ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Με μοχλό τους φασίστες υπερασπίζεται το σύστημα

Προειδοποιεί τους «εταίρους» του στην ΕΕ για «κοινωνική όξυνση», συνδέοντάς την με «διεύρυνση της επιρροής του νεοναζισμού»

Γρηγοριάδης Κώστας

Το αντιλαϊκό «ευρωπαϊκό κεκτημένο» υπερασπίστηκε από το Παρίσι ο Αλ. Τσίπρας, ισχυριζόμενος ότι η πολιτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα είναι παρέκκλιση!

Με θολές διακηρύξεις, που χαϊδεύουν τα αυτιά της Ευρωενωσιακής πλουτοκρατίας επανέλαβε τα περί «κοινωνικής συνοχής» που βρίσκεται σε κίνδυνο στην ΕΕ, λέγοντας ότι δημιουργούνται «συνθήκες κοινωνικής όξυνσης και επέλασης, διεύρυνσης της επιρροής του νεοναζισμού, του εθνικισμού που μπορεί να οδηγήσουν σε επικίνδυνους δρόμους όλη την Ευρώπη»!

Ούτε λίγο ούτε πολύ, προβάλλοντας τον κίνδυνο της «κοινωνικής συνοχής» από τους φασίστες, που αξιοποιούνται από το σύστημα για να τσακίσει το κίνημα, υπερασπίζεται το σάπιο αστικό σύστημα, υπονομεύοντας τους αγώνες του λαού, που αναπτύσσονται στο έδαφος της όξυνσης της ταξικής πάλης. Και τα λέει αυτά απευθυνόμενος στην ΕΕ, στο έδαφος της οποίας ποινικοποιούνται τα σύμβολα του κομμουνισμού και αποδίδονται τιμές ήρωα σε συνεργάτες των Ες Ες.

Κρύβοντας ότι με μπούσουλα τη στρατηγική της ΕΕ οι κυβερνήσεις των χωρών μελών της έχουν εξαπολύσει «πογκρόμ» σε βάρος των δικαιωμάτων των λαών, υποστήριξε ότι αυτό συμβαίνει κατά παρέκκλιση μόνο στην Ελλάδα: «Η επιβολή διεθνούς οικονομικού ελέγχου στην Ελλάδα και η μετατροπή της σε ένα προτεκτοράτο χρέους, είναι πέρα και έξω ακόμα και από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η διάλυση των εργασιακών σχέσεων είναι πέρα και έξω από τον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό».

Επιμένοντας στον εξωραϊσμό της ευρωένωσης, πρόσθεσε πως αυτό συμβαίνει επειδή «η κυβέρνηση αποφάσισε να συνταχθεί απολύτως με τις απαιτήσεις της κ. Μέρκελ», αλλά «δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο στην Ευρώπη που να το επιτρέπει»!

Λιβανίζει τον Ολάντ

Στη βάση της ανέξοδης αντι-Μέρκελ ρητορείας, έφτασε να πλέκει το εγκώμιο του Φ. Ολάντ επειδή «επιβάλει φόρο 75% στους πλούσιους» και να εγκαλεί την κυβέρνηση γιατί δεν παίρνει ενεργό μέρος στη διαμόρφωσης της «συμμαχίας του Νότου». Γιατί δηλαδή, δε διεκδικεί μαζί με τις άλλες αστικές κυβερνήσεις ευνοϊκότερο πλαίσιο δράσης για την αστική τάξη της Ελλάδας.

Επενδύοντας σε μια αποπροσανατολιστική ηθικολογία, ισχυρίστηκε ακόμα ότι «το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα έχει απαξιωθεί ηθικά» και πως «αν υπήρχε έστω η στοιχειώδης ευθιξία (...) να παραιτηθούν και να παραδώσουν τη δυνατότητα στις υγιείς, καθαρές και πατριωτικές δυνάμεις, να βγάλουν τη χώρα από την κρίση». Μέσα εκεί ενέταξε και «δυνάμεις σε αυτό που ονομάζετε αστικό χώρο, οι οποίες συνειδητοποιούν το αδιέξοδο».

Η ηθικολογία είναι πολύτιμη στον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να συγκαλύπτει την ταξική φύση της πολιτικής, που σκόπιμα αποσπά απ' την οικονομία, και να συσκοτίζει ότι η διέξοδος απ' την κρίση για την οποία μιλά θα είναι προς όφελος του κεφαλαίου, του οποίου την εξουσία δεν αμφισβητεί.

Στη βάση αυτή άλλωστε πρόσθεσε ότι «την Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια την κυβερνούσε και την οδήγησε στην κρίση μια μαφία», διαπιστώνοντας μάλιστα και «πολύ μεγάλες διαφορές με το σύστημα στην υπόλοιπη Ευρώπη, όσον αφορά στη λειτουργία της Δημοκρατίας». Σαν να μην είναι παντού νύχι - κρέας οι αστοί και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι.

Αλλο «μείγμα» με χρήμα στο κεφάλαιο

Σε άλλες του παρεμβάσεις (εφημερίδα «Les echos», «Ρόιτερς», «Real News») ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ αναπαρήγαγε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για άλλο μείγμα διαχείρισης, που όμως οδηγεί το λαό στην εξαθλίωση από άλλο δρόμο. Κατηγόρησε τη Γερμανία επειδή «απορρίπτει κατηγορηματικά την έκδοση ευρωομολόγων», τα οποία υπερασπίστηκε σαν «αναγκαία δημοσιονομικά εργαλεία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους», όπως άλλωστε και μερίδες των αστών που τα προωθούν εδώ και καιρό.

Επανέλαβε ακόμα την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για «μια διεθνή διάσκεψη ανάλογη εκείνης του Λονδίνου το 1953, που απάλλαξε τη Γερμανία από το βραχνά του χρέους της και άνοιξε το δρόμο για τη μεταπολεμική οικονομική επιτυχία», ομολογώντας ότι η ρύθμιση του χρέους για την οποία μιλά αντιμετωπίζεται απ' το κόμμα του σαν αναγκαίο μέσο για την εξοικονόμηση πόρων που θα τροφοδοτήσουν την καπιταλιστική ανάπτυξη. Εξάλλου, υπερασπίστηκε την «αναπτυξιακή ώθηση» μ' ένα «New Deal» και ένα Σχέδιο Μάρσαλ.

ΔΗΜΑΡ
«Ναι» στα αντεργατικά μέτρα, αλλά ... αργότερα!

Αποκαλυπτικές οι δηλώσεις των στελεχών της, που εκλιπαρούν για μια διευκόλυνση από κυβέρνηση και τρόικα

Προκλητικό εμπαιγμό του λαού συνιστά η στάση της ΔΗΜΑΡ, που - προσπαθώντας να σώσει τα προσχήματα και να μετριάσει το πολιτικό κόστος που συνεπάγεται η στρατηγική της υπέρ της ΕΕ και των μέτρων, εκλιπαρεί για μια ελάχιστη «παραχώρηση» που θα της επιτρέψει να ψηφίσει το πακέτο ή να μετατεθεί χρονικά η συζήτηση των εργασιακών ανατροπών!

Είναι παραπάνω από αποκαλυπτικές οι δηλώσεις κορυφαίων της στελεχών. Ο Θ. Μαργαρίτης δήλωσε στον «ΣΚΑΪ» ότι θα πρέπει να συνυπολογίσουν οι εταίροι την «ιδιαιτερότητα αυτού του κυβερνητικού συνασπισμού» και «η συζήτηση για τα εργασιακά να έρθει σε μια άλλη χρονική στιγμή»! Αν αυτό δεν μπορεί να γίνει, τότε υπέδειξε σαν «μια τεχνική λύση» να έρθει ξεχωριστά για ψήφιση το εργασιακό και αν δεν περάσει υπέδειξε στον Α. Σαμαρά να πει, «εμείς κύριοι ψηφίσαμε όλα αυτά τα μέτρα, είναι δυσμενή μέτρα για τη χώρα μας στα εργασιακά μέτρα δεν έχω πλειοψηφία στη Βουλή, τι να κάνω, πραξικόπημα;»!

Διεμήνυσε, πάντως, ότι οι ίδιοι είναι πρόθυμοι να κάνουν πολλές υποχωρήσεις «για το καλό της χώρας» και συμβιβασμούς, αλλά ...με μια δίκαιη λιτότητα! Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Σπ. Λυκούδης στον ρ/σ της ΝΕΤ δήλωσε πως αν πάρουν πίσω κάποιες πλευρές, τότε θα υπερψηφίσουν τα μέτρα, αφού θέλουν «τη συνοχή της κυβέρνησης και να μην υπάρξει πολιτική και κυβερνητική κρίση».

Με τη σειρά του, και ο Δ. Χατζησωκράτης πρόσθεσε ότι «αφού δεν γίνεται αποδεκτή η δεύτερη πρόταση "ας το ξαναδούμε μετά από πέντε μήνες να έχει ηρεμήσει η ελληνική κοινωνία να αρχίσουμε να ανασαίνουμε", πάμε τρίτη πρόταση και λέμε φέρτε το ξεχωριστά». Μάλιστα, εξέφρασε και το παράπονο ότι οι ηγεσίες της ΕΕ και του ΔΝΤ δεν εκτιμούν το γεγονός ότι «ένα κόμμα της αριστεράς αντιμετωπίζει με "θετικό" τρόπο περικοπές επώδυνες 13,5 δισ.». Με σαφήνεια, πάντως, δήλωσε ότι η ΔΗΜΑΡ «σε καμία περίπτωση» δε θα ρίξει την κυβέρνηση.

Τέλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Ν. Τσούκαλης («Αθήνα 9.84») άφησε αιχμές σε βάρος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας «η ΔΗΜΑΡ μπήκε στην κυβέρνηση και διαπραγματεύεται το τερατώδες επώδυνο πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ (...) δυστυχώς δεν έχει γίνει ακόμα αυτή η διαπραγματευτική γραμμή να είναι εθνική και να εκφράζεται από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας (...) Υπάρχει, δυστυχώς, πρόβλημα και εσωτερικής διαπραγμάτευσης, ενώ θέλαμε να είναι μόνο διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους».

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ
Ζητάει συναίνεση και υποταγή του λαού

Κλίμα «εθνικής ομοψυχίας», δηλαδή συναίνεσης και υποταγής στην προωθούμενη στρατηγική της πλουτοκρατίας, προσπάθησε να καλλιεργήσει ο πρωθυπουργός και με την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, υποσχόμενος έξοδο από την κρίση και (καπιταλιστική) ανάπτυξη σε δέκα περίπου χρόνια. «Σε λιγότερο από δέκα χρόνια θα γιορτάζουμε τη 200στή επέτειο από τη Μεγάλη Παλιγγενεσία του Ελληνικού Εθνους. Σας υπόσχομαι ότι τότε η Ελλάδα θα είναι πολύ καλύτερη και πολύ ισχυρότερη από σήμερα. Φτάνει να μείνουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι», τόνισε χαρακτηριστικά ο Α. Σαμαράς. Προϋπόθεση βέβαια, όπως φρόντισε να διευκρινίσει, είναι να κερδηθεί «η μάχη της ανταγωνιστικότητας», η οποία σημαίνει διασφάλιση ακόμα φτηνότερης εργατικής δύναμης, μετατροπή των εργαζομένων σε σύγχρονους σκλάβους και εξαθλίωση του λαού.

Καταγγέλλουν τραμπουκισμούς και επιθέσεις

Επίθεση με πέτρες εξαπέλυσαν στα γραφεία του ΚΚΕ στο Αιτωλικό Αιτωλοακαρνανίας στις 26 Οκτώβρη. Την επίθεση καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας πως «η επίθεση δεν αφορά μόνο το ΚΚΕ και τους κομμουνιστές, αφού ξέρουν καλά πως δεν πρόκειται να μας τρομοκρατήσουν. Αφορά πρώτα και κύρια το εργατικό ταξικό κίνημα, το λαϊκό κίνημα γενικότερα, κάθε φωνή που αντιστέκεται στην κοινωνική βαρβαρότητα».

Με άλλη ανακοίνωση, η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ καταγγέλλει την τραμπούκικη επίθεση γνωστού οπαδού της «Χρυσής Αυγής» σε βάρος του Κωνσταντίνου Κωστάκη, μέλους του ΚΚΕ και αγροτικού στελέχους στην περιοχή του Εβρου. Η επίθεση έγινε το πρωί της Κυριακής στην περιοχή της Ανθειας, την ώρα που ο Κ. Κωστάκης βρισκόταν στο χωράφι του. Στην ανακοίνωση σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι «οι επιθέσεις αυτές δεν μας πτοούν. Το οργανωμένο λαϊκό κίνημα έχει όλες τις δυνατότητες να δώσει απάντηση».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ