ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΑΘΗΝΑ
Μαζικές διαδηλώσεις τιμής της 28ης Οκτωβρίου

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Το σύγχρονο ΟΧΙ του λαού στα βάρβαρα μέτρα της κυβέρνησης και της ΕΕ, που σαν οδοστρωτήρας ισοπεδώνουν δικαιώματα και κατακτήσεις, ακούστηκε δυνατά την Κυριακή 28 Οκτώβρη σε όλη τη χώρα με εκδηλώσεις και πολύμορφες παρεμβάσεις του ΠΑΜΕ, του ΜΑΣ, Λαϊκών Επιτροπών και παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Στη Θεσσαλονίκη, εκατοντάδες εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και τις Λαϊκές Επιτροπές προκάλεσαν ισχυρή ρωγμή στην εικόνα της στρατοκρατούμενης και αστυνομοκρατούμενης πόλης που θέλησε να επιβάλει η κυβέρνηση, κρατώντας το λαό αιχμάλωτο, πίσω από τα κιγκλιδώματα, σε κάθε δημόσια εκδήλωση του εορταστικού τριημέρου, με αποκορύφωμα τη στρατιωτική παρέλαση.

Συγκροτημένα, με τα πανό και τις σημαίες του ΠΑΜΕ, με τα πλακάτ, διαδήλωναν ΟΧΙ στα μνημόνια και την εξαθλίωση, ΟΧΙ στην ΕΕ και στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, καλούσαν το λαό να διαλέξει το δρόμο της αντίστασης και του αγώνα βροντοφωνάζοντας: «ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ, ο δρόμος των λαών».

Σ' όλη τη διάρκεια της παρέλασης, οι εργαζόμενοι που διαδήλωναν με το ΠΑΜΕ και τις Λαϊκές Επιτροπές, με την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, με τα συνθήματά τους σάλπιζαν προσκλητήριο αντίστασης: «Εργατιά μπροστά, τώρα μια γροθιά, γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά», «πατριωτισμός το δίκιο του λαού και όχι τα συμφέροντα του καπιταλισμού». Καταδίκαζαν την εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, διαδηλώνοντας «οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά», «Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών».

ΑΘΗΝΑ, διακρίνεται η συγκέντρωση στην Κοραή την ώρα που περνάει η μαθητική παρέλαση
ΑΘΗΝΑ, διακρίνεται η συγκέντρωση στην Κοραή την ώρα που περνάει η μαθητική παρέλαση
Στην περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, παρεμβάσεις έγιναν από τις Λαϊκές Επιτροπές σε Καλαμαριά, Εύοσμο, Αμπελόκηπους, Μενεμένη, Κορδελιό, Λαγκαδά και στο Δήμο Νεάπολης Συκεών.

Μαζική εκδήλωση στην Αθήνα

Την Κυριακή, λίγο πριν ξεκινήσει η μαθητική παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας άρχισε η εκδήλωση των Λαϊκών Επιτροπών του δήμου της Αθήνας, της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, στην πλατεία Κοραή. Η εκδήλωση έγινε στο συγκεκριμένο χώρο, γιατί εκεί ήταν το κτίριο όπου στεγάζονταν κρατητήρια της Γκεστάπο και βασανίστηκαν πολλοί αγωνιστές.

Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν πικέτες που έγραφαν: «Οχι στο ρατσισμό, όχι στο φασισμό», «Οχι στη δικτατορία των μονοπωλίων», «Οχι στην ΕΕ, όχι στο ΝΑΤΟ», «Χτες γερμανοτσολιάδες, σήμερα χρυσαυγίτες» κ.ά. Από τα μεγάφωνα ακούστηκαν αντάρτικα και τραγούδια του αγώνα.

Στην εκδήλωση διαβάστηκε ένα ιστορικό από τον Γρηγόρη Δελημάρη από το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, για τον αγώνα του λαού και των κομμουνιστών, δόθηκαν απαντήσεις στη διαστρέβλωση της Ιστορίας κ.ά. Μετά την ομιλία, οι διαδηλωτές κατέθεσαν λουλούδια μπροστά στο κτίριο, «κράτησαν» ενός λεπτού σιγή και τραγούδησαν όλοι μαζί «Επέσατε θύματα αδέρφια εσείς...». Οσοι βρέθηκαν στη συγκέντρωση, είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τα μπουντρούμια όπου βασανίστηκαν πολλοί αγωνιστές.

ΑΘΗΝΑ, από την πορεία προς την Ομόνοια
ΑΘΗΝΑ, από την πορεία προς την Ομόνοια
Οταν πέρασαν μπροστά απ' την πλατεία Κοραή οι μαθητές, τότε οι διαδηλωτές χειροκρότησαν και φώναξαν συνθήματα, όπως «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη», «Το φασισμό τον τσάκισε ο κόκκινος στρατός, ανίκητος δεν είναι ο καπιταλισμός» κ.ά. Στη συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι έκαναν πορεία μέχρι την Ομόνοια, φωνάζοντας συνθήματα.

Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν ο Ν. Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, η Λ. Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Χρ. Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, ο Γρηγόρης Φώτου, γενικός γραμματέας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ κ.ά.

Παρεμβάσεις σε πολλούς δήμους

ΝΙΚΑΙΑ
ΝΙΚΑΙΑ
Με μαζική συγκέντρωση στο Μουσείο της Μάνδρας του Μπλόκου της Κοκκινιάς και κατάθεση στεφάνου στον ιερό χώρο που στις 17 Αυγούστου 1944 ποτίστηκε με το αίμα εκατοντάδων πατριωτών οι οποίοι πάλεψαν ενάντια στον κατακτητή και τους ντόπιους συνεργάτες τους, τα μέλη της Λαϊκής Επιτροπής Νίκαιας - Ρέντη και του Παραρτήματος Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ τίμησαν την Κυριακή το πρωί το γιορτασμό του ΟΧΙ.

Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Μανώλης Χατζηευστρατίου, Γραμματέας του Παραρτήματος Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, τόνισε πως «όπως και τότε έτσι και σήμερα ο λαός θα βρει τη δύναμη να πει το μεγάλο Οχι στο φασισμό και το ρατσισμό. Οχι στο νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο που ετοιμάζουν στη Συρία. Οχι στον πόλεμο που έχουν κηρύξει με τα αντιλαϊκά, αντεργατικά μέτρα στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα».

Στη συνέχεια με πορεία και κρατώντας πανό που έγραφε «Και τότε και τώρα ίδιος είναι ο εχθρός, ο καπιταλισμός. ΟΧΙ λέει ο λαός στα μέτρα και την ΕΕ», πήγαν στο χώρο της παρέλασης και με συνθήματα, όπως «ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ ο δρόμος των λαών», «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη» έστειλαν κάλεσμα αντίστασης και οργανωμένης πάλης ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης.

Ανάλογες συγκεντρώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια της παρέλασης σε Πειραιά και Κερατσίνι.

Καισαριανή

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Ανάλογη εκδήλωση έγινε στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, στον τόπο όπου χιλιάδες κομμουνιστές και άλλοι πατριώτες εκτελέστηκαν στη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου για τη λευτεριά, την εθνική ανεξαρτησία, την κοινωνική πρόοδο, ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής, Παναγιώτης Μακρής, ο Ηλίας Σταμέλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και δημοτικός σύμβουλος του ΚΚΕ, κ.ά.

Στην ομιλία του ο Γιώργος Κατημερτζής, εκ μέρους του Παραρτήματος Καισαριανής της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, τόνισε ανάμεσα στα άλλα ότι «ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος ξέσπασε σε συνθήκες όξυνσης των αντιθέσεων μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κρατών, κάτι που και στις μέρες μας επιχειρείται. Η πάλη του λαού τότε, αποδεικνύει σήμερα πως όταν ο λαός θέλει μπορεί».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κατάθεση λουλουδιών από φορείς στο μνημείο, εντός του χώρου εκτέλεσης των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, ενώ στη μνήμη τους οι συγκεντρωμένοι τραγούδησαν το «Επέσατε θύματα».

Καλλιθέα

Στην Καλλιθέα, με προμετωπίδα το πανό που έγραφε «Οχι στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, όχι στα αντιλαϊκά μέτρα, όχι στο ρατσισμό - φασισμό» οι συγκεντρωμένοι αγωνιστές στάθηκαν στο χώρο της μαθητικής παρέλασης, στη διασταύρωση της Σιβιτανίδου με τη Θησέως, όπου μοίραζαν ανακοινώσεις σημειώνοντας την ανάγκη τα νέα ΟΧΙ που πρέπει να πει ο ελληνικός λαός να συμβαδίζουν με τη δράση του καθένα, μέσα από τη λαϊκή συμμαχία. Με την ολοκλήρωση της μαθητικής παρέλασης, μπήκαν μπροστά οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ με τη σημαία τους και ακολούθησε διαδήλωση που συνάντησε θερμή αποδοχή από την πλειοψηφία των χιλιάδων γονιών που είχαν έρθει για την παρέλαση και χειροκρότησαν θερμά την κίνηση αυτή.

ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ
ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ
Ανάλογη συγκέντρωση και πορεία έγινε και στη Νέα Σμύρνη.

Περιστέρι

Γέμισε πλήθος κόσμου κάθε ηλικίας ο χώρος μπροστά από το μουσείο της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι, την Κυριακή το πρωί. Στην εκδήλωση που έγινε μίλησε ο Θοδωρής Αυγέρος, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, κι αμέσως μετά, το πανό της Λαϊκής Επιτροπής, με σύνθημα «Λαϊκό μπλόκο στα μέτρα το σύγχρονο όχι του λαού», μπήκε μπροστά και όσοι συμμετείχαν στην εκδήλωση πορεύτηκαν συγκροτημένα και παρατάχθηκαν στο χώρο της παρέλασης. Με τη λήξη της έκαναν τη δική τους πορεία με συνθήματα όπως «Τότε ναζί τώρα "Χρυσή Αυγή", μια ζωή δοσίλογοι, προδότες και σκυφτοί» καλώντας το λαό σε αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική.

Ανάλογες παρεμβάσεις στις παρελάσεις έγιναν σε δεκάδες δήμους της Αττικής.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Για το στρατό και την επίθεση των ΜΑΤ

Σαν ευκαιρία για να θέσει σε εφαρμογή τα σχέδια που αφορούν στην εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων σε ρόλους «εσωτερικής ασφάλειας», αξιοποίησε η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και συνολικά η κυβέρνηση τη στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτώβρη στη Θεσσαλονίκη, καθώς και τις επετειακές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την έναρξη των Βαλκανικών Πολέμων και την απελευθέρωση της πόλης.

Στη διάρκεια της παρέλασης εκτυλίχθηκε μια παράλληλη επιχείρηση επίδειξης δύναμης απέναντι στο λαό με εκατοντάδες πάνοπλους άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων που είχαν ακροβολιστεί κατά μήκος της διαδρομής της παρέλασης. Οι διευκρινίσεις του υπουργείου Εθνικής Αμυνας μέσω του εκπροσώπου Τύπου του ΓΕΣ, ότι ο στρατός στη Θεσσαλονίκη είναι για να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις, κάθε άλλο παρά διασκεδάζουν τις εντυπώσεις.

Μεγάλο μέρος του στρατιωτικού προσωπικού, που μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη, προερχόταν από την 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία, που έχει ειδική εκπαίδευση στην καταστολή πλήθους και σε άλλες επιχειρήσεις εσωτερικής ασφάλειας. Επίσης, η διάταξη και η παρουσία τους κατά μήκος των δρόμων, κάτι που δεν είχε υπάρξει σε αντίστοιχες περιπτώσεις τα προηγούμενα χρόνια, διαψεύδει τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς.

Επίθεση από τα ΜΑΤ

Με την ολοκλήρωση της παρέλασης, η αστυνομία προσπάθησε να εμποδίσει την είσοδο του συγκροτημένου μπλοκ του ΠΑΜΕ και των Λαϊκών Επιτροπών, στην παραλιακή λεωφόρο, κάνοντας χρήση χημικών και χτυπώντας τους διαδηλωτές με τα ρόπαλα. Οι διαδηλωτές άνοιξαν τα κιγκλιδώματα, έσπασαν τον κλοιό των ΜΑΤ και μπήκαν στο δρόμο, για να πραγματοποιήσουν πορεία. Στο πέρασμά τους, χειροκροτήθηκαν από το λαό που προηγούμενα παρακολούθησε την παρέλαση.

Από την επίθεση της αστυνομίας τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Αγιος Παύλος» με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, ο απολυμένος εργάτης από τη «ΦΙΛΚΕΡΑΜ», Λάζαρος Μεταξόπουλος. Οπως διαπιστώθηκε, χτυπήθηκε με γκλομπ των ΜΑΤ στον αυχένα του.

Με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ κατήγγειλε την απρόκλητη επίθεση της αστυνομίας, αλλά και την αποσιώπηση της παρέμβασής του από τα αστικά ΜΜΕ, καθώς τηλεοπτικοί σταθμοί ενώ πρόβαλλαν εικόνες από τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην παρέλαση, αναφέρονταν σε συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Για μια ακόμα φορά, αστικά Μέσα Ενημέρωσης απέδειξαν ότι η κυβέρνηση και το κράτος των μονοπωλίων επιλέγουν τον "αντίπαλο" που θέλουν και τον οποίο μπορούν να τον διαχειριστούν, τον προβάλλουν επικοινωνιακά για να αποτελέσει την ανώδυνη, επόμενη λύση για το κράτος των εκμεταλλευτών. Το κράτος των μνημονίων ξέρει ποιος είναι ο πραγματικός αντίπαλός του, το ταξικό κίνημα και το ΠΑΜΕ», σημείωνε μεταξύ άλλων.

  • Μια ομάδα 15 μελών της «Χρυσής Αυγής», με επικεφαλής το γραμματέα της, που βρισκόταν στο ύψος του «Μακεδονία Παλλάς», τόλμησε να φανερωθεί, αφού πέρασε η πορεία του ΠΑΜΕ. Και προκάλεσε την αντίδραση του λαού όταν χαιρέτησε ναζιστικά.
Κάποιοι ενοχλήθηκαν!

Μια γιορτή ζωντανή και όχι μνημόσυνο, μια γιορτή με πρωταγωνιστές τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, διοργάνωσε το 8ο ΕΠΑΛ του Ευκλείδη στη Θεσσαλονίκη, για να τιμήσει την 28η του Οκτώβρη. Με απόφαση της γενικής συνέλευσης των μαθητών που βρίσκονταν σε κατάληψη και πρωτοβουλία του 15μελούς, κλήθηκε να μιλήσει ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ Κεντρικής Μακεδονίας Κ. Σαπρανίδης.

Ο διευθυντής με πρόσχημα ότι δεν υπέβαλαν αίτηση εγκαίρως και ότι βρίσκονται σε κατάληψη, δεν τους παραχώρησε την αίθουσα εκδηλώσεων του συγκροτήματος. Ωστόσο, οι μαθητές δε «μάσησαν». Πραγματοποίησαν κανονικά την εκδήλωσή τους, στο προαύλιο του σχολείου.

Η αποφασιστικότητα των παιδιών και το περιεχόμενο που αποφάσισαν να δώσουν στην εκδήλωση φαίνεται ότι κάποιους ενόχλησε, γιατί κάποια στιγμή στο τέλος της εκδήλωσης, εμφανίστηκε η αστυνομία, λέγοντας ότι είχε δεχτεί καταγγελία πως κάποιος εξωσχολικός παραβρίσκεται στο κτίριο... Ως «εξωσχολικό» κάποιοι είχαν καταγγείλει τον ομιλητή της εκδήλωσης, τον πρόεδρο της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ!

ΚΚΕ
Με χειραφέτηση του λαού το σύγχρονο «ΟΧΙ»

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τη συμμετοχή του λαού στις παρελάσεις: «Το ΚΚΕ χαιρετίζει τη συμμετοχή του λαού στις εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιστράτευσε τους μηχανισμούς καταστολής για να τον αποκλείσει. Στις κεντρικές παρελάσεις, αλλά και σε αυτές που έγιναν στις λαϊκές συνοικίες, εκφράστηκε δυνατά το σύγχρονο λαϊκό "όχι" στα μέτρα και τα μνημόνια της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης που εξοντώνουν το λαό προς όφελος των μονοπωλίων. Η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα έχουν τη δύναμη, με τη χειραφέτησή τους, τη λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση να βάλουν φραγμό και να ανατρέψουν την αντιλαϊκή λαίλαπα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ