνέντευξη στο «Εθνος», ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ «έχει κλείσει τον ιστορικό του κύκλο» και πρότεινε τη «δημιουργία ενός νέου κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων στα πρότυπα της "Ελιάς" στην Ιταλία», με στόχο την αναπαλαίωση της σοσιαλδημοκρατίας.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Ξεκίνησε χτες η Ευρωπαϊκή Σύνοδος

Διεξάγεται στις Βρυξέλλες και συμμετέχουν 30 εκπρόσωποι κινημάτων από 15 χώρες

Το προεδρείο της χθεσινής συνάντησης
Το προεδρείο της χθεσινής συνάντησης
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

(Του απεσταλμένου μας Κυριάκου ΖΗΛΑΚΟΥ).-

Στις Βρυξέλλες, την έδρα δύο ιμπεριαλιστικών οργανισμών, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ξεκίνησαν χθες οι εργασίες της Ευρωπαϊκής Συνόδου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης, με τη συμμετοχή 30 εκπροσώπων κινημάτων από 15 ευρωπαϊκές χώρες.

Αντικείμενο της συζήτησης στο πλαίσιο των εργασιών της πρώτης μέρας ήταν η «παγκόσμια οικονομική καπιταλιστική κρίση και η ένταση της στρατιωτικοποίησης των διεθνών σχέσεων». Κοινός παρονομαστής των παρεμβάσεων που έγιναν, ήταν η διαπίστωση πως η καπιταλιστική κρίση πάει μαζί και εντείνει την επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού, κάνοντας ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη σύνδεσης του αγώνα ενάντια στα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα με τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο.

Στη συνάντηση παίρνουν μέρος αντιπροσωπείες αντιιμπεριαλιστικών φιλειρηνικών κινημάτων από Πορτογαλία, Κύπρο, Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Ρουμανία, Σερβία, Δανία, Φινλανδία, Γεωργία, Ισπανία, Τουρκία, Ιρλανδία, Γερμανία και Ελλάδα.

Την ΕΕΔΥΕ εκπροσωπούν ο Σταύρος Τάσσος, πρόεδρος, και η Βέρα Νικολαΐδου, γενική γραμματέας, μαζί με ομάδα αγωνιστών. Από το ΠΣΕ παίρνουν μέρος η πρόεδρός του Σοκόρο Γκόμες, ο γενικός γραμματέας Θανάσης Παφίλης και ο εκτελεστικός γραμματέας του Ηρακλής Τσαβδαρίδης. Τις εργασίες της συνόδου παρακολούθησε και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Μπάμπης Αγγουράκης.

Η Σύνοδος που ολοκληρώνεται σήμερα θα εξετάσει τη δράση του ΠΣΕ στην ευρωπαϊκή ήπειρο, καθώς επίσης και τους σχεδιασμούς και τις πρωτοβουλίες για το επόμενο διάστημα. Στη διάρκεια των χθεσινών εργασιών, ο Θ. Παφίλης κάλεσε εκ μέρους του ΠΣΕ σε κοινή δράση ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις επεμβάσεις, ενάντια στις ξένες βάσεις και για έξοδο από το ΝΑΤΟ, για πάλη με το εργατικό κίνημα ενάντια στην αναβίωση του φασισμού.

ΚΚΕ
Συνάντηση με δικαιούχους του ΟΕΚ

Ζητάνε την ανασύσταση του Οργανισμού και τη διαφύλαξη της περιουσίας του

Με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Δικαιούχων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας συναντήθηκε χτες στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής. Οι εκπρόσωποι ζήτησαν στήριξη στο αίτημά τους για άμεση επανασύσταση, ανασυγκρότηση και αναβάθμιση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και του Οργανισμού Εργατικής Εστίας.

Υπογράμμισαν ακόμα ότι πρέπει να επιστραφούν στους δύο οργανισμούς τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που «κουρεύτηκαν», να σταματήσει κάθε προσπάθεια παράδοσης σε τρίτους της ακίνητης περιουσίας τους και να αποδοθούν όλες οι παρακρατημένες εισφορές του ΙΚΑ. Επίσης, ζήτησαν τη συνέχιση του κατασκευαστικού έργου των Οργανισμών και να υπάρξει συμβολικό τίμημα αποπληρωμής των σπιτιών στα πλαίσια της παροχής φτηνής εργατικής κατοικίας.

Ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε ότι το ΚΚΕ εδώ και χρόνια κάνει λόγο για την ανάγκη δωρεάν λαϊκής στέγης που θα κατασκευάζεται από κρατικούς φορείς και υπενθύμισε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος επανειλημμένα μέσα στην Βουλή έχει αναδείξει τα προβλήματα του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Κατήγγειλε ακόμα ότι με το προωθούμενο κλείσιμο των δύο Οργανισμών, η περιουσία - φιλέτο και αρκετά ακίνητα θα δοθούν σε ιδιώτες και θα λεηλατηθεί στην κυριολεξία.

Κάλεσε τέλος του εκπροσώπους της Επιτροπής να συντονίσουν τον αγώνα τους με τα συνδικάτα και να έρθουν σε επαφή με την Ομοσπονδία Οικοδόμων η οποία έχει αναδείξει αναλυτικά το συνολικότερο πρόβλημα της λαϊκής κατοικίας.

  • Ο Σπ. Χαλβατζής συναντήθηκε χτες και με αντιπροσωπεία της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και ενημερώθηκε για την επικείμενη μείωση των αποδοχών τους. Ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε ότι το ΚΚΕ στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των δικαστικών, καθώς υφίστανται και αυτοί τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ.
Για τις εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο

Εκδήλωση με θέμα τις εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο και τις θέσεις του ΚΚΕ διοργανώνει αύριο Τετάρτη η ΚΟΒ Σητείας του ΚΚΕ, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα ΔΟΚΑΣ. Θα μιλήσει ο Γ. Νταγκουνάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στάχτη στα μάτια

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ενώ έχει ήδη πει ότι θα ψηφίσει το σύνολο των μέτρων, ισχυρίζεται ότι μέχρι την τελευταία ώρα θα συνεχίσει τις δήθεν «διαπραγματεύσεις» με την τρόικα, «προκειμένου να επέλθουν οι μέγιστες δυνατές βελτιώσεις». Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού και να τον ξεγελάσει για λογαριασμό συνολικά της κυβέρνησης και της τρόικας. Τι «βελτιώσεις» ζητάνε:

  • Εργασιακά: «Να παραμείνει το επίδομα γάμου για χαμηλόμισθους εργαζόμενους και να διασφαλιστεί η επεκτασιμότητα των εθνικών συλλογικών συμβάσεων, να δεσμεύει δηλαδή όλους τους εργοδότες και όχι μόνον όσους την υπογράψουν», ζητάει το ΠΑΣΟΚ και την ίδια ώρα αποδέχεται την κατάργηση των τριετιών, την κατάργηση όλων των επιδομάτων, την πλήρη ελαστικοποίηση του ωραρίου και την κατάργηση του επιδόματος γάμου για όσους οι ίδιοι αποκαλούν «υψηλόμισθους»!
  • Συντάξεις: «Η μείωση των συντάξεων να αρχίζει από το πρώτο ευρώ και από την κατώτατη σύνταξη (486 ευρώ) κλιμακωτά. Οι κλίμακες να ξεκινούν από το 6% και να φθάνουν έως το 14% μαζί με τα δώρα» ζητάει το ΠΑΣΟΚ. Ουσιαστικά προτείνει οριζόντιες περικοπές των συντάξεων που θα πλήξουν όλες τις κατηγορίες των συνταξιούχων.
  • Φορολογικό: «Να διατηρηθεί το αφορολόγητο», λένε, χωρίς όμως σκόπιμα να καθορίζουν το ύψος του. Ταυτόχρονα προσυπογράφουν το σύνολο των μέτρων φορολεηλασίας των λαϊκών νοικοκυριών.
  • Ιδιωτικοποιήσεις:«Οι αποκρατικοποιήσεις να εγκρίνονται από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής» θέλει το ΠΑΣΟΚ. Με άλλα λόγια, ζητά η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας να φέρει και την έγκριση της Βουλής.

Π. Θ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ